Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Huset ligger i den grönskande förstaden Tamboerskloof och har många uteplatser att avnjuta kvällen på.
Huset ligger i den grönskande förstaden Tamboerskloof och har många uteplatser att avnjuta kvällen på.
Huset ligger i den grönskande förstaden Tamboerskloof och har många uteplatser att avnjuta kvällen på.
Huset ligger i den grönskande förstaden Tamboerskloof och har många uteplatser att avnjuta kvällen på. Foto: Elsa Young / Living Inside

Villan i Kapstaden restaurerades – mix av modernt och antikt

I denna urbana pärla utanför Kapstaden råder balans mellan respekten för husets historia och livfulla inslag av modern glamour.

SVEN ALBERDING

Att hitta det perfekta hemmet handlar ofta om att få motsatser att förenas. Man vill ha ett privat läge men också nära till allt, modern standard men samtidigt gammaldags charm … Omöjliga önskningar? Inte alls!

Vi befinner oss i sydafrikanska Tamboerskloof, en förort till Kapstaden, där trädkantade kullerstensgator ramar in kvarteren med charmiga äldre villor. I ett av husen bor fastighetsutvecklaren Bruce Peach, som tog hjälp av inredaren Lindie Ferreira när han skulle förverkliga sin villadröm. Lindie berättar:

– Bruce ville bo i en urban miljö med nära till allt staden har att erbjuda, men samtidigt önskade han sig ett hem med själ och historia.

Husets traditionella snickerier renoverades för att kunna stå emot väder och vind många år till. Foto: Elsa Young / Living Inside
Inredaren Lindie Ferreira har användning för sin bakgrund inom mode, och sin speciella känsla för textilier när hon inreder. Foto: Elsa Young / Living Inside
De vita väggarna och det gedigna trägolvet, liksom de rustika möblerna, ger en lugn och värdig känsla i entrén. Takkronan i mässing är från amerikanska Visual comfort. Foto: Elsa Young / Living Inside

Huset han föll för hade haft många ägare genom åren, underhållet var eftersatt när Lindie Ferreira fick uppdraget att vända utvecklingen och restaurera huset till dess forna glans. De vackra trägolven hade målats över, innertaken var sänkta och den öppna spisen gick inte längre att använda när Lindie drog i gång projektet.

För att skapa rymd och ett bättre flöde genom huset började hon med att bredda dörröppningarna mellan rummen. Sedan slipades golven och innertaken revs för att blotta de gamla originaltaken.

I ett hem som detta passar det inte med standardlösningar. Det går inte att inreda med något banalt – huset skulle spotta ut det direkt.

Bruce och Lindie ville skapa en känsla av hemmet som en fristad från stadens stoj och larm. Ett svalt och elegant hem som renoverats med stor respekt för dess inneboende historia och arkitektur, men samtidigt med överraskande element som ger huset karaktär och sting.

– Det jag älskar med inredning är att skapa ett spänningsförhållande där det lugna och rofyllda möter något mer dramatiskt. I ett hem som detta passar det inte med standardlösningar. Det går inte att inreda med något banalt – huset skulle spotta ut det direkt, skrattar Lindie.

Mellan köket och vardagsrummet som vetter mot trädgården är planlösningen nu öppen. Köksön är en favorit i hemmet och har gott om förvaring. Lampor med vita skärmar från Visual comfort, takkronan köptes i en lokal butik i Kapstaden, liksom fåtöljen. Foto: Elsa Young / Living Inside
I den sydafrikanska staden finns gott om välsorterade inredningsbutiker och antikaffärer att botanisera i. Foto: Elsa Young / Living Inside
Utrustat med alla moderna bekvämligheter, men i rustik stil som stämmer med husets ålder. Kontraster mellan svalkande marmor och kritvita snickerier, och värmen från träet i golv och köksö gör köket inbjudande. Oljemålningen är gjord av Mia Chaplin. Foto: Elsa Young / Living Inside

Hon arbetar genom att bygga upp inredningen gradvis, och försiktigt addera lager på lager av detaljer snarare än att lyfta in ett färdigt stilkoncept. Det tar tid, men är värt insatsen för att ge ett nykomponerat hem en autentisk känsla.

Med en bakgrund som modedesigner har hon ett extra gott öga till textil som stämningsskapare, och arbetar mycket med textilier med olika textur. Vardagrummets tunga linnegardiner ger en känsla av formell flärd, medan de lättare veporna i tv-rummet skyddar från insyn och skapar en privat sfär utan att göra ytan instängd.

Möblerna är en mix av inhemska antikviteter, enkla trämöbler i shakeranda och djärvare modernistisk design. Alla har det gemensamt att de lirar väl med interiörens övriga gedigna material, och därför känns tidlöst aktuella.

I det större vardagsrummet möts traditionella antikviteter och samtida design. Den läderklädda öronlappsfåtöljen hittade Lindie i en antikaffär, fåtöljen i teak ritades 1957 av danske Peter Hvidt och Orla Mølgaard-Nielsen, och har klätts om med nytt linnetyg. Soffan och marmorbordet är av designduon Tonic design. Ovanför öppna spisen ett verk av sydafrikanske Michele Mathison. Foto: Elsa Young / Living Inside
En snudd på sakral touch i det stora sovrummet. Den franska antika takkronan och de båda sängborden samspelar väl med den traditionella, holländska oljemålningen i förgylld ram ovanför sänggaveln. Överkastet är specialtillverkat i italienskt linne och från Heavenly feather. Lampor från Visual comfort. Foto: Elsa Young / Living Inside
Takkronan i Muranoglas är från 1940-talet och köpt i en antikaffär i Johannesburg. Konstverket av fotograferna Angela Fisher och Carol Beckwith, Raffia harvest mask, Burkina Faso, föreställer en traditionell skördedans, THK gallery, Kapstaden. Matbord och stolar är franskt 1800-tal som renoverats. Foto: Elsa Young / Living Inside
Det marmorklädda strama badrummet får värme och personlig känsla av charmiga antika detaljer. Fotografiet föreställer artisten Dita von Teese. Foto: Elsa Young / Living Inside
Vi ville skapa ett hem att leva i, som både kunde utmana och fängsla besökaren samtidigt som det håller ihop rent visuellt.

För köket ställdes krav på modern funktionalitet, och Lindie och Bruce såg till att skapa praktiska ytor med kvalitetsutrustning för matlagning och gott om förvaring, utan att bryta av mot husets röda tråd. Köksön i trä är en social samlingspunkt för gäster, samtidigt som den döljer en mängd hushållsföremål.

– Vi ville skapa ett hem att leva i, som både kunde utmana och fängsla besökaren samtidigt som det håller ihop rent visuellt. Och det tycker jag att vi lyckats med, säger Lindie Ferreira.

Inredningsanalys av Sköna hems inredare Charlotte Pettersson

Den nya romantiken ser inte ut som förr. Gräddtårtan är långt borta, volanger och spets göre sig icke besvär. I huset utanför Kapstaden är den poetiska stämningen närvarande och skapad av ett eklektiskt sinne.

1. Epokpotpurri

Antikviteter från gångna sekler, liksom detaljer från 1960- och 1970-talen blandas med moderna inslag. I vardagsrummet finns en modern soffa, liksom nutida marmorbord och matta. I mixen ingår klassisk kristallkrona, antikt träbord, skärm, en gammal skinnfåtölj och inte minst den dekorativa öppna spisen. 

En 60-talsfåtölj och lampor i 70-talsstil utgör en brygga mellan modernt och antikt. På många ställen i hemmet finns magnifika taklampor från olika epoker som har ett gemensamt krusidulligt och romantiskt drag. Guldram till en för övrigt ganska nedtonad miljö i sovrummet ger den där lilla extra romantiska touchen.

Ombonat och elegant med vitt och beige i kombination med värmande mässingsdetaljer. Foto: Elsa Young / Living Inside

2. Nedtonat

Färgerna – eller avsaknaden av färg – inger ett stilla lugn. Det glimtar till i enstaka fall i någon enstaka kulört tavla. De mörka träslagen ger tyngd åt allt i vitt och off white och skapar en varm harmoni i rummen.

De få färger som sprakar till har valts med omsorg och har en neutral bas i de vita väggarna. Foto: Living Inside

3. Materialmix

Mörkt trä, läder, glas, marmor, mässing, linne, bomull och järn har alla en känsla av beständighet över sig. De är klassiskt vackra material, inget krångel. Generöst med textil ger ett intryck av en samtida, stillsam romantisk känsla. Stora sjok av gardiner med tungt fall som är dekadent ”för långa” och överkastet på sängen som väller ut över golvet är fina exempel på textilt trolleri.

Koppardetaljer lyser upp det i övrigt neutrala, gedigna köket. Foto: Living Inside

LÄS MER: Elizabeth och Leonard bor i en gammal tandläkarklinik

LÄS MER: 3 knep som ger ditt hem en harmonisk känsla