Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Varje rum en egen värld hos dottern till skaparen av tapethuset de Gournay

Elefanter i hallen, påfåglar i salongen, bladguld i köket. Är man som Hannah Gurney dotter till skaparen av lyxtapethuset de Gournay i London, blir det aldrig för mycket av det fantastiska.

Hannah Gurney var två år gammal när hennes far, Claud Cecil Gurney, år 1986 grundade tapethuset de Gournay (en förfranskning av familjenamnet) hemma i källaren i Kensington. I dag världsberömt för sina handmålade motiv på företrädesvis siden, ofta efter östasiatisk förlaga, paradisträdgårdar och panoramor.

– Inget från de Gournay kommer i närheten av någon maskin, säger Hannah som, efter praktik i finansvärlden, nu jobbar med global marknadsföring och utveckling i familjeföretaget.

Genom att blanda till synes oförenliga föremål, drar man uppmärksamheten till dem
”I skymningen skimrar väggarna som antiksilver och gör rummet till det ljuvligaste i världen.” Tapeten heter Badminton, handmålad från de Gournay. Pläd och linnelakan, The Conran shop, sidenkuddar, de Gournay. Byrån med marmorskiva minns Hannah att hennes pappa köpte i en lumpbod och renoverade, när hon var liten. Hennes klänning är från Jenny Packham, men sydd i siden från de Gournay som även gör tyger och, på senare år, möbler. Lampa, Guinevere, vas, India Jane, spegel, The French Bedroom Company.”I skymningen skimrar väggarna som antiksilver och gör rummet till det ljuvligaste i världen.” Tapeten heter Badminton, handmålad från de Gournay. Pläd och linnelakan, The Conran shop, sidenkuddar, de Gournay. Byrån med marmorskiva minns Hannah att hennes pappa köpte i en lumpbod och renoverade, när hon var liten. Hennes klänning är från Jenny Packham, men sydd i siden från de Gournay som även gör tyger och, på senare år, möbler. Lampa, Guinevere, vas, India Jane, spegel, The French Bedroom Company.”I skymningen skimrar väggarna som antiksilver och gör rummet till det ljuvligaste i världen.” Tapeten heter Badminton, handmålad från de Gournay. Pläd och linnelakan, The Conran shop, sidenkuddar, de Gournay. Byrån med marmorskiva minns Hannah att hennes pappa köpte i en lumpbod och renoverade, när hon var liten. Hennes klänning är från Jenny Packham, men sydd i siden från de Gournay som även gör tyger och, på senare år, möbler. Lampa, Guinevere, vas, India Jane, spegel, The French Bedroom Company.
”I skymningen skimrar väggarna som antiksilver och gör rummet till det ljuvligaste i världen.” Tapeten heter Badminton, handmålad från de Gournay. Pläd och linnelakan, The Conran shop, sidenkuddar, de Gournay. Byrån med marmorskiva minns Hannah att hennes pappa köpte i en lumpbod och renoverade, när hon var liten. Hennes klänning är från Jenny Packham, men sydd i siden från de Gournay som även gör tyger och, på senare år, möbler. Lampa, Guinevere, vas, India Jane, spegel, The French Bedroom Company. Foto: Copyright © Johan Sellén
Salongstapeten St Laurent skapades efter Yves Saint Laurents tapet i hemmet i Paris. Sammetssoffan är också från de Gournay, kuddar, Beaumont & Fletcher, vit fårskinnsmatta, Wildash. Marmorgolvet är specialtillverkat. ”Inget är ömtåligt, ett glas vin eller en hund kan hamna i soffan utan problem.”Salongstapeten St Laurent skapades efter Yves Saint Laurents tapet i hemmet i Paris. Sammetssoffan är också från de Gournay, kuddar, Beaumont & Fletcher, vit fårskinnsmatta, Wildash. Marmorgolvet är specialtillverkat. ”Inget är ömtåligt, ett glas vin eller en hund kan hamna i soffan utan problem.”Salongstapeten St Laurent skapades efter Yves Saint Laurents tapet i hemmet i Paris. Sammetssoffan är också från de Gournay, kuddar, Beaumont & Fletcher, vit fårskinnsmatta, Wildash. Marmorgolvet är specialtillverkat. ”Inget är ömtåligt, ett glas vin eller en hund kan hamna i soffan utan problem.”
Salongstapeten St Laurent skapades efter Yves Saint Laurents tapet i hemmet i Paris. Sammetssoffan är också från de Gournay, kuddar, Beaumont & Fletcher, vit fårskinnsmatta, Wildash. Marmorgolvet är specialtillverkat. ”Inget är ömtåligt, ett glas vin eller en hund kan hamna i soffan utan problem.” Foto: Copyright © Johan Sellén
Panoramatapeten i hallen heter Early views of India och är som alla andra de Gournays tapeter handmålad. Konsolbord, kista och lampa från Collier Webb, antik gul stol, Birgit Israel, spansk solspegel, Carlton Davidson.Panoramatapeten i hallen heter Early views of India och är som alla andra de Gournays tapeter handmålad. Konsolbord, kista och lampa från Collier Webb, antik gul stol, Birgit Israel, spansk solspegel, Carlton Davidson.Panoramatapeten i hallen heter Early views of India och är som alla andra de Gournays tapeter handmålad. Konsolbord, kista och lampa från Collier Webb, antik gul stol, Birgit Israel, spansk solspegel, Carlton Davidson.
Panoramatapeten i hallen heter Early views of India och är som alla andra de Gournays tapeter handmålad. Konsolbord, kista och lampa från Collier Webb, antik gul stol, Birgit Israel, spansk solspegel, Carlton Davidson. Foto: Copyright © Johan Sellén
Tapeter älskar jag av känslomässiga skäl, uppväxt som jag är i min pappas magiska sagovärld med fåglar flygande runt väggarna

Hannah bor i en two-bedroom flat vid Kensington Gardens, för att lätt kunna rasta sina två hundar. Hon har också en man, Eddie Harden, som inte motsätter sig att bo i en ”färgchock”.

– Eddies föreställning om bra inredning inskränker sig till en stor platt-tv, så jag har fått inreda efter eget huvud. Å andra sidan har jag helt överlämnat matlagningen till honom. Tapeter och textilier älskar jag av känslomässiga skäl, uppväxt som jag är i min pappas magiska sagovärld med fåglar flygande runt väggarna, säger Hannah. Men jag kan förstå om andra upplever blandningen av färger och mönster som lite kaotisk. Jag har en lite galen fantasi och jag är ingen van inredare. Förhoppningsvis utvecklas min stil tills det blir dags för nästa hem. Jag vill gärna ha barn och då behöver vi bo större.

Matsalen är väldigt långsmal, vilket Hannah har försökt trolla bort med stora speglar längs ena väggen. Sidentapet från de Gournay i två nyanser, glaciärblått och blågrönt. Porslin, Isphahan från Oka.Matsalen är väldigt långsmal, vilket Hannah har försökt trolla bort med stora speglar längs ena väggen. Sidentapet från de Gournay i två nyanser, glaciärblått och blågrönt. Porslin, Isphahan från Oka.Matsalen är väldigt långsmal, vilket Hannah har försökt trolla bort med stora speglar längs ena väggen. Sidentapet från de Gournay i två nyanser, glaciärblått och blågrönt. Porslin, Isphahan från Oka.
Matsalen är väldigt långsmal, vilket Hannah har försökt trolla bort med stora speglar längs ena väggen. Sidentapet från de Gournay i två nyanser, glaciärblått och blågrönt. Porslin, Isphahan från Oka. Foto: Copyright © Johan Sellén
Sidentapet från de Gournay i nyanserna glaciärblått och blågrönt. Porslin, Isphahan från Oka.Sidentapet från de Gournay i nyanserna glaciärblått och blågrönt. Porslin, Isphahan från Oka.Sidentapet från de Gournay i nyanserna glaciärblått och blågrönt. Porslin, Isphahan från Oka.
Sidentapet från de Gournay i nyanserna glaciärblått och blågrönt. Porslin, Isphahan från Oka. Foto: Copyright © Johan Sellén

Kensingtonlägenheten ligger på nedre botten i ett georgianskt hus med höga fönster. Här finns två sovrum, salong, matsal och pentry. När Hannah flyttade hit för några år sedan var det lägre i tak, även rent bokstavligt. Vid renoveringen återfick alla tak originalhöjd utom i köket som med full höjd skulle ha liknat ett hisschakt – en risk som Hannah har undanröjt genom att tapetsera både tak och väggar med bladguld.

– Jag har gått in för att varje rum ska ha sin egen färgskala och stämning. Det ska kännas som att stiga in i nya världar. Är det för uniformt och stilrent försvinner saker. Genom att blanda till synes oförenliga föremål, drar man uppmärksamheten till dem. Sedan tycker jag att ett hem ska spegla vilka som bor där, så jag gillar att ha reseminnen och presenter framme.

Jag har gått in för att varje rum ska ha sin egen färgskala och stämning. Det ska kännas som att stiga in i nya världar
Med bladguld till och med i taket (som är nedsänkt sedan tidigare) liknar pentryt insidan av en chokladkartong. Blåturkosa snickerier och arbetsbänk i wenge. Förgylld vägglampa Brassica från Collier Webb, glas, The Conran shop. Köket är tillräckligt för Hannah. ”Jag skulle kunna leva på popcorn och champagne, men min man är en jätteduktig kock.”Med bladguld till och med i taket (som är nedsänkt sedan tidigare) liknar pentryt insidan av en chokladkartong. Blåturkosa snickerier och arbetsbänk i wenge. Förgylld vägglampa Brassica från Collier Webb, glas, The Conran shop. Köket är tillräckligt för Hannah. ”Jag skulle kunna leva på popcorn och champagne, men min man är en jätteduktig kock.”Med bladguld till och med i taket (som är nedsänkt sedan tidigare) liknar pentryt insidan av en chokladkartong. Blåturkosa snickerier och arbetsbänk i wenge. Förgylld vägglampa Brassica från Collier Webb, glas, The Conran shop. Köket är tillräckligt för Hannah. ”Jag skulle kunna leva på popcorn och champagne, men min man är en jätteduktig kock.”
Med bladguld till och med i taket (som är nedsänkt sedan tidigare) liknar pentryt insidan av en chokladkartong. Blåturkosa snickerier och arbetsbänk i wenge. Förgylld vägglampa Brassica från Collier Webb, glas, The Conran shop. Köket är tillräckligt för Hannah. ”Jag skulle kunna leva på popcorn och champagne, men min man är en jätteduktig kock.” Foto: Copyright © Johan Sellén
Gästrumstapeten är de Gournays handmålade Temple Newsam. På byrån, florentinsk lampfot i oxiderat silver, Porta Romana, chippendale-spegel, de Gournay, sammetskudde, Beaumont & Fletcher, sängkläder, Fermoie.Gästrumstapeten är de Gournays handmålade Temple Newsam. På byrån, florentinsk lampfot i oxiderat silver, Porta Romana, chippendale-spegel, de Gournay, sammetskudde, Beaumont & Fletcher, sängkläder, Fermoie.Gästrumstapeten är de Gournays handmålade Temple Newsam. På byrån, florentinsk lampfot i oxiderat silver, Porta Romana, chippendale-spegel, de Gournay, sammetskudde, Beaumont & Fletcher, sängkläder, Fermoie.
Gästrumstapeten är de Gournays handmålade Temple Newsam. På byrån, florentinsk lampfot i oxiderat silver, Porta Romana, chippendale-spegel, de Gournay, sammetskudde, Beaumont & Fletcher, sängkläder, Fermoie. Foto: Copyright © Johan Sellén

Sidentapeter är mjukare och har mer djup och struktur än andra, dessutom ger de bättre akustik

Brukar du testa de senaste tapetkollektionerna hemma?

– Ja, jag byter tapeter ungefär var sjätte månad, så uttråkad blir jag aldrig. Bäst gillar jag sidentapeter, de är mjukare och har mer djup och struktur än andra, dessutom ger de bättre akustik. Målade väggar känns kallare, de blir som en del av arkitekturen – tapeter ser jag som inredning.

Alla dina möbler är vintage eller antika, har du köpförbud på nytt?

– Totalförbud! Min favorithobby är att åka runt på franska antik-marknader med pappa. Där hittar jag skatter som jag aldrig skulle kunna köpa nya. Renovera och klä om gamla möbler är det bästa som finns. Men för att ett hem ska få en själ, måste det befolkas av växter och djur. Som liten var jag mycket hos min mormor på landet och hjälpte till med får, hundar, höns och hästar. Jag skulle bli klaustrofobisk om jag inte fick komma ut på landet ibland, även om jag gillar London också.

Arr: Gill Renlund Text: Gisela Fridén Foto: Johan Sellén

Läs mer:

Terass med två våningar och pergola – snacka om himlen runt hörnet!

Hattstugan på skånska östkusten – sommarhuset med sagolik insida

Hemma hos konstnären Caroline Tamm står dubbelsängen i burspråket

______________________________________

Vill du lära dig mer om inredning, få kunskap om färgsättning och kunna se helhetslösningar i ditt eller andras hem?

Sköna hem har Sveriges bästa inredningskurser, som hålls med kunniga kursledare i Sköna hems redaktionslokaler.