Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
The Lodge at Dun aluinn är en del av en större egendom i skotska högländerna. Huset byggdes på 50-talet som bostad åt personal på godset. När Susie och John inte använder huset själva hyr de ut det.The Lodge at Dun aluinn är en del av en större egendom i skotska högländerna. Huset byggdes på 50-talet som bostad åt personal på godset. När Susie och John inte använder huset själva hyr de ut det.The Lodge at Dun aluinn är en del av en större egendom i skotska högländerna. Huset byggdes på 50-talet som bostad åt personal på godset. När Susie och John inte använder huset själva hyr de ut det.
The Lodge at Dun aluinn är en del av en större egendom i skotska högländerna. Huset byggdes på 50-talet som bostad åt personal på godset. När Susie och John inte använder huset själva hyr de ut det. Foto: Ruth Maria Murphy/Living inside

Susies moderna trävilla – med storslagna utsikten: ”Skulle se annorlunda ut”

Skottlands gröna kullar och berg har inspirerat lodgen i varje detalj. Susies och Johns hem är minimalistiskt inrett men ändå mysigt, och de stora fönstren fångar landskapet som tavlor.

– Vi strävade efter en modern stil med en del referenser till originalhuset. En blinkning åt amerikanska timmerkojor, säger Susie.

Klädd i cederträ, omgiven av gröna ängar, vilda blommor och lövträd som vajar i vinden, ligger lodgen uppflugen ovanför byn Aberfeldy i de majestätiska skotska högländerna. Huset tillhör Susie Whyte och John Burke, ett irländskt par som är galna i Skottland. De lärde känna det här området tack vare Johns son Ruari.

– Han bodde här i närheten och vi brukade åka hit till Skottland och träffa honom varannan helg. Då gick vi ofta ut på vandringar häromkring Dun aluinn.

Dun aluinn, som är gaeliska för ”vackert bergsfort”, är en viktoriansk herrgård. Namnet ger en antydan om vad platsen har att erbjuda. John hade ögonen på egendomen i flera år, och lyckades till sist övertyga Susie om ställets förträfflighet. Köpet gick igenom år 2016 och de har inte ångrat det en sekund.

Verandan under tak gör det möjligt att äta ute hela sommaren, även om det kommer ett skotskt skyfall då och då.Verandan under tak gör det möjligt att äta ute hela sommaren, även om det kommer ett skotskt skyfall då och då.Verandan under tak gör det möjligt att äta ute hela sommaren, även om det kommer ett skotskt skyfall då och då.
Verandan under tak gör det möjligt att äta ute hela sommaren, även om det kommer ett skotskt skyfall då och då. Foto: Ruth Maria Murphy/Living inside
Susies favoritställe är trädäcket, och här är hon mycket på våren och sommaren. Gunga från spanska butiken Sluiz på Ibiza.Susies favoritställe är trädäcket, och här är hon mycket på våren och sommaren. Gunga från spanska butiken Sluiz på Ibiza.Susies favoritställe är trädäcket, och här är hon mycket på våren och sommaren. Gunga från spanska butiken Sluiz på Ibiza.
Susies favoritställe är trädäcket, och här är hon mycket på våren och sommaren. Gunga från spanska butiken Sluiz på Ibiza. Foto: Ruth Maria Murphy/Living inside
Den inglasade entrén är på insidan klädd i cederträ, som huset. Det doftar härligt när man kliver in!Den inglasade entrén är på insidan klädd i cederträ, som huset. Det doftar härligt när man kliver in!Den inglasade entrén är på insidan klädd i cederträ, som huset. Det doftar härligt när man kliver in!
Den inglasade entrén är på insidan klädd i cederträ, som huset. Det doftar härligt när man kliver in! Foto: Ruth Maria Murphy/Living inside

Själva lodgen var tidigare personalbostad på ägorna. Nu är den renoverad i modernt minimalistisk stil, och fasaden i trä gör att huset till synes kamoufleras av naturen. John och Susie tog sig an upprustningen med glädje. Han arbetar i läkemedelsindustrin men har också lång erfarenhet av att renovera gamla hus, särskilt byggnadsminnesmärkta sådana.

Hon har jobbat i många år som arkitekt och designer i USA.

– Vårt fokus när vi skulle renovera lodgen var mycket tydligt. Allt handlar om utsikten, hur byggnaden knyter an till den, och är en del av den, säger Susie.

Vi strävade efter en modern stil med en del referenser till originalhuset.

Lodgen är vänd åt väster, mot de storslagna solnedgångarna. Här kommer dimman krypande genom dalen och stiger upp bland bergen, regnet drar in när man som minst anar det, och på vintern är de snötäckta topparna isblå och rosa. Inte konstigt att det generösa trädäcket och verandan under tak blev centrala i designen.

– Vi strävade efter en modern stil med en del referenser till originalhuset. En blinkning åt amerikanska timmerkojor, med tyngdpunkt på uteliv på verandan. Materialen är okomplicerade och mjuka, med cederträ på fasaden, trall i lärkträ, aluminiumfönster och plåttak. Det var viktigt att lodgen skulle smälta in i omgivningen. Huset skulle ju också se helt annorlunda ut än den viktorianska mangårdsbyggnaden.

Ovanför soffan syns de böljande bergen som en tavla. Inredningen i vardagsrummet är minimalistisk men ändå mysig. Soffa Soft dream från Flexform, soffbord från XVL, puff från Sluiz Ibiza, matta från Linnie. På väggen hänger sjökort över Skottlands kust.Ovanför soffan syns de böljande bergen som en tavla. Inredningen i vardagsrummet är minimalistisk men ändå mysig. Soffa Soft dream från Flexform, soffbord från XVL, puff från Sluiz Ibiza, matta från Linnie. På väggen hänger sjökort över Skottlands kust.Ovanför soffan syns de böljande bergen som en tavla. Inredningen i vardagsrummet är minimalistisk men ändå mysig. Soffa Soft dream från Flexform, soffbord från XVL, puff från Sluiz Ibiza, matta från Linnie. På väggen hänger sjökort över Skottlands kust.
Ovanför soffan syns de böljande bergen som en tavla. Inredningen i vardagsrummet är minimalistisk men ändå mysig. Soffa Soft dream från Flexform, soffbord från XVL, puff från Sluiz Ibiza, matta från Linnie. På väggen hänger sjökort över Skottlands kust. Foto: Ruth Maria Murphy/Living inside
Från köket kliver man direkt ut på trädäcket. Köksinredning från Bulthaup, bord från XVL, vintagestolar designade av danske Niels O Møller.Från köket kliver man direkt ut på trädäcket. Köksinredning från Bulthaup, bord från XVL, vintagestolar designade av danske Niels O Møller.Från köket kliver man direkt ut på trädäcket. Köksinredning från Bulthaup, bord från XVL, vintagestolar designade av danske Niels O Møller.
Från köket kliver man direkt ut på trädäcket. Köksinredning från Bulthaup, bord från XVL, vintagestolar designade av danske Niels O Møller. Foto: Ruth Maria Murphy/Living inside
I det här sovrummet matchas en lugn färgskala med ett nattduksbord i flätad korg.I det här sovrummet matchas en lugn färgskala med ett nattduksbord i flätad korg.I det här sovrummet matchas en lugn färgskala med ett nattduksbord i flätad korg.
I det här sovrummet matchas en lugn färgskala med ett nattduksbord i flätad korg. Foto: Ruth Maria Murphy/Living inside

Det var också viktigt att hela projektet skulle ha så liten påverkan på miljön som möjligt.

– Jag är förstås mycket medveten om att byggen stör naturen på alla möjliga sätt, så vid varje steg gjorde vi vårt bästa för att mildra skadorna. Vi planterade träd och en blomsteräng med frön från lokala växter, säger Susie, och fortsätter:

– All utebelysning är också på låg nivå och specialdesignad för att inte störa djurliv och växter.

Paret har använt naturmaterial överallt där det är möjligt. Köket och badrummen är helvita med några färgklickar.

– Dessa är inspirerade av Stanley Kubricks film från 1963, ”År 2001 – ett rymdäventyr”, och anknyter till husets ursprungsår, säger Susie. Inredningen i övrigt ska reflektera nyanserna i landskapet, till exempel i de vackra teakgolven vi räddade från en övergiven kyrka.

Varje sovrum har eget badrum. Här följer trägolvet med från rummet bredvid. Handfat från Not only white. Duscharna är minimalistiska med enkla takduschar från Dornbracht, allt i vitt. Duschvägg från Altitude.Varje sovrum har eget badrum. Här följer trägolvet med från rummet bredvid. Handfat från Not only white. Duscharna är minimalistiska med enkla takduschar från Dornbracht, allt i vitt. Duschvägg från Altitude.Varje sovrum har eget badrum. Här följer trägolvet med från rummet bredvid. Handfat från Not only white. Duscharna är minimalistiska med enkla takduschar från Dornbracht, allt i vitt. Duschvägg från Altitude.
Varje sovrum har eget badrum. Här följer trägolvet med från rummet bredvid. Handfat från Not only white. Duscharna är minimalistiska med enkla takduschar från Dornbracht, allt i vitt. Duschvägg från Altitude. Foto: Ruth Maria Murphy/Living inside
Ett av de fyra sovrummen är bäddat med kuddar och överkast från skotska Johnstons of Elgin. Ett marmorblock tjänstgör som nattduksbord.Ett av de fyra sovrummen är bäddat med kuddar och överkast från skotska Johnstons of Elgin. Ett marmorblock tjänstgör som nattduksbord.Ett av de fyra sovrummen är bäddat med kuddar och överkast från skotska Johnstons of Elgin. Ett marmorblock tjänstgör som nattduksbord.
Ett av de fyra sovrummen är bäddat med kuddar och överkast från skotska Johnstons of Elgin. Ett marmorblock tjänstgör som nattduksbord. Foto: Ruth Maria Murphy/Living inside
Blandare och kran försvinner in i väggen och allt fokus hamnar på det specialbeställda handfatet från Not only white.Blandare och kran försvinner in i väggen och allt fokus hamnar på det specialbeställda handfatet från Not only white.Blandare och kran försvinner in i väggen och allt fokus hamnar på det specialbeställda handfatet från Not only white.
Blandare och kran försvinner in i väggen och allt fokus hamnar på det specialbeställda handfatet från Not only white. Foto: Ruth Maria Murphy/Living inside
Det är den perfekta platsen att koppla av på.

Lodgen är rymlig med stort vardagsrum, kök och matplats i öppen planlösning, samt fyra sovrum, alla med egna badrum, allt på 170 kvadrat.

– Min favoritplats är trädäcket, säger Susie. På sommarkvällarna finns det inget mer magiskt än att sitta där och titta på solnedgången. När vintern kommer tänder vi en brasa i öppna spisen, och vi har utsikt över de snötäckta bergen när vi äter vid matbordet. Det är den perfekta platsen att koppla av på. Vad det skotska vädret än bjuder på, kan du lugnt sitta inomhus och betrakta det.

Översättning: Johanna Ankarcrona

Se även: