Foto: KRISTA KELTANEN / COPYRIGHTS PHOTOGRAPHER KRISTA KELTANEN www.krista

Svarta stugan vid vulkanen har en insida som får oss att tappa andan!

Med Nordatlantens vågor och en slocknad vulkan som närmaste grannar, byggde Rut och Kristinn sin moderna fiskarstuga på isländska Västlandet. En romantisk utpost i den karga naturen, svart och magisk.

Vid foten av den slocknade vulkanen Hafnarfjall och med havet rakt fram ligger det kolsvarta timmerhuset som en ensam punkt i den storslagna naturen. Det var en vild, ödslig och nästan magisk plats som inredningsarkitekten Rut Káradóttir och hennes make Kristinn Arnarson valde för sitt hus, men vildmarken är vad de älskar.

Idén att bygga ett fritidshus tog form i Ruts fantasi för ett par år sedan. Hon var inspirerad av Islands gamla träkyrkor och små svarta stugor längs fjordarna, och kände sig vemodig över att dessa byggnadstyper helt gått ur modet. De nya hus som i dag växer upp på ön är tidens moderna glas- och stålkonstruktioner eller importerade timmerhus. Båda utan större kontakt med den äldre inhemska kulturen.

Kristinn ville ha utsikt mot en glaciär, jag ville vara nära havet
Den slocknade vulkanen Hafnarfjall reser sig majestätiskt. Fiskar­stugorna på Island var ursprungligen tjärade för att klara väder och vind. Foto: KRISTA KELTANEN
Gott om ljusinsläpp och sju meter till nock ger tillsammans med färgsättningen den speciella atmosfären. Gungstol Grey, i design av Paola Navone för Gervasoni, är Ruts favorit. Foto: KRISTA KELTANEN
I vardagsrummet når bröstpanelen till cirka 2/3-delar av fönstrets höjd. Blå nyanser avlöser varandra. En gammal chester­field­­soffa bjuder in, träbord och matta Flamant, metall­bord från Marocko. Foto: KRISTA KELTANEN
50 nyanser av blått, framtagna av Rut ur NCS-systemets palett. Mörkaste blått åt panelen. Foto: KRISTA KELTANEN

Och så började parets dröm om att bygga sitt eget svarta timmerhus att ta form.

Känslan av att vara totalt isolerad är nog det främsta skälet till att vi valde just den här platsen

– Kristinn ville ha utsikt mot en glaciär, jag ville vara nära havet, berättar Rut. Och båda ville att platsen inte skulle ligga mer än en timme bort från hemmet i Reykjavik – isolerat men med en stad i närheten.

Hafnarskógur på Västlandet var den första plats Rut och Kristinn besökte.

Stolen ritade Arne Vodder på 50-talet, från danska Hay. Foto: KRISTA KELTANEN
Mycket inspiration hämtade Rut från öns äldre träkyrkor, här synligt i balustraden till loftet. Foto: KRISTA KELTANEN
De vertikala linjerna i köksinredningen ger ett lantligt utseende. Arbetsbänk i carrara-marmor, diskho och vägglampor, Ikea. Foto: KRISTA KELTANEN
Det svarta vitrinskåpet poppar ut i den blå paletten. Foto: KRISTA KELTANEN
Foto: KRISTA KELTANEN

– Nästan alla Islands skogar har utplånats och ändå, här var en tomt med några gamla björkar. Det kanske inte ser mycket ut för en utomstående, men på en ö som är tom på träd är detta något väldigt speciellt. 

Och här fanns den fyra miljoner år gamla vulkanen och en havsutsikt som var magnifik. I fjärran kan Kristinn också få en glimt av sin favoritglaciär – Snæfellsjökull.

I det marockanskt inspirerade badrummet valde Rut klinker med tolv olika mönster som hon sedan spred ut slumpvist. Foto: KRISTA KELTANEN
Spegeln är ett vintage­fynd, handdukarna är köpta i Turkiet. Foto: KRISTA KELTANEN
Med utsikt mot de snöklädda bergen blir vanlig handtvätt en upp­levelse. Foto: KRISTA KELTANEN
Kargt och vackert. Foto: KRISTA KELTANEN
Blått, vit marmor och några ögonfångare är en favoritkombination. Foto: KRISTA KELTANEN
Foto: KRISTA KELTANEN

Två år senare var de igång och hade hittat ett byggföretag som omfamnade sina isländska rötter lika mycket som de själva. 

– De hade just börjat bygga trähus i en stil som förekom ofta på 1700- och 1800-talen, och tillsammans tog vi fram en design som skulle passa våra behov, säger Rut. 

Medan de starka havsvindarna viner runt Hafnarskógur är man trygg och skyddad inne i stugan.

En vy från sovrummet in mot köket/vardags­rummet. För färg i sovrummet valde Rut en nyans av blått som är husets mörkaste. Foto: KRISTA KELTANEN
Två trappsteg ned ligger sovrummet med fönster i tre väder­streck. Från dem alla syns Atlanten, och i fjärran lyser två fyrar. Foto: KRISTA KELTANEN

– Jag ville skapa en mysig och rustik atmosfär som inte känns alltför designad. Lite romantisk och riktigt avkopplande efter en dag utomhus.

Som inredningsdesigner arbetar Rut gärna med öns färgpalett. Det kolsvarta, som den vulkaniska sanden på stränderna, de jordnära tonerna som på tundran, liksom Atlantens ständigt skiftande blåskala.

Regn och rusk hör det isländska vädret till, så en praktisk entré var ett starkt önskemål. Lösningen blev att addera ett utrymme för varma kläder och leriga stövlar. Foto: KRISTA KELTANEN
Entrén med dovt blå väggar, och ett skåp från Ikea som Rut gillade för att det nästan såg ut som ett auktionsfynd. Foto: KRISTA KELTANEN
Välkommen in. Foto: KRISTA KELTANEN
Svarta utropstecken En accentfärg behöver inte alls vara illfärgad för att synas. Här är ­valet svart som tar upp vulkanaskans färg. Foto: KRISTA KELTANEN

Svärtan är närvarande på möbler och föremål, medan olika nyanser av blått – hav och himmel – dominerar på väggar och tak.

Huset på 96 kvm, samt ett litet loft på 10 kvm, har gott om bekväma sittplatser och Ruts favorit är en överdimensionerad gungstol.

– Det är mitt käraste objekt i stugan. Den är stor och bekväm, och när jag först såg den ville jag nästan bygga ett hus runt omkring den. Kanske är det just vad jag också har gjort.

Atlanten dånar runt timmerstugan. Foto: KRISTA KELTANEN
Kristinn och Rut utanför sitt svarta hus i kustbandet. Foto: KRISTA KELTANEN

Innan Rut slår sig till ro ser hon till att vända Kristinns stol mot ”hans” glaciär. Och om någon vill prova parets stolar, upptäcka norrskenet under vintermånaderna, klättra upp på Hafnarfjall eller ta en avkopplande paddeltur i den geotermiska poolen i närbelägna staden Borgarnes, så går det numer bra. Det svarta timmerhuset hyrs ut när Rut och Kristinn lever vardagsliv inne i Reykjavik.

Ur Sköna hem nr 2, 2017

Läs mer:

Köksinspiration: Bistro- och industrikänsla i svart och betong

Paret bakom Love warrior visar sin privata loftlägenhet (med snyggaste köket!)

TREND 2019: Så lyckas du med riktigt mörk inredning – 9 tips

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!