Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Sköna hem i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Lina Östling

Pärlgrå och stiliga jugendvillan – en dröm på insidan

Anna och Bo har renoverat och inrett sin jugendvilla i samförstånd med sann Saltsjöbadsanda. Med stor respekt för byggåret 1910 – utan att för den skull tumma på trivseln.

Mari Strenghielm

Det är en gnistrande vacker vinterdag i Saltsjöbaden i Stockholms skärgård. Sköna hem är på besök hos Anna och Bo i deras jugendvilla, byggd 1910, med mansardtak och mängder av fönster med småspröjs.

För 25 år sedan när Anna och Bo flyttade in, var fasaden rosa och interiören sliten, men till stor del i originalskick. Sedan dess har de långsamt renoverat upp huset i en mer funktionell men tidsenlig stil.

Boytan i den stiliga villan är rejält tilltagen. Nedre våningen är sällskapsdel med vardags-, och tv-rum i fil, matsal, öppna ytor avgränsade med skjutdörrar och pardörrar, ger ljus och rymd.

Idag är huset pärlgrått, med snickerierna målade i vitt blandat med 10 procent grön umbra
Huvudpjäs i vardagsrummet är den pampiga eldstaden i grön marmor. Howardsoffan är köpt på Bukowskis. Göteborgsstolarna i mahogny är arvegods, och soffbordet med kalkstensskiva, från Dux interiör. Vitrinskåp från Raja. Foto: Lina Östling
Vardagsrum och tv-rum ligger i fil med skjutdörrar emellan. Vita fåtöljer från Spanien, soffa, Zandvoort och bord Newport. Alabasterlampan med små lejonmaskaroner är ett auktionsfynd. Foto: Lina Östling
På den glasade verandan har den ursprungliga pärlsponten tagits fram, tidigare gömd under masonit. Franskt bord, som kan dras ut till långbord, från Stockholms auktionsverk. Kristallkronan från slutet av 1800-talet är arvegods. Foto: Lina Östling
De franska bistrostolarna i köket är köpta på Garbo interiors. Från arbetsbänken i köket ser man ut till trädgårdshuset som bland annat används för middagar och övernattande gäster. Foto: Lina Östling

Från övervåningen – med sovrum, gästrum, arbetsrum och badrum – leder en trappa upp till ett vackert vindsrum, barnbarnens favoritställe att leka på. Huset har också en källarvåning med djupa fönster och vitkalkade väggar – här ligger tvättstuga, hobbyverkstad, matkällare och ett rum för musik, motion och film.

Den rosa fasaden bytte Anna och Bo till att börja med mot vaxholmsgult. När huset för några år sedan behövde målas om blev det dock pärlgrått, med snickerier i vitt blandat med 10 procent grön umbra.

– Inomhus hade tidigare ägare bevarat golv, dörrar, lister och foder från 1910, berättar Anna. Det gjorde att vi i stort sett bara behövde tapetsera om för att det skulle kännas som vårt eget. Däremot var vi tvungna att dra om elen och täta rökgångarna för att kunna elda. Och vi totalrenoverade badrummet och köket.

I köket revs den gamla köksinredningen ut, tillsammans med den stora vedspisen i hörnet. Ny inredning platsbyggdes och målades i brutet vitt mot ljusgrå väggar. Nya bänkskivan är av carraramarmor och kaklet av fransk bistrotyp. Vedspisen ersattes med en nätt 1880-talskakelugn, som är lättare att elda i och ger ifrån sig trivsamma ljud och dofter. Golvet byttes mot rejäla furuplank, behandlade med lut och vitt pigment.

Fönstret i öppningen mellan kök och serveringsgång har Anna och Bo låtit sätta in. Skänken är inropad på bondauktion i Sala och pinnstolen hittade Bo i Mölle. Där kakelugnen står fanns tidigare en vedspis. Foto: Lina Östling
Från badrummet på övervåningen har man en härlig sjöutsikt. Foto: Lina Östling
Foto: Lina Östling

Badrummet fick nytt franskt kakel, golvklinker med värmeslingor och tidsenligt badkar med tassar. Av all pärlspont som fanns kvar i väggar och tak från byggåret, har Anna och Bo bevarat en del, bland annat i köket, serveringsgången och badrummet.

– Matsalen är faktiskt tio år yngre än övriga huset, den byggdes till 1920. Vi tyckte att den var lite för mörk, så där har vi satt in fler fönster i samma stil.

Vad gäller möbler och föremål är det otrendigt och sparsamt som gäller. Bo är inte bara intresserad av musik och spelar gitarr, han har under åren samlat på sig en ansenlig mängd stolar från olika perioder. Till det kommer takkronor och annat från jugendepoken som spär på husets tidiga 1900-talskaraktär.

– Vi har en hel del ärvda möbler, men också nyköpta saker som både vi själva och huset trivs med.

LÄS MER: Elisabeth hoppade av ekorrhjulet – byggde drömboende på Mallorca 

LÄS MER: Så skapade inredaren en lyxig semesteroas åt barnfamiljen