Foto: Fredrik Sweger

Sommarnöjet från förra sekelskiftet en orörd pärla – kika in!

Sommarnöje, vilket ljuvligt ord. Ute på fjärden far båtarna förbi, i hagarna betar fåren och mitt i den pastorala miljön i Stockholms skärgård har Anna Klingspor skapat sin alldeles egna idyll.

Öarna runt Vaxholm i Stockholms skärgård har en av Sveriges främsta anhopningar av genuina sommarnöjen från tiden vid förra sekelskiftet. Idén om sommarhus för bättre bemedlade stockholmsfamiljer tog fart vid 1800-talets slut, och många av de pampiga villorna här ute byggdes på 1910-talet i grosshandlarstil vilket betyder generösa ytor, fina snickeridetaljer och många verandor – gärna flera för att visa upp välståndet.

Anna Klingspor har haft sitt sommarhus – Villa Paradiset – på ön utanför Vaxholm i 30 år. När hon köpte det hade det varit i samma ägarfamilj sedan det stod klart 1914. Arkitekten Fritz Ulrich – som ritade ett eget hus på ön åt sig och sin familj – ritade även detta. Det är byggt för att rymma två familjer eftersom beställaren, en träbaron med tre döttrar, planerade att de skulle få dela boendet som ett sommarnöje. När Anna tog över det var skicket relativt orört med de flesta originallösningarna kvar, liksom färger och tapeter. Huset var uppdelat i två hem, med två kök och två entréer.

Huset sett från norr. Utemöbel i trivsamt grönt intill en av de välklippta ligusterhäckarna som finns på tomten. Foto: Fredrik Sweger
Västra salen med sitt stora ­fönster som ger ett härligt ljusinsläpp. ”De som sålde hade sparat Ikea­möblerna i huset åt oss men lagt en hel del fina möbler på hög för att eldas upp. Bland annat denna liggstol i rotting som är helt underbar.” Kuddar och gardiner från Norrgavel. Foto: Fredrik Sweger
Ljuset silar vackert genom grönskan och fjärden glittrar. På den vackra verandan sitter familjen gärna och äter både frukost och middag. Foto: Fredrik Sweger

– Det var imponerande att allt fanns bevarat, nästan inget var utbytt eller moderniserat, säger Anna. Vi gjorde om de två köken till ett stort, och fixade en del ytrenoveringar, som att måla fasaden och vissa rum. Men flera ursprungliga tapeter från tiden sitter fortfarande kvar.

– Jag tycker att man förtar charmen om man fixar för mycket, målar över och gör nytt. Och alla som kommer in här blir så glada, här kommer de rätt in i ett sommarnöje som det kunde se ut för etthundra år sedan. Faktiskt ganska imponerande.

Foto: Fredrik Sweger
Välkommen in! När juli är som vackrast hänger Anna och tvillingarna Clara och Otto i sommarhuset på ön. Foto: Fredrik Sweger
Intill den öppna spisen i östra salen, en omklädd vilstol som fanns i huset. Kanske har den en gång stått på ett sanatorium? Foto: Fredrik Sweger
I östra salen står stolar från loppis i Vasastan, soffbordet hittade Anna i en container som ung student. De två gråsvarta mattorna är trasmattor från Svenskt tenn, arvegods. Foto: Fredrik Sweger

Huset är på 300 kvm och rymmer tolv rum, varav fem sovrum. Det är byggt med drag av både jugend och den vid tiden rådande nationalromantiska stilen. Gulmålad träfasad med vita detaljer och flera verandor och balkonger, samt spröjsade fönster i mängder ger ett mycket vackert och romantiskt intryck.

Från brännhögen på tomten räddade Anna en vilstol från tiden då huset stod klart.

Miljön är onekligen pastoral. Huset är omgärdat av ligusterhäckar, och runt omkring finns ståtliga gamla ekar och hagar med betande får. Barnen, tvillingarna Clara och Otto, 22 år, trivs lika bra som sin mamma.

– Ja, det är ett paradis. Framför allt utnyttjar vi det som sommarnöje men vi har även firat många mysiga jular i huset. Då krävs förstås att kakelugnarna går varma dygnet runt, säger Anna.

Vilsam vy vid disken. Ljus marmor mot roströda väggar i trivsamma köket. Foto: Fredrik Sweger
Fönsterparti i östra salen med en vacker båtmodell av passagerarfärjan Bohuslän. Lampor från Zero. Foto: Fredrik Sweger
Den svarta järnsängen i Annas sovrum härstammar från Falsterbohus. Där räddade hennes pappa byggmästaren ett antal järnsängar från att bli armeringsjärn. Foto: Fredrik Sweger
Idyllisk vy från sovrummet på övervåningen. De betande fåren på allmänningen tillhör grannen. I fjärran ligger Vaxholms kastell. Foto: Fredrik Sweger

Inredningen har hon satt ihop av nött, nytt och fått. En hel del lämnades kvar av förra ägaren. Från brännhögen på tomten räddade hon en vilstol från tiden då huset stod klart, den står numera i ett av de två vardagsrummen, det som kallas västra salen.

Ett annat kärt fynd är vilstolen som antagligen stått på ett sanatorium, nu har den fått nya dynor och sin självklara plats intill brasan i östra salen.

Växthuset är byggt av gamla drivhusfönster hon fått av grannen.

Det allra bästa med sommarstället är kanske ändå det mysiga växthuset på tomten. Av grannen fick hon drivbänksfönster med gamla munblåsta glas. Av dem lät hon bygga ett växthus som blivit lantställets mest älskade plats.

I växthuset har familjen skapat en matplats för att kunna utnyttja utrymmet maximalt. Ett bra tips är att inte glasa alla ytor av huset, det skapar lite mer ombonad känsla och värme med en vägg. Rutiga kuddar från Pierre & Peter’s. Foto: Fredrik Sweger
Anna Klingspor i sitt älskade växthus. I 30 år har hon bott på ön utanför Vaxholm Foto: Fredrik Sweger

– Från början var det hälften så stort som det är nu. Men jag märkte snabbt att det var här vi allra helst tillbringade tid, så då byggde vi ut. Vi hänger här från tidiga våren in på senhösten. Och eftersom det är helt klätt i trä på norr-sidan har vi naturligt insynsskydd.

Anna Klingspor är varumärkesexpert och en mycket social person. Till huset på ön kommer ofta gäster för sommarlunch eller kalas. Det blir också många båtturer.

– Här har jag min trädgård och tid att pyssla med mina tomatplantor. Vi ser verkligen fram emot sommarmånaderna, det här kommer alltid att vara vårt paradis.

Ur Sköna hem nr 8, 2018

Styling: Anette Mörner 

LÄS MER: Zorn målade Sveriges dyraste tavla vid det här vackra sommarhusets brygga – se hur det ser ut i dag!

LÄS MER: Ett vanligt torp på utsidan – på insidan gömmer Gert Wingårdh sitt makalösa hem 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 Vitvinsglas från Iittala 299 kr. Köp nu!