Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patric Johansson

Jonas och Sara vågar vägra vitt: ”Livet har gett oss färger, använd dem!”

Jonas Frank är art directorn och konstälskaren som passionerat följer sina impulser. En modig magkänsla som varit avgörande både för att hitta kärleken och i valet att måla taket rosa.

Jonas Frank är en kreativ själ. Snabb i vändningarna, spontan och öppen för att prova på, och se hur det blir. Det gäller i livet i stort, i jobbet som art director och i hemmet på Södermalm i Stockholm, som han delar med sin fru Sara som jobbar som pilatesinstruktör, och dottern Sally som hunnit fylla 10 år.

Jag gillar att skämma bort mig själv. Och att följa hjärtat är också att vara snäll mot sig själv.

- När jag träffade Sara hände något med mig, jag visste direkt att hon var speciell. Vi möttes genom gemensamma vänner när hon var på besök i Sverige - hon jobbade då som dansare i New York - och jag var av en händelse på väg till Manhattan för att börja arbeta på en reklambyrå! Men, Sara ville hem till Stockholm igen, så jag tänkte om med utlandsjobbet och stannade i Sverige. Efter en månad tillsammans flyttade vi in i vår första gemensamma lägenhet på Södermalm, som vi köpte utan att egentligen ha sett den, säger Jonas och fortsätter:

- Jag gillar att skämma bort mig själv, åka på weekends till London och se fotboll och sådär ... Och att följa hjärtat är också att vara snäll mot sig själv, säger han glatt.

Som att stiga in i ett galleri, redan i hallen. Lila byrå av Claesson Koivisto Rune/Asplund, tavlan ovanför är gjord av Dennis Eriksson Foto: Patric Johansson
Grönt är skönt i alla dess former hemma hos familjen Frank. Sovrumsväggen är tapetserad med Palm leaves från Cole & son. Överkast från Hay. Foto: Patric Johansson
”Man vill bli glad av att komma hem!” säger Jonas Frank, som målat sin hall rosa. Tavlan av Leo Park är köpt via Facebookgruppen Köp en tavla, som Jonas startat. Golvvas märkt West Germany köpt i en antikbutik i Skellefteå. Foto: Patric Johansson
Fredrik Åkum har målat tavlan Corals 1 som hänger i en nisch i köket. Foto: Patric Johansson

Det syns tydligt att paret har inrett sin trerummare med mycket glädje. Och modet att göra precis det som känns rätt i magen. Sparsmakat är inte Jonas och Saras melodi. Här ackompanjeras de starka färgerna på möbler, väggar och tak (japp, spana in hallen!) av konst som verkligen får breda ut sig.

Varför skulle man låta bli att måla taket? Det kan förändra rumsligheten något enormt.

Konsten är en passion som följt Jonas länge, ända sedan han en gång i tiden jobbade som kreativ kommunikatör för galleristen Björn Wetterling. Då blev han såld för livet på att upptäcka nya konstnärer och konstverk.

- Konsten är min grej, jag är den som hittar och köper, och nu under pandemin har jag startat en mötesplats på Facebook för att hjälpa kämpande konstnärer på det sätt jag kan och är bra på. Köp en tavla, heter den, och där kan nya konstnärer annonsera ett urval som jag väljer ut, ”curerar”. Och de som är intresserade av att köpa kan botanisera i ett fint, virtuellt galleri, berättar Jonas som jobbar helt ideellt med projektet.

Sara och Jonas Frank hemma i vardagsrummet. Foto: Patric Johansson
Wegners Y-stolar blandade med Ikeastolar, kring Raf table, av Norm architects för &Tradition. Köket med skåp ända upp till taket har Jonas ritat och sedan en snickare byggt. Foto: Patric Johansson
I vardagsrummet tronar Love Lundells stora målning, 200x170cm, Reanimator. ”Den kräver lite takhöjd.” Liten tavla intill, Lounge lizzard, av Eddie Martinez. Soffbord från italienska Superstudio köpt på auktion. Lampan på vita sidobordet är köpt i Brooklyn av Sara och var ”svår att få hem som handbagage!” På hallens rosa vägg syns, uppifrån, verk av Thomas Okok Gunnarsson, Ester Eriksson och Gösta Wessels Little brother. Foto: Patric Johansson
Detaljer att bli nyfiken på finns det gott om hemma hos familjen Frank. Keramikskulptur köpt i butiken Dusty deco. Foto: Patric Johansson

”Inga intryck - inga uttryck” är en devis han försöker hålla sig till som verksam i en kreativ bransch.

- Sara å andra sidan är tuff när det gäller att mixa mönster och har ett otroligt färgseende. Vi har skapat vårt hem tillsammans, och med en hel del inspiration från våra vänner faktiskt. Vi är ett gammalt kompisgäng som sporrat varandra genom åren till att testa nya saker, säger Jonas som målat, och målat om, oräkneliga gånger.

Vardagsrummets lila väggar (japp) och rosa tak (jo, absolut) fick ge vika för en ljusare grå, då rummet i slutändan kändes för mörkt. Men provar man inte, så vet man inte, tycker Jonas. Och så är det med det mesta i livet.

- Varför, när man ändå håller på, skulle man låta bli att måla taket? Det är ju en del av väggarna, och kan förändra rumsligheten något enormt bara man ger det en chans.

Foto: Patric Johansson
Vardagsrummets lila väggar byttes efter en tid till grå, då det blev för mörkt i rummet. ”Men provar man inte så vet man inte” menar Jonas Frank. Prickig fåtölj från Svenskt tenn. Foto: Patric Johansson
Hallens rosa tak har inbyggda spotlights för att ge ordentligt med ljus även i mörka hörn. Spegel och hallbord av Erik Höglund. Den rosaklädda karmstolen är ett auktionsfynd. Foto: Patric Johansson
Mellan kök och sovrum finns en glasvägg försedd med rullgardin för att möjliggöra ljusinsläpp. Ovanför sängen hänger verket Swimmingpool with ball av en av Jonas favoritkonstnärer, Isca Greenfield-Sanders. Foto: Patric Johansson

På samma sätt har Jonas och Sara arbetat med kontrasterande färger på lister och snickerier, eftersom även små detaljer i ett rum kan spela stor roll för helhetsintrycket.

Köket går i grönt och grått, där överskåpen är grå och underskåpen gröna - tvärtemot hur man traditionellt kanske skulle färgsätta sin fasta köksinredning.

Livet har gett oss färger, använd dem!

- Grönt är stabilt och lugnt, det ger tyngd åt rummet, och då kände vi att det var mest logiskt att använda den färgen nära golvet, menar Jonas, och sammanfattar sin inredningsfilosofi:

- Livet har gett oss färger, använd dem!

 

Inredningsanalys av Sköna hems inredare Charlotte Pettersson

Vilken glädjekaramell! I det här hemmet är man inte rädd för färg, mönster eller starka uttryck. Släpp loss! Låt dig inspireras av ren och skär inredningsglädje på hög, lekfull nivå.

1. Sansat och sanslöst

Köket har en förhållandevis nedtonad färgsättning med bänkskåp i samma gröna nyans som väggen. Resten går i neutrala toner. I det angränsande sovrummet höjs däremot temperaturen med en djärv djungeltapet i samma färgskala som kökets gröna. I hela hemmet syns tavlor i popartstil som bryter av de enfärgade ytorna med sprakande färger och former. More is more, helt enkelt.

2. Blandad engelsk konfekt

I vardagsrummet blandas rutigt, prickigt och randigt i svartvitt på stoppmöbler, kuddar och bord. Tillsammans med starkt blått i en fåtölj med utsikt mot hallens karamelligt rosa blir det som godis för ögat.

3. Färg från topp till tå

Att komma hem och mötas av ett glädjepiller som en bubbelgumsskär hall gör mycket för humöret en blek januaridag. Lägg märke till att taket är målat i samma nyans, och att den gröna väggfärgen i det angränsande köket matchar tavlan i hallen. Kul och snyggt!

Det skönt gröna förekommer i både lugn och upphetsande form Foto: Patric Johansson
Grafiskt svartvitt i prickar, rutor och ränder blir en både lekfull och stram motpol till hemmets uppkäftiga färger. Foto: Patric Johansson

LÄS MER: Elaine Eksvärd efterlyste villa på bloggen – så bytte hon till sig drömhemmet

LÄS MER: Semesterkänsla året om i skärgårdshuset med glasveranda och havsutsikt