Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tapetinspiration: Prisade designern Rick Vintage visar upp sitt galet kreativa hem

En oförlöst sång- och dansman som klär våningen med sina egna uppseende-väckande tapeter. Hemma hos designern Rick Vintage samsas samtida nederländsk design

med väggar extra allt.

Mitt i Haags centrum som vibrerar av folkliv, roliga affärer och spännande restauranger, har den prisvinnande nederländska designern Rick Vintage sitt galet kreativa hem. Noga utvalda möbler tar plats i en våning med en stil som är svårfångad, ja, närmast oförutsägbar. Precis som hans design.

Rick Vintage på trappan till sitt residens mitt i Haag.

Nog för att man förväntar sig något alldeles extra av en designer känd för att ta ut svängarna, men här överträffas nästan förväntningarna. Spana in de fantastiska tapeterna.

Staden Haag, Den Haag på nederländska, grundades på medeltiden och är Nederländernas tredje största stad efter Amsterdam och Rotterdam, här ligger parlamentet och här bor kungen.

– Haag är underbart att landa i efter någon av mina otaliga resor. Till skillnad från hippa Amsterdam är det mer avspänt här. Här får jag ro att skapa utan alltför mycket som distraherar, säger Rick.

Haag är underbart att landa i. Till skillnad från Amsterdam

är det mer avspänt här.

Mitt i vardagsrummet tronar Piet Boons maffiga soffpjäs, Koen. Till vänster Rick Vintages egen skulptur; han har travat antika fågelburar på varandra och skapat ett minst sagt annorlunda barskåp. Tapet av Studio Job för NLXL. I taket en skog av Scraplight moon från Graypants.
Enorma fönster vetter mot gatan och skapar ett ljusinsläpp utöver det vanliga. Tapet av Studio Job för NLXL. Fåtölj Tree trunk av Piet Hein Eek. Taklampor Scraplight moon, Graypants.

Rick Vintage startade – närmast av en slump – 2010 företaget NLXL tillsammans med sin dåvarande partner Esther. De gjorde tapeter till sitt sommarhus med ett fototryck föreställande råa träplankor. Snabbt insåg de att det fanns en stor potential och skapade en tapetkollektion med namnet Scrapwood under beskydd av en annan känd nederländsk designer, Piet Hein Eek. Inom ett år fick kollektionen global distribution. Samarbetet har fortsatt med olika partners som Studio Job, Paola Navone och Piet Boon, och flera tunga designpriser har de senaste åren renderats NLXL. Dessutom hittar man deras tapetkollektioner på många designmuseer världen över.

Det blir en spänning och rytm när väggarna kläs med olika tapeter.

För första gången öppnar Rick nu dörrarna till sitt spektakulära hem inhyst i en byggnad från 1700-talet. Fem meter i takhöjd, originalboaseringar och takstuckaturer som tar andan ur en, men stelt och pampigt blir det aldrig. Det är en visuell fest av sällan skådat slag, med lekfull, nutida nederländsk design och tapetfrossa de luxe.

I stort sett har våningens urspungliga planlösning behållits. Innanför vardagsrummet ligger Ricks sovrum och i anslutning till det en stor garderob och badrum. Köket skiljs av med en stor glasvägg som silar ljuset från fönstren i sovrummet. Matbordet är Marcel Wanders Two top för Moooi, väggarna är klädda med en sprillans ny tapet – Timber strips – av Piet Hein Eek för NLXL.

Skrivbordet på kontoret har Rick Vintage designat, skrivbordsstol, Charles & Ray Eames. Tapeten heter Labyrinth, Studio Job för NLXL.
Huset som hyser Rick Vintages våning är daterat till 1750. I entréhallen syns spår från senbarocken. Böljande former, takrosetter och imposant höjd.

Den enorma takhöjden skänker härlig rymd och harmoni, solida möbler i olika storlekar spelar mot varandra. Det uppstår en spänning och en intressant rytm i inredningen när väggarna i vardagsrummet fått olika tapeter, samtliga från Studio Jobs kollektion för NLXL. Mest iögonfallande är kanske ändå Ricks drygt tre meter höga skulptur av antika fågelburar staplade på varandra. Den rymmer ett barskåp!

Sovrummet har målats i mörkt brunt från golv till tak. Vid huvudänden av sängen har ett spektakulärt konstverk av Ekatarina Panikova fällts in i väggen, vintageböcker bildar en tredimensionell fond mot en akvarellmålning.

Helt klart är humor en av mina drivkrafter. Jag vill vara omgiven av saker som gör mig glad.
Hemmets mest galna och roliga inslag. På ett itusågat bord har Rick Vintage monterat antika fågelburar ovanpå varandra, skulpturen är mer än tre meter hög. Och agerar barskåp! Tapet Whitered flowers av Studio Job för NLXL.
När bord och tapet sjunger i harmoni kan det se ut så här. Tapeten Timber strips av Piet Hein Eek för NLXL. Bordet Two table top av Marcel Wanders för Moooi. Stol Crisis av Piet Hein Eek.

Att vistas i den här våningen är lite som att delta i en workshop för heminredning extra allt. Här tas svängarna ut för fullt, det är personligt, roligt och inte så lite tokigt.

– Helt klart är humor en av mina drivkrafter. Jag vill vara omgiven av saker som gör mig glad, förutom att det ska vara estetiskt tilltalande förstås, säger Rick Vintage.

Målning, installation eller kollage? Konstverket av Ekaterina Panikanova väcker känslor. Över gamla boksidor och häften fästa på kanvas har hon målat en figur med vattenfärg. En drömlik känsla – perfekt i sovrummet.
Inzoomat på den magnifika tavlan ovanför sängen. Konstverket är gjort i läcker trompe-l’œil-teknik där en akvarellmålning av en sittande person framträder över gamla böcker och luntor. Konstnären heter Ekaterina Panikanova.

En stor passion vid sidan av design och inredning är musiken. En enorm kollektion av gamla vinylplattor förvaras i ett skåp av Piet Hein Eek.

– Om jag fick börja om från början skulle jag helt klart ha satsat på en sångkarriär, säger Rick med ett skratt.

Av ALICE IDA 

Bearbetning CECILIA VON MENTZER 

Foto VALENTINA SOMMARIVA/LIVING INSIDE

Inredningsanalys: Lekfull lyx och tapeter

Kontraster, konst och knaserier utmärker Rick Vintages hem. Mycket är förstås svindyrt, men oavsett budget är den lekfulla attityden lätt att inspireras av.

1. Vänligt våld. Somliga tycker kanske att Rick gjort våld på lägen­hetens 1700-talssjäl. Men man skulle ­också kunna säga att han ­högaktat den. De okonventio­nella valen av ­inredning och de ­moderna, uttrycksfulla ­tapeterna ­accentuerar lägenhetens ­tidstypiska drag som ­stuckaturer och paneler.

2. Konsten i centrum. Här har gränsen mellan konst och inredning ­suddats ut. ­Inredningen ­behandlas som konst. Lampor hängs som ­installationer. Tapeter i våder, med ”mellanrum” i stället för traditionella ­rapporter gör att de nästan uppfattas som konstverk. Och konsten blir inredning – ett verk agerar sänggavel och en telefonskulptur är placerad ­bredvid fåtölj­en som om man faktiskt kunde ringa med den.

3. Valt med kärlek. De flesta föremål i hemmet ­verkar utvalda för sina ­unika ­kvaliteters skull – inte för att ingå som ­lagspelare i något ­”koncept”. Sammets­soffa, marmorspis, plåt­tunna – ­disparata ­material, högt och lågt möts i en orädd, ­respektlös mix. Att blanda helt fritt är också en stil!

Av KAROLINA KARLSSON

Ur Sköna hem nr 4, 2018.

Just nu finns nummer 5 2018 i butik fylld med idéer för uteplats, terrass och balkong. Missa ingen inspiration – teckna en prenumeration på en gång!