Vindsvåningen med villakänsla och magisk terrass – mitt i Stockholm

Andrea Åhmans rymliga lägenhet ligger på en vind mitt i Stockholm. Men själv tycker hon att det känns lite som att bo i en villa. Nästa projekt är att plantera träd i krukor runt om på terrassen, för att få ännu mer trädgårdskänsla.

När mångsysslaren Andrea Åman inte renoverar townhouse på Mallorca slipar hon golv på en gård i Uppland. Men hemma i Stockholm var det mesta fixat och färdigt när familjen flyttade in. Det var bara att flytta in i lägenheten.

Fast möbleringen återstod förstås. Andrea Åman använder sig mycket av den mångtusenåriga traditionen feng shui när hon inreder, både i jobbet och privat. Det är familjens kök och vardagsrum i öppen planlösning ett bra exempel på.

- Jag sätter mig i en fåtölj eller en stol och känner av rummet, skapar olika platser att vara på. Och det tycker jag att jag lyckats med här. Hela familjen kan sitta i olika hörnor med ändå vara tillsammans, säger Andrea.

Köket med öppen planlösning kommer från Kvänum. Till vänster är utgången mot terrassen. Bänkskiva i carraramarmor, luckor i vitlaserad ek. Barstolar från Brindle inredning. Foto: Johan Sellén / Johan Sellén
Kvällsljus på terassen längst up i det gamla posthuset på Östermalm. Andreas nästa projekt är att planera ännu fler träd i krukor för att öka på villakänslan. Foto: Johan Sellén / Johan Sellén
Andrea i köket. Hon älskar textilier, och vid utgången till terrassen har hon hängt upp skira gardiner och stentvättat linne från Astrid. Fågelburarna är från Familjen Fogelmarck. Foto: Johan Sellén / Johan Sellén

Hon bor tillsammans med sin man Peter, tonårsdöttrarna Rebecka och Louise och två hundar högst upp i det gamla posthuset på Nybrogatan på Östermalm i Stockholm. Huset ritades på 1930-talet av arkitekten Erik Lallerstedt och har byggts om till bostäder. Familjens vindsvåning är luftig med mycket yta, 240 kvadratmeter fördelade på sex rum och kök.

Andrea vill också utgå från huset när hon inreder, vilket blev lite svårt här eftersom det är ett funkishus och hon ville ha en lite blandad internationell stil.

- Det är ju inte ett självklart val för ett funkishus. Funkis är ursnyggt, men det är inte riktigt min stil, säger hon. Andrea tycker inte att hon bor i en riktigt typisk vindsvåning, utan att man mer får känslan av att vara i en modern villa. Nästa projekt i lägenheten är att plantera träd i krukor på terrassen för att öka naturfeelingen.

 

I den här soffan från Bolia dricker Andrea sitt morgonkaffe. ”Jag sitter även och jobbar här.” Betongpallen har Andrea haft länge. ”Den är inte från Granit som många tror, de började med den senare.” Lampa, design Muller van Severen, Asplund. Bord från Mio, som Andrea lackat om. Foto: Johan Sellén / Johan Sellén
Dörrarna i vardagsrummet hittade Andrea på Bucks & Spurs. ”Det är egentligen skjutdörrar men jag fick dem som pardörrar. När ljuset faller in blir det otroligt fint med mönstret.” Öppna spisen är en granitnisch rakt in i väggen. Soffa från Bo concept. Matbord med carraramarmor, design Per Söderberg. Stolar i svartlaserad ek från Bolia. Fågelburar, Fogelmarck. Fåtölj i förgrunden, Sofa company. Den högra tavlan vid matbordet har Andrea målat, den vänstra är ett auktionsfynd. Foto: Johan Sellén / Johan Sellén
Sovrummet sett från badrummet. Golvet är chevronmönstrad parkett i vitlaserad ek. ”Det är extremt mycket vitlaserad ek här”, säger Andrea. Garderoberna är från Kvänum. Fåtölj från nedlagt inredningsföretag. Skulpturen är ett loppisfynd. Foto: Johan Sellén / Johan Sellén

Textilier är viktiga för Andrea, vilket märks på alla linnetyger och mängden kuddar i soffor och på sängar.

- Jag älskar tyg! När vi flyttade in fick jag nyfikna frågor om hur jag skulle få in gardiner i de här speciella fönstren.

Men hon löste det genom att hänga skira gardiner och stentvättat linne vid mellanväggar och vid de höga glasväggarna mot terrassen.

Vårt sovrum är så luftigt och känns som ett lyxigt hotellrum

Andreas favoritrum är sovrummet.

- Det är så luftigt och känns som ett lyxigt hotellrum. Innan familjen flyttade in här bodde de på Mallorca. Andrea har en fot kvar på ön genom sitt jobb, där hon köper in hus, låter renovera dem och säljer vidare.

Hon har också börjat renovera lite mer handfast själv, till exempel slipa golv på en gård i Uppland, som är ett av de projekt hon jobbar med just nu. Där kommer hennes näsa för att hitta fynd på loppis ock auktioner väl till pass.

- Jag hyr ett släp och åker runt och fyndar möbler till inredningen.

Sovrummet är Andreas favoritrum. Mattan är en blekt äkta matta från Ikea, lagd på avigsidan. Sängbord, Ikea. Vitlaserat sidebord i ek, Bolia. Gardiner, Astrid. Sängbord, Ikea, lampor på borden, Fullerö handel i Uppsala. Sängkläder, Caravan linen, från Garbo. Puff, Tricia Guild. Foto: Johan Sellén / Johan Sellén
Mycket plats för bad. Badkaret är från Svedbergs. Spegelbordet och spegeln till höger är från Brindle inredning. Foto: Johan Sellén / Johan Sellén

Arr GILL RENLUND

Ur Sköna hem nr 12 2020. 

LÄS MER: Stilsäker second hand – se Östermalmsvåningen fylld av loppisfynd och arvegods

LÄS MER: Lavendel invävd i sängen och textil på väggen – välkommen till Charlottes krypin i Paris 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!