Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Anne Nyblaeus

Starka färger och uttrycksfull konst i Lise-Lottes funkistvåa på Östermalm

Lise-Lotte gillar kontrasten mellan lägenhetens strama funkisstil och sin egen maximalistiska inredningsfilosofi. Fantasifullt och vågat, som den blårandiga zebrafåtöljen.

Lise-Lotte från Göteborg bodde tidigare i en sekelskiftesvåning på Karlaplan i Stockholm, men bytte till den här mindre funkislägenheten på 59 kvm, i samma stadsdel, och köpte samtidigt ett litet sommarhus i skånska Torekov.

Jag ser en bit av Karlavägens grönska och bort till Östermalmstorg

– Jag stortrivs med läget här som ger mig möjlighet att se en bit av Karlavägens grönska och bort till Östermalmstorg. 

– Lägenheten har en generös balkong där jag gärna äter middag och njuter av all aktivitet i området. Dessutom är jag bara fem minuter från min dotter, vilket är trevligt för både henne och mig. 

Bergèrefåtöljen är klädd i ett zebramönstrat tyg från Brunschwig & fils, kudden är från Pierre & Peter’s. Bredvid soffan står Josef Franks klassiska tevagn med glashyllor. Blå skulptur från Kruger, inköpt på Bukowskis.Bergèrefåtöljen är klädd i ett zebramönstrat tyg från Brunschwig & fils, kudden är från Pierre & Peter’s. Bredvid soffan står Josef Franks klassiska tevagn med glashyllor. Blå skulptur från Kruger, inköpt på Bukowskis.Bergèrefåtöljen är klädd i ett zebramönstrat tyg från Brunschwig & fils, kudden är från Pierre & Peter’s. Bredvid soffan står Josef Franks klassiska tevagn med glashyllor. Blå skulptur från Kruger, inköpt på Bukowskis.
Bergèrefåtöljen är klädd i ett zebramönstrat tyg från Brunschwig & fils, kudden är från Pierre & Peter’s. Bredvid soffan står Josef Franks klassiska tevagn med glashyllor. Blå skulptur från Kruger, inköpt på Bukowskis. Foto: Anne Nyblaeus
Mysigt möblerat i köket med mycket textiler. På kalkstensgolvet en matta från Kasthall.Mysigt möblerat i köket med mycket textiler. På kalkstensgolvet en matta från Kasthall.Mysigt möblerat i köket med mycket textiler. På kalkstensgolvet en matta från Kasthall.
Mysigt möblerat i köket med mycket textiler. På kalkstensgolvet en matta från Kasthall. Foto: Anne Nyblaeus
Målningen av Giovanni Maranghi är ett av Lise-Lottes favoritkonstverk.Målningen av Giovanni Maranghi är ett av Lise-Lottes favoritkonstverk.Målningen av Giovanni Maranghi är ett av Lise-Lottes favoritkonstverk.
Målningen av Giovanni Maranghi är ett av Lise-Lottes favoritkonstverk. Foto: Anne Nyblaeus

 

Lise-Lotte uppskattar lägenhetens avskalade funkisstil, och tycker att hennes möbler och konst kommer mer till sin rätt nu, när det saknas konkurrens av stuckatur och andra utsmyckningar.

Konsten gör hemmet mer levande!

– Jag älskar verkligen uttrycksfull konst som berör mig, och har samlat en del under åren. Konsten gör hemmet mer levande!

Mot en fond av vita väggar har Lise-Lotte skapat ett färgstarkt hem. I den cremefärgade howardsoffan ligger kuddar från Pierre & Peter’s och en pläd från Ezcaray/Mariana Madero agentur.Mot en fond av vita väggar har Lise-Lotte skapat ett färgstarkt hem. I den cremefärgade howardsoffan ligger kuddar från Pierre & Peter’s och en pläd från Ezcaray/Mariana Madero agentur.Mot en fond av vita väggar har Lise-Lotte skapat ett färgstarkt hem. I den cremefärgade howardsoffan ligger kuddar från Pierre & Peter’s och en pläd från Ezcaray/Mariana Madero agentur.
Mot en fond av vita väggar har Lise-Lotte skapat ett färgstarkt hem. I den cremefärgade howardsoffan ligger kuddar från Pierre & Peter’s och en pläd från Ezcaray/Mariana Madero agentur. Foto: Anne Nyblaeus
Pia Walléns kinainspirerade skåp Xi för Asplund ger rummet en modern känsla och funkar fint ihop med empirefåtöljerna med sidentyg.Pia Walléns kinainspirerade skåp Xi för Asplund ger rummet en modern känsla och funkar fint ihop med empirefåtöljerna med sidentyg.Pia Walléns kinainspirerade skåp Xi för Asplund ger rummet en modern känsla och funkar fint ihop med empirefåtöljerna med sidentyg.
Pia Walléns kinainspirerade skåp Xi för Asplund ger rummet en modern känsla och funkar fint ihop med empirefåtöljerna med sidentyg. Foto: Anne Nyblaeus
Gustaviansk soffa ommålad av inredaren Attila Suta, med färgglada kuddar från Svenskt tenn. Matbordet är arvegods och runtom står sirliga Thonetstolar med sits i rotting. Målning av Untizio Untizio.Gustaviansk soffa ommålad av inredaren Attila Suta, med färgglada kuddar från Svenskt tenn. Matbordet är arvegods och runtom står sirliga Thonetstolar med sits i rotting. Målning av Untizio Untizio.Gustaviansk soffa ommålad av inredaren Attila Suta, med färgglada kuddar från Svenskt tenn. Matbordet är arvegods och runtom står sirliga Thonetstolar med sits i rotting. Målning av Untizio Untizio.
Gustaviansk soffa ommålad av inredaren Attila Suta, med färgglada kuddar från Svenskt tenn. Matbordet är arvegods och runtom står sirliga Thonetstolar med sits i rotting. Målning av Untizio Untizio. Foto: Anne Nyblaeus

Lägenheten är en välplanerad tvåa där kök och vardagsrum nås från hallen. Bostaden vetter mot sydost med ett burspråk som släpper in ljus hela dagen. Golven i hall och kök är i gotländsk kalksten. I vardagsrum och sovrum finns fiskbensmönstrad ekparkett. Från vardagsrummet nås sovrummet med tillhörande badrum. Och i hallen finns en liten gästtoalett.

Jag ville skapa en känsla av franskt bistro

– I köket ville jag skapa en känsla av fransk bistro med ett antikt träbord och antika Thonetstolar med rottingsits. Framför fönstret har jag ställt en ärvd gustaviansk soffa som fyllts med kuddar från Svensk tenn med glada mönster.

Sovrummet håller Lise-Lotte i en lugnare färgskala och härinne dominerar en 1700-talsbyrå med vacker patina. Här finns också ett antikt skrivbord och en del modern konst.

Detaljer i köket med Fornasettitallrik på väggen, och grå kanna och krus från Bissa G Segerson.Detaljer i köket med Fornasettitallrik på väggen, och grå kanna och krus från Bissa G Segerson.Detaljer i köket med Fornasettitallrik på väggen, och grå kanna och krus från Bissa G Segerson.
Detaljer i köket med Fornasettitallrik på väggen, och grå kanna och krus från Bissa G Segerson. Foto: Anne Nyblaeus
Sänggavel med ikatmönstrat tyg, och ett avskalat nattduksbord från Walles & Walles. Även kuddar därifrån samt från Svenskt tenn.Sänggavel med ikatmönstrat tyg, och ett avskalat nattduksbord från Walles & Walles. Även kuddar därifrån samt från Svenskt tenn.Sänggavel med ikatmönstrat tyg, och ett avskalat nattduksbord från Walles & Walles. Även kuddar därifrån samt från Svenskt tenn.
Sänggavel med ikatmönstrat tyg, och ett avskalat nattduksbord från Walles & Walles. Även kuddar därifrån samt från Svenskt tenn. Foto: Anne Nyblaeus
Den lilla balkongen har sol hela dagen. En perfekt sittplats för varma dagar. Bord och stolar från Ikea.Den lilla balkongen har sol hela dagen. En perfekt sittplats för varma dagar. Bord och stolar från Ikea.Den lilla balkongen har sol hela dagen. En perfekt sittplats för varma dagar. Bord och stolar från Ikea.
Den lilla balkongen har sol hela dagen. En perfekt sittplats för varma dagar. Bord och stolar från Ikea. Foto: Anne Nyblaeus
I sovrummet finns plats för ett antikt skrivbord och en gustaviansk stol. Bordslampa från Nordiska galleriet och kinesisk keramikfigur, Walles & Walles.I sovrummet finns plats för ett antikt skrivbord och en gustaviansk stol. Bordslampa från Nordiska galleriet och kinesisk keramikfigur, Walles & Walles.I sovrummet finns plats för ett antikt skrivbord och en gustaviansk stol. Bordslampa från Nordiska galleriet och kinesisk keramikfigur, Walles & Walles.
I sovrummet finns plats för ett antikt skrivbord och en gustaviansk stol. Bordslampa från Nordiska galleriet och kinesisk keramikfigur, Walles & Walles. Foto: Anne Nyblaeus

Det är just stilblandningen som skapar ett intressant uttryck, tycker Lise-Lotte. Hon eftersträvar balans mellan sin egen färgstarka och maximalistiska inredningsfilosofi och lägenhetens avskalade funkisstil.

Hemmet andas värme och har en välkomnande atmosfär

– Det har varit viktigt för mig att hitta bra inredningslösningar så att hemmet andas värme och får välkomnande atmosfär, säger hon.

Lise-Lottes intresse för stil, konst och kultur är påtaglig vart man än vänder sig i hennes hem. Färger och mönster skapar effekter och kittlar sinnena. Det händer något i varje vrå, och samtidigt utstrålar hemmet harmoni. 

Fint patinerad 1700-talsbyrå köpt hos Garbo interiors. Byst av konstnären Maria Antonia Cerdá och fotokonst inköpt på galleri i Göteborg. I bergèrefåtöljen en kudde från Hermès.Fint patinerad 1700-talsbyrå köpt hos Garbo interiors. Byst av konstnären Maria Antonia Cerdá och fotokonst inköpt på galleri i Göteborg. I bergèrefåtöljen en kudde från Hermès.Fint patinerad 1700-talsbyrå köpt hos Garbo interiors. Byst av konstnären Maria Antonia Cerdá och fotokonst inköpt på galleri i Göteborg. I bergèrefåtöljen en kudde från Hermès.
Fint patinerad 1700-talsbyrå köpt hos Garbo interiors. Byst av konstnären Maria Antonia Cerdá och fotokonst inköpt på galleri i Göteborg. I bergèrefåtöljen en kudde från Hermès. Foto: Anne Nyblaeus

 

 

På soffbordet står en grön ingefärskruka som används som vas, en antik kinesisk tallrik, ljusstaken Flow från Svenskt tenn och en liten skulptur från Svenskt konsthantverk.På soffbordet står en grön ingefärskruka som används som vas, en antik kinesisk tallrik, ljusstaken Flow från Svenskt tenn och en liten skulptur från Svenskt konsthantverk.På soffbordet står en grön ingefärskruka som används som vas, en antik kinesisk tallrik, ljusstaken Flow från Svenskt tenn och en liten skulptur från Svenskt konsthantverk.
På soffbordet står en grön ingefärskruka som används som vas, en antik kinesisk tallrik, ljusstaken Flow från Svenskt tenn och en liten skulptur från Svenskt konsthantverk. Foto: Anne Nyblaeus
Den lilla effektiva hallens golv med gotländsk kalsksten. Vackert och praktiskt.Den lilla effektiva hallens golv med gotländsk kalsksten. Vackert och praktiskt.Den lilla effektiva hallens golv med gotländsk kalsksten. Vackert och praktiskt.
Den lilla effektiva hallens golv med gotländsk kalsksten. Vackert och praktiskt. Foto: Anne Nyblaeus

Att blanda material, stilar och strukturer som till exempel Fontanabordet och de antika baljstolarna i empirestil ger dynamik, kontrast och spänning men också ett mer personligt hem.

Inredningen blir förstås påverkad av ens sätt att leva. När tillvaron blir för enformig åker jag gärna i väg ett par dagar

– Jag är nog ganska rastlös av mig och behöver komma bort ibland för att bli inspirerad. Inredningen blir förstås påverkad av ens sätt att leva. När tillvaron blir för enformig åker jag gärna i väg ett par dagar för att söka nya intryck. Oftast till någon stad i Europa för att njuta av spännande restauranger, museibesök och konstutställningar.

– Men det händer också att jag hittar olika nya saker till mitt hem i Stockholm eller Torekov.

LÄS MER: Hyresrätt med hotellkänsla – lyx i fokus hos Susanne och Andreas 

LÄS MER: More is more – inredaren Amys hem sprakar av färger och mönster