Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Anne Nyblaeus

Amelie och Amari byggde sommarhus på 1700-talsgrunden

De hade kunnat välja ett annat hus på familjegården, ett som inte var rivningsfärdigt. Men läget avgjorde, och nu njuter Amelie och Amari av sitt nybyggda sommarhus på 1700-talsgrund.

Färden slingrar fram genom ett grönskade sörmländskt landskap. Det är högsommar och böljande fält kantar vägen. Så tornar en kulle upp och en Bullerby-liknande plats uppenbaras. Här bor Amelie och Amari Crawford Westerberg om somrarna i ett av husen. För tio år sedan köpte Amelies mamma gården som består av ett flertal byggnader och som stått orörda sedan 1960-talet.

– Här bor vi nu så ofta vi kan, på vår familjegård, i var sitt hus, mamma med sin sambo, en syster med familj och så vi, berättar Amelie med ett brett leende.

Amelie har länge haft en faiblesse för sportbilar, och vid 25 års ålder köpte hon sin efterlängtade Austin-Healey Sprite. En lastbil, som i vanliga fall transporterar frukt mellan Holland och Stockholm, löste transportfrågan. Hunden Konny Westie, döpt efter affärsmannen Conni Jonsson och artisten Kanye West, gillar att åka nercabbat. Han har fått sin första kollektion uppkallad efter sig på mattes företag Barkalot som tillverkar hundprodukter.Amelie har länge haft en faiblesse för sportbilar, och vid 25 års ålder köpte hon sin efterlängtade Austin-Healey Sprite. En lastbil, som i vanliga fall transporterar frukt mellan Holland och Stockholm, löste transportfrågan. Hunden Konny Westie, döpt efter affärsmannen Conni Jonsson och artisten Kanye West, gillar att åka nercabbat. Han har fått sin första kollektion uppkallad efter sig på mattes företag Barkalot som tillverkar hundprodukter.Amelie har länge haft en faiblesse för sportbilar, och vid 25 års ålder köpte hon sin efterlängtade Austin-Healey Sprite. En lastbil, som i vanliga fall transporterar frukt mellan Holland och Stockholm, löste transportfrågan. Hunden Konny Westie, döpt efter affärsmannen Conni Jonsson och artisten Kanye West, gillar att åka nercabbat. Han har fått sin första kollektion uppkallad efter sig på mattes företag Barkalot som tillverkar hundprodukter.
Amelie har länge haft en faiblesse för sportbilar, och vid 25 års ålder köpte hon sin efterlängtade Austin-Healey Sprite. En lastbil, som i vanliga fall transporterar frukt mellan Holland och Stockholm, löste transportfrågan. Hunden Konny Westie, döpt efter affärsmannen Conni Jonsson och artisten Kanye West, gillar att åka nercabbat. Han har fått sin första kollektion uppkallad efter sig på mattes företag Barkalot som tillverkar hundprodukter. Foto: Anne Nyblaeus
Amelies och Amaris hus ligger på en höjd, inbäddat i den sörmländska grönskan. Tidigare låg här en 1700-talsbyggnad som inte gick att rädda, och det nya huset har uppförts på den gamla grunden. Slamfärgsmålad lockpanel, stuprännor av trä och svartmålade dörrar knyter an till äldre lagårdsstil.Amelies och Amaris hus ligger på en höjd, inbäddat i den sörmländska grönskan. Tidigare låg här en 1700-talsbyggnad som inte gick att rädda, och det nya huset har uppförts på den gamla grunden. Slamfärgsmålad lockpanel, stuprännor av trä och svartmålade dörrar knyter an till äldre lagårdsstil.Amelies och Amaris hus ligger på en höjd, inbäddat i den sörmländska grönskan. Tidigare låg här en 1700-talsbyggnad som inte gick att rädda, och det nya huset har uppförts på den gamla grunden. Slamfärgsmålad lockpanel, stuprännor av trä och svartmålade dörrar knyter an till äldre lagårdsstil.
Amelies och Amaris hus ligger på en höjd, inbäddat i den sörmländska grönskan. Tidigare låg här en 1700-talsbyggnad som inte gick att rädda, och det nya huset har uppförts på den gamla grunden. Slamfärgsmålad lockpanel, stuprännor av trä och svartmålade dörrar knyter an till äldre lagårdsstil. Foto: Anne Nyblaeus

Mamma, en rutinerad projektledare vid renoveringar, har tillsammans med arkitekten Per Öberg förvandlat platsen till en ovärderlig pärla för hela familjen. Husen har genomgått omfattande renoveringar de senaste åren. Amelies och Amaris är nybyggt och fick ersätta en äldre byggnad som var bortom räddning. Det nya huset uppfördes med samma dimensioner som det gamla, på samma grund från 1700-talet.

– Det fanns andra hus på gården vi kunde ha valt, men, som man brukar säga, ”ska man köpa hus är det bara en sak som gäller – läget, läget läget”. Jag älskar platsen. Här, på höjden, ser man sjöar i tre väderstreck, hästhagar, stall och ängar. Bergsknallen bakom huset skyddar också mot vind. Dessutom har Amaris och jag full koll på alla familjemedlemmar på gården. Vi ser dem, men de ser inte oss, säger Amelie glatt. 

Sommartid står de generösa fönsterpartierna vidöppna. När säsongen är över skjuts stora lagårdsdörrar för, monterade på glidskena.
Sitta utomhus eller inomhus? Med generösa fönster- och dörrpartier på vid gavel parerar man den svenska sommarens oberäkneliga väderlek, utan att försaka närheten till naturen.Sitta utomhus eller inomhus? Med generösa fönster- och dörrpartier på vid gavel parerar man den svenska sommarens oberäkneliga väderlek, utan att försaka närheten till naturen.Sitta utomhus eller inomhus? Med generösa fönster- och dörrpartier på vid gavel parerar man den svenska sommarens oberäkneliga väderlek, utan att försaka närheten till naturen.
Sitta utomhus eller inomhus? Med generösa fönster- och dörrpartier på vid gavel parerar man den svenska sommarens oberäkneliga väderlek, utan att försaka närheten till naturen. Foto: Anne Nyblaeus

Insidan av huset andas enkelhet. Generösa fönsterpartier står vidöppna sommartid. Vintertid skjuts de stora lagårdsdörrarna för, monterade på glidskena på fasaden. Innertaket följer yttertaket. Det ger ett luftigt intryck och får husets 125 kvm att kännas betydligt större. Material- och färgvalen är få men valda med omsorg. Betong, trä, vitt, grått och svart dominerar.

– I ett tidigt skede talade vi med arkitekten om prioriteringar, livsstil och en generell känsla vi ville uppnå. Därefter fick Per fria händer. Han har god smak och kommer alltid med lösningar som är baserade på hur man faktiskt bor och rör sig.

Huset är ritat så att den öppna planlösningen med matplats, kök och vardagsrum i kombination är centralt placerade i byggnaden.

– Ytan delar av vår privata sfär med sovrum och badrum i ena änden av huset och två gästrum med badrum i den andra änden. Loftet blev en bonus som man kan använda på många olika sätt, ett blivande barnrum kanske eller en plats för yoga och meditation.

Materialen och färgerna är få men valda med omsorg. Trä, betong, vitt, grått och svart dominerar.
Den öppna spisens vedstaplar går ända upp till tak. Soffan har placerats som en rumsavdelare mellan vardagsrum, matplats och kök. Tunna ”takstolar” av metall lättar upp intrycket och behåller rymden. Till höger, platsbyggda hyllor och förvaring med inbyggd bänk som binds ihop med köksinredningen.Den öppna spisens vedstaplar går ända upp till tak. Soffan har placerats som en rumsavdelare mellan vardagsrum, matplats och kök. Tunna ”takstolar” av metall lättar upp intrycket och behåller rymden. Till höger, platsbyggda hyllor och förvaring med inbyggd bänk som binds ihop med köksinredningen.Den öppna spisens vedstaplar går ända upp till tak. Soffan har placerats som en rumsavdelare mellan vardagsrum, matplats och kök. Tunna ”takstolar” av metall lättar upp intrycket och behåller rymden. Till höger, platsbyggda hyllor och förvaring med inbyggd bänk som binds ihop med köksinredningen.
Den öppna spisens vedstaplar går ända upp till tak. Soffan har placerats som en rumsavdelare mellan vardagsrum, matplats och kök. Tunna ”takstolar” av metall lättar upp intrycket och behåller rymden. Till höger, platsbyggda hyllor och förvaring med inbyggd bänk som binds ihop med köksinredningen. Foto: Anne Nyblaeus
Här på höjden har vi koll på gårdens alla familjemedlemmar. Vi ser dem, men de ser inte oss.
Tavlan intill matplatsen, av Susanne Martinelle har Amelie fått av sin mamma i inflyttningspresent. ”Jag älskar den, motivet passar så bra i det här huset.” Stegen leder upp till loftet. Stolarna är arvegods, mattan från Vandra rugs, ljuslyktor från Walles & Walles.Tavlan intill matplatsen, av Susanne Martinelle har Amelie fått av sin mamma i inflyttningspresent. ”Jag älskar den, motivet passar så bra i det här huset.” Stegen leder upp till loftet. Stolarna är arvegods, mattan från Vandra rugs, ljuslyktor från Walles & Walles.Tavlan intill matplatsen, av Susanne Martinelle har Amelie fått av sin mamma i inflyttningspresent. ”Jag älskar den, motivet passar så bra i det här huset.” Stegen leder upp till loftet. Stolarna är arvegods, mattan från Vandra rugs, ljuslyktor från Walles & Walles.
Tavlan intill matplatsen, av Susanne Martinelle har Amelie fått av sin mamma i inflyttningspresent. ”Jag älskar den, motivet passar så bra i det här huset.” Stegen leder upp till loftet. Stolarna är arvegods, mattan från Vandra rugs, ljuslyktor från Walles & Walles. Foto: Anne Nyblaeus
Amelie och Amaris i hästhagen, med hunden Konny Westie. Amaris är amerikanska och uppväxt i New York, men tröttnade på storstaden och flyttade för fem år sedan till Stockholm. Kort därefter träffades hon och Amelie. ”Det kändes rätt från första stund och i vintras gifte oss”, berättar Amaris.Amelie och Amaris i hästhagen, med hunden Konny Westie. Amaris är amerikanska och uppväxt i New York, men tröttnade på storstaden och flyttade för fem år sedan till Stockholm. Kort därefter träffades hon och Amelie. ”Det kändes rätt från första stund och i vintras gifte oss”, berättar Amaris.Amelie och Amaris i hästhagen, med hunden Konny Westie. Amaris är amerikanska och uppväxt i New York, men tröttnade på storstaden och flyttade för fem år sedan till Stockholm. Kort därefter träffades hon och Amelie. ”Det kändes rätt från första stund och i vintras gifte oss”, berättar Amaris.
Amelie och Amaris i hästhagen, med hunden Konny Westie. Amaris är amerikanska och uppväxt i New York, men tröttnade på storstaden och flyttade för fem år sedan till Stockholm. Kort därefter träffades hon och Amelie. ”Det kändes rätt från första stund och i vintras gifte oss”, berättar Amaris. Foto: Anne Nyblaeus

Amelie har fått intresset för inredning med modersmjölken, med arkitekter, möbelfabrikörer och antikhandlare i släkten. Hon vet vad hon gillar, men säger att inredning ändå inte är hennes starka sida.

– Sanna, min syssling, har hjälpt oss med en bra grund och så fyller vi på allteftersom. Inredning är ju ett livslångt projekt. Men så länge man väljer saker man verkligen tycker om blir hemmet varmt, personligt och trivsamt.

Furu, metall och betong. Materialen och färgvalen är få och okomplicerade. Ugn, spis och fläkt från Ikea, krukor formgivna av Erika Pekkari för Svenskt tenn.Furu, metall och betong. Materialen och färgvalen är få och okomplicerade. Ugn, spis och fläkt från Ikea, krukor formgivna av Erika Pekkari för Svenskt tenn.Furu, metall och betong. Materialen och färgvalen är få och okomplicerade. Ugn, spis och fläkt från Ikea, krukor formgivna av Erika Pekkari för Svenskt tenn.
Furu, metall och betong. Materialen och färgvalen är få och okomplicerade. Ugn, spis och fläkt från Ikea, krukor formgivna av Erika Pekkari för Svenskt tenn. Foto: Anne Nyblaeus
Den platsbyggda soffan rymmer även parets böcker. Dynan är måttbeställd och kuddarna uppsydda av textiler från Ralph Lauren. Pallen av betong är signerad Jonas Bohlin. Utsikten mot bergsknallen utanför fönstret blir som en tavla som skiftar efter säsong.Den platsbyggda soffan rymmer även parets böcker. Dynan är måttbeställd och kuddarna uppsydda av textiler från Ralph Lauren. Pallen av betong är signerad Jonas Bohlin. Utsikten mot bergsknallen utanför fönstret blir som en tavla som skiftar efter säsong.Den platsbyggda soffan rymmer även parets böcker. Dynan är måttbeställd och kuddarna uppsydda av textiler från Ralph Lauren. Pallen av betong är signerad Jonas Bohlin. Utsikten mot bergsknallen utanför fönstret blir som en tavla som skiftar efter säsong.
Den platsbyggda soffan rymmer även parets böcker. Dynan är måttbeställd och kuddarna uppsydda av textiler från Ralph Lauren. Pallen av betong är signerad Jonas Bohlin. Utsikten mot bergsknallen utanför fönstret blir som en tavla som skiftar efter säsong. Foto: Anne Nyblaeus
Utsikten mot bergsknallen utanför fönstret blir en tavla som skiftar efter årstiderna.
Öppen planlösning är ett koncept som kan appliceras på fler ställen än mellan kök och vardagsrum! Badkarets placering är valt med omsorg och har en härlig utsikt. Här behövs inga tavlor på väggarna, här står naturen för utsmyckningen.Öppen planlösning är ett koncept som kan appliceras på fler ställen än mellan kök och vardagsrum! Badkarets placering är valt med omsorg och har en härlig utsikt. Här behövs inga tavlor på väggarna, här står naturen för utsmyckningen.Öppen planlösning är ett koncept som kan appliceras på fler ställen än mellan kök och vardagsrum! Badkarets placering är valt med omsorg och har en härlig utsikt. Här behövs inga tavlor på väggarna, här står naturen för utsmyckningen.
Öppen planlösning är ett koncept som kan appliceras på fler ställen än mellan kök och vardagsrum! Badkarets placering är valt med omsorg och har en härlig utsikt. Här behövs inga tavlor på väggarna, här står naturen för utsmyckningen. Foto: Anne Nyblaeus
Ett minimalt stativ för spegeln i fönstret blev lösningen för att inte stänga naturen ute. Vägghängd belysning placerades på varsin sida för bästa belysning. Kommoden med handfat kommer från Ikea.Ett minimalt stativ för spegeln i fönstret blev lösningen för att inte stänga naturen ute. Vägghängd belysning placerades på varsin sida för bästa belysning. Kommoden med handfat kommer från Ikea.Ett minimalt stativ för spegeln i fönstret blev lösningen för att inte stänga naturen ute. Vägghängd belysning placerades på varsin sida för bästa belysning. Kommoden med handfat kommer från Ikea.
Ett minimalt stativ för spegeln i fönstret blev lösningen för att inte stänga naturen ute. Vägghängd belysning placerades på varsin sida för bästa belysning. Kommoden med handfat kommer från Ikea. Foto: Anne Nyblaeus
Man tager vad man haver, och gårdens rabatter står till tjänst. Här ett arrangemang av hosta 'Big Daddy' och daggkåpa. Ljusstake Arcus formgiven av Pia Törnell, Asplund.Man tager vad man haver, och gårdens rabatter står till tjänst. Här ett arrangemang av hosta 'Big Daddy' och daggkåpa. Ljusstake Arcus formgiven av Pia Törnell, Asplund.Man tager vad man haver, och gårdens rabatter står till tjänst. Här ett arrangemang av hosta 'Big Daddy' och daggkåpa. Ljusstake Arcus formgiven av Pia Törnell, Asplund.
Man tager vad man haver, och gårdens rabatter står till tjänst. Här ett arrangemang av hosta 'Big Daddy' och daggkåpa. Ljusstake Arcus formgiven av Pia Törnell, Asplund. Foto: Anne Nyblaeus

Inredningsanalys av Sköna hems inredare Charlotte Pettersson

1. Öppet mot naturen

Allrummet har ytor för både umgänge och matlagning som gör livet enkelt att leva i sommarhuset. Allt finns inom räckhåll, det är varken övermöblerat eller överdrivet dekorerat. Veden, prydligt uppstaplad bredvid spisen, är ett både praktiskt och vackert blickfång. Rymden får man också av takhöjden med innertak av trä.

Varför gömma undan något så vackert som ved? Staplad till taket blir den både snygg att titta på och praktiskt nära till hands. Nära är det också till köksregionen, några steg bara.Varför gömma undan något så vackert som ved? Staplad till taket blir den både snygg att titta på och praktiskt nära till hands. Nära är det också till köksregionen, några steg bara.Varför gömma undan något så vackert som ved? Staplad till taket blir den både snygg att titta på och praktiskt nära till hands. Nära är det också till köksregionen, några steg bara.
Varför gömma undan något så vackert som ved? Staplad till taket blir den både snygg att titta på och praktiskt nära till hands. Nära är det också till köksregionen, några steg bara. Foto: Anne Nyblaeus

2. Öppet inomhus

En hel rad fönster som vetter mot en äng gör att gränsen mellan ute och inne nästan suddas ut. Att sitta här och betrakta hästarna som betar utanför är en riktig sommardröm! I sovrummet fortsätter samma tanke med att badkaret är placerat i samma rum, och speglarna ovanför handfaten hänger framför ett fönster.

När man får oväntat besök… Ponnyn Kungen, familjens spelevink, är nyfiken och tittar på när Amaris arrangerar blommor.När man får oväntat besök… Ponnyn Kungen, familjens spelevink, är nyfiken och tittar på när Amaris arrangerar blommor.När man får oväntat besök… Ponnyn Kungen, familjens spelevink, är nyfiken och tittar på när Amaris arrangerar blommor.
När man får oväntat besök… Ponnyn Kungen, familjens spelevink, är nyfiken och tittar på när Amaris arrangerar blommor. Foto: Anne Nyblaeus

Ur Sköna Hem nr 6 2021

LÄS MER: Karin tog över sin fars livsverk – se herrgården med anor från 1600-talet
LÄS MER: 22-åriga Simon spontanköpte en gammal lanthandel: ”Det sa klick direkt”