1 av 2 Foto: Anne Nyblaeus
2 av 2 Foto: Anne Nyblaeus

Penthouse med magisk terrass och bastu högt över takåsarna

Hon gillar det moderna, han är svag för antikviteter. I Leijas och Åkes penthouse med terrass i centrala Stockholm vann en fashionabel, tidlös stil.

Det finns nog ingen liten avlägsen ö eller exotisk pärla som Leija Graf inte har besökt, denna exklusiva resors grande dame. För 27 år sedan startade hon Select travel, numera Select collection, som förmedlar förstklassiga resor och upplevelser. I dag är Leija styrelseordförande.

När hon har avslutat arbetsdagen på företagets kontor på Östermalm tar hon bara hissen hem. I samma fastighet ligger nämligen det penthouse om 125 kvm som Leija delar med maken Åke Hellstedt. Till lägenheten hör en terrass på inte mindre än 200 kvadratmeter i två plan, med en magnifik utsikt i 360 grader över Stockholm och dess kyrkor.

Det stora fönstret ramas in med dubbla gardiner som silar ljuset och skapar en ombonad känsla, tyget från Astrid. Hela möblemanget kommer från Ralph Lauren home. Foto: Anne Nyblaeus
Panelen i valnöt klär väggar och dörrar i hallen. Bakom den välvda delen finns gästrum och toalett. Bänk, Nordiska galleriet, pläd från Missoni. Foto: Anne Nyblaeus
Köket från Lappvattnets snickeri bjuder på helt integrerad lösning där alla maskiner, kyl och frys döljs bakom vackra luckor. Foto: Anne Nyblaeus

– Det var terrassen vi föll för, vi lever där ute stora delar av säsongen. Grillar, solar och njuter när vårt barnbarn plaskar i sin lilla pool.

Valnöt är ett återkommande träslag i hemmet och ger en härlig materialkänsla.

Våningen bjuder på två sovrum, kök och vardagsrum i ett, två badrum, ett gästrum och en liten toalett. Materialvalen är exklusiva och känslan internationell.

– Vi har samarbetat tätt med Vera arkitekter när det gäller planlösning och inredning. För mig som finlandssvenska var det viktigt med bastu så en sådan finns i vårt badrum.

Från det långsmala bad­rummet leder fem olika dörrar till terrassen åt höger. Väggarna är klädda med mosaik från Bisazza, badkar från Badrums­specia­listen. Till vänster öppning in mot dusch och bastu. Foto: Anne Nyblaeus
Badrumsinredningen är vald tillsammans med Geco inredning. Dubbla handfat, Boffi, mosaik från Bisazza, kalkstensplattor på golvet. Foto: Anne Nyblaeus
Stolen från Ketall tål det svenska klimatet och får stå ute året om. Foto: Anne Nyblaeus
Utsikt mot Hedvig Eleonora. Utemöblerna är från Kettal. Foto: Anne Nyblaeus

I hallen bjuder väggarna på härlig materialkänsla med den vackra panelen i valnöt som är genomgående i hemmet. Från samtliga rum når man terrassen.

– Det är härligt på sommaren när dörrarna i badrummet står öppna ut mot terrassen och det fläktar skönt. Och det blir ju ett underbart ljus här inne också.

Kökets och vardagsrummets stora fönsterpartier har fått dubbla gardiner, från tak till golv, en tunnare som silar ljuset, och en lite grövre som skapar ombonad känsla.

Det bästa är att våningen känns som en stor bungalow med fönstren och terrassen

En Ralph Lauren-soffa och en fåtölj med pall av Patricia Urquiola skänker en modern, internationell touch.

– Jag tycker mycket om modernism i Alvar Aaltos anda, medan Åke älskar antikviteter. Men det hade inte passat här, så det får han utlopp för på vår gård i Halland i stället. Och jag med, vi är ofta där nere.

En riktig conversation piece är den fantastiska lampan, från Ochre, placerad över matsalsbordet. En plafond, där en mängd nedhängande trådar har små droppformade lampor fästade i slutet.

Vardagsrummet är öppet mot kök och matsalsdel. Bullig fåtölj med pall av Patricia Urquiola bredvid sidobord av Eileen Gray, båda Nordiska galleriet. Matta, NK Inredning. Stol, bord och lampa, Ochre. Trebent barskåp med mässingsfront av Per Söderström. Foto: Anne Nyblaeus
Det pudrigt färgsatta sovrummet andas lugn och ro. Säng, Duxiana, lampa, Ligne roset och bänk, ABC. Foto: Anne Nyblaeus
Bokhyllan står intill gästrummet och rymmer mängder med reselektyr. Buddhapojken är köpt på Bukowskis. Foto: Anne Nyblaeus
Bastun var ett måste för Leija. Foto: Anne Nyblaeus

– En del av våra gäster tycker att de liknar snödroppar, andra att de ser ut som spermier. Det blir hur som helst ett härligt sken på kvällen när lampan är tänd, säger Leija med ett skratt.

Köket är platsbyggt av Lappvattnets snickeri och vid diskhon finns ett litet fönster ut mot terrassen.

»För mig som finlandssvenska var det viktigt med bastu«

Badrummet är i en klass för sig med väggar klädda i Bisazzamosaik, kalkstensplattor på golvet, dusch, badkar, dubbla handfat och så bastun förstås.

– Men det bästa är nog ändå att hela våningen känns som en stor bungalow med alla fönster och terrassen runt om. Det blir så intimt och samtidigt spektakulärt med utsikten över Stockholms takåsar, säger Leija.

Ur Sköna hem nr 3 2019.

LÄS MER: Drömhem sobert stylat med 1900-talets designklassiker
LÄS MER: Djursholmsvillan är som klippt ur en scen i The Great Gatsby, titta in!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!