Stockholmslägenhet med inspiration från ett glamouröst 80-tal

Det började i sängkammaren, med en handmålad kinesisk tapet. Eller var det med bockbordet à la JR i "Dallas"? Carin tog hjälp av Kristina Lifors för att inreda familjens tiorumslägenhet i positiv 80-talsanda.

Carin låg och läste Sköna hem i sommarhuset i Fiskebäckskil när hon fastnade för ett hem in­rett av Kristina Lifors. ”Snyggt!” Maken höll med. Saken är att de just köpt en lägenhet på Östermalm i Stockholm, efter några års utlandstjänst i München. En tiorummare invid Oscarskyrkan.

– Vi ville göra om lägenheten i en lju­sare färgskala, tidigare ägare var förtjusta i starka färger. Dessutom gav vi oss ut på en ny inredningsresa. Tidigare hade vi haft Myranstolar och Svenskt tenn­-möbler. Här krävdes något annat. Lägen­heten är hundra år gammal, då får man passa sig för att inreda som mormor och morfar skulle ha gjort. Och med så mycket rymd krävdes större möbler, större lampor, större allt.

Soffor från familjen Fogelmarck i tyg från Larsen/Cadoro, golvlampa och soffbord från Vaughan/ Cadoro, Jiofåtölj i tyg från Larsen. Guldig palmblads­ lampa, 70­tal, från en antikhandlare i Italien. Kudd­ och gardintyg från Dedar/Frank & cordinata. Oljemålning av Amy Judd, Ricks gallery i London.
Även konsten följer färgtemat. Oljemålning av Amy Judd. Specialdesignat konsolbord i plexi, pallar från Pierre Frey i tyg från Larsen/Cadoro. matta från Glowb. Fågel, auktionsfynd.

Tog hjälp av Kristina Lifors

Det är här inredaren Kristina Lifors kommer in. Carin hittade Kristinas hemsida och bokade in ett möte för att prata färgskalor och helhetskänsla.

– Första gången lyckades jag inte riktigt förmedla vad vi var ute efter, märkte jag när Kristina återkom med ett moodboard, så vi tog det en vända till. Jag tror jag sa ungefär: Det ska vara mer 1980 än 1890. Mulligt, glamouröst och internationellt.

Och Kristina Lifors kom igen med allt från ombonat classy till osvenska förslag, saker som Carin kanske inte själv skulle ha hittat – eller vågat.

– Ta det förgyllda bockskrivbordet i min mans arbetsrum; ett riktigt JR­ skrivbord, som antikhandlaren Johan Sjöström sa. Efter det roade vi oss med att fråga: ”Skulle Sue Ellen i Dallas ha gillat det här?” Jag är inte säker på hur det såg ut på ranchen Southfork, men det var i alla fall inte minimalistiskt. Vi använde Dallas som en symbol för det positiva 80­talet, glamour och goda tider.

Ingen minimalism här inte! Bockskrivbord, Sjöström antik, mässingslampa, Vaughan/Cadoro, skrivbordsstol Dippan från Jio. Gardintyg, Kelly Wearstler/Frank & cordinata. Träskulptur från Oscar & Clothilde på plexifot från Pierre & Peter’s. Matta i bambusilke och ull från Glowb.

Hade familjen Ewing ett runt bord i hallen?

– Säkert, det känns lite amerikanskt. Jag hade drömt om en hall som var så stor att där kunde stå ett runt bord mitt i, och där skulle jag alltid ha färska blommor. När jag kom hit första gången och såg hallen tänkte jag: Äntligen får jag mitt bord!

Bordet i hallen är antikt och övertaget från förra ägaren. Pallar från auktion i tyg från Lee Jofa/Frank & cordinata, blåvita urnor, köpta på auktion, stor urna, Pierre & Peter’s. Fåtölj från Jio i tyg från Larsen/ Cadoro,ikatkudde, So ne design, målad skärm, 1800­tal, Pierre & Peter’s, taklampa, Sjöström antik. Sjögrästapet, Phillip Jeffries/ Stiltyger, hampa­ matta, Glowb.

Inredning i enhetlig färgskala

Lägenheten renoverades i två etapper, först sovrumsavdelningen och sedan resten. Golv slipades och färgskalan spikades: Grått och blått.

Från hallens melerade grästapet löper blå och grå trådar – med inslag av dim­grönt – genom matsal, vardagsrum, tv­-rum, arbetsrum, masterbedroom och sönernas rum. Bara dotterns rum avviker i rosa.

– Det blir så harmoniskt med enhetliga färger. Om det hade varit mer brokigt, skulle det bara ha känts som en samling rum. Men egentligen började det i säng­kammaren.

Hemmets genomgående färgskala följer med även in i sönernas rum. Fåtölj, Familjen Fogelmarck ̧ i tyg från Larsen/ Cadoro. Tapet från Sanderson med målade detaljer runtom.

Tidigt i processen kom Kristina Lifors med ett prov på en handmålad, kinesisk tapet med näckros­ och fågelmotiv i dimgrönt och rosabeige – tänkt för sovrum­met i ena änden av lägenheten. Men där var Carin inne på att behålla de befintliga tygspända väggarna med matchande gardiner.

– Fast jag älskade den kinesiska tape­ten så det fick bli en kompromiss. Vi måttbeställde två ”tavlor” från leveran­tören i USA, och när vi godkänt skicka­des de till Kina för målning. Alltihop tog fem månader, men under tiden hade vi tapetprovet att utgå ifrån.

Sovrumsväggarna är klädda i cremefärgat råsidentyg. Panelerna är handmålade i Kina och specialritade för rummet. Fåtöljen och pallen i sovrummet är från Jio, klädda i sammet från Designers guild, bord, Vaughan/ Cadoro.
Färgstämt sovrum med sänggavel i dimgrönt, In your dreams. Pläd, Cadoro, kuddar i sammet, Designers guild, mönstrade kuddar i tyg från Travers/Frank & cordinata. Liten emmafåtölj omklädd i tyg från Larsen/Cadoro. Pall vid sängens fotända från Jio med tyg från Christopher Farr/Interior plus. Antik solspegel, köpt på auktion.
Carin tillbringar mycket tid vid skrivbordet i dressingrummet.

Juicegul accentfärg i köket

Sovrummets cremefärg (väggar, matta, gardiner) fylldes på med dimgrönt (sänggavel, fåtölj, pall, kuddar) och dressingroom och badrum fortsatte på samma tema. I köket – ommålat från rött till grått – blev accenten frukostjuicegult, men från och med matsalen är temat blått och grått.

– Matsalen är det mest färgstarka rum­met. Där fick Kristina idén att rama in de blå väggarna med möbelband och mässingsnitar. Det vita parsonbordet lät vi tillverka för att balansera göteborgs­stolarna som vi köpte av förra ägaren. Sexton stolar. Vi ryms faktiskt så många runt bordet utan att det känns trångt. Vi har de förra ägarnas matsalsbord också, det är det som står i hallen.

Köket sticker ut från hemmets grå­blå­gröna färgtema. Här blev accenten i stället juicegult. Hissgardiner i tyg från Christopher Farr/Interior plus. I övrigt målades kökets befintliga luckor, väggar och snickerier om, dessutom byttes kakel, bänkskiva, blandare och vitvaror.
Det vitlackade bordet är special­ beställt för att balansera träet i göteborgsstolarna, som togs över från förra ägaren. Vita palmlampor i gips, köpta på auktion, taklampa Meshmatics från Atelier Rick Tegelaar, stor bronsvas, Oscar & Clothilde, antik matta, Streco orientmattor. Väggfärg, Farrow & Ball och detaljer av brunt möbelband och nitar kring alla snickerier.

Häftig matsalskrona – är det förgyllt hönsnät?

– Ja, den heter Meshmatics och höns­nätet är en mix av mässing och stål. Gipslamporna i form av palmträdsstam­mar är också lite crazy, dem hade jag inte vågat mig på utan Kristinas peppning. Det ska ju inte se tokigt ut, utan fortfarande vara snyggt – elegant med edge. I vardagsrummet har vi balanserat de superklassiska sofforna med ett hypermodernt plexibord.

Till och med konsten är inredningsmatchad.

– Jag föll på en gång för Richard Heeps fotografier på Affordable art fair i Stockholm, och de stämde exakt med färgerna i matsalen. Det gör Amy Judds oljemålningar med kvinnomotiv i var­dagsrummet också, de är från Hicks gallery i London.

Föräldrarnas badrum fräschades upp med bland annat ny färg på väggar och skåp, ny marmorskiva och nytt badkar. Emmafåtölj med tyg från Larsen/ Cadoro.
Gästtoa­letten har tapet (som utgått) i art deco­stil. Marmorbänk från Bror Törner, specialbeställd spegel med antikt glas, kran i mässing från sekelskifte.se, lampetter från rubn.se.

Känns det som att ert hem är ett beställningsverk?

– Nej, det känns absolut inte outsour­cat utan verkligen som vårt. Självklart är det mycket som inte hade hänt utan Kristina, men vi har jobbat tillsammans under hela resan och haft otroligt kul.

Arr Kristina Lifors Text Gisela A Fridén Foto Anne Nyblaeus

Lär dig inreda med feng shui

Följ med hem till Jannice Wistrand, feng shui-expert och Årets inredningsbloggare! 

I en unik onlinekurs lär hon dig allt om hur du skapar harmoni, balans och energi i ditt hem enligt den 3000 år gamla läran

30 avsnitt för alla dina rum om chi, kraftposition, de fem elementen, färglära, yin & yang och mycket mer!

Och: Visste du att feng shui fungerar på alla inredningsstilar? Det är ett tänk som alla kan använda i sitt hem, oavsett tycke och smak!

JAG VILL VARA MED!