Urban lägenhet på Kungsholmen med avspänd elegans

I de gamla industrikvarteren på Kungsholmen i Stockholm har Ia hittat sitt drömboende. Mörka fönsterramar, rostfritt kök och svarta detaljer – voilà, ett urbant hem för 2010-talet.

Hon är en estet ut i finger spetsarna och har alltid valt sina hem i Stockholm med omsorg. Från villa på Li­dingö, till funkislya på Gärdet och nu en fyrarummare på 100 kvadratmeter i industriell stil på Kungsholmen. Ia Lindgren är utbildad på Tillskärar­akademin och har arbetat med mode och inredning hela sitt liv. Några års paus blev det förstås när hon fick sina sex barn som nu är i åldrarna 19–32 år. Livet gav henne en törn när hon hastigt och oväntat blev änka för fem år sedan.

Från vardagsrummet kliver man ut på balkongen. Långa, svepande gardiner sydda av tyg från Astrid. Beige soffa, R.o.o.m, skinnfåtölj, Ralph Lauren, korgstol, Granit. Svart soffbord, Per Öberg. Lyser upp gör den klassiska Castiglionilampan på marmorfot, från Flos. I förgrunden lampa på styv lampsladd, Designhouse Stockholm.

Nu bor hon tillsammans med yngste sonen Hugo i den av Oscar properties ombyggda fastigheten Chokladfabriken i de gamla industrikvarteren på Kungs­holmen. Här har konfektyrföretagen Choklad­Thules och Cloettas fabriker legat. – Just Kungsholmen var okänd mark för oss. Men vi stortrivs i området. Här finns närheten till vattnet. Jag älskar att promenera längs Karlbergskanalen.

Klassiska Sjuanstolar runt det svarta matbordet. Vitrinskåp, PB home, på golvet marockansk matta som binder ihop gruppen. Pendellampa, Oscar & Clothilde. Rörljusstakarna t h från Röshults.
Vackra saker som ett strutsägg, stenar och gröna växter förskönar bordet till middagsgästernas glädje.

Den ena byggnaden är från 1920­-talet i funktionalistisk skepnad med räta linjer, höga fönster och ett enormt ljusinsläpp. Huset intill är ett rött tegel­ hus från 1970-­talet. I det huset bor Ia sedan 2015. Ett atrium mellan husen skapar ett speciellt ljusinsläpp. – På marken i atriet ligger marmor­kross i vitt som reflekterar ljuset så fint. Egentligen är lägenheten ganska mörk, men eftersom det är så många fönster känns den aldrig dyster eller instängd. Det är på balkongen mot gatan jag sitter hela året, gatan är så lugn med ovanligt lite trafik för att vara centrala Stock­holm.

På balkongen – med skjutfönster mot gatan – tillbringar Ia gärna tid. Trästolen Terrazza är köpt på Mallorca. Bredvid den en hylla för örter och växter. Svart korgstol, Granit.

Från hallen ser man rakt in mot mat­platsen, därefter nås kök, vardagsrum och balkong. Till våningen hör tre sov­rum och två badrum. De svarta fönster­ramarna förstärker lägenhetens indu­striella och lite maskulina karaktär. Ia har form och inredning som sitt stora intresse. – Min mamma lärde mig sy, och det har jag fortsatt med hela livet, det är så roligt att få hålla på med. Jag har sytt alla gardiner och kuddöverdrag till hemmet. Nu syr jag gärna till barnen när de sätter bo.

Ett sovrum i vitt och lugna grå toner. Långa gardiner i tyg från Astrid – sydda av Ia liksom övriga gardiner i hemmet. Fåtölj, Philippe Starck, och svart, tunn pläd, Olsson & Jensen.

Textil, tyger och sömnad är också hennes levebröd. Numera är hon tygan­svarig på inredningsbutiken Oscar & Clothilde. – I mitt arbete får jag utlopp för det kreativa, jag hjälper kunderna med tyg­val och föreslår förändringar. Men när det gäller mitt eget hem är jag allt annat än ombytlig. Jag ändrar inte gärna och är superbestämd när det gäller hur jag vill ha det. Jag duttar inte i onödan.

Lägenheten kunde ha blivit mörk men de stora fönsterpartierna släpper in ljuset. På soffbordet av Per Öberg syns reseminnen, böcker och kära ting.

Inredningen känns klassisk med en modern touch. Hon tycker att hon fått till en rolig mix av högt och lågt. Det rostfria blanka köket är urbant och lirar med resten av våningen. Allt sammantaget har Ia skapat ett hem med en elegant och avslappnad atmosfär.

Ett välplanerat, blänkande rostfritt kök smälter in i stilen. Platsbyggt med spis, arbetsbänk och ho i rad.

Färgglad kallar hon sig inte. Våning­ens färgskala går från vitt via beige till grått. Många av möblerna och mycket i inredningen har följt Ia genom åren. Eftersom hon flyttade från hus till lä­genhet fick hon rensa bort en del, men kasta ville hon inte – därför står till ex­empel en byrå från mormor och morfar hos en av döttrarna. Ia gillar att vara hemma, hon bjuder vänner på middagar, men hänger lika gärna på kvarterskrogen Sixten & Frans, går till gymmet eller tar långa skogspro­menader.

Lägenheten ligger runt ett atrium i den forna chokladfabriken på Kungsholmen, och har en urban inredningsstil i beige, svart och orange i naturliga materialval. Svarta dörr- och fönsterbågar skänker en maskulin känsla. På fönsterbänken t v står prydnader Ia älskar.

Av Elisabeth Debong Text Cecilia von Mentzer Foto Anne Nyblaeus

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!