Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tea Malmegård och sambon Viktor byggde om en oinredd råvind till en etagevåning. Hemmet som är färgstarkt inrett har Tea hittat inspiration från många håll.Tea Malmegård och sambon Viktor byggde om en oinredd råvind till en etagevåning. Hemmet som är färgstarkt inrett har Tea hittat inspiration från många håll.Tea Malmegård och sambon Viktor byggde om en oinredd råvind till en etagevåning. Hemmet som är färgstarkt inrett har Tea hittat inspiration från många håll.
Tea Malmegård och sambon Viktor byggde om en oinredd råvind till en etagevåning. Hemmet som är färgstarkt inrett har Tea hittat inspiration från många håll. Foto: Jonas Gustavsson

Stjärnkocken Tea Malmegård renoverade etagevåningen – blev ett färgstarkt hem

När Tea Malmegård inte lagar mat i TV4 eller driver egna restaurangen Doma spontaninreder hon gärna hemmet. Inspirationen hämtar hon bland annat från tv-serien ”The crown” och sin mamma.

– Man behöver inte vara så rädd för att man ska tröttna, säger Tea. 

I ett och ett halvt år pågick bygget. Ett dödsbo och en oinredd råvind skulle bli en etagevåning. Tea Malmegård och Viktor Lejon spanade på arbetet från sin lägenhet på andra sidan gården. Fastighetsägaren var Teas pappa, och hon själv och Viktor övertalade honom att hyra ut den nya lägenheten till dem. Det unga paret flyttade in i den 120 kvadratmeter stora etagelägenheten i ett hus byggt 1911 på Östermalm i Stockholm.

En månad senare föll det sig så att de båda sa upp sig från den exklusiva restaurangen Operakällaren i Stockholm. Tea var chefskonditor där och Viktor kökschef. Deras arbete i det anrika köket gav restaurangen dess stjärna i Guide Michelin.

HEMMA HOS TEA MALMEGÅRD

Här bor: Dorotea ”Tea” Malmegård, sambon Viktor Lejon samt sönerna Truls, 7, Love, 4, och dottern Pella, 2 månader (på bild är Tea gravid med
Pella).

Gör: Tea är kock och konditor. Hon har släppt kokboken Desserter (Bonnier fakta) och medverkar regelbundet som bakexpert i bland annat TV4 Nyhetsmorgon.

Var: Östermalm i Stockholm.

Bor: I etagelägenhet på 120 kvadratmeter i hus byggt 1911.

Aktuell med: Driver ihop med sambon Viktor den hyllade restaurangen Doma och tillhörande Bar Doma i Stockholm.

Instagram: @teamalmegard

Konstverket Rosette av Annika Johansson lyser som en sol i vardagsrummet. En ärvd lampa matchar. Förvaringsmöbeln under består av Ivarskåp från Ikea och platsbyggda dörrar. Den är målad i kulören NCS S 3020-R 80 B.Konstverket Rosette av Annika Johansson lyser som en sol i vardagsrummet. En ärvd lampa matchar. Förvaringsmöbeln under består av Ivarskåp från Ikea och platsbyggda dörrar. Den är målad i kulören NCS S 3020-R 80 B.Konstverket Rosette av Annika Johansson lyser som en sol i vardagsrummet. En ärvd lampa matchar. Förvaringsmöbeln under består av Ivarskåp från Ikea och platsbyggda dörrar. Den är målad i kulören NCS S 3020-R 80 B.
Konstverket Rosette av Annika Johansson lyser som en sol i vardagsrummet. En ärvd lampa matchar. Förvaringsmöbeln under består av Ivarskåp från Ikea och platsbyggda dörrar. Den är målad i kulören NCS S 3020-R 80 B. Foto: Jonas Gustavsson
”Jag blev helt insnöad på kombinationen lejongult och rosa, så jag övertalade Viktor att övervåningen skulle gå i just de kulörerna”, säger Tea.”Jag blev helt insnöad på kombinationen lejongult och rosa, så jag övertalade Viktor att övervåningen skulle gå i just de kulörerna”, säger Tea.”Jag blev helt insnöad på kombinationen lejongult och rosa, så jag övertalade Viktor att övervåningen skulle gå i just de kulörerna”, säger Tea.
”Jag blev helt insnöad på kombinationen lejongult och rosa, så jag övertalade Viktor att övervåningen skulle gå i just de kulörerna”, säger Tea. Foto: Jonas Gustavsson
Tavla med måltidsmotiv av Lisa Larsson. Soffa från Meli meli och soffbord, Jotex. Fåtöljerna med aluminiumskal och lädersits av Mats Theselius för Källemo. Matta, Hay. Taklampan har paret fått i gåva av en vän. Vägg och tak är målade med kulören NCS S 1510-R 80 B.Tavla med måltidsmotiv av Lisa Larsson. Soffa från Meli meli och soffbord, Jotex. Fåtöljerna med aluminiumskal och lädersits av Mats Theselius för Källemo. Matta, Hay. Taklampan har paret fått i gåva av en vän. Vägg och tak är målade med kulören NCS S 1510-R 80 B.Tavla med måltidsmotiv av Lisa Larsson. Soffa från Meli meli och soffbord, Jotex. Fåtöljerna med aluminiumskal och lädersits av Mats Theselius för Källemo. Matta, Hay. Taklampan har paret fått i gåva av en vän. Vägg och tak är målade med kulören NCS S 1510-R 80 B.
Tavla med måltidsmotiv av Lisa Larsson. Soffa från Meli meli och soffbord, Jotex. Fåtöljerna med aluminiumskal och lädersits av Mats Theselius för Källemo. Matta, Hay. Taklampan har paret fått i gåva av en vän. Vägg och tak är målade med kulören NCS S 1510-R 80 B. Foto: Jonas Gustavsson
I trapphuset som förbinder de två våningarna har tak och fönster målats med kulören NCS S 0530-Y.I trapphuset som förbinder de två våningarna har tak och fönster målats med kulören NCS S 0530-Y.I trapphuset som förbinder de två våningarna har tak och fönster målats med kulören NCS S 0530-Y.
I trapphuset som förbinder de två våningarna har tak och fönster målats med kulören NCS S 0530-Y. Foto: Jonas Gustavsson
Vi fick sonen Truls och kände att vi behövde kunna använda lägenheten mer som ett hem.

Viktor och Tea hade tidigare arbetat på flera välrenommerade restauranger i såväl Stockholm som New York men stod nu utan plan för framtiden. Den stora lägenheten med sin höga hyra blev snabbt ett stressmoment. Men, skulle det visa sig, även lösningen på problemet.

På övervåningen startade de nämligen hemrestaurangen Doma.

– Vi drev restaurangen i ett och ett halvt år, berättar Tea. Sedan fick vi sonen Truls och kände att vi behövde kunna använda lägenheten mer som ett hem. Men eftersom vi redan hade restauranganpassat kök, dubbla kylar och porslin fortsatte vi erbjuda catering under ett par år.

Sex år efter Operakällaren började Tea och Viktor 2017 till slut förbereda sig för en egen ambitiös kvarterskrog, Doma, i entréplanet till huset de bor i. Förutom restaurangen skapar de tårtor och bakverk, och driver en egen liten odling på Ingarö. Och utöver att vara krögare på Doma syns Tea Malmegård i TV4-programmet ”Efter stängning”, och med jämna mellanrum som kock i ”Nyhetsmorgon”. Nu väntar dock en lugnare period med ny bebis i familjen.

Keramikburkarna med ansikten köpte Teas mamma på en jobbresa i Sydafrika i början av 2000-talet.Keramikburkarna med ansikten köpte Teas mamma på en jobbresa i Sydafrika i början av 2000-talet.Keramikburkarna med ansikten köpte Teas mamma på en jobbresa i Sydafrika i början av 2000-talet.
Keramikburkarna med ansikten köpte Teas mamma på en jobbresa i Sydafrika i början av 2000-talet. Foto: Jonas Gustavsson
Stolen är köpt på Cocoon i London. Skrivbordslampan är köpt second hand. Skrivbordsunderlägg från Skinnhantverkarna.Stolen är köpt på Cocoon i London. Skrivbordslampan är köpt second hand. Skrivbordsunderlägg från Skinnhantverkarna.Stolen är köpt på Cocoon i London. Skrivbordslampan är köpt second hand. Skrivbordsunderlägg från Skinnhantverkarna.
Stolen är köpt på Cocoon i London. Skrivbordslampan är köpt second hand. Skrivbordsunderlägg från Skinnhantverkarna. Foto: Jonas Gustavsson
Kuddarna på balkongen kommer från Afroart, Designers guild och Lagerhaus. Soffbordet har Viktor byggt i lärkträ och betong.Kuddarna på balkongen kommer från Afroart, Designers guild och Lagerhaus. Soffbordet har Viktor byggt i lärkträ och betong.Kuddarna på balkongen kommer från Afroart, Designers guild och Lagerhaus. Soffbordet har Viktor byggt i lärkträ och betong.
Kuddarna på balkongen kommer från Afroart, Designers guild och Lagerhaus. Soffbordet har Viktor byggt i lärkträ och betong. Foto: Jonas Gustavsson
Matsalsbordet har Viktor byggt av spillvirke. Stolarna är blandade auktionsfynd. Taklampa med fåglar, Challieres. Tavla Karlafrukt av Marika Lang.Matsalsbordet har Viktor byggt av spillvirke. Stolarna är blandade auktionsfynd. Taklampa med fåglar, Challieres. Tavla Karlafrukt av Marika Lang.Matsalsbordet har Viktor byggt av spillvirke. Stolarna är blandade auktionsfynd. Taklampa med fåglar, Challieres. Tavla Karlafrukt av Marika Lang.
Matsalsbordet har Viktor byggt av spillvirke. Stolarna är blandade auktionsfynd. Taklampa med fåglar, Challieres. Tavla Karlafrukt av Marika Lang. Foto: Jonas Gustavsson
Ett rum kan målas om och en soffa kläs om. Man behöver inte vara så rädd för att man ska tröttna.

Men åter till lägenheten.

– När vi flyttade in var allting väldigt avskalat och vitt, berättar Tea. Vi la in ett grått ekgolv och det är nog det enda som är sig likt från den tiden. Då gillade vi en ganska industriell stil. Vi hade tidigare bott i New York och fått smak för en lite rå stil med mycket personliga detaljer.

Stilen i den första lägenheten växte fram, och grått var tongivande. Några år senare gick Teas mamma bort och den händelsen kom att påverka många delar av Teas liv.

– Hon var en väldig färgglad person och hennes bortgång gjorde det tydligt att det behövdes mer färg i livet, säger Tea. Det påverkade både vårt hem och hur jag klädde mig. Hon var så bra på att uttrycka sig och våga välja en stil utan att känna att hon behövde vara trogen den för evigt. Ett rum kan målas om och en soffa kläs om. Man behöver inte vara så rädd för att man ska tröttna. Jag känner lite samma sak kring att leva i ett hem med små barn. Jag är inte rädd för att det syns i vårt hem att det bor barn här. Jag tycker det är viktigt att de känner sig hemma och ser det som en mysig period vi går igenom tillsammans. 

Idéerna om mer färg i hemmet fick bränsle av att Doma vid den här tiden bygges ut med Bar Doma, en del av restaurangen där Tea och Viktor valde mycket färg till både inredning och detaljer.

– Så fort vi kom upp från lokalen till lägenheten kände vi: ”Fy fan vad tråkigt vi bor!”, skrattar Tea.

En dag tog hon med sig en överbliven färgburk från restaurangen och målade en vägg i lägenheten. En annan dag blev det två tapetrullar över, de åkte upp på en annan vägg.

– Det var inspirerande att se hur snabbt det kan gå att förändra och att det faktiskt inte är så svårt att göra det själv om man inte är världens mest petnoga människa, säger hon.

En gulgrön palmtapet från Versace home sätter färg i köket som har inredning från Vedum. Barstolar, Hans K. Taklampa från engelska Coolicon. Knoppar, Beslag design.En gulgrön palmtapet från Versace home sätter färg i köket som har inredning från Vedum. Barstolar, Hans K. Taklampa från engelska Coolicon. Knoppar, Beslag design.En gulgrön palmtapet från Versace home sätter färg i köket som har inredning från Vedum. Barstolar, Hans K. Taklampa från engelska Coolicon. Knoppar, Beslag design.
En gulgrön palmtapet från Versace home sätter färg i köket som har inredning från Vedum. Barstolar, Hans K. Taklampa från engelska Coolicon. Knoppar, Beslag design. Foto: Jonas Gustavsson
Glasväggarna släpper in ljus i parets rosa sovrum då rummet inte har några egna fönster. Två spegelfönster ger ljuset möjlighet att reflekteras.Glasväggarna släpper in ljus i parets rosa sovrum då rummet inte har några egna fönster. Två spegelfönster ger ljuset möjlighet att reflekteras.Glasväggarna släpper in ljus i parets rosa sovrum då rummet inte har några egna fönster. Två spegelfönster ger ljuset möjlighet att reflekteras.
Glasväggarna släpper in ljus i parets rosa sovrum då rummet inte har några egna fönster. Två spegelfönster ger ljuset möjlighet att reflekteras. Foto: Jonas Gustavsson
Sänggaveln är ett hembygge klätt i tyget Hamaca rojo från Svenskt tenn. Överkast, Linum. Tavlan Måla åska på livets himmel av My Feldt.Sänggaveln är ett hembygge klätt i tyget Hamaca rojo från Svenskt tenn. Överkast, Linum. Tavlan Måla åska på livets himmel av My Feldt.Sänggaveln är ett hembygge klätt i tyget Hamaca rojo från Svenskt tenn. Överkast, Linum. Tavlan Måla åska på livets himmel av My Feldt.
Sänggaveln är ett hembygge klätt i tyget Hamaca rojo från Svenskt tenn. Överkast, Linum. Tavlan Måla åska på livets himmel av My Feldt. Foto: Jonas Gustavsson
Våningssängen i Loves rum har paret byggt själva av en bas från Ikea. Panelen är egensnickrad. Poster Ice cream colours poster, från postery.com. Taklampa, Challieres.Våningssängen i Loves rum har paret byggt själva av en bas från Ikea. Panelen är egensnickrad. Poster Ice cream colours poster, från postery.com. Taklampa, Challieres.Våningssängen i Loves rum har paret byggt själva av en bas från Ikea. Panelen är egensnickrad. Poster Ice cream colours poster, från postery.com. Taklampa, Challieres.
Våningssängen i Loves rum har paret byggt själva av en bas från Ikea. Panelen är egensnickrad. Poster Ice cream colours poster, från postery.com. Taklampa, Challieres. Foto: Jonas Gustavsson
Jag är inte särskilt tidlös utan kan hitta en detalj på en lågpriskedja som jag tycker är asfin just nu.

En tredje inspirationskälla var att Tea under den här perioden tittade mycket på Netflix-serien ”The crown”.

– Jag började lägga märka till att nästan alla rum i slottsmiljöerna var gula, rosa eller gröna, och blev helt insnöad på kombinationen lejongult och rosa, så jag övertalade Viktor att övervåningen skulle gå i just de kulörerna.

Teas och Viktors personligheter syns tydligt i hur de tar sig an inredningsprojekt.

– Viktor gillar klassisk arkitektur och tidlösa möbler, men vill gärna sätta dem i en ny kontext. Jag är inte särskilt tidlös utan kan hitta en detalj på en lågpriskedja som jag tycker är asfin just nu. Jag tar spontana och känslostyrda beslut och han tänker lite längre fram i tiden, ler Tea.

Se även: