Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Sköna hem i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Stämningsfull jul utan rödklädda tomtar hos Moa och Christian på Väddö

Tända ljus, gran, julstjärnor i fönstren och ett klassiskt änglaspel är viktiga attribut hemma hos Moa och Christian på Väddö. I övrigt gillar paret att hålla sitt hus fritt från tomtar och annat julpynt.

Isabelle Olander

Ingen jul har varit den andra lik för Moa Westander och Christian Hellsten. 

– Vi är inne på vårt sjunde år tillsammans och ingen julafton har hittills sett ut som den året innan, säger Moa, och beskriver hur de firat på olika håll och i olika konstellationer.

Men sedan parets lantställe på Väddö stod klart för tre år sedan är det där de helst firar jul.

– Så kommer vi nog fortsätta, säger Christian. Alla som vill är välkomna hit, men det är skönt att inte själv behöva åka runt. Njutningen och julkänslan infinner sig på ett helt annat sätt här i huset.

Gärna en tomte eller två, men då ska det vara små rackare i diskreta färger

De brukar inte pynta så mycket, utan gillar att hålla sitt hus ganska rent och avskalat även till julen. Men stjärnor i fönstren och många stearinljus är viktiga för att få till det riktiga myset. En julgran och ett klassiskt änglaspel hör också till julens rekvisita.

– Gärna en tomte eller två, men då ska det vara små rackare i diskreta färger, säger Moa med ett skratt, och poängterar att även julmusiken är viktig för att den rätta stämningen ska infinna sig.

Moas och Christians hus på Väddö kommer från husleverantören Sommarnöjen, men paret har själva ritat om planlösningen. Tomten på 2300 kvm omges av åker, betesmark en äng som går ner till sjön. Foto: Sandra Birgersdotter
Det grågröna köket är snickeribyggt speciellt för huset, och har bänkskivor i kalksten. Ljusa trägolv ger huset luftig atmosfär. I den lilla passagen finns en stege upp till loftet som erbjuder extra sovplatser åt övernattningsgäster. Foto: Sandra Birgersdotter
På det svarta metallbordet från Ikea, står ärvda mässingsljusstakar och ett klassiskt änglaspel från Byggfabriken. Foto: Sandra Birgersdotter

Paret letade länge efter ett lantställe innan de beslutade sig för att bygga nytt. Valet föll på Sommarnöjen som även hittade parets tomt.

– Tomten ligger en timme från vår lägenhet i stan så läget kändes optimalt för oss som gärna åker ut hit varje helg året runt, säger Moa. 

Det var så skönt att inte behöva lägga tid och energi på bygglov, avlopp och allt annat som följer av att bygga nytt hus

Både Moa och Christian är väldigt intresserade av arkitektur och design, och det var viktigt för dem att vara med och bestämma hur huset skulle se ut. Vanligtvis jobbar Sommarnöjen annars främst med tre fasta inredningslinjer som man som köpare kan välja mellan, men i Moas och Christians fall gjordes en kompromiss.

Deras främsta tips till andra som funderar på att bygga nytt är att välja totalentreprenad. 

– Det var så skönt att inte behöva lägga tid och energi på bygglov, avlopp och allt annat som följer av att bygga nytt hus. Dessutom innebär totalentreprenad att man får byggfelsgarantier och garantibesiktning – så om något är fel med huset är det entreprenören, inte du, som måste åtgärda det.

Avlång smal skärbräda från Boska, liten skärbräda från Jamie Oliver med ostar, kex och marmelad. Foto: Sandra Birgersdotter
Moa dukar bordet med gråblå linneduk från Linum och härligt grova linneservetter från Iris hantverk. Sisalmattan är Ilse Crawford för Ikea, julstjärnan i fönstret från Granit. Foto: Sandra Birgersdotter

Marken på parets tomt är kulturminnesmärkt och här finns fladdermöss vars habitat inte fick störas, så bygglovet drog ut på tiden.

Men det var värt besväret, och nu är de mer än nöjda. De har ett hus som är helt i deras smak och stil, vad gäller planlösning, materialval och färger. Husets 90 kvm består av vardagsrum och kök i öppen planlösning, tre sovrum, badrum och gäst-wc. Samt ett loft med två extra sovplatser. 

Vi har lite olika stil på landet och i stan, här på Väddö ska det kännas mjukare, varmare, mer lantligt

Båda gillar att inreda, och kikar gärna på auktioner och loppisar innan de köper nytt. 

– Vi har lite olika stil på landet och i stan, här ute på Väddö ska det kännas mjukare, varmare, mer lantligt, säger Moa.

Hon jobbar som inredningsdesigner och inredare, och mycket av inspirationen hittar hon på mässor, både i Sverige och utomlands, samt på nätet genom Pinterest och Instagram.

För Moa och Christian är det viktigt att interiören speglar byggåret och tonaliteten i själva byggnaden. Moa menar att om man flyttar från sekelskifte till funkis eller 60-tal behöver man förmodligen byta ut en del möbler för att det ska kännas harmoniskt.

Tallrikar, assietter bestick, glas och mässingsljusstakar – allt är arvegods. En enekvist blir pricken över i. Rökfärgad glasvas och linneservett från Iris hantverk. Foto: Sandra Birgersdotter

– I stan bor vi i en k-märkt funkislägenhet, där gillar vi raka linjer och en stramare stil, fyller Christian i. Vi köper hellre få designklassiker och blandar dessa med auktionsfynd. På landet är det mer Ellos och H&M Home.

Textilier är en sak de värderar högt i inredningen.

– De gör så mycket och skapar direkt en ombonad och hemtrevlig känsla. Dessutom blir akustiken mycket behagligare med textilier, ett kalt hem som ekar blir ingen glad av, säger Moa. Men viktigast med inredning är alltid att man själv ska trivas. Att följa trender och titta för mycket på hur andra har det blir aldrig bra. Gå på hur just du vill ha det, känn efter vad du trivs med. 

Textilier gör akustiken mycket behagligare, ett kalt hem som ekar blir ingen glad av

Moa och Christian använder sitt sommarhus flitigt året om, och åker dit i princip varje helg. På somrarna är de gärna där en hel månad i sträck, och under pandemin flyttade Moa, som driver egna företaget Studio Westander och jobbar hemifrån, ut till Väddö och bodde där i flera månader.

Det bästa med att bo i ett nybyggt hus är att de aldrig behöver lägga tid eller pengar på att ta hand om underhållet, utan i stället kan lägga tid på roliga projekt som till exempel trädgården. Eller bara slappa om de skulle vilja det. 

– Det är ju sådant man ska göra när man är på landet, slappa och njuta av tillvaron!

Lugnt, och textil även i badrummet där ett linnedraperi döljer förvaringen under handfatet från Duravit. Blandare från Dornbracht, spegel från Housedoctor. Grå frottébadrock från Mille notti, beige handdukar från Linum. Rottingkorg med lock och blå vas är båda från Ellos. Foto: Sandra Birgersdotter
Sovrummet går i finstämda toner i harmoni med naturen utanför. En enkel granruska på väggen ger doft och stämning. Sängen har bäddats med ljungrosa påslakan och örngott som Moa färgat själv. Det curryfärgade överkastet är från Ellos, taklampa från Housedoctor, och sänglampa, Ferm living. Foto: Sandra Birgersdotter
Kaminen från Termatech är snygg och effektiv. Soffan är från Soffa direkt, med linnekudar i olika färger, från H&M Home. Plädarna i senapsgult respektive blågrått är båda från Klippan yllefabrik. Mönstrad matta från Ellos, svart metallbord från Ikea, och taklampa, &Tradition Foto: Sandra Birgersdotter
Leksakståg från Prylgrossisten ger lite dekorativ action i vardagsrummet. Foto: Sandra Birgersdotter

MOAS 4 BÄSTA INREDNINGSTIPS

Krukväxter i olika storlekar för dynamikens skull.

Textilier, gardiner, kuddar, mattor, överkast och filtar skapar en ombonad känsla.

Många ljuspunkter i varje rum, men de måste gå att dimra.

Gör små stilleben av saker du tycker om, som böcker, ljusstakar, krukor och ärvda föremål.

Det är viktigt för hemtrevnaden att omge sig med saker du blir glad av att titta på!

Ur Sköna hem nr 14, 2021.

LÄS MER: De renoverade gamla stugan utan erfarenhet: ”Tur att vi var så naiva”

LÄS MER: Lantlig drömjul – så maxar designerparet stämningen i 1800-talsgården