Vackert träslott till salu för osannolika 4 miljoner kronor

Träslottet i engelsk lantstil från 1906 med influenser från engelska lantgods och fornnordisk byggnadsstil, är utsett till ett av Sveriges vackraste hus i sin art. Nu till salu för en spottstyver med tanke på de många rummen och det gedigna hantverket. Ett unikt boende helt enkelt.

Fakta Djupövägen

Pris: 4 000 000 kr Accepterat pris

Boarea: 800 m²

Byggår: 1906

Tomtarea: 5 945 m²

Plats: Sollefteå

Det är arkitekt Folke Zettervall som står bakom denna vackra slottsliknande byggnad som stod färdig 1906. Dock uppfördes byggnaden som Sollefteå tingshus.

Materialen som använts är bland annat huggen sten och senvuxet timmer för en stadig stomme. Exteriören präglas av en blandning av stående och liggande panel och målad i mörkt brunt med de dekorativa detaljerna i grönt, rött och gult. Sadeltaken är belagda med tvåkupigt lertegel. En del taknockar avslutas av genombrutet kambräde och somliga gavelnockar avslutas av gapande drakhuvuden. Skorstenarna är höga och smala. Det finns ett torn på byggnaden som är utsmyckat med rättvisans symbol, vågen.

Tingssalen, ett av alla rum går i vikingatidens tecken, med en takhöjd på 7 meter och bärs upp av 14 kraftiga träbjälkar och dekorerade med smidade drakhuvuden. Väggarna är prydda med hög, mörk furupanel och ovanför detta liggande, vitmålad panel. I salen finns en öppen spis som når ända upp till taket. Den öppna spisen är murad i tegel med vitputsad kåpa samt en utsmyckad huv i koppar.

Den totala boarean uppgår enligt uppgift från säljaren på 800 kvm fördelat på 22 rum i varierande storlek, paradvåning med en vacker utsmyckad kakelugn samt murad öppen spis, 9 stycken toaletter, samt en i dagsläget oinredd vindsvåning. Dessutom finns en avskild lägenhet med 4 rum och kök. Vidare källare, matkällare och bryggstuga, samt en modern tvättstuga.

Tingssalen.

Öppen spis i tingssalen.

Vacker furupanel och välvda fönster.

Kakelugn i ett av rummen.

Trapphuset.

Ett av köken.

För mer detaljerad information och fler bilder se Carlsson Ring.

Inspirerad? Läs också:

De allra härligaste badrummen har detta gemensamt

Vilket hus! – Oväntad detalj i vardagsrummet sätter stilen

Husvisningen som överraskar – du måste se vad som finns under poolen