Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Designvandring i SoFo

SoFo – stockholmarnas vitsiga namn på området söder om Folkungagatan – är en skön del av Södermalm i Stockholm där det vimlar av sjysta butiker med egna visioner. Formgivare, modedesigner och konsthantverkare i en härlig blandning. 

Här är nyckeladresserna som hjälper dig att ta dig runt i området. Till extra glädje har de flesta i SoFo-området öppet ända till kl 21.00 sista torsdagen i varje månad. På med träningspjucken och flyt omkring. Caféerna och modebutikerna hittar du på vägen. Trevlig vandring!

Av: Martin Alm och Jesüs Azpeitia

Foto: Håkan Moberg

Grandpa

Södermannagatan. 21

Tfn: 643 60 80www.grandpa.se

Äntligen! Sedan november 2003 finns den skönaste mixen av 60-70-talsmöbler blandat med nya coola prylar. Jonas, Martin och Anders, tre grabbar med kulör, blandar även nya och gamla kläder både för tjejer och för killar. Hurra!

Apparat

Nytorgsgatan 36

Tfn:08-653 66 33

Info@apparat.nu

www.apparat.nu

Formgivarduon Nadia och Fredrik 

bjuder här på allt ifrån industrilampor, från en gammal fabrik i Paris, till 

snygga skoputsset. 

Motto: Designen är viktigare än designern! 

No namedropping här inte. Njut!

Bladverket

Nytorgsgatan 23A

Tfn:08-644 58 77

www.bladverket.se

Problemen är äntligen över för oss som aldrig har rätt kruka till den nya fantastiska exotiska krukväxten. Här kan du bli lycklig av en hel ensemble med diskret handmålade krukor. Blomstersvaga personer varnas, inträde i snittblomsavdelningen sker på egen risk!

Model 70

Åsögatan 132

Tfn:08-462 02 86

www.model70.se

Plastälskare se hit! Mungiporna ålker upp så fort du kommer in i denna fantastiska lilla butik. Nostalgikicken för alla som är födda på mitten av sextiotalet slår det mesta.

Coctail de luxe

Bondegatan. 34

Tfn: 642 07 41info@coctail.nu

www.coctail.nu

Tänk dig att du varje morgon möts i köket av en rosa espressomaskin. Jag lovar, ni kommer att skina ikapp. Den finns här plus andra störtsköna färgglada prylar. Systerbutiken på Skånegatan 71, går inte av för hackor den heller.

125 kvadrat

Kocksgatan 17

Tfn:08-640 97 77

info@125kvadrat.com

www.125kvadrat.com

Här samsas sedan 1984 ett tjugotal konsthantverkare. Låt dig inspireras av en unik blandning av keramik, textil, glas, trä och metall. Här finns också ett galleri, där det visas aktuella konstutställningar, program finns på hemsidan.

Elviras Värld

Renstiernas gata 24

Tfn: 08-640 09 00

www.elvirasvarld.com

Vackra, traditionella och tidlösa trämöbler samsas här med populära och moderna inredningsprylar. Renoverade klassiker samsas med egen design från Skåne och Gotland.

På bilden en plastmatta från Pappelina.

Maroc

Skånegatan 78

Tel:08-714 77 98

www.stenkyrkamejeri.se

Marocko möter Gotland på Skånegatan! En basar full av härliga saker som du inte visste att du behövde. På hemsidan kan du kolla in deras ställe på Gotland.

Adesso

Åsögatan 122

Tfn:08-642 06 10info@adessostockholm.se

www.adessostockholm.se 

Här bjuds det proffsig hjälp bland mattor, tyger och soffor. En lyckad mix av showroom och butik. Lokalen används också flitigt för happenings och fotoutställningar.