Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Carina Olander

Susan spontanköpte 1800-talslänga – med grästak och mysig innergård

Naturen genomsyrar det mesta i Susans älskade hallandsgård. Materialen, färgerna, friden ... Men när hon och maken Sture slog till och köpte, ja, då gick det undan!

Mellan Varberg och Falkenberg, en kort promenad från havet, hittar vi den lilla byn Sik. Namnet har i detta fall inget med fisken att göra utan är ett gammalt fornnordiskt ortsnamn som betyder att det i underjorden strömmar vatten. Här har Susan och Sture Cedgård slagit ned bopålarna i en U-formad gård från 1827, där gårdsnamnet ”Skräddarns” hänger kvar efter en tidigare innehavare.

– Det är en fantastisk by med fin sammanhållning, berättar Susan. Alla känner alla och respekterar varandra. Många pratar om Österlen, men Hallandsleden är nog ett snäpp bättre, fråga bara surfarna och paddelälskarna!

Det är en tillåtande miljö som inte känns så förväntad och ordnad.

Gården ligger granne med Kattegatt och gamla E6:an där cykelvägen Kattegattleden går. En fantastisk kuststräcka som besöks av turister hela året. Susan hittade gården på sensommaren för några år sedan när hon av en slump råkat titta in på Hemnet.

– Jag som är spontan och ser möjligheter i allt, drog med min man på visningen och snart var vi lyckliga ägare till denna fantastiska hallandslänga med grästak och mysig liten innergård. Det är en tillåtande miljö som inte känns så förväntad och ordnad. En plats med utvecklingsmöjligheter där man kan vara sig själv!

Hos Susan och Sture Cedgård kryper naturen inpå knuten. ”Låter man växterna sköta sig själva skapas en fantastisk harmoni som ingen människa kan åstadkomma”, säger Susan som dock tämjt några rankor klättervildvin till enkla, yviga kransar.Hos Susan och Sture Cedgård kryper naturen inpå knuten. ”Låter man växterna sköta sig själva skapas en fantastisk harmoni som ingen människa kan åstadkomma”, säger Susan som dock tämjt några rankor klättervildvin till enkla, yviga kransar.Hos Susan och Sture Cedgård kryper naturen inpå knuten. ”Låter man växterna sköta sig själva skapas en fantastisk harmoni som ingen människa kan åstadkomma”, säger Susan som dock tämjt några rankor klättervildvin till enkla, yviga kransar.
Hos Susan och Sture Cedgård kryper naturen inpå knuten. ”Låter man växterna sköta sig själva skapas en fantastisk harmoni som ingen människa kan åstadkomma”, säger Susan som dock tämjt några rankor klättervildvin till enkla, yviga kransar. Foto: Carina Olander
Palettbladens toner återkommer i inredningen. I den antika träsoffan, som har kvar sin ursprungsfärg, ligger kuddar som syddes för hand under tidigt 1900-tal. ”Fantastiska färgkombinationer och mönster”, tycker Susan. Favoritfåtöljen och ljuskronan är båda från loppis.Palettbladens toner återkommer i inredningen. I den antika träsoffan, som har kvar sin ursprungsfärg, ligger kuddar som syddes för hand under tidigt 1900-tal. ”Fantastiska färgkombinationer och mönster”, tycker Susan. Favoritfåtöljen och ljuskronan är båda från loppis.Palettbladens toner återkommer i inredningen. I den antika träsoffan, som har kvar sin ursprungsfärg, ligger kuddar som syddes för hand under tidigt 1900-tal. ”Fantastiska färgkombinationer och mönster”, tycker Susan. Favoritfåtöljen och ljuskronan är båda från loppis.
Palettbladens toner återkommer i inredningen. I den antika träsoffan, som har kvar sin ursprungsfärg, ligger kuddar som syddes för hand under tidigt 1900-tal. ”Fantastiska färgkombinationer och mönster”, tycker Susan. Favoritfåtöljen och ljuskronan är båda från loppis. Foto: Carina Olander
På det gamla slagbordet och i tallrikshyllan har Susan samlat olika föremål i naturens färger. ”’Blomfakirer’ (hållare för blomstjälkar, red:s anm.) är ett måste när jag arrangerar, och i butiken har jag både nya och vintage. Här har jag placerat några torkade fjärilsbusksgrenar i en ’fakir’ i den lilla träskålen.”På det gamla slagbordet och i tallrikshyllan har Susan samlat olika föremål i naturens färger. ”’Blomfakirer’ (hållare för blomstjälkar, red:s anm.) är ett måste när jag arrangerar, och i butiken har jag både nya och vintage. Här har jag placerat några torkade fjärilsbusksgrenar i en ’fakir’ i den lilla träskålen.”På det gamla slagbordet och i tallrikshyllan har Susan samlat olika föremål i naturens färger. ”’Blomfakirer’ (hållare för blomstjälkar, red:s anm.) är ett måste när jag arrangerar, och i butiken har jag både nya och vintage. Här har jag placerat några torkade fjärilsbusksgrenar i en ’fakir’ i den lilla träskålen.”
På det gamla slagbordet och i tallrikshyllan har Susan samlat olika föremål i naturens färger. ”’Blomfakirer’ (hållare för blomstjälkar, red:s anm.) är ett måste när jag arrangerar, och i butiken har jag både nya och vintage. Här har jag placerat några torkade fjärilsbusksgrenar i en ’fakir’ i den lilla träskålen.” Foto: Carina Olander

När hösten kom upptäckte de att det regnade in i huset så det första paret fick göra var att byta ut delar av halmtaket. I övrigt har paret känt in huset och renoveringen har skett i stillsam takt.

– Vi är inte så händiga så vi har anlitat lokala företag för elinstallationer, rördragning och snickeriarbeten. Men att måla och tapetsera har fallit på min lott, berättar Susan.

Hon har mycket medvetet låtit trädgården leva sitt eget liv.

– Låter man växtlivet sköta sig självt skapas en harmoni som ingen människa kan åstadkomma. Jag älskar att naturen tillåts växa tätt intill, och runt, oss. Naturen regerar här! Jag har i min bakgrund en utbildning i trädgårdsterapi och vet vilken kärlek och avkoppling naturen kan ge. Att sitta ute i ur och skur, känna, lukta, se och höra det liv som finns omkring oss, är fantastiskt!

Jag älskar att naturen tillåts växa tätt intill, och runt, oss. Naturen regerar här!

Susan är egenföretagare och driver flera olika verksamheter. Hon ägnar sig åt trädgårdskötsel och styling, uthyrning av lantligt boende (”ett fantastiskt ställe när du vill skriva färdigt din bok, studera flyttfåglarna eller bara vara”) och erbjuder behandling med hjälp av en metod kallad holographic kinetics.

– Jag har en mottagning för människor som behöver hjälp med olika problem, där jag använder mig av en metod som kommer från aboriginerna i Australien och bygger på mycket gammal kunskap. Vi är två utövare i Sverige och cirka 1400 i världen.

I byn Sik i Varbergs kommun har Susan Cedgård funnit sin havsnära fristad där hon jobbar med jorden, gamla ting och människor. ”Det är en livsstil”, säger hon.I byn Sik i Varbergs kommun har Susan Cedgård funnit sin havsnära fristad där hon jobbar med jorden, gamla ting och människor. ”Det är en livsstil”, säger hon.I byn Sik i Varbergs kommun har Susan Cedgård funnit sin havsnära fristad där hon jobbar med jorden, gamla ting och människor. ”Det är en livsstil”, säger hon.
I byn Sik i Varbergs kommun har Susan Cedgård funnit sin havsnära fristad där hon jobbar med jorden, gamla ting och människor. ”Det är en livsstil”, säger hon. Foto: Carina Olander
Susan tycker om gamla träbord som kan fällas ihop och fällas ut. Stolarna är av ett slag hon samlat på länge, ”både vackra och bekväma”. Taklampor från 60-talet, av danska keramikern Bodil Marie Nielsen. Bakom skymtar vävda bonader i ull i just de jordnära färger Susan älskar. De bärnstensfärgade champagneglasen är 60-tal och säljs i hennes butik Sik vintage. Matta, Ikea.Susan tycker om gamla träbord som kan fällas ihop och fällas ut. Stolarna är av ett slag hon samlat på länge, ”både vackra och bekväma”. Taklampor från 60-talet, av danska keramikern Bodil Marie Nielsen. Bakom skymtar vävda bonader i ull i just de jordnära färger Susan älskar. De bärnstensfärgade champagneglasen är 60-tal och säljs i hennes butik Sik vintage. Matta, Ikea.Susan tycker om gamla träbord som kan fällas ihop och fällas ut. Stolarna är av ett slag hon samlat på länge, ”både vackra och bekväma”. Taklampor från 60-talet, av danska keramikern Bodil Marie Nielsen. Bakom skymtar vävda bonader i ull i just de jordnära färger Susan älskar. De bärnstensfärgade champagneglasen är 60-tal och säljs i hennes butik Sik vintage. Matta, Ikea.
Susan tycker om gamla träbord som kan fällas ihop och fällas ut. Stolarna är av ett slag hon samlat på länge, ”både vackra och bekväma”. Taklampor från 60-talet, av danska keramikern Bodil Marie Nielsen. Bakom skymtar vävda bonader i ull i just de jordnära färger Susan älskar. De bärnstensfärgade champagneglasen är 60-tal och säljs i hennes butik Sik vintage. Matta, Ikea. Foto: Carina Olander
I vardagsrummets hörn sitter en William Morristapet. ”Jag ser tapeter som möbler, några våder kan räcka för att bilda en ram”, säger Susan. Vintagetavlorna är från hennes butik, och på piedestalen vilar en skulptur skapad av hennes son, konstnären John Cedgård (@johncedgard).I vardagsrummets hörn sitter en William Morristapet. ”Jag ser tapeter som möbler, några våder kan räcka för att bilda en ram”, säger Susan. Vintagetavlorna är från hennes butik, och på piedestalen vilar en skulptur skapad av hennes son, konstnären John Cedgård (@johncedgard).I vardagsrummets hörn sitter en William Morristapet. ”Jag ser tapeter som möbler, några våder kan räcka för att bilda en ram”, säger Susan. Vintagetavlorna är från hennes butik, och på piedestalen vilar en skulptur skapad av hennes son, konstnären John Cedgård (@johncedgard).
I vardagsrummets hörn sitter en William Morristapet. ”Jag ser tapeter som möbler, några våder kan räcka för att bilda en ram”, säger Susan. Vintagetavlorna är från hennes butik, och på piedestalen vilar en skulptur skapad av hennes son, konstnären John Cedgård (@johncedgard). Foto: Carina Olander
”Eftersom det inte finns några fönster vid diskhon låter jag i stället keramiktavlorna vara min utsikt när jag diskar”, säger Susan. Diskhon är från Ikea, men det mesta annat är gammalt och av det slag man hittar i Susans butik.”Eftersom det inte finns några fönster vid diskhon låter jag i stället keramiktavlorna vara min utsikt när jag diskar”, säger Susan. Diskhon är från Ikea, men det mesta annat är gammalt och av det slag man hittar i Susans butik.”Eftersom det inte finns några fönster vid diskhon låter jag i stället keramiktavlorna vara min utsikt när jag diskar”, säger Susan. Diskhon är från Ikea, men det mesta annat är gammalt och av det slag man hittar i Susans butik.
”Eftersom det inte finns några fönster vid diskhon låter jag i stället keramiktavlorna vara min utsikt när jag diskar”, säger Susan. Diskhon är från Ikea, men det mesta annat är gammalt och av det slag man hittar i Susans butik. Foto: Carina Olander

 

Susan driver också en butik, Sik vintage, med ett litet fik på gården, som håller öppet på söndagar under den varma delen av året men fler dagar under semesterveckorna.

– Min butik är mitt lekrum! Här säljer jag sådant jag själv tycker om. Jag har några fantastiska inredare och stylister som kunder. De kan skicka en förfrågan om jag har, säg, 15 ljusstakar i metall, eller ett par gamla skidor, och ofta har jag det.

När hon inreder hittar Susan sin inspiration i naturen i genuina material som trä, lin, ull och sten. Just nu är det mycket dova jordtoner, men hon behåller det vita på väggarna eftersom hon tycker att det lyfter färgerna i möbler och andra föremål.

Secondhand var lite udda i slutet av 70-talet, då ville alla köpa nytt, men det var där mitt intresse för gamla ting började.

Susan föredrar gamla ting med en historia. Det mesta av inredningen är återbruk, allt från design till allmoge. Det har hon med sig sedan barndomen då hon flyttade ofta, och det gällde att få det mysigt på varje plats med det bohag man hade.

– Vi målade om, tapetserade och sydde gardiner. På så sätt blev jag praktiskt kunnig och kunde se möjligheter i det vi hade. Jag brukade följa med min pappa till skroten, på den tiden var det ingen som brydde sig om att man plockade med sig något. Jag samlade ihop saker som jag sedan arrangerade i små installationer. Det var en flykt in i fantasins värld. Secondhand var lite udda i slutet av 70-talet, då ville alla köpa nytt, men det var där mitt intresse för gamla ting började.

”Vi har ont om garderober så knoppbrädor används för förvaring i många rum”, säger Susan.”Vi har ont om garderober så knoppbrädor används för förvaring i många rum”, säger Susan.”Vi har ont om garderober så knoppbrädor används för förvaring i många rum”, säger Susan.
”Vi har ont om garderober så knoppbrädor används för förvaring i många rum”, säger Susan. Foto: Carina Olander
Gardinerna är i tjock ull av vadmalstyp. ”Jag älskar det gråa och råa. Dessutom är de väldigt praktiska eftersom de håller drag ute. Gardinstången är från förra sekelskiftet, lamporna med linneskärmar är ett eget projekt och möblerna är allihop köpta secondhand. Matta från Ikea.Gardinerna är i tjock ull av vadmalstyp. ”Jag älskar det gråa och råa. Dessutom är de väldigt praktiska eftersom de håller drag ute. Gardinstången är från förra sekelskiftet, lamporna med linneskärmar är ett eget projekt och möblerna är allihop köpta secondhand. Matta från Ikea.Gardinerna är i tjock ull av vadmalstyp. ”Jag älskar det gråa och råa. Dessutom är de väldigt praktiska eftersom de håller drag ute. Gardinstången är från förra sekelskiftet, lamporna med linneskärmar är ett eget projekt och möblerna är allihop köpta secondhand. Matta från Ikea.
Gardinerna är i tjock ull av vadmalstyp. ”Jag älskar det gråa och råa. Dessutom är de väldigt praktiska eftersom de håller drag ute. Gardinstången är från förra sekelskiftet, lamporna med linneskärmar är ett eget projekt och möblerna är allihop köpta secondhand. Matta från Ikea. Foto: Carina Olander
I gästrummet sitter en ursprunglig tapet i vacker blå färg. Ulltröjan är till utlåning. ”Jag älskar ulltröjor och vi har många. Det är dragit här så vi brukar dela ut sockor och tröjor när vi har gäster.”I gästrummet sitter en ursprunglig tapet i vacker blå färg. Ulltröjan är till utlåning. ”Jag älskar ulltröjor och vi har många. Det är dragit här så vi brukar dela ut sockor och tröjor när vi har gäster.”I gästrummet sitter en ursprunglig tapet i vacker blå färg. Ulltröjan är till utlåning. ”Jag älskar ulltröjor och vi har många. Det är dragit här så vi brukar dela ut sockor och tröjor när vi har gäster.”
I gästrummet sitter en ursprunglig tapet i vacker blå färg. Ulltröjan är till utlåning. ”Jag älskar ulltröjor och vi har många. Det är dragit här så vi brukar dela ut sockor och tröjor när vi har gäster.” Foto: Carina Olander
Huset var från början en kringbyggd gård med mindre marker runt, men dessa såldes av i början av 1900-talet. Man kan se rester av fruktträdgård, rosenplanteringar och popplar. ”Vi funderar på att återställa gårdsformen med en fjärde byggnad för att få en omgärdad innergård, men då låta utseende på tillbyggnaden markera att det är en nyare del”, säger Susan.Huset var från början en kringbyggd gård med mindre marker runt, men dessa såldes av i början av 1900-talet. Man kan se rester av fruktträdgård, rosenplanteringar och popplar. ”Vi funderar på att återställa gårdsformen med en fjärde byggnad för att få en omgärdad innergård, men då låta utseende på tillbyggnaden markera att det är en nyare del”, säger Susan.Huset var från början en kringbyggd gård med mindre marker runt, men dessa såldes av i början av 1900-talet. Man kan se rester av fruktträdgård, rosenplanteringar och popplar. ”Vi funderar på att återställa gårdsformen med en fjärde byggnad för att få en omgärdad innergård, men då låta utseende på tillbyggnaden markera att det är en nyare del”, säger Susan.
Huset var från början en kringbyggd gård med mindre marker runt, men dessa såldes av i början av 1900-talet. Man kan se rester av fruktträdgård, rosenplanteringar och popplar. ”Vi funderar på att återställa gårdsformen med en fjärde byggnad för att få en omgärdad innergård, men då låta utseende på tillbyggnaden markera att det är en nyare del”, säger Susan. Foto: Carina Olander

I köket används emaljmuggar, Arabias rustika bruna Ruskaservis och Iittalas Ultima Thule-glas, skapade på 60-talet av Tapio Wirkkala med inspiration från den smältande isen i Lappland.

– Plast är bannlyst här. Jag letar efter möbler och ting som hållit länge och kommer att hålla över tid vad gäller både material och estetik.

Klara nätter kan jag ligga utomhus och se hela himlavalvet med alla stjärnor, det är magiskt

Det knarrar i golvbrädorna när man går på dem, dörrarna gnisslar och ibland hörs husmusen kila mellan inner- och yttertak. Utanför ses djur som fasaner, rådjur, kaniner och rävar. Men det kanske allra bästa med huset tycker Susan är mörkret om hösten. Himlen är fri, här finns ingen gatbelysning som stör.

– Klara nätter kan jag ligga utomhus och se hela himlavalvet med alla stjärnor, det är magiskt.

Inredningsanalys av Sköna hems inredare Charlotte Pettersson

Sköna toner från förr

En gammaldags lantlig karaktär genomsyrar Sik gård. Här gäller genuina material, dekorativa mönster och föremål som bär sin patina med stolthet. Skavankerna vittnar om ett långt liv i människans tjänst.

1. Material

Föremål i ärliga och gedigna material som linne, bomull, ull, keramik, korg och trä ger en känsla av äkta lantlighet.

Hantverkets närvaro genomsyrar hela hemmet och skapar en trygg och genuin atmosfär med hög igenkänning.

Morristapeten bidrar med mycket karaktär, liksom som de nötta trämöblerna från förr.Morristapeten bidrar med mycket karaktär, liksom som de nötta trämöblerna från förr.Morristapeten bidrar med mycket karaktär, liksom som de nötta trämöblerna från förr.
Morristapeten bidrar med mycket karaktär, liksom som de nötta trämöblerna från förr. Foto: Carina Olander

2. Mönster

Valet av mönster i tapeter och textilier är alla som vore de hämtade ur ett äldre arkiv och förstärker intrycket av gammaldags charm. Noga utvalda får mönstren ta plats och prägla olika rum.

3. Enkelhet

Pinnstolar, skavda bord och äldre keramik, här understryks skönheten hos de enkla vardagsföremålen. Att snitsa till det och kontrastera med kristallkrona och en uppstoppad fågel bara förstärker harmonin.

Stilleben av vackra vardagsföremål från förr.Stilleben av vackra vardagsföremål från förr.Stilleben av vackra vardagsföremål från förr.
Stilleben av vackra vardagsföremål från förr. Foto: Carina Olander

Ur Sköna hem nr 3, 2022.

LÄS MER: Två etage och terrass med magisk utsikt – så bor Posh living-ägaren

LÄS MER: Konstnären Estelles paniklösning i köket blev succé: ”Tog cement och smetade ut”

LÄS MER: ”Oj, kan man bo här?” – Erikas Djurgårdsboende överraskar