Foto: Mark Seelen

Familjen bakom Vipp visar sin makalösa glasvilla – varje rum en minimalistisk dröm

Himlen runt hörnet och havet framför näsan. I familjen bakom inredningsföretaget Vipps minimalistiska glashus vid strandkanten är kontakten med omgivningen ständigt närvarande. 

Johanna Ankarcrona

Två glaslådor travade ovanpå varandra på en sjötomt. Det iögonfallande huset vid Öresund är en dröm som Kasper Egelund har haft länge. Det första man ser när man kliver in i hallen är utsikten rakt ut över viken.

– Jag har alltid velat bo i ett glashus. Här för man ett ständigt samtal med naturen. När jag pluggade design och kommunikation blev jag förälskad i Ludwig Mies van der Rohes klassiska Farnsworth house, säger Kasper.

I köket får många plats på Børge Mogensens J 39-stolar vid bordet från Vipp. Lamporna är George Nelsons Saucer bubble. Mattan är från Massimo. Foto: Mark Seelen
Från hallen ser man rakt igenom huset ut mot havet. Foto: Mark Seelen
Det härliga trädäcket gör glashuset ännu större på somrarna. Bord från Vipp och stolar från Cane-line. Foto: Mark Seelen

Vi befinner oss i Søvang utanför Dragör, bara en kvarts bilfärd från centrala Köpenhamn. Sedan 2016 bor Heidi och Kasper Egelund här med sina tre barn Mie, Karla och Otto.

Kasper är tredje generationen i danska designföretaget Vipp, mest känt för morfar Holger Nielsens legendariska pedalhink, tillverkad 1939 till mormor Maries frisersalong. Kasper är nu vd för företaget, och Heidi, med en bakgrund inom marknadsföring och försäljning, arbetar också på huvudkontoret i Köpenhamn.

Det är väldigt minimalistiskt men vi älskar de rena linjerna och rejäla materialen.

– Vi älskar det här området och allt det har att erbjuda, säger Heidi och visar sin nyinköpta paddelbräda som hon använder ute i Öresund så fort hon får tid.

Köksinredningen, med den jättelika köksön och skåpraden bredvid är från Vipp, liksom de svarta taklamporna. Foto: Mark Seelen
Hemmet kretsar runt köket med dubbel takhöjd, dominerat av en svart köksö.

Heidi badar året runt från Danmarks längsta brygga som sträcker sig 279 meter ut i havet, och ligger precis vid familjens hus.

– Det var ett lyckokast att vi fick tag i den här tomten på första parkett vid havet, säger Heidi.

Arkitekten Mads Lund och inredningsarkitekten David Thulstrup står bakom glashuset på 260 kvadratmeter och fem rum. Mads Lund hade ganska fria händer när han kombinerade ett klassiskt lutande tak med moduler som staplades på varandra på ett modernistiskt vis.

– Huset är en produkt av den nordiska traditionen, där allt man gör utgår från funktion, säger han.

I vardagsrummet kommer man lätt i hygge-stämning. I soffan från Hay får hela familjen plats. Det runda soffbordet Eco block kommer från Riva 1920. Foto: Mark Seelen
Bokhyllan är platsbyggd, mattan från Massimo och golvlampan från Vipp. Foto: Mark Seelen
Havsbrisen är nära, överallt i huset. Foto: Mark Seelen
”Den svarta metalltrappan är inspirerad av Vipps formspråk och bildar en stringent kontrast mot den träklädda väggen”, säger inredningsarkitekten David Thulstrup. Foto: Mark Seelen

Närheten till naturen spelar en viktig roll. Promenadvägen på jordvallen framför huset, där familjer och hundar spankulerar förbi, krävde ett staket längs terrassen. Men man ville ju inte förstöra utsikten, så på det viset kom den låga balustraden till. Dessutom har huset höjts upp för att man ska se havet och inte jordvallen från köket.

Arkitektens materialpalett är tegel, trä och metall som tillsammans med de glasade skjutdörrarna ger en enkelhet åt huset. Fasaden är av Kolumba-tegel från danska Petersen på undervåningen, och av cederträ på övervåningen. Den del av fasaden som vetter mot havet täcks av aluminiumpaneler.

Enkelheten märks också inomhus, där inredningsarkitekten David Thulstrup har lagt tyngdpunkten på välarbetade detaljer med färger som passar naturen runt omkring. Familjeföretagets produkter finns förstås lite varstans i huset.

– Den svarta metalltrappan är inspirerad av Vipps formspråk och bildar en stringent kontrast mot den träklädda väggen, säger David Thulstrup.

Badrum med vykortsutsikt. Inredning från Vipp och stora golvklinkers från Imola ceramica. Stolen är ett loppisfynd. Foto: Mark Seelen
Det läckert formade badkaret kommer från Copenhagen bath. Foto: Mark Seelen
Minimalistiskt badrum i silver och vitt. Foto: Mark Seelen

Träväggarna står i varm kontrast till undervåningens betonggolv. Trappan binder samman det stora köket och matplatsen med övervåningens masterbedroom och badrum. De tre nästan identiska barnrummen och det stilrena vardagsrummet bildar en egen avdelning på undervåningen, på andra sidan trappan.

Utanför sovrummets panoramafönster sträcker sig en smal balkong som öppnar upp mellan inne och ute. Foto: Mark Seelen
Glashusets stora fönster får sällskap av tegel, trä och metall. Fasaden är av Kolumba-tegel från danska Petersen på undervåningen, och av cederträ på övervåningen. Fasaden som vetter mot havet täcks av aluminiumpaneler. Foto: Mark Seelen
Heidi badar året runt från Danmarks längsta brygga som sträcker sig 279 meter ut i havet, och ligger precis vid familjens hus. Foto: Mark Seelen

Hemmet kretsar runt köket med dubbel takhöjd, dominerat av en svart köksö.

– Det är väldigt minimalistiskt men vi älskar de rena linjerna och rejäla materialen. Den svarta pulverlackade ytan och bänkskivan i rostfritt stål är idealiskt i ett kök som måste tåla en stor dos dagligt slitage, säger Heidi med en blinkning åt de tre barnen som alla är under tio år.

Stora glasdörrar skiljer köket och terrassen åt, eller binder snarare ihop de två. För här som överallt annars i huset är utomhuslivet alltid inom räckhåll och under sommaren gör terrassen glashuset ännu rymligare.

Köket är designat för att tåla en dos dagligt slitage hos trebarnsfamiljen. Foto: Mark Seelen
Familjen Egelund stortrivs i sitt glashus. Från vänster Otto, Karla, Mie, Heidi och Kasper. Foto: Mark Seelen

LÄS MER: Grundaren av Granit visar upp sitt privata hem – välkommen in!

LÄS MER: Se hur paret bakom möbelföretaget Asplund inrett själva hemma!