Foto: Markslöjd

Tony Irving visar upp sitt privata hem – med en walk-in-closet värdig en danskung!

I höst lanserar Let's dance-stjärnan Tony Irving kristallkronan "Hidden gem" i designsamarbete med Markslöjd. Se hur danskungen själv bor i reportaget från 2015 då Tony Irving äntligen hittat hem. I radhus och kärlek.

Norrtälje är en riktig småstadsidyll, långt från Stockholms storstadsstress, förutom geografiskt då. Det är inte konstigt att så många stockholmare har fritidshus här, och att en och annan även flyttar hit permanent.

En av dem är Let’s dance-profilen Tony Irving, även om han faktiskt bott i Nyköping de senaste åren.

– Jag trivs väldigt bra, mycket bättre än jag trodde att jag skulle, konstaterar Tony.

Vardagsrummet domineras av två stora soffor från Bröderna Andersson, med ett smäckert glasbord emellan. Här finns ingen teve; tanken är att man här ska umgås utan sådana distraktioner. De vackra prylarna i vitrinskåpet har Alexander köpt på olika auktioner och loppmarknader.
Doftljus från Byredo och tändsticksask Svenskt tenn.
Trendiga snäckor och koraller hittas överallt i hemmet.

LÄS MER: Välkommen in i Amelia Adamos vackra (men något kontroversiella) Dalarövilla

Foto: Clive Tompsett All rights reserved

På sommaren är det här en perfekt sommarstad, och på vintern en väldigt lugn och skön plats att vara på. Att det blev just Norrtälje beror på att pojkvännen Alexander Skiöldsparr kommer härifrån. Han hade precis flytt­at tillbaka från Stockholm till sin barndomsstad när Tony fick upp ögonen för honom. Men det var inte kärlek vid första ögonkastet, i alla fall inte från Alexanders sida.

– Jag såg den här trevlige killen i receptionen på hotellet jag bodde på ­under inspelningen av Let’s dance och kom med alla möjliga inviter, men han dissade mig totalt, berättar Tony.

Vad göra? Tony överrumplade helt enkelt Alex med en välfylld picknickkorg en dag när han slutat för dagen.

– Jag sa ”du kommer inte undan den här gången, så du kommer med mig och är du inte nöjd så ger jag upp”.

– Jag svarade ”okej, men bara för att få tyst på dig”, tillägger Alexander som också sitter med under intervjun.

Matbordet har Alexander ”snickrat” ihop själv: ”Jag beställde fyra svarvade ben i björk från en snickare och målade dem i en matt färg. Sedan byggde jag en ram som jag fäste benen på och beställde en glasskiva från glasmästaren. Den totala kostnaden hamnade på runt 2 800 kronor.
Tony Iring är inte bara dansare, han är också utbildad kock och svänger enkelt ihop en trerätters på under en timme. Köket är Tonys domän – där har han själv fått bestämma inredningen och han har satsat mycket på arbetsytor och förvaring.
Afternoon tea, my dear?

Men ”klick” sa det inte förrän en liten tid senare då Tonys kollega Dermot Clemenger i hemlighet bjöd in Alexander till Let’s dance-finalen som en överraskning.

– Det slutade med att vi stack från efterfesten och i stället gick på promenad i Humlegården, där vi satte oss ner och pratade till klockan sex på morgonen, minns Tony och ler mot sin blivande man. De båda förlovade sig förra våren, och i augusti är det dags för bröllopet med storslagen fest för 200 gäster på Borgen på Gärdet i Stockholm.

– Det blir mitt tredje bröllop, men det första med en man, berättar Tony.

– Jag har varit gift med kvinnor två gånger på 80-talet, men jag har bestämt mig för att den dagen jag gifter mig med en man ska det vara för resten av livet.

Vi sitter i Tonys och Alexanders alldeles nyrenoverade kök i radhuset de köpte förra våren, beläget på en av Norrtäljes äldsta gator. Allt i radhuset är förresten nyrenoverat – från golv till tak.

– Man kan säga att vi tömde hela huset och bytte ut rubbet. Allt är ommålat och omtapetserat och vi har lagt nya golv överallt. Vi har också byggt om trappan, byggt väggfasta hyllor i biblioteket, gjort en walk-in-closet och ett badrum där det förut bara var ett förråd, och i köket är allt nytt.

Finns det då ingenting som är kvar som det var när de köpte huset?

– Inte inomhus. Innan var det väldigt damigt med mycket rosor och guld. Jag tyckte det var lite fint, men det tyckte inte Alex.

Det visar sig att det är Alex som har jobbat mest med att välja inredning till hemmet, bland annat för att Tony jobbar så mycket. Förra året hade denne mångsysslare hela 242 uppträdanden – som dansare, stå upp-komiker, föreläsare, radioprogramledare …

Sängen i sov­rummet är nyköpt på Ikea, en extra stor och hög kontinentalsäng – både Tony och Alexander är väldigt nöjda med valet. ”Jag hade en Dux och Alex en Hästens innan, men vi sover lika bra i den här”, säger Tony. Lakan och överkast kommer från Mille notti.
Familjeporträtten tycker den stilmedvetne Alexander inte riktigt passar in någonstans, så Tony har ”på nåder” fått hänga dem i trappan upp till ovanvåningen.

Innan Tony blev tv-kändis genom Let’s dance var han tävlingsdansare i England, USA och såklart även i Sverige efter att han flyttat hit 1993.

– Alex gav mig oftast två eller max tre förslag att välja mellan, och fick nog även det sista ordet för det mesta, fortsätter Tony och skrattar.

– Jag är mer intresserad av det praktiska än av det estetiska. Av oss två är det Alex som är den mer kreativa. Alex, vars smak alltså färgat hemmet mest, berättar om sitt inredningsideal:

– Jag tycker om när det är sobert. Grått, beige och svart är fint. Jag är lite av en anglofil och gillar engelsk kolonialstil. Här hemma har jag försökt blanda engelskt och svenskt. Och så har jag nog omedvetet inspirerats lite av Grand hôtel i Stockholm där jag jobbade i 16 år.

– Jag tycker att det känns lite som att vara hemma i England när jag kommer in här. Det liknar mina föräldrars hem lite, flikar Tony in. Hans inredningsstil är lite annorlunda.

– Inredningen i mitt gamla hus utgick helt från mina specialbeställda tavlor, men förutom två små i sovrummet är de borta nu. Var det beige och lila i tavlan köpte jag möbler och annat som matchade.

I ett tidigare outnyttjat förrådsutrymme byggde Tony och Alexander en magnifik walk-in-closet med plats för bådas kläder – dock inte alla Tonys showkläder som är inhysta i ett förråd på stan. Alla skjortor är sorterade efter färg.
En skotte klär alltid i rutor!
Prydliga rader med flugor och näsdukar.

Visserligen är Tonys och Alexanders hem helt nyrenoverat men det är ändå rätt anmärkningsvärt hur ordningsamt allt är, här syns inte minsta spår av stök.

– Mina vänner har alltid sagt att jag är väldigt pedantisk och jag trodde själv att det var så. Innan jag träffade Alex vill säga …

– Så fort jag lägger ifrån mig något, försvinner det. En typisk fråga från mig på morgonen är: ”Var är mina nycklar, och har du möjligen sett min telefon?”

Alexander medger att hans pedantiska ådra bidrog till att han först var tveksam till att flytta ihop med Tony.

– Ja, lite faktiskt. Jag är ju typen som sorterar knappnålar efter färg …

– Han var livrädd för att flytta ihop med mig efter att ha sett hur jag bodde förut, säger Tony och skrattar.

– Då hade jag en städerska och lämnade bort all tvätt, men nu sköter Alex allt sånt.

– Jag tycker bara att det är roligt. Jag när ju en sorts längtan om att jobba som butler, svarar Alexander.

Jag prutar överallt! Och är vi på Ikea börjar jag på fyndsektionen.

Det mesta har blivit som de tänkt sig i parets första gemensamma hem, men det har också varit en del obehagliga överraskningar längs vägen som gjort att kostnaderna blivit större än planerat, berättar Tony, och tillägger glatt:

– Men jag är en snål jävel, så jag har prutat mycket. Jag prutar överallt! Det funkar, även om Alexander tycker jag är pinsam. Och är vi på Ikea, exempelvis, börjar jag alltid på fyndsektionen för att se om det vi behöver finns där, haha.

Inte mycket fick följa med från parets tidigare separata hem, Tony gav bort det mesta till välgörenhet och till vänner. I stället har de köpt nya möbler och inredning, mest i butiker i Norrtälje.

– Jag tycker det är viktigt att stödja det lokala näringslivet. Vi har handlat en hel del hos Akeba och Väddö möbelaffär. Då vet jag att jag stöttat svenska jobb och att det är lite bättre för miljön. Jag är ju själv egenföretagare så jag tycker sådant är viktigt.

Både Alexander och Tony trivs i småstadsidyllen Norrtälje som vintertid är betydligt stillsammare än på sommaren.
Staketet framför huset målades ljusgrått som huset kort efter att bilden tagits.

Paret har lagt in heltäckningsmatta, inte helt vanligt i svenska hem.

– Det finns många fördelar, säger Tony. Framför allt isolerar den bra, så man drar ner värmekostnaden betydligt. Och så är den ju väldigt skön att gå på. Vi har förstås valt ett svenskt märke, Kjellbergs, som är allergivänligt och av bra kvalitet.

Ur Sköna hem nr 3 2015

Text: Pär Jonasson Foto: Kristian Pohl

Läs mer:

Tv-profilen Marianne Rundström: "Mitt jobb är flyktigt, men möblerna jag klär om finns kvar"

Sarah Dawn Finer: ”Jag har ingen mjölk i kylen men alltid champagne”

Roy Fares – Mr Cake himself – visar upp sin privata Östermalmsvåning 

Res till Japan med Sköna hem!

12–19 november 2018

Sköna hems exklusiva resa till Japan bjuder på två sidor av det fascinerande landet: Det ultramoderna Japan, med världsledande inredning, arkitektur och teknologi – och det historiska Japan, med uråldriga tempel, zenträdgårdar, kejsarpalats och samurajstäder. Följ med!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 Vitvinsglas från Iittala 299 kr. Köp nu!