Eklektisk stil

Våningen på Östermalm med en blandning av auktions- och loppisfynd, Beckmans och designmöbler, en ”eklektisk stil”, som ägaren uttrycker det.

Det tog cirka ett halvår innan Eric Sjöström och maken David hittade sitt nuvarande hem på Östermalm i Stockholm, en trea på 98 kvm i ett hus från 1963. Eric har inte körkort och tar sig fram genom att promenera. Varje dag lämnar och hämtar han kungspudeln Love, som också är en fullvärdig familjemedlem, på hunddagiset på Kungsholmen. Det blir två promenader på drygt en timme vardera, i en och samma cirkel – bostaden, hunddagis och jobbet som chef och konstnärlig ledare på Kulturhuset.

 – Jag är som den värsta sortens dagisförälder som kommer först av alla på morgonen och hämtar två minuter före stängning, säger Eric och skrattar. Men Love stormtrivs på det här stället och har massor av hundkompisar, och under våra promenader rensar jag hjärnan, planerar och löser många problem.

Inredningen är en blandning av auktions- och loppisfynd, Beckmans och designmöbler, en ”eklektisk stil”, som David uttrycker det. Han är också närvarande i ett par timmar, för att träffa oss och hålla lite koll på vad som fotograferas.

 – David håller gärna ett öga på detaljerna, men bakom kulisserna, säger Eric och skrattar.

Det mest anslående är ändå att böckerna i vardagsrummet är  färgkoordinerade i bland annat grönt, rosa, blått och orange. Böcker som  inte har passat in i färgerna har flyttats till sovrummet och  lantstället, eller har skänkts bort till Myrorna och vänskapskretsen.

»Vi flyttar runt och byter ut våra konstverk hela tiden. Om det blir för mycket hål i väggarna är det bara spackla och måla över dem.«

– Vi flyttar runt, blandar och byter ut våra konstverk hela tiden, och vi har vårt lager inne i klädkammaren. Om det blir för mycket hål i väggarna är det lätt att bara spackla och måla över dem. 

 Båda har en förkärlek för leksaker om det är färgglatt och i ovanlig design. Överallt i lägenheten finns det roliga stilleben, för en besökare är det mycket att gå runt och titta på.

 – Jag ordnar ofta jobbrelaterade middagar här hemma, för att det inte blir lika stelt som när man sitter på en restaurang. Vi har plats för tolv personer runt ellipsbordet, som vi för övrigt köpte innan vi ens hade hittat lägenheten. Det är ett av alla de fynd vi har gjort på auktioner genom åren.

 

 

 

NAMN: Eric Sjöström.

 Ålder: 44 år.

 Bor: I lägenhet på Östermalm i Stockholm. Fritidshus på Blidö.

 Familj: Nygift med David Löfvendahl, vid Hovets informationsavdelning. Samt kungspudeln Love.

 Yrke: Chef och konstnärlig ledare för Kulturhuset i Stockholm.

 Andra uppdrag: Styrelseuppdrag för bl a Astrid Lindgrens barndomshem i Vimmerby, mentor i Rinkebyakademien och musikutredare för regeringen.

 Bakgrund: Har arbetat med marknadsföring och kultur i över 20 år, bl a på Kungliga operan, Södra teatern 

 och som vd för Folkoperan.

 Favoritformgivare: Ingegerd Råman, Gunilla Allard, Form us with love och Front.

 Favoritkonstnärer: Marie-Louise Ekman, Nathalie Djurberg, Linn Fernström, Gunilla Klingberg, Nan Goldin, Lars Tunbjörk, Anish Kapoor och Shilpa Gupta.

 

På helgerna åker Eric gärna ut till lantstället på Blidö, två och en halv timmes resa med Waxholmsbåten från Strömkajen. Huset är från 50-talet och ligger naturskönt på en udde vid en långgrund vik, här finns ingen teve men däremot en braskamin. Dessutom är det cykelavstånd till den åretruntöppna Ica-butiken. 

 – Jag tar timslånga promenader med Love, påtar i trädgården, hugger ved och löser korsord, och känner hur axlarna sjunker ner och stressen rinner av mig. På fredagskvällarna, när vi precis har kommit dit, är jag så slut att jag somnar redan vid niotiden.

 – Nu har vi bott på Östermalm i snart fem år och är lite sugna på att flytta. Jag skulle kunna tänka mig att köpa hus, för att ha en egen trädgård, men David vill vara kvar i stan. Jag håller på med en övertalningskampanj, vi får se hur det går.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!