Stilkrock när minimalistiskt och modernt mötte traditionellt

Erikas stil var stram och minimalistisk. Så gifte hon sig med en traditionalist, och i mötet uppstod något oförutsägbart och oväntat. Med humor som extra krydda.

Det mjölkvita februariljuset letar sig in genom fönst­ren i Erika Rennel Björkmans våning i Stockholm. Här bor en familj som gärna blandar klassiska möbler och konst med moderna föremål och rese­minnen. Stilkrockar och oförutsägbara kombina­tioner vittnar om att våningen inretts med engagemang och en stor portion personlighet och humor.

Då hade jag gärna kunnat bo i en minimalistisk bunker, medan min man alltid älskat det mer klassiska och traditionella
Erika Rennel Björkman i köket tillsammans med en av familjens undulater framför ett foto som Erika låtit beställa av fotografen Helén Pe.

– När jag och min man träffades hade vi väldigt olika stil och smak, och båda hade dessutom starka åsikter. Då hade jag gärna kunnat bo i en minimalistisk bunker, medan min man alltid älskat det mer klassiska och traditionella. Det blev sällan kompromisser utan vi fick turas om att välja. Därför blev det så att en gammal byrå kunde få samsas med en hypermodern lampa som jag suktat efter. Idag är vi mer ense när vi tar in något i vårt hem, säger Erika.

Erika är creative director inom grafisk design, och påbörjade sin karriär på designfirman Pentagram i London. Nu driver hon eget, och har en passion för typografi som gör sig påmind på flera ställen i våningen. Bokstäver med olika formspråk och uttryck dyker upp på väggar, bord och i hyllor.

Vepan av ihopsydda tepås-etiketter är gjord av konstnär Clare Goddard.

Familjen flyttade från London, till den vackra byggnaden vid Karlaplan som nyligen firat 100 år, vid millennieskiftet. Huset är ritat av Josef Östlihn och Albin Stark, och på födelse­dagen blev byggnaden förärad en fin minnesskrift. Först bodde familjen Björkman högre upp i huset, men i takt med att familjen växte blev behovet av fler sovrum större.

– Vi älskade läget och huset, och ville inte flytta härifrån, så när möjligheten dök upp att flytta till en liknande våning i samma fastighet med extra sovrum och balkong, slog vi till. Men våningen behövde renoveras och få ett bättre flöde mellan rummen och ett mer funktionellt och öppet kök.

Från serveringsgången och köket skymtar man matsalsmöbeln och hallens fondvägg med litografier. Till vänster hänger två små fåglar gjorda av öl- och läskburkar av konstnär Thomas Karlsson. Ovanför dörröppningen en av våningens alla bokstäver.

Arkitekt Anna-­Karin Sundberg anlitades, och en vägg mellan det gamla köket och serveringsgången revs. Parkett­golvet lades om med vackra friser som följer rummets oregel­bundna former.

– Först tyckte vi att det var svårt att veta vad vi skulle göra med den runda väggen i köket från det bakomliggande trapp­huset, men så fick jag inspiration från Prins Eugens kök på Waldemarsudde som också har en rundning där kakelplat­torna reflekterar ljuset på ett vackert sätt, och vi gjorde en lik­nande lösning.

Den rundade väggen i köket har klätts med stående kakel för att framhäva ljusets reflexer. Ett litet superellipsbord av Piet Hein för Bruno Mathsson, och Thonets kaféstolar utgör frukostplats. Mattan har Erika designat tillsammans med Vandra rugs.

Det gamla elementet och serveringsgångens inredning be­hölls men det nya köket är modernt och funktionellt. Erika och hennes man tycker om att göra fynd på auktioner, därför hade taklampan i köket inhandlats långt innan man ens visste vart flyttlasset skulle gå. Bröstpaneler och stuckaturer är original och vitmålade. De flesta väggarna är målade i milt grått, men i hallen är väggarna målade svarta och pryds av litografier inköpta från resor i bland annat Italien, Indien och England.

Litografier från Indien samsas med rävjaktsmotiv från England i en effektfull hängning i den svartmålade hallen.

Från hallen kommer man in i matsalen och vardagsrummet. Matsalsbordet och sidobordet av körsbärsträ är designade av Anika Reuterswärd för Fogia, och runtom står svarta Thonet-stolar, i taket hänger Gino Sarfattis takkrona 2097 för Flos. Bokskåpen är specialbyggda och till brädden fyllda med böcker, ett bevis på det gemensamma stora intresset för böck­er och bokformgivning. Den stora flygeln används flitigt, och ovanför den hänger ett porträtt av dottern som dansar balett, målat av Ebba Heu­man. Den geometriska mattan Cornici är designad av Ami Katz för Vandra rugs och ger en grafisk inramning till rummet samtidigt som den kompletterar färgpaletten i matsalen.

Modernt och klassiskt i vardagsrummet. Bord och sidobord av Anika Reuterswärd för Fogia. Thonetstolar, matta Cornici av Ami Katz för Vandra rugs. Över flygeln ett beställningsverk i olja av Ebba Heuman föreställande dottern i huset som dansar balett.
Fotot How to hunt av Trine Søndegaard och Nicolai Howalt påminner om en klassisk jakttavla. Här i intressant kombination med en keramikkorall på en resa i Sirolo, Italien, samt ett verk av Jacob Dahlgren.

Även vardagsrummet går i milda färger och pasteller. Sofforna och howardfåtöljen har varit med sedan London­tiden men har fått ny klädsel i olika omgångar. Mattan är nybeställd från Vandra rugs, vävd i två nyanser av turkos ull och passar fint ihop med matsalsmattan.

Jag råkade gå förbi Tom Dixons studio på väg hem från arbetet i Notting Hill och fick syn på lampan
Ombonad lyx i vardagsrummet. Erika har sytt gardinerna i tyg designat av Johan Carpner. Soffbord, matsalsbord och sidobord av Anika Reuterswärd för Fogia. I hörnet golvlampa av Philippe Starck för Flos. I fönstret och på soffbordet ljuslyktor från Skogsberg & Smart.
Oljemålningen ovanför soffan är ett stockholmsmotiv av Leif Åbjörnsson. Vävd ullmatta, Vandra rugs.

I vardagsrummet står den gamla byrån som har fått sällskap av golvlampan Jack av Tom Dixon.

– Jag råkade gå förbi Tom Dixons studio på väg hem från arbetet i Notting Hill och fick syn på lampan. Det visade sig vara en prototyp och jag blev överlycklig att jag fick köpa den av honom. Inte visste jag att den skulle bli så känd se­nare. Det känns faktiskt extra roligt att man ser skarvarna från de svetsade plastpartierna, säger Erika.

I ena hörnet i vardagsrummet, en spännande samling: Över den gustavianska byrån, fotot Octopus oracle av Lovisa Ringborg, samt tre små gula tavlor bestående av pressade blommor, av norska konstnärinnan Line Bergseth. På golvet prototyp av Tom Dixons lampa Jack.

Ovanför byrån hänger ett alster av Lovisa Ringborg, och på byrån finns både klassiska ljusstakar och små roliga före­mål. Ett perfekt litet stilleben som karaktäriserar ägarna.

Fotografi Octopus oracle av Lovisa Ringborg. På den gustavianska byrån står silverljusstakar från Rey Urban. Rosa glasskål av Ulla Forsell, Konsthantverkarna.

Väggarna pryds av en härlig blandning av fotokonst och måleri. Stora verk intill mindre. Varje objekt tycks ha en speciell historia, och placeringarna är väl genomtänkta. Likaså konsthantverket som har inhandlats på resor eller direkt av hantverkaren själv. Samlingen är personlig och in­tressant. Förutom bokstavsintresset är Erika pysslig och duktig på hantverk och trädgård, och hon har sytt de flesta av kuddarna och gardinerna i våningen.

– Trädgårdsintresset får vi utlopp för på landet men i stan får jag nöja mig med att odla ekollon och pyssla om krukor och balkongväxter.

Sovrummet går i klassisk stil med kakelugn vaktad av Fredrik den store, i materialet parian, och kopparstick med motiv från en Shakespearepjäs. Tapet Acanthus, William Morris 1874. Mohairpläd från Mantas Ezcaray. Kudde med elefanter, Svenskt tenn. Skinnaskar, Palmgrens. Lampa Constanza, Luceplan.

Publicerad i Sköna hem nr 2, 2018

Av: Elin Christensson Foto: Anne Nyblaeus

Läs mer:

Titta in hemma hos musikern Wille Crafoord!

Hemma hos konstnären Caroline Tamm står dubbelsängen i burspråket

Bosse Rappne visar sitt privata rike i Ulriksdals slottsträdgård – kika in!

______________________________________

Vill du lära dig mer om inredning, få kunskap om färgsättning och kunna se helhetslösningar i ditt eller andras hem?

Sköna hem har Sveriges bästa inredningskurser, som hålls med kunniga kursledare i Sköna hems redaktionslokaler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 Vitvinsglas från Iittala 299 kr. Köp nu!