Foto: Johan Sellén

Trägolv, sten & mässing – 20-talsvillan i Bromma är inredd för att skapa balans

Villan i Bromma har inretts för att skapa harmoni och balans. Formerna är starka och uttrycksfulla men färgskalan nedtonad och mjuk. Här får både design och människor plats.

Juristen Reena Sarwar och hennes man köpte 20-talsvillan i Bromma utanför Stockholm 2018, där de nu bor tillsammans med sina tre barn. Det är familjens andra gemensamma hus.

Tidigare inredde jag som det förväntades av mig. Den här gången fokuserade vi i stället på sådant vi verkligen tycker om

- I vårt förra hem måste jag erkänna att jag inredde som jag tänkte att det förväntades av mig, som ett sådant hus ”skulle inredas”. Det var mycket saker från Svenskt tenn, vitrinskåp och så vidare. Men vi trivdes inte riktigt med det. Den här gången fokuserade vi i stället på sådant vi verkligen uppskattar och tycker om.

Familjen kunde flytta in förra året efter en renoveringsperiod där mycket i huset gjordes om. Planlösningen förändrades, ett rum på övervåningen togs bort för att bli en klädkammare och platsbyggda garderober byggdes till.

Från den övre våningen kan man blicka ut över villataken och se glittret från Mälarens vatten. Foto: Johan Sellén
Vardagsrummets möbler är både bekväma och distinkta i uttrycket. Soffa Dandy av Massproductions bildar en inbjudande cirkel ihop med Jan Ekselius Etceterafåtöljer, Artilleriet. Soffbord i valnöt från Artilleriet. Mattan har inredaren Nina Kullberg designat och producerat unikt för Reena. Taklampan från Flos är formgiven av Marcel Wanders. Foto: Johan Sellén
I hallen har Nina Kullberg ritat spegeln och bordet i valnöt. ”Nina sa till mig: ’Jag skulle kunna rita något snyggt för hallen’, då hade jag verkligen börjat lita på henne. Hon var noga med att hela tiden ta fram underlag så att jag kunde se framför mig hur det skulle se ut”, berättar Reena. Stolen Ekstrem är forgiven av Terje Ekström, lampan av Muller Van Severen. Foto: Johan Sellén
”Punschverandan använder vi jättemycket, det är så härligt att sitta i ljuset där.” Sofforna är ritade av inredningsarkitekt Jonathan Söderblom, linnekuddarna och mattan är från Nina Kullberg. De runda borden från 101 Copenhagen. Foto: Johan Sellén

Det blev ett nytt badrum på övervåningen, en köksö och alla ytskikt sågs över. Reena valde en varmbeige ton som invändig väggfärg till det cirka 300 kvadratmeter stora huset.

- Jag har en livlig personlighet och bär ofta kläder med mycket färg. Just därför ville jag att vårt nya hem skulle kännas rofyllt i sin framtoning och omfamna oss med en närmast total harmoni, berättar hon.

Konsten föreställer starka, uttrycksfulla kvinnor. Min man skojar om att det handlar om mitt alter ego.

Reena har en självsäker, uttrycksfull stil och är full av uppslag.

- Men jag har svårare för att genomföra mina idéer ... Jag är väldigt intresserad av inredning men på något vis faller det sig inte naturligt för mig. Därför anlitade jag inredaren och designern Nina Kullberg som har hjälpt mig den här gången. Vi bor i samma område och kände varandra litegrann.

Hemmets mjuka och harmoniska färgskala gör att årstidsskiftningarna utanför fönstret blir extra märkbara. Foto: Johan Sellén
Reena Sarwar har fått det rofyllda hem hon eftersträvade. Foto: Johan Sellén
Hyllväggen i vardagsrummet är platsbyggd av arkitektbyrån 3DO och här står saker Reena tycker om att vila ögonen på, som skulpturen av stjärntecknet Skorpionen från Royal Copenhagen och de prickiga vaserna, Dalmatian vase, som är handgjorda i Italien, alldeles unika precis som varje dalmatinerhund. Konstfotografi av danska fotografen Hasse Nielsen, inropat hos Bukowskis Foto: Johan Sellén
Soffa Dandy av Massproductions, soffbord i valnöt från Artilleriet, matta designad av inredaren Nina Kullberg. Foto: Johan Sellén

Reena och Nina hade ett nära samarbetade under hela processen, de pratade om husets flöde och om färger. Nina var noga med att detaljerat rita ut idéer och skicka över tyg-provet så att Reena fick känna in och möjlighet att fatta intuitiva beslut.

- Vi har försökt få in olika element i inredningen med trägolven, stenen och mässingen; det handlar om att skapa en fin balans. Inget ska dominera, utan allt ska samexistera i en skön rofylldhet.

Vi behöver inte ha en massa möbler, hellre rymd och lite avskalat så att vi har utrymme att umgås

Möblerna har valts både för att vara funktionella och för sina tydligt definierade formuttryck. De ska kunna stå för sig själva, likt konstverk. Fokus har också lagts på att de är placerade på ett inbjudande vis.

- Vi har mycket middagar och barnkalas, så det är viktigt att många kan vara tillsammans här. Vi behöver inte ha en massa möbler för det, hellre rymd och lite avskalat så att vi har utrymme att umgås. Fina mattor gör mycket för att skapa rummens känsla, de är designade av Nina Kullberg i Reenas val av färger.

Matsalsbordet med skiva i marmor har plats för tio sittande och är formgivet av Per Söderberg/No early birds. Stolar från Cherner. Möblemanget är för övrigt sparsmakat så att det är lätt att röra sig i rummet, här är ofta bjudningar och kalas. Tavla av konstnären Amy Judd. Foto: Johan Sellén
I huset finns flera läckra mässingsinslag, som den perforerade skjutdörren till köket och fläktkåpan över spisen, allt specialtillverkat av tidigare ägare. Mycket effektfullt mot det stramt svartvita. Stolarna runt köksön är köpta på Jotex. Svarta kakfat från Asplund. Foto: Johan Sellén
Den klassiska 20-talsvillan i höstskrud. Foto: Johan Sellén
I köket syns flera av hemmets specialbeställda detaljer i mässing, som skåpshandtagen och trappräcket ner till källaren. Foto: Johan Sellén

- Det var jätteroligt att få vara med och formge mattorna, som är i en fantastisk kvalitet.

Modern konst har länge varit ett intresse för Reena, inte minst fotografi och abstrakt konst, och allt som hänger i huset har hon själv valt ut. Kvinnoporträtten dominerar.

- Det är starka och uttrycksfulla kvinnor. Min man brukar skoja och säga att det handlar om mitt alter ego, skrattar Reena.

Hemmet bjuder på flera ovanliga och distinkta detaljer i mässing, som skjutdörren in till köket, skåpshandtag och trappans eleganta räcke.

”I sovrummet har vi valt att knappt ha några möbler alls. Sängen, en stol och en pall, det är allt. I det här rummet ska det bara vara avkopplande.” Sänggavel och pall vid fotänden, av Nina Kullberg, överkast från H&M Home, sänglampor formgivna av Arne Jacobsen. Foto: Johan Sellén / Johan Sellén
Badrummet är helt klätt i italiensk grön marmor. ”Vi har sett det vita överallt och ville ha något helt annorlunda, dessutom är allt annat så beige och dovt i huset – så badrummet som också är stort, gav oss utrymme att tänka lite annorlunda.” Foto: Johan Sellén
Mässingsdetaljerna blingar även i badrummet. Lampor från Lee Broom och kranarna är från Vola. Foto: Johan Sellén

- Paret som bodde här tidigare lät specialtillverka dem, det är äkta hantverk. De hade uppenbarligen ett stort intresse för konst och form. Reena är inte det minsta nostalgisk när det gäller gamla hus, ”trappan behöver inte knarra för att jag ska tycka att det är charmigt”, och hon erkänner att de först var osäkra på om mässingsdetaljerna verkligen passade deras stil, och att de funderade på att kanske byta ut dem.

Nu ser jag mässingsdetaljerna som smycken i huset

- Men vi landade i att det vore synd att ta bort det som någon har lagt ner så mycket tid och tanke på, det vore nästan som att inkräkta på huset självt. Dessutom är det verkligen ovanligt att se inredning i mässing på det här viset. Nu ser jag mässingen som smycken i huset, en självklar del av balansakten som gör hemmet till vårt.

- För att summera kan jag bara säga att jag är så himla nöjd! Jag älskar att hemmet har egna lösningar som inte är plagierade rakt av.

Arr GILL RENLUND

Ur Sköna hem nr 12 2020

LÄS MER: Caroline förvandlade 40-talshuset i Djursholm till en spansk villa med året runt-pool
LÄS MER: Magiskt resultat när paret renoverade ”allt och lite till” i sekelskiftesvåningen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + lyxigt bäddset för endast 199 kr. Köp nu!