Foto: Jonas Lundberg

Som hos Karen Blixen, fast på Odenplan – se snygga art deco-lyan!

Välkommen in i en stilfullt art deco-inspirerad, budgetinredd sekelskiftesdröm! Ett estetiskt sinne och en spårhundslik talang för att göra fynd online gör Camilla Wallins lägenhet i Vasastan till något helt eget. 

Ett steg från det livligaste stråket – och exakt tre steg från tunnelbanan – vid Odenplan i Vasastan i Stockholm, bor Camilla Wallin. Och det gör hon rätt i, för här trivs hon, här är hemma. Här är tyst och fridfullt, och av ljuden från området kring torget utanför köks- och vardagsrumsfönstren märks just inget. Sovrummet, som har en liten balkong och anslutande badrum, liksom arbetsrummet i den 83 kvadratmeter stora lägenheten vetter båda in mot en charmig, sommartid lummig innergård.

Utanför vardagsrumsfönstren myllrar stadslivet vid Odenplan. Komatta från Ikea. Korgstolen köptes på Blocket, matbordet, liksom stolarna från Fasem Italy, köptes på Bukowskis. Golvlampan från Ikea har fått ny skärm från en antikaffär. Fotografier av Hongkong som det såg ut i början av 1900-talet. Grön vas, arvegods efter saknad mormor.
Fåtöljerna med präglat skinn, inropade på auktion, är från Brasilien. Skåp i art deco-stil, fin med den massiva foten, köptes på Bukowskis. Den taggiga tekannan gjorde Camilla som 14-åring. Hästfigurin, ett minne efter mormor.
Stora äkta mattor i både kök och vardagsrum ger en trivsam känsla, och varmare fötter under kalla vinterkvällar. Krukan i fönstret kommer från Regeringsgatans blommor,

– Jag trivs bra med hur lägenheten är planerad, det enda jag gjorde när jag flyttade in var att fräscha upp alla ytskikt. Mest sjå hade jag med hur jag skulle ställa sängen. Jag landade i att vända den så att fötterna nu vetter mot dörren. Det är något med att inte se dörröppningen, kanske dålig feng shui, men nu sover jag gott, säger Camilla och skrattar, och lägger sedan till, lite allvarligare:

– Som tjej är det kanske extra viktigt att man känner sig trygg i sitt hem och i området, och det gör jag. Att bo mitt i stan i ett levande kvarter, och så nära tunnelbanan gör att jag aldrig är rädd när jag går hem.

För att få in ljus i badrummet vägg i vägg med köket, lät tidigare ägare sätta in glasblock i väggen. Camilla har kaklat om och satt upp ett enkelt och snyggt öppet hyllsystem. ”Min pappa betsade och borrade, materialet kostade inte så mycket.”
”Jag kaklade om köket och satte upp nya hyllor, det kostade inte mer än några tusenlappar i slutändan.”

Sekelskiftescharmen gör naturligtvis sitt till, med stuckatur i taken, höga listverk, trivsamt knarrande trägolv och den där takhöjden som gör att även en svällande soffa ser ut som en dockmöbel i sammanhanget. Grunden är fin, läget är toppen, men det som gör Camilla Wallins hem till något alldeles extra, är hennes förmåga att sätta samman en egentligen ganska vild mix av möbler, detaljer och konst till en fin, fungerande helhet. Prunkande gröna växter som funnits med henne länge och hunnit växa sig stora, ger en extra ombonad känsla.

– Jag gillar motsatsen till sparsmakat, och har hittat mycket inspiration i art deco-stilen. Men också i kolonialstilen och författaren Karen Blixens hem både i Danmark och Kenya, som jag besökt under olika resor. De är så magiskt vackra! säger Camilla.

Utvalt och trivsamt. Etsningar ovanför matbordet av Rickard Nilsson, köpta under en vårsalong i Lund där Camilla studerade.
Soffan klädd i blå sammet köpte Camilla på Blocket, spegeln ovanför skars till av en glasmästare.
Garvade fåtöljer.

Ja, vardagsrummets speciella, ljust smaragdgröna färg påminner sannerligen om den man finner i Karen Blixens gröna arbetsrum i hemmet Rungstedlund utanför Köpenhamn.

Camilla arbetar med att driva en entreprenörsplattform för att utveckla startup-företag inom tech, och kopplar av med att vara, på många sätt, minst lika kreativ i det privata.

Högt i tak ger gott om förvaring, men kräver sin rejäla stege! Dörren strax intill leder in till badrummet.
Sovrummet målades i en lugn, pudrig nyans för att ge ro i rummet. Sängkappan i linne ger en känsla av hotellyxig sovkomfort (och döljer effektivt lådor under sängen). Sänglampor, Clas Ohlson. Foto: Jonas Lundberg

– Att bevaka olika auktionssajter är ett sätt att koppla bort och slå ihjäl tid. Jag har inte haft bråttom utan saker har lagts till här hemma under många år. Jag fick hjälp av min pappa att kakla om köket och sätta upp nya hyllor, det kostade inte mer än några tusenlappar i slutändan. Det enda som kostat lite mer att köpa är art deco-bokhyllan. Billigt är min grej, och om jag kan inspirera någon att hitta sin stil med en liten budget så blir jag glad, säger Camilla. 

Konst är inget undantag. Sin vana trogen har hon kommit undan dyra prislappar genom att köpa verk från konstnärer som ännu inte har hunnit bli etablerade. På väggarna syns bland annat en serie uppförstorade fotografier från Kenya tagna av vännen Fredrik Hyltén-Cavallius.

En sisalmatta i hallen fångar upp grus innan det letar sig in i hemmet. Retrokapphängaren fanns i lägenheten när Camilla flyttade in.
Camilla Wallin intill en av sina många gröna växter. ”Har jag lite tid över åker jag till Plantagen, men det är sällan någon följer med för det tar så lång tid!” Korgstol, Blocket.

– En tavla är något man kan ha med sig hela livet, säger Camilla. Men det i mitt hem som fått mest uppmärksamhet alla kategorier är den uppstoppade ejdern. Aldrig har så många människor pratat med mig som på tunnelbanan hem från auktionen med den i knäet!

Arr: Myrica Berggqvist

Text: Anna Ekdahl

Foto: Jonas Lundberg

ANNONS: Jämför företagslån hos Fakturino och hitta lånet som passar ditt företag (Extern länk)

Ur Sköna hem nr 14, 2018

Kliv in i otroligt vackra residenset på Mälarön där tiden stått stilla i 160 år

Jugendpärla som återställts till sin forna glans med drömveranda

1600-talshuset var rivfärdigt – nu ett drömhem med oväntat passande… Ikea-kök!

Sekelskifteshuset i Vaxholm en orörd diamant – kika in!