Detta är ”hygge” – 7 enkla tips till den stora inredningstrenden

Ordet "hygge" innebär mys och välmående, härligt va? Vi förklarar precis vad hygge innebär och var det kommer ifrån. Och såklart – enkla tips på hur du skapar hygge-stämning hemma.

Ordet "Hygge" har under de senaste par åren cirkulerat i många kretsar. Om allt från inredning, till skönhet och kläder har ordet använts. Hygge kom även på plats nummer två, efter Brexit, som "word of the year" år 2016 i Collins English Dictionary. Men vad betyder egentligen hygge?

Hygge är ett danskt ord, och används för att beskriva en mysig och bekväm stämning med en känsla av välmående och belåtenhet.

Att skapa en känsla av hygge hemma är ganska lätt. Eftersom hyggekulturen kommer från Danmark är det ganska likt så som vi inreder och tänker här i Sverige och Skandinavien redan. Men för att få helt koll på hygge kommer här sju tips på hur du inreder i sann hygge-känsla hemma.

1. Levande ljus

Som sagt, hygge är lika med mysigt – och då är tända ljus en självklarhet. Go bananas på levande ljus, värmeljus i fina ljuslyktor såväl som doftljus, för att sprida en varm och inbjudande känsla i hemmet. Har du en öppen spis eller kakelugn är det självklart att tända den ofta med.

2. Växter

Ta in naturen i ditt hem med hjälp av frodiga, friska inomhusväxter. Låt växterna ta plats i krukor som är enkelt naturfärgade.

Foto: Lina Östling

LÄS OCKSÅ: 8 trendiga inomhusplantor – som ger färg och grönska till rummet

3. Mjuka möbler och textilier

Att preppa hemmet med många kuddar i olika material, stora och varma plädar samt mjuka möbler så som en sammetsfåtölj eller en fluffig matta ger hygge-stämning. Tänk att du ska omge dig av material och textilier som är snälla och mjuka.

4. Flera ljuskällor

Istället för att tänka att du ska ha en stark taklampa som lyser upp hela rummet, skaffa istället flera mindre ljuskänslor. Då blir ljuset inte lika hårt och olika delar av rummet kan lysas upp för att skapa en mysig känsla.

5. Böcker

Låt inte böckerna gömma sig i ditt hem, de får gärna synas och vara en del av inredningen. Låt dem ligga framme på soffbordet eller i sovrummet.

6. Mattor

Trägolv är superfint och väldigt hygge, men du får gärna komplettera med mattor. Du ska inte behöva frysa om fötterna när du stiger upp på morgonen och går från sovrummet till köket för att sätta på kaffebryggaren.

7. Varma drycker

Dryck är ju inte något du kan inreda med, men det är en del av hyggekulturen. Te, varm choklad, kaffe. Värm händerna med en kopp medan du kryper ner i soffan under en varm filt och läser en bok.

Färgsätt som ett proffs!

Lär dig hur färger skapar harmoni i ditt hem

25 avsnitt om nyanser, färgcirkeln och hur du kommer igång!

Bästa tipsen av Sköna hems Hildur Blad, inredare och färgexpert

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 Vitvinsglas från Iittala 299 kr. Köp nu!