Svenska familjen öppnade B&B på Mallorca – se deras magiska hotellhem!

Familjen Magnusson lämnade Mariefred och fann drömplatsen för sitt nya bed & breakfast i den lilla staden Sóller bland de blånande bergen. Titta in!

Det är inte första gången Ulrika och Stene Magnusson byter liv. 

Vem kan motstå den här gårdsvyn? De grafitgrå sol­stolarna, från Fermob, står på rad längs poolkanten, och terrakotta­krukorna är inköpta på ön.

Vid millennieskiftet lämnade de Stockholm för fridfulla Mariefred. Där renoverade de en sekelskiftesvilla och öppnade ett bed & breakfast, In my garden, som snart blev känt och omskrivet för sin vackra, personliga inredning. Till saken hör att Ulrika är stylist och Stene art director. De har ”fingrarna” och visionerna. Men efter 14 år i Mariefred var det hög tid för nya utmaningar.

Stene och Ulrikas sovrum med utsikt mot gården. Byrån och de blåvita urnorna är med från Sverige. Ikattyget på sängen är vintage och en favorit. Foto: Fotograf Lina Östling
Tallriksväggen är ett blickfång i mat­salen. Det stora bordet har Stene ritat och fått tillverkat av lokala hantverkare. Rotting­fåtöljer från Ikea och kuddar, H&M Home. Foto: Fotograf Lina Östling
Tavelväggen med foton och minnen är viktig för familjen och skapar en hemtrevlig och välkomnande atmosfär i receptionen, tillika familjens kontor. Foto: Fotograf Lina Östling

– Vi hade talat om att flytta till ett land som var varmare och enklare att leva i, utan att ha just Spanien och Mallorca i tankarna. Men så här i efterhand känns det som ett självklart val. När klimatet är varmt året om, kan man också ha gäster året om. Så var det inte riktigt i Sverige.

Sóller är en bedårande liten stad i Tramuntana-bergen på Mallorcas nordvästsida. Hit kommer man bland annat med smalspårig järnväg (”apelsintåget”) från Palma. Resan tar en timme. Vill man ta sig ända till havet i Puerto de Sóller, blir det spårvagn de sista fem kilometerna. 

Huset som Sten och Ulrika hittade, ett gammalt townhouse i sten, hade läget, bergsutsikten, lokalfärgen – allt som krävdes för att materialisera deras nya bed & breakfast-dröm.

Den ståtliga entréhallen med det bevarade gamla stengolvet. Foto: Fotograf Lina Östling
Den sobra och samtidigt lite lekfulla entrén till Kaspers rum. Foto: Fotograf Lina Östling
Kasper har ett eget badrum ensuite, med glasad skjutdörr från sovrummet. Väggfärg Charleston gray från Farrow & Ball. Över­kastet är en vintage­pläd från Bali. Foto: Fotograf Lina Östling
Stene och Ulrikas badrum ensuite med vädringsbalkong ut mot den lilla gränden. Den fina karmstolen har följt med från Mariefred. Foto: Fotograf Lina Östling

– Men först fick vi renovera i ett år. Byggarbetena gjordes på helentreprenad av ett företag på Mallorca. Hantverkarna var fantastiskt duktiga, och allt blev färdigt på utsatt tid! 

Huset är högt, smalt och ser ganska spartanskt ut från gatan. Men innanför porten öppnar sig en entréhall med fyra meters takhöjd, stenlagt golv och dramatiskt mörkblå väggar och snickerier (målade i Farrow & Balls kulör Stiffkey blue). Bland fotokonst och målningar hänger ett stort svartvitt foto på ”toda la família”: Ulrika, Sten, sonen Kasper och hunden.

Fåtöljen i allrummet är omklädd i ikattyg och den mörkblå puffen har Ulrika och Stene till­verkat själva. Karm­stolarna är från Artwood. Foto: Fotograf Lina Östling
Varje detalj är noga utvald. Foto: Fotograf Lina Östling

Det blåvita köket är utomhusljust sedan det fått en ny matsalsdel med glasat tak och glasparti mot trädgården och poolen (nybyggd även den). Ljusgårdsidén var Stens.

– Kommer man från Sverige vill man insupa så mycket ljus det bara går.

Precis som i Mariefred har Ulrika satt sin speciella prägel på varje rum, varav fyra är sovrum – eller -snarare unika sviter – för deras B & B-gäster på In my garden Sóller.

– Jag har fått lämna min comfort zone, eftersom det är en annan färgvärld på Mallorca. Fasaden är aprikosrosa till exempel, det var inte min favoritfärg. Men jag lärde mig älska den, och vi har fortsatt med den inne på gården. Och till det, blekblå fönsterluckor, en fräsch accent till det aprikosa. På kvällarna skimrar hela bergen i rosa, det är så vackert att man nästan tappar andan.

I det rostfria köket syns också roliga detaljer i rött och blått. Bänkskiva i Ibizamarmor, spiskåpa, Ikea. Foto: Fotograf Lina Östling
Även i köket har man unnat sig väggar med konst, foton och minnen. Inredn­ing i ek från Ikea. Foto: Fotograf Lina Östling

Inomhus kunde de färgsätta mer fritt. När de tagit fram ett antal kulörer som passade både dem själva och huset, visade det sig att samtliga fanns i en av Farrow & Balls färgserier.

– Vi har uppenbarligen samma smak som den som tog fram färgkartan!

Inredningsmässigt har Ulrika varit trogen sina svenska leverantörer.

– Till hallen till exempel beställde vi en extralång bänk från Jio möbler. Och till vardagsrummet, där det inte finns en enda rät vinkel, specialbeställde vi en sisalmatta från Sicoma.

Från tak­terrassen ser man ut mot bergen som i solnedgången blir alldeles rosa. Foto: Fotograf Lina Östling

Hur känns det nu när ni har hunnit bo in er ett tag?

– Jag trodde att det skulle ta lång tid att vänja sig vid klimatet och miljön, men det gick förvånansvärt snabbt att hitta en vardag. Stene och jag gifte oss faktiskt på Mallorca en gång i tiden, så det känns otroligt att vi bor här nu. Vad är det man säger – cirkeln är sluten?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 Vitvinsglas från Iittala 299 kr. Köp nu!