Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mikael Lundblad

Mix mellan japansk och skandinavisk stil i Idas vindsvåning

Ida Mårtensson har fastnat för inredningsstilen Japandi.

– Att använda låga möbler gör att rummen ser lite större ut vilket är bra i vår relativt lilla vindslägenhet, säger hon.

Träribbor delar av kök och vardagsrum på ett mjukt och dekorativt sätt.

När Ida från de norrländska skogarna och Jonas från de småländska skogarna möttes första gången under ett besök i Stockholm var tajmingen inte helt rätt. Jonas jobbade i USA och Ida reste jorden runt som influencer. När de några år senare träffades i Stockholm igen slog det gnistor på allvar och de beslöt sig för att slå rot, tillsammans.

Paret köpte då takvåningen på 71 kvm i Nacka utanför Stockholm. Då var lägenheten lite sliten och nedgången så de gjorde en lättare renovering. Målade om alla ytskikt, lade in ett trägolv och satte upp en vägg i det stora sovrummet för att få två mindre rum. Det ena blev sovrum och det andra ett gästrum åt familjemedlemmar på besök. Sovloftet byggdes ihop med garderoberna inunder, och rummet fick standardtakhöjd, men ändå sovplats för flera gäster.

Jag får mycket inspiration från Japandi

– Eftersom vi båda är inflyttade till Stockholm kändes det viktigt med ett gästrum. Och lösningen med ett sovloft och bäddfåtölj under ger sovplats åt många och rummet känns ändå som ett vanligt rum däremellan, säger Ida Mårtensson.

Takfönstren släpper in solen i både vardagsrum och kök, och tack vare träribborna får man en rumsavdelare som inte stjäl ljuset. Väggar och tak är målade i kulören Froströk, från Jotun, och den böljande lampan har Ida köpt från Harmoniqum.Takfönstren släpper in solen i både vardagsrum och kök, och tack vare träribborna får man en rumsavdelare som inte stjäl ljuset. Väggar och tak är målade i kulören Froströk, från Jotun, och den böljande lampan har Ida köpt från Harmoniqum.Takfönstren släpper in solen i både vardagsrum och kök, och tack vare träribborna får man en rumsavdelare som inte stjäl ljuset. Väggar och tak är målade i kulören Froströk, från Jotun, och den böljande lampan har Ida köpt från Harmoniqum.
Takfönstren släpper in solen i både vardagsrum och kök, och tack vare träribborna får man en rumsavdelare som inte stjäl ljuset. Väggar och tak är målade i kulören Froströk, från Jotun, och den böljande lampan har Ida köpt från Harmoniqum. Foto: Mikael Lundblad
Hand och knut i keramik, från Cooee design, är två favoriter som pryder det låga träbordet.Hand och knut i keramik, från Cooee design, är två favoriter som pryder det låga träbordet.Hand och knut i keramik, från Cooee design, är två favoriter som pryder det låga träbordet.
Hand och knut i keramik, från Cooee design, är två favoriter som pryder det låga träbordet. Foto: Mikael Lundblad
Vardagsrummet är inrett med låga möbler som får rummet att kännas lite rymligare. Tevebänk och soffbord har Ida ritat själv. Låg loungefåtölj från H&M Home, lampa, Harmoniqum.Vardagsrummet är inrett med låga möbler som får rummet att kännas lite rymligare. Tevebänk och soffbord har Ida ritat själv. Låg loungefåtölj från H&M Home, lampa, Harmoniqum.Vardagsrummet är inrett med låga möbler som får rummet att kännas lite rymligare. Tevebänk och soffbord har Ida ritat själv. Låg loungefåtölj från H&M Home, lampa, Harmoniqum.
Vardagsrummet är inrett med låga möbler som får rummet att kännas lite rymligare. Tevebänk och soffbord har Ida ritat själv. Låg loungefåtölj från H&M Home, lampa, Harmoniqum. Foto: Mikael Lundblad
Ida i den nätta spiraltrappan, bakom skymtar hallen.Ida i den nätta spiraltrappan, bakom skymtar hallen.Ida i den nätta spiraltrappan, bakom skymtar hallen.
Ida i den nätta spiraltrappan, bakom skymtar hallen. Foto: Mikael Lundblad

De tog också tag i trappan upp till takterrassen – en stor koloss som tog mycket golvyta i anspråk byttes ut mot en betydligt nättare version i svart stål.

Ida och Jonas gillar den asiatiska stilen Japandi, en hybrid mellan japansk och skandinavisk estetik som utmärks av jordnära toner, minimalism, trä och låga möbler. Men först målades hela lägenheten i ”den perfekta” ljusa tonen.

Jag letade länge innan jag hittade den rätta vitbeige väggfärgen. Denna är helt perfekt!

– Väggarna är målade i kulören Froströk från Jotun, säger Ida. Den kan jag starkt rekommendera, jag vet inte hur länge jag letade innan jag hittade den rätta vitbeige väggfärgen. Denna skär sig inte med något och är helt perfekt!

När paret skulle inreda i Japandi fanns inte samma utbud av låga möbler som i dag. Så Ida ritade helt enkelt själv och lät en möbelsnickare bygga möblerna de ville ha. Bordet i vardagsrummet och köksbordet är två exempel. Det låga soffbordet, gjort av en möbelsnickare, har hon fått hundratals frågor om via sina sociala medier. I dag går det att beställa liknande på de stora inredningskedjorna.

Träribbor pryder väggen upp till takterrassen, lamporna beställda från Amazon.Träribbor pryder väggen upp till takterrassen, lamporna beställda från Amazon.Träribbor pryder väggen upp till takterrassen, lamporna beställda från Amazon.
Träribbor pryder väggen upp till takterrassen, lamporna beställda från Amazon. Foto: Mikael Lundblad
Träribbor delar av kök och vardagsrum på ett mjukt och dekorativt sätt.Träribbor delar av kök och vardagsrum på ett mjukt och dekorativt sätt.Träribbor delar av kök och vardagsrum på ett mjukt och dekorativt sätt.
Träribbor delar av kök och vardagsrum på ett mjukt och dekorativt sätt. Foto: Mikael Lundblad
Köksbordet har Ida designat själv, med de återkommande träribborna och en skiva i betong. Kökslampa från Ellos och köksstolar från ZocohomeKöksbordet har Ida designat själv, med de återkommande träribborna och en skiva i betong. Kökslampa från Ellos och köksstolar från ZocohomeKöksbordet har Ida designat själv, med de återkommande träribborna och en skiva i betong. Kökslampa från Ellos och köksstolar från Zocohome
Köksbordet har Ida designat själv, med de återkommande träribborna och en skiva i betong. Kökslampa från Ellos och köksstolar från Zocohome Foto: Mikael Lundblad

– Jag får mycket inspiration från Japandi. Att använda låga möbler gör att rummen ser lite större ut vilket är bra i vår relativt lilla vindsvåning, säger Ida.

Ett annat återkommande inslag i vindsvåningen är träribborna. De syns bland annat i trappan, i gästrummet, på tevebänken och som rumsavdelare mot köket. En fin detalj som ger hemmet ett unikt uttryck.

Jag är kreativ ut i fingerspetsarna, och älskar att hålla på med färg och form

Köket har fått svarta lampor, svart fläktkåpa och svarta vitvaror för ett enhetligt intryck. Här finns också en platsbyggd liten fönsterbänk med utsikt över Stockholm.

Ida är utbildad frisör och jobbar delvis som det fortfarande, men titulerar sig nu även kreatör och har närmare 170 000 följare på Instagram. Hon fick sin följarskara under tiden hon reste och på senare tid har de fått följa hennes växande intresse kring inredning.

Skärbräda och bricka från By Bremmer company.Skärbräda och bricka från By Bremmer company.Skärbräda och bricka från By Bremmer company.
Skärbräda och bricka från By Bremmer company. Foto: Mikael Lundblad
Takterrassen har utsikt åt tre håll och är inredd med rotting, trä och ljusa textilier. Jutematta från Ikea och hemmafixade stubbar som bord.Takterrassen har utsikt åt tre håll och är inredd med rotting, trä och ljusa textilier. Jutematta från Ikea och hemmafixade stubbar som bord.Takterrassen har utsikt åt tre håll och är inredd med rotting, trä och ljusa textilier. Jutematta från Ikea och hemmafixade stubbar som bord.
Takterrassen har utsikt åt tre håll och är inredd med rotting, trä och ljusa textilier. Jutematta från Ikea och hemmafixade stubbar som bord. Foto: Mikael Lundblad
Köket har paret rustat upp med köksluckor från Picky living och svarta vitvaror från Ikea.Köket har paret rustat upp med köksluckor från Picky living och svarta vitvaror från Ikea.Köket har paret rustat upp med köksluckor från Picky living och svarta vitvaror från Ikea.
Köket har paret rustat upp med köksluckor från Picky living och svarta vitvaror från Ikea. Foto: Mikael Lundblad

– Jag är kreativ ut i fingerspetsarna, och älskar att hålla på med färg och form, oavsett om det är en frisyr, att inreda ett rum eller skapa något på film eller bild. Jag vill inte göra bara en sak, då blir jag uttråkad, utan gillar kombinationen, säger Ida.

Hemmets kronjuvel är takterrassen. Från våning sju har man här utsikt i tre väderstreck. Det finns gott om utrymme för middag med vänner och här används grillen flitigt. I somras köpte paret även en stuga i Norrland där de planerar att tillbringa somrarna framöver. Stugan är ett litet renoveringsprojekt och frågan är om det kommer bli Japandi även där?

– Det är inte omöjligt, det passar i alla fall bra med naturmaterial eftersom stugan ligger i en skogsglänta intill en sjö, avslutar Ida.

Och den som vill, kan följa även den resan i Idas kanaler!

I badrummet är väggarna i microcement, den svarta duschen blir ett statement och trädetaljerna mjukar upp.I badrummet är väggarna i microcement, den svarta duschen blir ett statement och trädetaljerna mjukar upp.I badrummet är väggarna i microcement, den svarta duschen blir ett statement och trädetaljerna mjukar upp.
I badrummet är väggarna i microcement, den svarta duschen blir ett statement och trädetaljerna mjukar upp. Foto: Mikael Lundblad
Konsthörnan! Piedestal, skulptur och en tavla från Decorum design.Konsthörnan! Piedestal, skulptur och en tavla från Decorum design.Konsthörnan! Piedestal, skulptur och en tavla från Decorum design.
Konsthörnan! Piedestal, skulptur och en tavla från Decorum design. Foto: Mikael Lundblad
Svart handfat från VidaXL och tvålar från Vakinme. Notera den enkla träbiten som ramar in tvålarna fint.Svart handfat från VidaXL och tvålar från Vakinme. Notera den enkla träbiten som ramar in tvålarna fint.Svart handfat från VidaXL och tvålar från Vakinme. Notera den enkla träbiten som ramar in tvålarna fint.
Svart handfat från VidaXL och tvålar från Vakinme. Notera den enkla träbiten som ramar in tvålarna fint. Foto: Mikael Lundblad
I gästrummet finns ett specialbyggt sovloft inramat med träribbor. Under står en sittpuff som också kan bli en säng. Till vardags är rummet ett extrarum för en stunds vila. Tavlor från Desenio och bord från Ellos.I gästrummet finns ett specialbyggt sovloft inramat med träribbor. Under står en sittpuff som också kan bli en säng. Till vardags är rummet ett extrarum för en stunds vila. Tavlor från Desenio och bord från Ellos.I gästrummet finns ett specialbyggt sovloft inramat med träribbor. Under står en sittpuff som också kan bli en säng. Till vardags är rummet ett extrarum för en stunds vila. Tavlor från Desenio och bord från Ellos.
I gästrummet finns ett specialbyggt sovloft inramat med träribbor. Under står en sittpuff som också kan bli en säng. Till vardags är rummet ett extrarum för en stunds vila. Tavlor från Desenio och bord från Ellos. Foto: Mikael Lundblad

VAD ÄR JAPANDI?

Japandi är en hybrid mellan japansk och skandinavisk stil (japanese och scandi). Stilen har på senare tid ökat i popularitet men sägs ha sina rötter i de kulturella band som knöts mellan Danmark och Japan redan för 150 år sedan. Då började danska formgivare, arkitekter och konstnärer söka inspiration i Japan som nyligen hade öppnat sina under lång tid stängda gränser. De olika kulturerna har flera gemensamma nämnare, som uppskattningen av enkelhet, hantverk och naturmaterial. Genom att kombinera ”hygge” (skandinavisk hemtrevlighet) och japansk ”wabi-sabi” (skönheten hos det rustika och icke-perfekta) skapas en estetiskt tilltalande och stressfri atmosfär. Det ska vara nedtonat, men inte tråkigt.

 

· Avskalat med få och utvalda föremål i hög kvalitet

· Neutrala toner och rena linjer, minimalt med utsmyckning

· Funktionellt och bekvämt, låga möbler

· Vördnad för naturen i form av obehandlade träytor, gärna kombinerat med växter i oglaserade keramikkrukor.

Ur Sköna hem nr 3, 2022.

Se även: