Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Sköna hem i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Anna Karlsson

Youssra och Heisam bygger sina egna möbler

En sobert monokrom färgskala där grafiska element samsas med resefynd och formstark keramik. Flera av hemmets möbler är egentillverkade – hos familjen Dada är vägen kort från idé till verklighet.

Anna Bjelkholm

Familjen Dadas nybyggda hus i Älvängen, strax norr om Göteborg, är inrett med spännande material och läckra kontraster. Här bor Youssra och hennes man Heisam tillsammans med sina två barn Karim och Jenna.

– Jag är uppvuxen i Göteborg och min man har flyttat ner från Östersund, berättar Youssra. Vi bodde tidigare i lägenhet inne i Göteborg, men längtade efter ett eget hus med stor trädgård där våra barn kan leka.

Älvängen var visserligen lite längre bort från Göteborg än Youssra tänkt sig, men med facit på hand ångrar hon inte flytten en sekund.

– Det var min mans förslag att titta på hus här. Trots att jag var skeptisk från början gillade jag området mer och mer för varje gång vi var här. Jag kunde se framför mig att låta barnen växa upp i en lugn miljö som denna.

Matbordet tog flera månader att göra. Stommen är av trä, skivan är klädd med mikrocement och underredet är bredspacklat och målat.

Efter ett otal husvisningar i området var paret på väg att tappa hoppet, när denna tomt dök upp.

– Vi fick reda på att det fanns några hus kvar till försäljning i ett nybyggt område och det tog inte lång tid innan vi reserverat tomten. Sedan gick allt väldigt fort.

Ena väggen i vardagsrummet har tapetserats med Flowline från Belarte studio. Soffan kommer från Posh living och soffbordet har paret gjort själva. Svarta stolen Seconda, designad av Mario Botta för Alias på 80-talet, är inropad på auktion. I taket hänger lampan Vertigo från Petite friture. Foto: Anna Karlsson
Bokhyllan har paret byggt själva, och här samsas inredningsmagasin med keramik i organiska former. Fåtöljen Camaleonda är designad av Mario Bellini för B&B Italia. Bakom skymtar en stor svart urna från Muubs. Foto: Anna Karlsson
Matbordet har paret designat och byggt själva och runtom står stolarna In between i rökt ek från & Tradition. Över bordet hänger Drop chandelier bulp från 101 Copenhagen. Foto: Anna Karlsson / Anna Karlsson

Tomte de köpte var redan vikt åt en specifik husleverantör vilket hade både för- och nackdelar. Familjens möjlighet att påverka husets utseende var begränsad, men samtidigt gick själva byggprocessen smidigt vilket de uppskattade eftersom de aldrig byggt hus tidigare.

– Huset var nyckelfärdigt på nedervåningen och övervåningen var oinredd. Vi ville ha stora rum till barnen i stället för en massa små, så på övervåningen byggde vi endast två sovrum, ett allrum, ett mindre kontor och badrum.

Jag tittar på former, färger och material och brukar dokumentera med kameran

Det första spadtaget togs våren 2013 och drygt ett år senare flyttade familjen in. Youssra och Heisam valde att färdigställa övervåningen själva, vad gäller allt från isolering till ytskikt. De anlitade fackfolk för att bygga badrummet och dra all el, samt för stenläggning och belysning utomhus.

– Själva huset restes snabbt men det tog cirka två år innan utsidan och övervåningen var klara, berättar Youssra och fortsätter:

– Men allt blev precis som vi tänkt oss. Inget slår känslan av att vara hemma.

Inredningen har en bas av beige och grått där detaljer som svart stål, glas och valnöt skapar effektfulla kontraster.

– Jag har aldrig velat placera in mig i en viss inredningsstil, säger Youssra. Jag går på magkänsla och blandar gärna designklassiker och loppisfynd med saker från resor, gör-det-själv och svensk keramik.

Fint arrangerade stilleben återfinns överallt i hemmet. Den trebenta ljusstaken har Youssra gjort själv och intill står doftpinnar köpta i Italien. Boken är köpt på Artilleriet. Foto: Anna Karlsson
Youssra Dada är inredningsstylist och rör sig i vackra miljöer hela dagarna. Foto: Anna Karlsson

Flera möbler är egentillverkade, bland annat soffbordet, kommoden i badrummet och matbordet. Vägen från idé till praktik är inte lång för paret. Båda arbetar i kreativa yrken, Youssra som inredningsstylist och Heisam som smed.

– Matbordet tog flera månader att göra, berättar Youssra. Själva stommen är av trä och bordsskivan är klädd med mikrocement. Underredet är bredspacklat och målat med en kalkfärg från Jotun.

Ofta är det Youssra som får idéerna. Då gör hon en ritning och sedan står Heisam för själva utförandet.

– Vi är ett väldigt bra team på det sättet och har båda en fördel av våra yrken.

Detaljer i svart stål, glas och valnöt kontrasterar mot den lugna basen i beige och grått

Youssra driver sedan fem år eget företag inom inredning, men hennes intresse för färg och form har funnits sedan barnsben.

– Jag målade ofta om i mitt flickrum och möblerna bytte plats varannan vecka. Jag är glad att mina föräldrar lät mig få utlopp för min kreativitet, och det är något jag tänker mycket på med mina barn.

Dottern har valt väggfärg, tavlor och inredning till sitt rum.

Inspirationen hämtar Youssra från såväl natur som arkitektur, från konst och från resor.

– Jag ser inredning i allt jag tittar på. Jag tittar på former, färger och material, och jag har ofta kameran med mig för att dokumentera allt. Den amerikanska inredaren Kelly Wearstler är en stor förebild, hon är inte rädd att ta ut svängarna och mixa olika mönster och material.

Stolen Bold chair från Moustache ger karaktär åt skrivbordshörnan under snedtaket i parets sovrum. Bordslampa Taccia från Flos. Foto: Anna Karlsson
Kommoden i badrummet har Youssra ritat, stommen är svetsad av maken Heisam och ovanpå ligger en skiva i mikrocement som paret gjort själva på plats. Handfatet kommer från Stiltje och den stora vasen är köpt på Stilbyrån. Korgar från Granit. Foto: Anna Karlsson
Hallen är målad med Jotuns Soothing beige. Skåpen Eket och knopplisten, båda från Ikea, ger praktisk förvaring åt familjens skor och ytterkläder. Spegel från Ikea och urna, Affari. Foto: Anna Karlsson

Även om familjen trivs i sitt nybyggda hus i Älvängen har de i skrivande stund nyss köpt en tomt för att realisera en av deras gemensamma drömmar – att bygga ett eget hus från grunden.

– I det nya huset är den stora skillnaden att vi får välja minsta lilla detalj alldeles själva, säger Youssra. Det var det viktigaste när vi valde tomten, att det inte fanns någon detaljplan. Vi har en klar vision om stilen på huset, och vet vad vi tycker om. Här kommer vi att storsatsa på trädgården och har redan i ett tidigt stadium kopplat in trädgårdsproffs för att göra rätt från början. När det gäller inredningsvalen kommer det att bli en härlig blandning av naturmaterial, och jag ser verkligen fram emot att äntligen få tassa runt på ett betonggolv. Jag har redan nu ritat en ny bokhylla och andra möbler som jag kan se framför mig kommer bli fina i det nya huset.

Inredningsanalys av Sköna hems inredare Charlotte Pettersson

Här är det de stora penseldragen som gäller. Dessutom finns det fullt av bra idéer som omvandlar hemmet till något utöver det vanliga.

Sätt stilen

En grafisk tråd löper genom rummen. Vardagsrummets fondtapet med ett svartvitt starkt uppförstorat kringelkrokigt mönster sätter tonen. En mönsterbild som återkommer i mindre format på flera ställen – i en tavla, på ett bokomslag, i kvistar av trollhassel. En annan typ av grafiska former finns i det kantiga soffbordet, en stram stol och taklampans tunna trådar. Klassiska urnformer i svart lägger ytterligare en bit i det grafiska pusslet. Som mjuka kontraster finns den bågformiga bokhyllan, en generös soffa och organiskt formade objekt.

Foto: Anna Karlsson

Bygg in

Att bygga in hyllor är ett sätt att få till en lugn helhet när de målas in i väggen. Här är det i stället en lek med former och placering som gäller. Bågformer i vardagsrumshyllan eller oregelbundet satta vägghyllor i sovrummet blir roliga detaljer i arkitekturen.

Foto: Anna Karlsson

Var konsekvent

Färgsättningen är genomgående vit, beige, brun och svart. Det är mer svart och vitt på nedervåningen medan sovrummen på övervåningen har fått mjukare toner i grått, beige och brunt. Det svarta förekommer sparsammare, i detaljerna. I barnrummet har några pasteller flyttat in tillsammans med det beige.

Foto: Anna Karlsson