Bygga bo

Inredningstrenden pekar mot ökad ”nesting”. Vi spinner och stickar våra nät, bygger oss trygga små bon – och tar formgivarna till hjälp.

Li Edelkoort, trendoraklet och siaren från Holland, hade rätt. I samband med atten­tatet mot World trade center 2001 var jag och lyssnade på ett av hennes föredrag. 

Hon sa att all den oro och terror som fanns i världen skulle göra att vi ”cocoonade” eller byggde små ”nests” i våra hem, från stort till smått. Formgivare skulle på olika sätt återspegla detta i sin framtida design. Och döm om min förvåning när jag på möbelmässan i Milano såg massor av inredning med genombruten formgivning. 

Flätat skinn, virkade kuddfodral och nätmöbler tillverkade av ståltråd med avancerad teknik, var några av de produkter som väckte stor nyfikenhet och fascination bland besökarna. 

Ett annat och nästan övertydligt exempel på den nya bygga-bo-trenden är förstås Bird’s nest, Kinas olympiska och nationella friidrottsstadion i Peking. 

I Fågelboet, ritat av de schweiziska arkitektstjärnorna Herzog & de Meuron i samarbete med Arup sport, kan inte mindre än 80 000 personer boa in sig samtidigt.

1. OS-stadion Bird’s nest i Peking. 

2. Golvlampa med lampskärm av en fågelbur, 4 490 kr, Plan ett. 

3. Kopparskålen Nuvem gör kanske frukten och innehållet mer intressant med sitt genombrutna hölje av koppartråd, design Fratelli Campana, 400 kr, från Alessi. 

4. Vasen Grid av Jamie Hayon för Gaia & Gino visades i Paul Smiths butik i Milano under möbelmässan 2008. Genom nätet sticker man in blomstjälkarna som stöttar blommorna; utan blommor blir vasen en skulptur.

5. Svarta och vita keramikklot, formgivna av Ann-Britt Haglund för Konsthantverkarna. Det lilla mäter 8 cm i diameter, 

1 050 kr. Priset på det stora är 2 500 kr. 

6. Rund golvkudde med armstöd hålls på plats av det sadomasochistiskt inspirerade nätet av läder sammanhållet av nitar. Från Poltrona frau. 

7. Ljuslykta Blow up silar värmeljusets sken genom väven av oregelbundna metallstavar i ett ordnat kaos, design Fratelli Campana, 695 kr, från Alessi. 

8. Konstnären Eka Acostas uttrycksfulla djur tillverkade i nät ger en förnimmelse av osynlighet men ändå inte. Konstverken säljs genom Svenskt tenn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!