Titta in hemma hos societetsdrottningen Grete Qviberg!

Det kunde lika gärna blivit inredning som mode, avslöjar societetsdrottningen Grete Qviberg. I sin läckra våning på Östermalm i Stockholm blandar hon gärna både stilar och prisklasser.

Hon har kallats boutiquedrottning, jetsetkvinna och lyx-hustru. Men affärskvinna, inredare och aktiemäklare passar betydligt bättre in nuförtiden vad gäller Grete Qviberg. Och för all del också mormor och farmor. Snofsig som alltid öppnar hon dörren till sitt hem, för dagen iförd blommig sidenblus, röda sammetsbyxor och ett sprudlande leende på läpparna.

I höjd med Karlaplans trädkronor har hon och sambon sedan elva år, Kent Löwenberg, hittat en gemensam plattform för både lugn och sociala tillställningar. Hon visar runt i den spatiösa östermalmsvåningen i ett hus från 1920-talet. Här finns flera tidstypiska detaljer bevarade, som spröjsade dubbeldörrar och ekparkett, men en gråmålad takstuckatur har fått komma upp på senare år. De stora sällskapsrummen, som nästan ligger som en cirkel runt hallen, är som gjorda för middagar, fester och familjesammankomster.

– Vårt första kalas här var lite kul. Vi hade just fått nycklarna och skulle renovera. Det blev en ”housewarming” i en tom våning med en massa vänner som fick rita fritt på väggarna och slå klackarna i taket, skrattar hon.

Jag vill inte vara grå och vit som alla andra
En trappa ner ligger gästvåningen där gästerna får njuta av 50 egna kvadrat-metrar. Grete har designat köket i sin favoritfärg. ”Här har jag bestämt allt själv, utan kompromisser. Då blev det ett rosa kök. Crazy but lovely”, skrattar hon. Köksstommar från Ikea och luckor och beslag från Superfront. Mosaiken på väggen matchar ton i ton.
Grete smiter ner i sin gästvåning ibland och just denna dag planerar hon att ha en garderobsrensning här för vänner och bekanta.
I vardagsrummet spelar den lila sammetsklädda soffan från Svenskt tenn huvudrollen. Matchande kuddar från Pierre Hagströmer och lila fåtöljer från Bohem. Det runda bordet är köpt på Svenskt tenn för evigheter sedan, och taburetterna är omklädda i en av Gretes gamla pälsar. Matta från Bukowskis och konstverk signerat ”M Pauli”. Tunga taftgardiner i blyertsgrått och vitt är köpta i Paris.

Grete känner sig hemma på Östermalm och har bott i stadsdelen sedan hon var 20 år. Nära till allt, men ändå i en lugn vrå av stan. Hon är uppvuxen i Gubbängen med systern Kari och norska föräldrar. Började jobba som modell vid 16 och hade hela världen som arbetsfält inklusive en tid i Paris och jobb för Vogue i London. Resor, då hon fick se vackra hem och makalösa miljöer som gav mersmak.

– Jag vill ha ett vackert hem. Jag klarar inte av om färgerna inte stämmer, om prylarna inte står rätt. Jag tror att man är född med en sorts känsla för stil, man bara har det. Men man kan lära sig att förstärka den med tiden om man är nyfiken och modig.

Grete är estet och perfektionist ut i fingerspetsarna. Hon vet precis vad hon gillar och inte gillar, och hyllar sin mamma för att ha gett henne den där speciella känslan under uppväxten. Med sin stora passion för mode och kläder drev Grete under många år tre egna modebutiker i Stockholm – PQ fashion. En modedrottning, känd för sin välfyllda garderob med det senaste.

Taburetterna i vardagsrummet är omklädda i en av Gretes gamla pälsar

– Klädintresset har jag nog ärvt från mamma som sydde alla våra kläder. Vi var klädda i det bästa, i små kappor med sammetskragar. Hon var väldigt  road av både inredning och mode. Ådran fanns liksom med från början. Inredning har alltid varit ett jättestort intresse, och det kunde lika gärna ha blivit mitt yrke, säger hon.

Fröken Qviberg gifte sig i unga år med en av Sveriges rikaste män, Anders ”Aje” Philipson, och har fått tre barn, men hon har aldrig legat på sofflocket. Förutom att ägna sig åt familjeliv och egenföretagande, har hon inrett ett tiotal hem.

– Jag är en doer. Älskar att köpa, renovera, inreda och sälja. Jag kan egentligen sälja vad som helst, jag skulle ha passat som fastighetsmäklare, utbrister hon med ett skratt.

Under åren har Grete varit involverad i olika fastighets- och lägenhetsprojekt, där hon har sålt och köpt våningar i Marbella och renoverat och inrett från scratch. Hon har piffat upp olika landställen, en gård på Mallorca och ett antal egna lägenheter i Stockholm.

Två lekfulla konstverk, köpta i Brasilien, får ta plats i bokhyllan.
Att kliva in hos vännerna på Pierre & Peter’s på Grevgatan är alltid kul, tycker Grete, och botaniserar bland färgsprakande tyger, kuddar, soffor, vaser och mängder med roliga ting. Här känner hon sig hemma och börjar på skoj att byta kuddar i sofforna.
På det runda glasbordet från Svenskt tenn vilar ljusbärande apor från Geco, en smyckesbok från Chanel och ett vackert porslinsfat inropat på auktion.
Grete gillar att hänga i sina egna kvarter. Ett av hennes favoritställen på Östermalm där hon ibland slinker in på lunch är Brasserie Bobonne på Storgatan. ”Alltid gott och trevligt.”

– Mitt första projekt var vårt första hem 1967, då orange, brunt, blommigt och sammet regerade. Man tog liksom med sig en stil hemifrån. Men mitt stora eldprov var vårt nästa hem, där jag fick gå loss i 15 rum och kök i två våningsplan. Då vågade jag mer, tog ut svängarna och var lite före min tid. Jag skapade ett modernt galleri på 80 kvm, lade in marmorgolv och köpte konst på magkänsla. Vita soffor, Armani, balla glasbord och ett badrum i onyx. Men också antikviteter och blommiga soffor i en eklektisk mix. Modigt och svindyrt, erkänner hon.

Efter skilsmässan från barnens far fick hon börja om från början. Det var dags för en ny lägenhet och att kavla upp ärmarna igen. Blåsa ut, renovera och inreda. Samtidigt började hon  handla med aktier – och det gick som tåget.

– Jag var modigare och kaxigare då och hade bra flow i affärer. I dag är jag inte fullt så modig. Nu vill jag mest ha det skönt och njuta av livet.

De efterföljande åren var ett liv ”in the fast lane” med pojkvänner, ny make och barn, resor, våningsprojekt, nedläggning av en klädbutik och skilsmässa nummer två. Återigen nya tag och ännu en ny lägenhet att ta sig an. Grete skapade en ny scenografisk värld och fantasin flödade.

Jag kan egentligen sälja vad som helst, jag skulle ha passat som fastighetsmäklare

– Jag ville skapa ett litet Versailles. Det blev knalliga färger i alla rum – grönt, rosa, turkost – maffiga porträtt i guldramar och en och annan antikvitet. Jag ville inte vara grå och vit som alla andra, utan spräckte alla gränser.

Numera njuter Grete av ett lugnare liv tillsammans med sin Kent, sina barn, alla barnbarnen och de närmaste vännerna.

– Vi gillar att stanna hemma, krypa upp i varsin fåtölj med snacksskålar och kolla på talangprogram som Idol och Talang. Vårt fredagsmys.

Runt hörnet ligger inredningsbutiken Pierre och Peter’s dit Grete ibland hoppar in för lite skvaller och de senaste inredningstrenderna.

– En skattkista av vackra ting i den högre prisklassen. Jag kan också gå till H&M Home och handla presenter. Snyggt är ofta dyrt, men inte alltid.

”Sovrummets vita väggar kommer snart att få en ton av lingon och mjölk”, berättar Grete. Hon vill matcha taft-gardinerna som går i kallt rosa. Överkastet kommer från Zara home liksom de pastelliga mohairplädarna. Den handsydda taklampan i siden är från Dis och den gigantiska ullmattan i rosa är Kents förvärv.
Både Grete och hennes man gillar att laga mat och bjuder ofta på middag vid det stora matbordet från Mio. Stolar inropade på auktion och taklampor från Italien. Grete älskar blommor – här kommer det till uttryck i den broderade mattan som köpts i London, i tavlan från Ryssland och i krukan Flora danica från Royal Copenhagen.
”Jag kan inte leva utan blommor”, säger Grete och smiter in på Bruun blommor på Karlavägen. Hon plockar några stora rosor från Ecuador och vårliga syrenkvistar och låter Krister binda en vacker bukett. Sådärja, fredags-blommorna är fixade!
Den platsbyggda bokhyllan sväljer både moderna och antika litterära verk, fotoramar, tavlor och magasin där Grete hittar inspiration. De magnifika ljusstakarna i silver är från Georg Jensen.
Jag ville skapa ett litet Versailles och spräckte alla gränser

Grete och Kent har ett gemensamt intresse för inredning, konst och antikviteter. De är båda viljestarka och tvingas ibland kompromissa.

– Men vi köper inte något den andre inte gillar. Det går inte att vi inte är överens.

Grete gillar många olika typer av stilar och tidsepoker.

– Men vissa saker går aldrig ur tiden och jag gillar att väva in äldre konst och antikviteter med det moderna.

Hon är just i färd med att lägga in en mjuk heltäckningsmatta i sitt dressingroom och måla om sovrummet.

– Jag måste ha lite färg. Nu vill jag matcha taftgardinerna i någon sorts ton av lingon och mjölk. Min man tycker att tavlor kommer bättre till sin rätt på vitt, men jag håller inte med. Det är också fint när tavlor poppar från en härlig väggfärg.

En trappa ner i fastigheten ligger en gästvåning där Grete är i full färd med att förbereda en garderobsutförsäljning. Chica plagg hänger på rad, både vintage och sprillans nytt.

– Det är så skönt att rensa. På äldre dar vill jag omge mig med lite färre saker och i stället uppskatta och njuta mer av varje sak.

Publicerades av Sköna hem nr 6, 2019

Läs mer:

Kika in hemma hos författaren och programledaren Helena von Zweigbergk!

Titta in hemma hos musikern Wille Crafoord!

Bosse Rappne visar sitt privata rike i Ulriksdals slottsträdgård – kika in!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + lyxigt bäddset för endast 199 kr. Köp nu!