Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Sköna hem i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

13 snyggaste gardinerna just nu + 3 gardintrender

Linnegardiner, sammetsgardiner, skira längder eller kanske inga alls? Väl valda gardiner kan dressa upp ett rum från mediokert till makalöst! Få inspiration att hitta det perfekta paret till ditt rum. Inredaren Karolin Wikström väljer sina favoriter just nu. 

Gardiner är hemmets smycken, och gör otroligt mycket för helhetskänslan. Med färdigsydda längder är det busenkelt att ge rummet en snygg quick fix, eller byta känsla efter årets säsonger.

Höstens snyggaste gardiner 

Hösten 2020 är gardinerna lyxigt långa och ofta i tung och mörkt skimrande sammet. Säsongens nyheter är sobert enfärgade med fokus på material och ljusgenomsläpp. Antingen skira och luftiga, eller drypande tunga och mörkläggande. Bland färgerna ser vi mycket kamel, mullvad, dimrosa och gråblått som får sällskap av höstiga brända toner. 

3 gardintrender just nu

Sammet
Lyxigt tunga sammetsgardiner är här för att stanna, och får gärna vara så långa att de lägger sig bylsigt ut över golvet. 

Vägg till vägg, golv till tak
Ju mer textil desto bättre. Med gardiner som hänger ända uppifrån taket får du känslan av högre takhöjd och rummet upplevs större.

Skirt och luftigt 
Här får det enkla och avskalade ta plats. Tunna gardiner silar det naturliga solljuset och gör rummet ljust och rofyllt.

13 fina gardiner vi vill hänga upp nu - inredarens val

Inredaren Karolin Wikström väljer de snyggaste gardinerna just nu

Sammetsgardiner

Sammetsgardiner från Ellos Home
Aprikosrosa sammetsgardiner med multiband som du antingen kan hänga direkt på gardinstång genom de gömda hällorna eller använda ringar och nålkrokar. Bredd 140 cm. Finns i flera längder. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

Dimrosa favoriter från Linum
Gardinen Paolo från Linum har en härligt dimrosa ton, 135x290 cm. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

Gardinlängder i sammet från H&M Home
Mörkbeige gardinlängder i viskos- och bomullsblandad sammet. Upphängning med bred kanal upptill. 120x250 cm, från H&M Home. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

Linnegardiner

Tunna linnegardiner från H&M Home
Gardinlängder i tvättat linne med tungt fall. Upphängning med bred kanal upptill. 120x250 cm. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

Mullvadsfärgade gardiner från Linum
Skir, transparent linnegardin från Linum i vacker mullvadsbrun med veckband. 140 x 290. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

Skira Gardiner 

Transparent gardin i dubbel bredd från Mimou
Eleganta veckbandslängen Grace från Mimou är 290 cm bred vilket gör att den passar både i vanliga fönster och i stora fönsterpartier. Gardinen faller vackert och har en matt yta som låter ljuset silas in. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

Gardin med fina fransar från Zara home
Gardin med som får en spännande struktur med det fransiga mönstret. 140x270 cm. Från Zara Home.

Modern spetsgardin från Jotex
Skira spetslängder i romantisk stil från Jotex. Finns i flera storlekar och färger. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

Grå tunn hotellgardin i dubbel bredd
Klassisk hotellgardin som är 289 cm bred och passar alltså utmärkt för fönsterpartiet. Den skira gardinen går i grått och är sydd med veckband. Från Mimou. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

Gardiner med fina mönster

Veckbandslängder med blommigt mönster från Ellos Home
Veckbandslängder av halvlinne i tvättad kvalitet med tryckt mönster av vackra blommor. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

Gardinlängd från Hemtex med kvistar
Multibandslängd från Hemtex med kvistar i guld mot härligt blå bas. 120x240 cm.

Gardiner med rött mönster från Ellos
Veckbandslängder i linneblandning med tryckt mönster i rött. Perfekt som julgardiner men fungerar lika bra året om. Bredd 145 cm. Finns i flera längder. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).

Mörkläggande gardiner

Mörkläggande längd från Ellos Home
Mörkläggningsgardin med jacquardvävda blockränder. Ett vävt mellanlager med invävda svarta trådar gör att gardinen stänger ute 95% av ljuset. 260 cm bred. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

 

Värt att tänka på när du väljer gardiner:

1. DUBBELT UPP. Häng skira gardiner i ringar på smal gardinstång. Vackrast blir de med mycket tyg. Dubbla längder på varje sida - varför inte?

2. TROLLA. Låt gardinstången gå en bit utanför fönstret på var sida, eller sätt den vid taket och häng gardinen från tak till golv. Det gör att fönstret ser större och pampigare ut.

3. INVESTERA. Klassiska gardiner i tyngre tyger blir allra vackrast i generös bredd och med foder. Om man vill ha det maffiga intrycket finns inga genvägar - och det kan kosta en slant.

4. RAMA IN. Förhöj enkla vita längder med ett påsytt band ca 10 cm in från kanten längs sidorna och nertill. Vitt med grå eller svart "ram" ger ett skräddat, elegant intryck.

 

LÄS MER: Så hänger du gardiner på snyggast sätt
LÄS MER:
Vilken typ av gardiner passar hos dig? Här är 8 tidlösa modeller