Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Årets möbel 2012 – vinnaren

Mats Broberg och Johan Ridderstråle får Sköna hems utmärkelse Årets möbel 2012 för möbelfamiljen Tati.

Med en kurva på gott humör ger de inredningen ett lyft. Mats Broberg och Johan Ridderstråle får Sköna hems utmärkelse Årets möbel 2012 för möbelfamiljen Tati. Med en kurva på gott humör ger de inredningen ett lyft.

Slapstick och underfundiga iakttagelser av vår mänskliga civilisation utmärkte Jacques Tatis filmer. I Semestersabotören, Min onkel och andra klassiker från 1950- och 60-talen lät han sin karaktär monsieur Hulot – en föregångare till mr Bean och Papphammar – trassla in sig i det till synes normala. Resultatet, det något överdrivna som blev löjeväckande, blev en spegel för oss att skratta åt och begrunda.

Historien om Mats Brobergs och Johan Ridderstråles möbelfamilj Tati började med idén om ett litet satsbord. Men hur ger man en möbel karaktär, hur gör man den speciell?

– Vi bestämde oss för att blanda varma och kalla material och kom fram till att man skulle kunna välja mellan trä, marmor, skiffer, glas och lackad metall

i bordsskivorna. Det blev ett enkelt uttryck, en strikt form med feminin touch, funderar Mats i ett försök att ringa in Tati.

– Ja, och så den påtagliga radien i stålställningen, kommenterar Johan. Extra tilltagen i förhållande till den ganska nätta dimensionen.

Kanske är det just linjen, den uppåtsträvande formen som är mest påtaglig och som ger möblerna en så tydlig identitet. Ett leende som får oss att tänka på Jacques Tati och hans monsieur Hulot.

Formgivarduon Broberg Ridderstråle tog sina skisser till Asplund där man nappade på idén om ett satsbord med olika material i skivorna. Kontrastverkan och möte mellan olika världar kändes rätt för producenten som just fört in ett stycke Turkiet i en ny mattkollektion och inrett butiken på Sibyllegatan i en mix där Mellanösterns uttryck mötte Skandinaviens.

– Namnet? Ja, vi hade tittat mycket på Jacques Tatis grafiskt starka scenografi där modernismen får sig en känga, och det passade perfekt.

När namnet var satt förstärktes humorn och glädjen i möblerna. Och gav tillbaka när serien utökades.

Till möbelmässan förra året fanns borden på plats i Asplunds monter, två satsbord, två kvadratiska soffbord och två lite högre sidobord med hylla.

Nu i vår har familjen fått tillökning. Två speglar, flera mat- eller konferens