Höjdpunkter på möbelmässan

Till mångas förvåning fyller årets möbelmässa som vanligt tre stora hallar, samt designskolornas och de fristående formgivarnas utställning i Greenhouse. Några ord som kan beskriva årets mässa är: positiv – bankkris till trots, folk verkar jobba på en massa lösningar… Vitt är hett. Färg är rätt. Påklätt är inne och organiskt växer i både form och material. Här är våra favoriter:

Nytolkad kökssoffa

Karin Dahlin, designelev på Malmstensskolan, nytolkar kökssoffan. Hennes Eatseat är en nätt, klädd bänksoffa med förvaringshylla av sadelgjord under locket. Tapetseringen gjordes av skolkamraten Pernilla Mattsson. Finns att se i Green house, utställningshallen för unga formgivare.

Om ni behagar

Loungestolen Agrado (behagfull på spanska) startade som ett skolarbete på Malmstensskolan, men formgivaren Jarmo Toivanen har arbetat vidare på den. ”Meningen är att man ska kunna sitta lite hur som helst på den” säger han. Made by Fagerdala tillverkar den i gjuten återvinninsbar polypropenplast på ett stålstativ. Klädseln i ull finns i 19 olika färger. 

Snällt mot stela leder

Möbelformgivaren Franz James tog hjälp av sitt matlag (många i åldern 60+) för att prova fram stolar för äldre vars leder börjar stelna. Resultatet blev kollektionen Change, med stolar och bord med ställbar sits och höjbara ben. Glöm fula sittdynor och udda stolar – nu alla få sin individuellt höjdanpassade stol vid matgruppen. Genom att vinkla stolsitsen framåt får man en mer upprätt och ergonomisk sittposition, en liten ryggkudde hjälper yttelrigare till att dämpa mot spjälorna. Tillverkas av Allinwood.  

Män lutar sig, kvinnor svankar

En man som sitter avkopplat, lutar sig gärna bakåt. En kvinna sätter sig långt fram på stolen och svankar. Olika kroppar, olika uppfattning av vad som är avkopplande. 

Kontorsstolar konstrueras så att de passar ”medelstora” män. Men nu kommer den första stolen som är formgiven för kvinnors kroppar. Lei, designad av Monica Förster och producerad av Officeline är utformad för att förebygga arbetsskador, den ger stöd för ländrygg och svank och bygger på ergonomiska specifikationer som har tagits fram med hjälp av Ellen Wheatley på Ergonomibyrån.

Helo – lysande grannlåt för taket

Helsingforsvintern är mörk, men med norrskenet som inspiration har formgivaren Katrina Nuutinen i unga finska designgruppen Kaamos (polarljus) gjort det uppförstorade hängsmycket Helo med fyra glaskulor.  

Udda familjen

Jonas Wagell startar snart egen försäljning i företaget Happy industry, www.happyindustry.se, bl a av dessa plåtlampor, Odd family. Han är killen som vann en monter och visade sin friggebod på designmässan 100% i London, och som verkar ha 1000 idéer.

Farfars kostym

Formgivaren Fredrik Färgs stolar är uppklädda i filt, med kostymens välskräddade detaljer – sjalkragar, veck och dekorativa knappar. Underredena är gamla svartmålade pinn- eller rokokostolar. Textilen värmebehandlas i en stor ugn för att stelna, den bevarar sin textila känsla, men får en stödjande funktion. Stolarna kommer också att visas på möbelmässan i Milano senare i vår.

Hylla din pocket

Små vägghängda bokhyllor för pocketböcker kommer från flera håll. Bokholken Readers’ nest är gjord av Anna Irinarchos och Lisa Widén, Wis design, för David Design. Inga mer hundöron – boken du just läser förvaras på taket, uppslagen på rätt sida. 

En annan är behändig pocketbokhylla är denna från Pom, formgiven av Patrik Svanberg, där böckerna ser ut att sväva fritt på väggen. Ytterkanterna består av två ”böcker” av trä, med fyndiga titlar som ”How to leviate”.

För 60 år sedan vann Nisse och Kajsa Strinning första pris i Svenska slöjdföreninges och Bonniers folkbiblioteks tävling om en ny bokhylla. Till jubileet har String tagit fram en lyxvariant av den pockethylla Nisse Strinning ritade 2005, några månader innan han gick bort. Guldbelagda gavlar och hyllplan i oljad palisander borgar för kvalitet ytterligare några decennier.

Byggbar rumsavdelare & bokhylla

Bokhyllan Sign gjordes som ett examensarbete av Sanna Lindström när hon gick Carl Malmstens möbeldesignprogram. Nu har den tagits i produktion av K A Andersson & söner. Hyllan är byggbar i sektioner, fungerar som rumsavdelare, har vridbara hylldelar. Röd eller vit. 

Inspirationsutställning

Har du möjlighet att besöka mässan, missa inte inredningsstylisten Lotta Agatons utställning My shop. Den är gjord för att ge inredningsbutikerna skyltningsinspiration, men här finns mycket att hämta också för en hemma-inredare.

Avdelningen gamla favoriter

Ingen som gick förbi kunde låta bli att styka handen över mattan Pinocchios ullbollar. Handgjord i Nepal, från danska Hay. Vi har sett den förut, men lockelsen att känna går inte över.

En annan gammal favorit, utsedd till Årets möbel 2007 är bokhyllan Cell av Peter Cohen. Här snyggt möblerad med bara blå litteratur… Säljs nu genom String.

Mässans mest skådade tyg! Oftast i svartvitt men också som här i beige-vit färgställning. CKR, dvs Claesson, Koivisto, Rune smälte i mönstret Metropolis samman gatunäten från världsmetropoler som Aten, Barcelona, Los Angeles, Moskva och Tokyo. Vävs av textiltillverkaren Uddebo.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!