Foto: Anne Nyblaeus

Studentlyan som blev etagelägenhet – se Bennys häftiga hem

Ena foten i Istanbul och den andra i den arkitektritade vindsvåningen i Stockholm. Kontrasterna präglar både liv och boende för Benny. Han har följt upp med inredning som pendlar mellan grafisk stramhet och eklektisk maximalism.

Anne Nyblaeus

Just som Benny Österlund skulle slänga mäklarreklamen han fått i brevlådan – han hade inga planer på att flytta från sin mysiga tvåa i Vasastan i Stockholm – fastnade hans blick på objektet som var till salu. 

Bilden visade arkitekten och formgivaren Andreas Martin-Löfs första studentbostad, där han hade köpt till vinden och byggt till ett våningsplan. Till salu var nu en lägenhet i två plan på 64 väldesignade kvadratmeter med specialritade möbler.

Lägenheten väckte omedelbart mitt habegär

– Lägenheten väckte omedelbart mitt habegär, och eftersom den låg endast två kvarter bort gick jag och tittade, blev kär direkt, och lade ett bud, berättar Benny.

Gästtoalettens väggar har Benny klätt med äkta bladguld, vilket visade sig vara ett större projekt än han hade räknat med. Ett kärt föremål är guldpendylen han ärvt av sin mormor. Foto: Anne Nyblaeus
Vardagsrummets tavelvägg är lika stilmixad som resten av inredningen. Foto: Anne Nyblaeus
I fönsternischen står en pampig glasurna med lock, ett glasägg och en fornasettiinspirerad vas. Foto: Anne Nyblaeus

Men budgivningen sprang i väg och det blev ingen affär. Sex månader senare var den ute på marknaden igen.

– Nu fick jag den i princip för samma bud som jag lade första gången!

Det är nu sju år sedan Benny fick sin drömbostad i det område som kallas Sibirien. I dag delar han sitt boende mellan Stockholm och Istanbul.

Jag behöver komma ifrån Sverige ibland och dras till länder dit turister vanligtvis inte letar sig

Just nu inreder han sin nya lya i Istanbul, så gott det går under pandemin.

– Jag behöver komma ifrån Sverige ibland och dras till länder dit turister vanligtvis inte letar sig, säger Benny och berättar om de senaste årens besök i Iran, Irak, Georgien och Uzbekistan.

Strax intill trappan bjuder den limegröna fåtöljen från Ligne roset på skön läshörna. Foto: Anne Nyblaeus
I direkt anslutning till Bennys sovrum ligger badrummet med väggar i svartfolierat glas. Den svartvita kontrasten ger rummet en internationell karaktär. Foto: Anne Nyblaeus
Den svartmålade och grafiskt stiliga trappan i trä blir som en skulptur i vardagsrummet. På golvet en 60-talslampa i plexiglas. Foto: Anne Nyblaeus
Kaukasisk och centralasiatisk kulturhistoria intresserar mig

– Kaukasisk och centralasiatisk kulturhistoria intresserar mig, och jag älskar att studera dessa länders arkitektur. Istanbul är en mångfacetterad kulturell smältdegel med blandad arkitektur med alltifrån gamla byggnader från romarriket till moderna skyskrapor. 

– Området där jag bor är väldigt interkontinentalt med människor från hela världen och ett rikt bar- och restaurangliv. Under pandemin har det varit en ynnest att få sitta och arbeta därifrån eftersom mitt arbete tillåter det.

Karmstol och ett litet avställningsbord med guldfärgade föremål. Foto: Anne Nyblaeus
Vy från sovrummet mot trappan. De svarta golven är något han ibland svär över med tanke på att dammet blir så synligt. ”Men det är fortfarande lika snyggt”, säger han. Foto: Anne Nyblaeus
Flera takfönster på rad och stora fönster mot uteplatsen skapar en luftig känsla under snedtaket. Foto: Anne Nyblaeus

Benny är affärsutvecklare och coach. Under det senaste året har han väglett människor som blivit arbetslösa på grund av pandemin, att hitta nya vägar. Stockholm är och förblir hans trygga punkt i tillvaron.

Han har ett stort inredningsintresse och stilmässigt följer han sin egen linje. Viktigt är att varje pryl i hemmet känns personlig och har en mening för honom.

En hyllad operasångerska satt i just den här stolen i guldfoajén på Kungliga operan

– När jag flyttade in bestämde jag mig för att det skulle vara sparsmakat inrett, men det löftet höll inte länge då jag återigen lyckats samlat på mig en massa saker som jag tyckte om.

Nu samsas modern design med nostalgiska prylar, och vintage möter 1600- och 1700-tal i en eklektisk mix som känns både dramatisk och personlig.

– En av mina favoritprylar är den svulstiga guldstolen som jag hittade på auktion. När jag senare satt hos frisören och bläddrade i en skvallertidning fick jag se en hyllad operasångerska som satt i just den här stolen i guldfoajén på Kungliga operan i Stockholm. Så den varit med om mycket och andas ett stycke svensk kulturhistoria.

I sovrummet ger det vägghängda träskåpet från 80-talet med utvalda föremål, en lätt altarlik känsla. Foto: Anne Nyblaeus
I sovrummet hänger Bennys kläder prydligt men avslappnat på en trendig klädstång. Foto: Anne Nyblaeus
En svulstig, silvermålad pall med lila sammetssits ger den sparsmakade hallen ett dramatiskt anslag. Foto: Anne Nyblaeus

Hemmet rymmer mer av guld och glamour. På gästtoaletten hänger en kristallkrona, och Benny har limmat upp bladguld på väggarna.

– Det gör jag förmodligen inte om, säger han och skrattar. Jag är en tålmodig person, men där gick nog min gräns!

Mest spektakulärt i hemmet är nog badrummet, ett spa i miniatyr, delvis i svart glas med ett nedsänkt runt badkar i vit åttkantig mosaik.

Badrummet har blivit en snackis bland folk som hälsar på

– Badrummet har blivit en snackis bland folk som hälsar på. Andreas har varit kompromisslös i sin design eftersom den var åt honom själv, och han har tagit ut svängarna ordentligt.

Utmärkande är också den specialritade svarta trappan från vardagsrummet till övre plan. Med sin skulpturala form blir den ett grafiskt utropstecken i rummet.

Det strama vita bordet är ritat av arkitekten Andreas Martin-Löf som bodde i lägenheten tidigare. Foto: Anne Nyblaeus
I badrummet är golv och badkar är kaklade med rundskuren glasmosaik. Det speciella runda badkaret är byggt precis vid slutet på fastighetens trappa, med trappsteg som fortsätter runt. Foto: Anne Nyblaeus
På bordet en samling glas från 70-talet. I bakgrunden syns en antik klocka under glaskupa. Det är just stilblandningarna av gammalt och nytt som karakteriserar Bennys hem. Foto: Anne Nyblaeus

– Jag älskar mönster och tycker om att kombinera färger som skapar uttryck. I mitt förra hem var alla väggar i olika färger, men här valde jag att behålla väggarna vita och låta föremålen få ta för sig. Men i köket bestämde jag mig för ljusblå luckor med ett rombiskt mönster.

Golvet är det jobbigaste i mitt hem. Men jag ångrar det inte en sekund, det är så förbaskat snyggt

För att förstärka lägenhetens grafiska uttryck har Benny målat golvet i högblankt svart.

– Golvet är det jobbigaste i mitt hem, säger Benny och skrattar. Det svarta är helt hopplöst att hålla rent, varenda dammkorn syns. Men jag ångrar det inte en sekund, det är så förbaskat snyggt med svartlackat golv!

Benny har en förkärlek till det äventyrliga och dramatiska, och tycker om starka färger och former oavsett om det gäller arkitektur, design eller mode. Hans dubbla liv i Stockholm och Istanbul tillfredsställer hans behov av kontraster. 

Å ena sidan mångkulturella Istanbul med 14 miljoner invånare och skyskrapor som växer upp bland gamla romerska ruiner, å andra sidan det långt mindre Stockholm där det mesta är välorganiserat och perfekt in i minsta detalj.

– De här olikheterna i vardagen ger mig en inre balans!

Inredningsanalys av Sköna hems inredare Charlotte Pettersson

Konsekvent inkonsekvens

Ingen stilmix är för halsbrytande hemma hos Benny. Men här finns också ett lugn i den strama färgsättningen och mildare stilmixar. Leve inkonsekvensen!

1. Stilblandning

Vardagsrummets modernt organiska soffa har oväntade kompisar i en guldfärgad fåtölj, keramikpiedestal i mormorsstil och klassiska bordslampor. Helt olika stilar och epoker. Till detta, tavlor och objekt i hela spektrumet från kitsch till konst. Infallsrikt och spretigt, men det fungerar eftersom linjen är att allt är omatchat och det personliga urvalet är vad som styr.

Här blandas stilar och epoker huller om buller. Keramikpiedestal, kitschiga tavlor och guldiga detaljer. Foto: Anne Nyblaeus

2. Solitärer

Den silvermålade taburetten med lila sammetssits antyder redan i hallen vad som komma skall. Över badkaret hänger en spretig taklampa som en orangeröd mistel, omöjlig att ignorera. En grön fåtölj leder med sin form och färg tankarna till en stor fjärilslarv. Iögonfallande och tankeväckande. Så ska en solitär fungera!

Den lila pallen i hallen skvallrar om ett hem som bjuder på stilbrott och en och annan överraskning. Foto: Anne Nyblaeus

3. Stringens 

Vita väggar och svartlackade golv är konsekventa val i hela lägenheten. En utmärkt bas till alla de infall som utgör själva inredningen. Lägg märke till hur trappans svarta insteg bildar en dekorativ relief. I badrummet vänds på steken – här är badrumsgolvet vitt och inredningen svart.

Den svartmålade och grafiskt stiliga trappan i trä blir som en skulptur i vardagsrummet. Foto: Anne Nyblaeus

LÄS MER: Katrin Zytomierska lyxrenoverade hyresrätten för 1,5 miljoner 

LÄS MER: Växthuset blev en del av villan hos Bodil på Österlen

LÄS MER: Från ödehus till ljust drömhem – så gav Sandra 20-talsvillan nytt liv