1 AV 2
Foto: Anne Nyblaeus
2 AV 2
Katharinas stora allrum är ett kombinerat vardagsrum och matplats med fönster mot Kommendörsgatan. I bakgrunden ett auktionsfyndat grönt kinaskåp. Den mysiga soffhörnans textilier går i ljusgrått, svart och vitt. Filten i soffan är designad av Jaime Hayon för Bosa, kuddarna kommer från Marimekko och Svenskt tenn. Soffborden är från danska Hay och snurrfåtöljen ropades in på Bukowskis.
Foto: Anne Nyblaeus

Stylisten om sin udda funkislägenhet: ”Röda tråden är att jag tycker om varje sak!”

Kreativa stilkonsulten Katharina Beer värnar om originalinredningen i sin coola funkislägenhet. Hon har fyllt den med porslin, smycken, väskor, böcker - ja, allt hon tycker om.

Anne Nyblaeus

Kläddesigner, modestylist, stilkonsult ... Katharina Beer är en kreatör med många strängar på sin lyra. Ett av hennes viktigaste motton är att vara trogen sin smak, och att inte följa trender alltför noga. I hennes hem på Östermalm i Stockholm, som hon delar med sin 18-årige son Gordon, finns en mängd intressanta föremål. Katharina älskar att samla på vackra saker och duckar inte för stilbrott.

Estrid Ericson sade något i stil med att saker man tycker om, fungerar bra ihop även om det är olika stilar.

- Estrid Ericson sade något i stil med att saker man tycker om, fungerar bra ihop även om det är olika stilar. Kanske uttjatade ord, men mycket sanna. Och det är ett sätt att tänka som fungerar bra för mig, säger Katharina.

Hon samlar på porslin, småfigurer, smycken, väskor, böcker, prydnadsföremål, design och en massa annat med en udda karaktär.

Katharina älskar speciella och färgstarka smycken. ”Jag känner många designers och det är ju extra roligt att bära sådant som ens vänner har skapat.” Foto: Anne Nyblaeus
Hallen har ett originalgolv av kolmårdsmarmor. Pallens sittdyna har Katharina broderat själv. Konstverket är arvegods från Katharinas mormor. Hyllsystem från Montana. Foto: Anne Nyblaeus
Konsolhyllan som är direktmonterad på väggen, är Katharinas favoritmöbel i hemmet och kommer från Malmstenbutiken. Den svarta katten i hyllan är en lampa från Joann Tan studio. Den gjordes speciellt till en Hermèsskyltning på NK och orsakade så stor efterfrågan att Joann satte den i produktion, och nu finns att beställa på hennes webbplats. Den lilla mattan har Katharina vävt själv. Foto: Anne Nyblaeus

- Det har jag gjort sedan jag var liten. Jag skulle inte kunna förklara hur jag väljer och varför, men jag litar på min känsla. Den röda tråden i mitt hem och även i min garderob är att jag tycker om varje sak!

Katharina flyttade in i sin funkisvåning 1998 och köpte loss den i början på 2000-talet. Tiden har gått och det har aldrig funnits några tankar på att flytta.

Den röda tråden i mitt hem och i min garderob är att jag tycker om varje sak!

- Det har tagit lång tid att bygga upp mitt hem och varje föremål har plockats in med kärlek och omsorg. Det är fullt med minnen och vackra saker, och jag trivs verkligen här! Att nästan allt i lägenheten är original gör den också speciell. Dörrarna, beslagen, golven i marmor och trä är alla från byggtiden. Det gäller även köket där alla skåp är original och till och med perstorpsbänkskivan, som designades av Sigvard Bernadotte, är kvar!

Ett favoritrum är hallen med golv i kolmårdsmarmor. 

Spisen är original i sann funkisstil, men mosaiken har Katharina satt upp. Bertoias Diamond chair mjukas upp av en fårskinnsfäll. I stolen ligger en Gos-kudde i grå sammet med spiknitar. Ett ”funproject” Katharina har med kollegan och vännen Susanna Wendt. Golvlampan är Castiglionis Toio. Målning av C E Bodén. Foto: Anne Nyblaeus
Kreativa Katharina Beer bor på Östermalm i Stockholm med sin 18-årige son Gordon. Foto: Anne Nyblaeus
Det lilla skrivbordet är köpt på Jacksons och är det första som möter ögat i hallen. Den ärvda rödmålade lackstolen med rottingsits lyser upp. Till vänster skymtar sonen Gordons rum och ett draperi med isbjörnar från Marimekko. Foto: Anne Nyblaeus

 

- Hallen är egentligen onödigt stor, men för mig är den perfekt i och med att den välkomnar med en omedelbart hemtrevlig och hjärtlig atmosfär. Dessutom leder hallen in till alla andra rum vilket skapar en känsla av flow. Jag vet att många tycker om öppna ytor men jag trivs med att kunna stänga till ett rum med en dörr. Funkisstilen är dessutom redan öppen i sin planering. Det kommer in ljus från flera håll genom de stora fönstren vilket får det att kännas rymligt.

Nästan allt i lägenheten är original, till och med perstorpsbänkskivan är kvar!

Katharina har en tysk mamma och en österrikisk pappa, och gick därför i Tyska skolan. Därefter utbildade hon sig till mönsterkonstruktör på Tillskärarakademin och damskräddare i Tyskland. I början på 90-talet öppnade hon ateljé under eget namn på Artillerigatan och sydde extravaganta aftonklänningar med en twist, till celebriteter. Senare följde en egen klädkollektion och showroom i New York. Efter terrordådet 11 september blev det ett tufft ekonomiskt läge för henne, och Katharina valde att lägga ner klädverksamheten och satsade i stället på familjen ett par år.

En 3D pin-artskulptur på en trave modeböcker. Foto: Anne Nyblaeus
Bakom ragdollkatten Schnurri skymtar ett foto av Robert Nettarp från ett av Katharinas första modeprojekt. Foto: Anne Nyblaeus
Matbordet består av en lackad laminatskiva som vilar på måttbeställda metallben. Stolarna är designade av Gunilla Allard, från Nordiska galleriet. Matta, David design. Foto: Anne Nyblaeus
Köket har skåp och perstorpsbänkskiva i original. Matta från Kasthall, taklampa från Gamla lampor. Stolarna är ett containerfynd som fått ny klädsel. Foto: Anne Nyblaeus

Efter mammaledigheten på 2000-talet blev Katharina tillfrågad om att bli stilkonsult på NK. Hon ingick även som stylist i Joann Tans kreativa team som ansvarade för NK:s skyltning. Katharina har också gjort en barnkollektion, Star Kat, jobbat som kreativ konsult åt bolag i designvärlden och stylat modejobb och modevisningar.

Att brodera är meditativt och ett sätt att uttrycka vad jag har inom mig

Katharina älskar att skapa och kan sitta i timmar och brodera. Många av hennes verk hänger på väggarna eller dekorerar sittpallar med intrikata grafiska mönster.

- Att brodera och väva är hantverk som kräver tid och tålamod. Jag gick en kurs i konstsömnad på Handarbetets vänner på Djurgården, och det blev början på en resa som jag fortfarande utforskar. Att brodera är meditativt och ett sätt att uttrycka vad jag har inom mig. Jag älskar grafiska mönster, och ett par av mina inspirationskällor är Lennart Rodhe och Bridget Riley som båda jobbat med grafiska motiv. Det ligger en längtan i att skapa något som tar lång tid, och det är en speciell känsla att se något vackert växa fram.

I sovrummet fungerar sänggaveln även som avställningsyta för böcker och konstverk. Nattduksbord från Muuto och sänglampa från Lumina, Nordiska galleriet. Det lilla konstverket till höger om sängen har Katharina gjort själv. Foto: Anne Nyblaeus
Ett stilleben i svartvitt med föremål och konstverk som Katharina arrangerat smakfullt. Lampan är från Vitra. Bladrankan är en stygnövning Katharina gjorde på Handarbetets vänner. Foto: Anne Nyblaeus
I badrummets detaljer blandas olika grafiska mönster på ett spännande vis. ”Handfatet” på handfatet är Fornasettis klassiska smyckestallrik. Foto: Anne Nyblaeus

Tillsammans med en skolkamrat från Tyska skolan, Susanna Wendt, har hon även skapat nitprydda sammetskuddar med slagfärdiga budskap och rockig glamourfaktor. Under märket Gos Stockholm såldes kuddarna bland annat hos Dusty deco och Garbo interiors.

- Kuddarna är dessvärre inte billiga så vi har inte kunnat producera i större mängd. Alla nitar på kuddarna är slagna för hand och det tar väldigt lång tid att göra endast en kudde. Det är ett hantverk. I dag gör vi dem på beställning.

Under senare år har jag återupptäckt storheten i att vandra i våra vackra alper.

Katharina älskar pulsen som finns i storstaden. Men parallellt finns en djup längtan till naturen och inte minst Alperna. Hennes far var chef för Österrikiska turistbyrån och bidrog till att göra Sankt Anton och Badgastein till populära resmål för svenska vinterturister på 70- och 80-talen.

- Jag är uppvuxen med ett sommarställe i Zell am See, dit jag åkt varje sommar. Under senare år har jag återupptäckt storheten i att vandra i våra vackra alper. Det ger både ro och energi. När jag kommer hem känner jag att batterierna är laddade på nytt! Jag behöver dessa två världar för att finna balansen i kreativiteten.

LÄS MER: De hittade tomt vid havet – byggde villa med magisk utsikt från alla rum

LÄS MER: Se Ulrikas udda hem med cirkusvagn, orangeri och väderkvarn