Foto: Johan Sellén

Sommarnöje från 1919 med sjötomt och lummig trädgård – se parets skärgårdsdröm

I Ulrikas och Philippes regi vårdas trädgårdsarvet väl efter »Tant Grön och Tant Gredelin«. Och familjen vårdas också när de samlas i sommaroasen vid vattnet på Tynningö.

Ulrika Kjellström Attar och Philippe Attar tittade bara på ett enda hus när de för snart 25 år sedan letade efter en plats bortom lägenhetslivet och Stockholms vältrafikerade gator. En plats där de kunde låta barnen leka fritt på gräsmattan, och där tillvaron i och kring vattnet fick prägla det loja sommarlivet.

- På den tiden ringde man upp internet med modem, och i takt med att bilderna laddade upp på Hemnet blev vi mer och mer begeistrade. Vi ville så gärna ha ett hus med sjötomt, inte alltför långt från vårt hem i stan och, ja, det här blev direkt vår villa, berättar Ulrika om parets älskade hus på ön Tynningö.

I början av 1900-talet styckades delar av Tynningö upp i mindre tomter där sommargäster, som tog sig till Tynningö med ångbåt, lät uppföra sina sommarnöjen. ”Vi försöker vårda trädgården som anlades av damerna som bodde här för 50 år sedan. När pionerna blommar i juni är det som vackrast här.” Foto: Johan Sellén
Frukost på bryggan, en lunchtur med båten och ett avslutande kvällsdopp. Sommarlivet på Tynningö levs i symbios med Marsvikens vatten. Foto: Johan Sellén/Living Inside
Keramikfat på väggen av Kennet Williamsson. Bord och stolar är antika, stolarna kommer från Ulrikas morföräldrar. Ljuslyktor i mässing och koppar från Klong. Muggar i keramik av Jonas Lindholm. Antika svarta ljusstakar i porslin från Gefle porslinsfabrik. Foto: Johan Sellén
I det nybyggda husets tvättstuga/pentry hänger taklampor från Caravane, rislampan är från Ikea. Foto: Johan Sellén

Sommarnöjet uppfördes 1919, och har sedan parets övertagande genomgått vissa modifikationer för att passa en både växande och åldrande familj. I ett första skede, med småbarnslivet brinnande kring öronen, blev vatten indraget i huset och en tvättmaskin installerades innan familjen flyttade hit den första sommaren.

Charmfaktorn var, och är, stor, med många av de nu 100 år gamla originaldetaljerna bevarade. Här finns flera kakelugnar och en prunkande trädgård med gamla fruktträd, grundlagd av de damer, kallade ”Tant Grön och Tant Gredelin”, som bodde här för 50 år sedan. Ulrika och Philippe har bevarat trädgårdens atmosfär och vårdar de anlagda grusgångarna kantade av pioner, iris och ormbunkar. Tidstypiska växter för dåtidens klassiska sommarnöjen, och lika stämningsskapande i dag.

Förrådsbodarna nere vid strandkanten rymmer allt från fiskespön till supbrädor, flytvästar och annat som hör vattenlivet till. Foto: Johan Sellén
Nytt möter gammalt och mjukt möter hårt. Hissgardiner i linne skärmar av mot solen i köket som bjuder på utsikt mot vattnet och trädgården, från diskbänken. Foto: Johan Sellén/Living Inside
Vardagsrummet är inrett med lätta och anpassningsbara möbler, som dagbädden av Ilse Crawford för Ikea och vita sidobordet Don’t leave me från Hay. Soffa, soffbord och rottingfåtölj från Ikea, byrå Snö, Asplund, med lampa Cestita, Santa &Cole. Mattan är köpt i Marrakech. Foto: Johan Sellén
Ulrika och Philippe i däckstolar av Børge Mogensen. Betongbordet är från Granit. Foto: Johan Sellén/Living Inside

I takt med att barnen, Ulrikas och Philippes två gemensamma och Philippes två sedan tidigare, växte upp och bildade egna familjer blev det svårt att få husets 85 kvadratmeter att räcka till för alla. Så 2018 uppfördes ett intilliggande hus med sovrum och badrum med hjälp av vännen, Tynningögrannen och arkitekten Per Öberg. Stilen inuti är sparsmakat naturlig och samtida, men exteriören stämmer väl in med originalhuset precis intill.

- Det kändes bra att få hjälp av Per som känner både oss och ön väldigt väl. Han bor strax bakom oss och kom spontant med fina förslag på hur vi skulle kunna lösa bristen på sovrum, säger Ulrika.

Det gamla huset var ursprungligen tänkt som ett tvåfamiljshus där varje familj hade eget våningsplan. Men när Ulrikas och Philippes barn bildade egna familjer blev det lite trångt och paret lät uppföra det 40 kvadratmeter stora komplementhuset för familj och vänner som vill hälsa på. Foto: Johan Sellén/Living Inside
Sovrummen i det nybyggda annexet ligger i fil med sängarna vända mot vattnet. Emellan dem ligger badrum och tvättstuga. Foto: Johan Sellén/Living Inside
Klädskåpet från Ikea har målats om i varmgrå kulören Hardwick white från Farrow & Ball. Även mattan är från Ikea. Taklampa från Caravane, överkast från Society. Foto: Johan Sellén/Living Inside
Efter att tidigare bara ha haft utedusch njuter familjen nu av det nya badrummet som går i grått och vitt och har fått klassiskt 15 x 15-kakel. Vägglampa från Lampe gras. Foto: Johan Sellén/Living Inside

Det nya huset har två ”sviter” - skilda åt av ett badrum och tvättstuga - med utsikt genom glasdörrarna mot Marsviken och farleden in mot Stockholm. Inredningen, både i det nybyggda huset och i den äldre sommarvillan, är vald av Ulrika och Philippe gemensamt. Paret driver tillsammans företaget Atmosfär by Attar, och är experter på att ta fram inredningskoncept, främst för hotell, men också privat, som synes. Här råder en harmonisk, sommarlätt känsla där rustika äldre möbler blandas med modernare inslag. Under pandemin har de njutit av att kunna arbeta på distans härifrån.

- Från början var vi här främst på sommaren och allt var väldigt spartanskt. Vi hade både utedusch och utedass under många år. Men sedan huset moderniserats och den nya tillbyggnaden kommit till är vi här så ofta det går, vi firar jul och påsk här med familjen, berättar Ulrika.

Gott om plats på terrassen nedanför det nybyggda komplementhuset! Utemöbler i grönt ur serien Palissade från Hay. Foto: Johan Sellén/Living Inside
Ostört läge – med nära till allt. Vaxholm ligger bara tio minuter bort med båt, och där finns bageri, kaféer och restauranger. ”På sommaren flyttar vi ut och bor här under flera månader, och jobbar härifrån Tynningö. Det tar under en timme från stan att ta sig dörr till dörr.” Foto: Johan Sellén/Living Inside
Spontade väggar i en bruten varmvit kulör och gamla skurgolv ger huset dess charm. Trappan till övervåningen målades i en gråblå ton som accentuerar mjukt. Foto: Johan Sellén
Innan komplementhuset med badrum byggdes fanns bara uteduschen. ”Den älskar vi fortfarande att använda på sommaren.” Foto: Johan Sellén
Det äldre huset har renoverats varsamt, utan några större ingrepp. ”Men vi planerar att göra en stor veranda som blir en ny matsal med utsikt mot viken.” Foto: Johan Sellén/Living Inside

En ledig sommardag är det vattnet som är det viktigaste. Efter frukost på bryggan blir det kanske en tur med båten in till Gällnö, och väl tillbaka på den egna ön, en promenad med dvärgtaxen Piaf och ett sista dopp i den varma insjön som ligger på promenadavstånd från huset.

- Den här platsen är oerhört viktig för oss eftersom det är en plats där alla i familjen gärna samlas. Det tar en timme från dörr till dörr att komma hit, och då rinner staden och stressen av direkt. Vi lagar mat för att det är roligt och umgås helt kravlöst här. Hur klyschigt det än låter: Vi har verkligen hittat vår oas, säger Ulrika.

Styling: Gill Renlund

Ur Sköna hem nr 7 2021

LÄS MER: 8 enkla sätt att skapa en lantlig stil (utan att köpa nytt!)
LÄS MER: Martin och Marie återskapade stilen i sekelskifteshuset

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 vitvinsglas från Iittala. Köp nu!