Huset i klassisk Fanøstil har numera blivit sommarställe åt en barnfamilj. Foto: Nikolai Frandsen

Vasstak, kullersten och hygge – så renoverades den danska fiskarstugan från 1800-talet

Vasstak, kullersten och massor av hygge. Det tvåhundra år gamla huset på danska sommarön Fanø har fått nytt liv.

På idylliska Fanø vid Jyllands västkust står det charmiga fiskarhuset som byggdes 1818 av - just det - Jens Fisker. Nu har det blivit sommarhus åt en familj där föräldrarna varit på Fanø varje sommar sedan de var små. De väntade länge på att rätt hus skulle läggas ut till försäljning, och när det här 250 kvadratmeter stora huset dök upp var det bara att slå till.

Huset var ett riktigt renoveringsobjekt, men som tur är finns det många lokala hantverkare på Fanø som kan renovera med respekt för gamla hus och lokal byggnadstradition.

För att huset ska bli ljust och inbjudande är listverk och paneler vitmålade, medan dörrarna har målats i en frisk blågrön ton som ska skapa stämning

Från utsidan går det inte att se att huset har genomgått en stor förvandling interiört. Här har målet varit att säkra det charmiga originalutseendet. Den gula färgen har fått hänga med och det vackra vasstaket är bevarat, men både fasad och tak behövde en uppfräschning. Längs ytterväggen har man lagt ny stenläggning med kullersten. De gamla ankarsluten och utsmyckningarna på fasaden är restaurerade.

Planlösningen har ändrats för att bland annat ge plats åt ett stort kök där tolv personer får rum runt bordet. Foto: Nikolai Frandsen
Den ljusa färgsättningen och sänkningen av golvet gör att det gamla huset känns mycket rymligare. Foto: Nikolai Frandsen
Trä, sadelgjord och rotting är material som bidrar till den luftiga känslan i huset. Foto: Nikolai Frandsen

Inne i huset har arkitektfirman Reinholdt Rud från Kolding på Jylland arbetat med att anpassa huset till en modern familjs behov. De ritade en ny planlösning med bland annat ett nytt kök där tolv personer får plats att sitta runt matbordet. Nya glasdörrar får ljuset att falla in på ett nytt sätt och leder också ut mot den nybyggda terrassen.

Brädor från de gamla innerväggarna har använts till att bygga en sovalkov, som sedan målats i en vackert röd färg från Flüggers stilhistoriska färgkollektion. Även de andra färgerna inne i huset kommer därifrån. För att huset ska bli ljust och inbjudande är listverk och paneler vitmålade, medan dörrarna har målats i en frisk grön ton som ska skapa stämning. De gamla dörrarna har behållits, men de är omsorgsfullt restaurerade och förlängda.

På samma sätt har fönstren renoverats, och på några ställen har man satt in nya fönster som liknar de ursprungliga.

Skorstenen och de lite sneda ytterväggarna har behållits som de var, men huset har försetts med extra isolering för att bli lite varmare och mysigare.

De nya golven är gedigna plankgolv av douglasgran, från Dinesen. Foto: Nikolai Frandsen
Fanø har en stolt tradition som hemmahamn för segelfartyg. Numera är båtlivet mer av nöjeskaraktär. Foto: Nikolai Frandsen
Sovalkoven är byggd av brädor från husets gamla innerväggar. Det blåvita holländska kaklet importerades av byggherren Jens Fisker under tidigt 1800-tal. Foto: Nikolai Frandsen

Golvet har sänkts, så att den gamla takhöjden på 170 cm kunde höjas till 215 cm. Det nya innertaket är handstruket i blank vit färg, för att efterlikna det gamla innertaket.

De nya golven i huset är gedigna plankgolv av douglasgran, från Dinesen. Samma trä har använts till den stilrena köksbänken och i trappan till övervåningen.

I badrum och tvättstuga är golven lagda med ölandssten. Det är vanligt i gamla Fanøhus.

Huset var ett riktigt renoveringsobjekt, och hantverkarna på Fanø kan renovera med respekt för gamla hus och lokal byggnadstradition

I köket och vardagsrummet ser man resultatet av byggherren Jens Fiskers stora uppköp av gammalt blåvitt holländskt kakel, som också det är kännetecknande för Fanøhusen. Den traditionen hänger också ihop med öns storhetstid som hemmahamn för en av Danmarks största segelfartygsflottor.

Kaklet matchar fint det nya ljusgrå bondköket, med diskret profilerade luckor och enkla snygga mässingsbeslag. Lika okonstlat och gediget nu, som då huset byggdes.

Ur Skapa Stilen nr 1, 2020.

LÄS MER: Fyra musikstudios och spa – paret Bagge visar upp sitt lyxiga hem
LÄS MER: Flytande gränser i ”James Bond-huset”: ”Man får årstiderna rakt in i vardagsrummet”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!