Spana in ettan som upplevs som en trea – tack vare smart planering

Indienfararen Elina gav sin etta en ny, striktare ram i vitt, grått och glas. Sedan kunde hon lugnt fylla på med exotiska, patinerade älsklingar utan att det blev överlastat eller gulligt.

Elinas växter i olika höjd och form är planterade i platsbyggda blomlådor, gjorda för att blommorna ska kunna övervintra. Det får även bordet från Tine K, järnstolarna och rottingstolen köpt på 70-talet hos antikhandlare. Lotuslyktor och fat, Agencies turquoise, glödlampor, Granit. Stråhattar är en av Elinas passioner.

Tidigare kändes det som att sova i en låda. Nu kommer det energi, jag får vakna upp till ljus!

Soffhörnan består av två ikeasängar med kuddar och plädar från Elinas företag, Agencies turquoise. Bordet har hon gjort av en marmorskiva och ett underrede. Hampamatta, Armadillo & co. Buddhatavlan, handmålad från indiska Leh, har hamnat i fokus efter många år i källaren. ”Nu älskar jag den.”

Den indiska sänghimlen ger extra avskildhet till Elinas glasade ”sovakvarium”. Kuddvar, plädar och överkast, Agencies turquoise.

Tidigare var sovrummet en fönsterlös låda. Med de nya, glasade väggarna vaknar Elina till ljus, och det känns som hela lägenheten har växt. Korgen på ben har en gång använts av teplockare i Assam.

”Vilken befrielse när väggen mellan hallen och köket togs bort, det känns mycket större och mer välkomnande nu!” Mönstrade marockanska golvplattor matchar det grå trägolvet i resten av lägenheten. Ytterdörren är målad med både magnetfärg och skoltavelfärg.

Förut låg köket i vinkel. Nu ryms det utmed en vägg, och betongen har klätts av naken. Svart kyl och frys, Smeg. Luckorna från Ikea har sprutlackats i kulör NCS9000N. Matbordet är gjort av mormors symaskinsunderrede och en indisk bordsskiva. Stolar Ghost, Kartell, taklampa Mantis, Schottlander.

Indiskt skåp med växter och bokinspiration

L

ina Lehtimäkis har bott på sina 48 kvm i Hammarby sjöstad sedan huset byggdes 2003. Från början var lägenheten mest tänkt som sommarbostad, eftersom hon sedan cirka femton år tillbaka reser mycket för sitt inrednings- och klädföretag Agencies turquoise. Långa perioder vistas hon i Indien.

– Jag fastnade för terrassen och läget högst upp i huset. Jag älskar att se himlen. På somrarna när balkongdörrarna står öppna mot terrassen – hela 20 kvm stor – upplevs det som att ettan växer till en normaltrea, ytmässigt. Då bor hon i stort sett på terrassen, planterar, njuter och umgås. Ändå tröttnade Elina häromåret – färgerna i lägenheten kändes fel och planlösningen för trång. Skulle hon flytta eller renovera? Terrassen, himmelskontakten och närheten till vattnet vägde tungt, så hon bestämde sig för att bo kvar och göra om. Och det handlade inte om en liten omgörning.

– Jag fick massor av hjälp av en väninna som är inredare, bland annat höll hon i kontakten med hantverkarna när jag var i Indien. Hon ringde upp mig på Facetime så att jag fick se hur det såg ut när köket och mellanväggen mot hallen tagits bort, och rören blivit synliga. Först kände jag ”hjälp”! Men sedan såg jag ju hur mycket ljusare och luftigare det blivit, det kändes till och med som om taket blivit högre. Dessutom uppenbarades att kortväggen som varit täckt med köksskåp var av betong.

– Det kändes självklart att ta fram betongväggen. Särskilt som det visade sig att mina favoritsaker, sådant jag tagit hem från Indien, Ibiza och Grekland, var otroligt snygga mot den grå betongen. Men det största lyftet var nog ändå sovrumsförvandlingen. Tidigare var Elinas sovhörna avskild från resten av rummet med två väggar. Dessa ickebärande väggar byttes mot glaspartier.

Obligatorisk på Elinas terrass: bänk för plantering och omvårdnad av växter.

– Tidigare kändes det som att sova i en låda. Plötsligt kom det energi till rummet, och jag fick vakna upp till ljus! Från början ville jag ha glas hela vägen ner till golvet, men i dag är jag glad för att vi valde att ha vägg en bit upp. Annars hade det blivit soffa på ena sidan glaset och säng på den andra, det hade sett rörigt ut. Inredningsmässigt har Elina lämnat sina färgade perioder bakom sig (en period var exempelvis rosa, och en annan aquablå) för en grund av vitt, grått och svart.

– Jag kände att jag hade vuxit ur det gulliga och att det var dags att använda det indiska på ett nytt sätt. Mina gamla patinerade möbler och antika detaljer kommer fram väldigt bra mot vitt och grått. Ett hem ska ju ha en själ, spegla personen som bor där. I dag känns min etta mycket tydligare som jag.

Av: Therése Larsson

Foto: Malin Cropper

Lär dig göra en moodboard

I Sköna hems kurs Digitala moodboards på nätet får du:

• Tillgång till tusentals inspirerande bilder.

• Lära dig hur programmet Keynote kan hjälpa dig i inredningen.

• Inredaren Hildur Blad ger dig dina bästa tips!

Välkommen till Sköna hems webbkurs!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 vitvinsglas från Iittala. Köp nu!