Paradlägenhet med pampiga paneler, vill ha-inredning och stuckaturer att dö för

Pampiga paneler långt uppåt väggarna, fönster med vackert färgat glas och stuckaturer att dö för. Tänk att få allt det i en lägenhet – som dessutom är ett praktiskt hem åt en barnfamilj!

Johanna Ankarcrona

Bakom det pampiga husets oputsade tegelfasad döljer sig ett luftig lägenhet med ett vardagsrum i svärtad rosa pastell, en rymlig terrass och ett drömlikt barnrum på hela 36 kvadratmeter, som gjort för att slå kullerbyttor i. Här bor Sofia och Jon Landström med döttrarna Maj, 8, och Ines, 5 år.

– Huset som sådant är speciellt, vi hade spanat in det när en mindre lägenhet var till salu här. Det känns lite brittiskt på något sätt, med det röda teglet. När vi letade ett större boende och den här lägenheten dök upp måste vi ju bara gå och titta.

Det rymliga vardagsrummet kräver möbler av visst format. Soffan är extra bred, hela tre meter, och specialbeställd från Eilersen. Soffbordet är Platner coffee table, designat av Warren Platner för Knoll. Schäslongen är fyndad på Bukowskis market. ”Den var hemsk, men vi har stoppat om och klätt den med zebratyg.” Fåtöljerna är Bruno av Mats Theselius för Källemo. Golvlampor från Bukowskis market och Svenskt tenn. Foto: Anne Nyblaeus
Även vardagsrummet har utgång mot terrassen. De vackra målningarna på glasdörrarna är original. ”Man kan se när solen ligger på att de är lite blekta.” Skinnfåtöljer Bruno av Mats Theselius för Källemo.
Tevagnen och lampan är från Svenskt tenn.

Huset på Kungsholmen i Stockholm stod färdigt 1888 och det var storbyggmästaren Andreas Gustaf Sällström som både ritade och lät uppföra det. Han var vid samma tid involverad i rivningen av det gamla gustavianska operahuset och byggmästare för nuvarande Operan, och det sägs att en del av inredningen i huset på Kungsholmen kommer från det gamla operahuset. Till exempel de fantasifulla portalerna i hallen hos familjen Landström, med uppenbara drag av operakuliss.

De fantasifulla portalerna i hallen lär komma från det gamla operahuset

Byggmästare Sällström bodde just i den lägenhet där Landströms nu bor.

– Det här är en stor sällskapsvåning i grunden. Man kan se på originalritningen att den gick över hela våningsplanet, men nu är den delad i två, och vi bor i sällskapsdelen, säger Sofia.

Portalerna i hallen sägs komma från den gamla gustavianska operan, som revs ungefär samtidigt som huset på Kungsholmen byggdes. Bakom William Morris-draperiet döljer sig ett hyllsystem med förvaring, perfekt för barnfamiljen. Vägglampor från Buster + Punch, puff från Layered.

Det betyder att salong och matsal har fått bli sovrum hos familjen Landström. Många stora och små välbevarade detaljer talar om vad rummen hade för funktion från början.

– Man ser på fruktmönstret i stuckaturen vad som var tänkt som matrum. Och vårt vardagsrum, som har en jättehög panel, säkert 1,60 meter, har antagligen varit ett klassiskt äldre cigarrum.

I köket finns en av två utgångar till terrassen. Köksinredningen är från Kvänum, diskhon från Franke och blandaren från Bugnatese. I taket hänger en italiensk Stilnovolampa från Dusty deco. Det fanns två vinkylar i lägenheten när familjen flyttade in, och den ena fick vara kvar.
Sofia och Jon bryter gärna modern inredning mot äldre möbelfynd. Matbordet är från Bukowskis market och taklampan är från Svenskt tenn. På väggen hänger ett foto ur Dominique Tarlés kända Rolling Stones-serie från 1971. ”Det förlänger rummet och ger ett annat perspektiv.”
Ljuva luktärter.

Det mesta är av rejält format här. Fönstren i vardagsrummet är så stora att Sofia lätt har kunnat placera en Ficus i en kruka på fönsterbrädan.

– De flesta har sådana här växter på golvet, men fönstret är så extremt stort att den verkligen gör sig där, säger hon.

Femrumslägenheten var välbevarad och Sofia och Jon har inte ändrat så mycket mer än färger och tapeter. Jo, plankgolvet i hallen var dåligt och fick bytas, och så slog de ihop det lilla arbetsköket och jungfrukammaren till ett stort kök.

– Vi ville ha bra funktionalitet med en köksö, men samtidigt ett rum för sällskap, att man ska kunna vara här och hänga när vi lagar mat, säger Sofia.

Genom dubbel­dörrarna med rikt dekorerade överstycken ser man in till döttrarnas rum från vardagsrummet. Tyllampan matchar barnens balettintresse.
Barnens rum har toile-de-jouy-tapet från Manuel Canovas. Det runda pysselbordet är ett blocketfynd som fått benen avsågade. Skåpet med spegeldörr är från Bukowskis. De rosa tonerna från vardagsrummet går igen i den lurviga mattan från Layered. I taket dansar pappersdockor balett på ett snöre, en dekoration från Leila’s general store.
Genom andra paret dubbel­dörrar ser man från döttrarnas rum till föräldrarnas.

Färgerna, ja. Sofia har alltid gillat dustyrose-toner, de lite smutsiga pastellerna som är populära nu, och när hon såg färgen i en affär var det självklart att slå till. Men första intrycket, när vardagsrumsväggarna målades, var lite blandat.

– Vår äldsta dotter sa att det såg ut som hos Pippi Långstrump!

Det var ju inte riktigt tanken, men färgen visade sig vara en sådan som behövde lägga sig lite, och nu gör de rosa väggarna att de höga vita panelerna ser än praktfullare ut.

Både Sofia och Jon är intresserade av design, och vill helst blanda gammalt och nytt. Mycket tid tillbringas på nätauktioner och med ett envetet letande på Blocket. Det får ta ett tag att hitta rätt saker till hemmet.

Sovrummet är både klassiskt och tufft med amerikansk zebratapet och stor matta från Layered i ljusgrått. Den melerade puffen är också från Layered.
Byredoparfymen på nattygsbordet har sin egen historia. Sofia och Jon var i New York på sin tioåriga bröllopsdag 2016. Då firade parfymhuset Byredo också sitt tioårsjubileum med att kunderna fick sätta sina egna namn och årtal på flaskorna, så Landströms passade på.

– Vi har kämpat länge för att hitta det rätta soffbordet. Men nu känner vi oss ganska nöjda. Om vi ändrar något nu så är det kanske om vi gör något tavelfynd eller liknande, säger Sofia.

Familjen har alltså inga större inredningsprojekt på gång för tillfället. Så småningom vill barnen säkert ha varsitt rum, men än så länge är det stora barnrummet älskat av alla.

Barnrummets fluffiga rosa matta får både barn och vuxna att vilja slå sig ner på golvet.

– En av de saker vi fastnade för när vi tittade på lägenheten var rummet som vi valde att göra till barnrum. Vi ville ha ett riktigt lek- och sovrum, där de kan vara och härja.

Dörr ut mot familjens oas – terrassen mot innergården. Lampan vid fönstret är ett auktionsfynd. Foten är gjord av en gammal tapetrulle. Blommor och träd från Floristkompaniet.
Myshörnan på terrassen är som gjord för fikastunder. Tegelfasaden är lite speciell i Stockholm, där de flesta äldre hus är putsade. ”Man märker att många stannar och tittar på vårt hus.”

Döttrarna gillar dans och gymnastik, och här finns det gott om plats för kullerbyttor. Den fluffiga rosa mattan får både barn och vuxna på besök att vilja slå sig ner på golvet.

Och så var det terrassen, en riktig favoritplats för den som bor mitt i stan. Terrassen löper längs gårdssidan av lägenheten, med utgång från både vardagsrum och kök. Här är en mysig sitthörna inredd, där man får skydd bakom ett stort lummigt träd på somrarna. Den röda tegelväggen är med här också, och gör uteplatsen ännu mer ombonad.

Ur Sköna hem nr 9, 2018.

Arr THOMASINE GAHN Text JOHANNA ANKARCRONA Foto ANNE NYBLAEUS

LÄS MER:

Pastelliga drömhemmet med växthus i köket och kojslott i barnrummet

Himmelsk takterrass högt över Gamla stans takåsar – se unika vindsvåningen

Inredaren tipsar: Så får du lägenheten att kännas större (utan att ge avkall på stilen)

Sätt rätt färg på dina väggar!

Lär dig vilka känslor du kan frammana med tapeter och väggfärg

33 avsnitt som hjälper dig att hitta rätt kulörer och färgkombinationer!

Sköna hems Hildur Blad, inredare och färgexpert, guidar dig