Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sofia och Christian köpte spionen Stig Wennerströms gamla lägenhet. Men det krävdes en del renovering för att den skulle passa familjens stil.
Sofia och Christian köpte spionen Stig Wennerströms gamla lägenhet. Men det krävdes en del renovering för att den skulle passa familjens stil.
Sofia och Christian köpte spionen Stig Wennerströms gamla lägenhet. Men det krävdes en del renovering för att den skulle passa familjens stil.
I spionen Stig Wennerströms gamla lya bor numera Sofia och Christian med barnen Carl, Tiel och Kerstin.
I spionen Stig Wennerströms gamla lya bor numera Sofia och Christian med barnen Carl, Tiel och Kerstin.
I spionen Stig Wennerströms gamla lya bor numera Sofia och Christian med barnen Carl, Tiel och Kerstin.
1 AV 2
Sofia och Christian köpte spionen Stig Wennerströms gamla lägenhet. Men det krävdes en del renovering för att den skulle passa familjens stil.
Foto: Privat / Patric Johansson
2 AV 2
I spionen Stig Wennerströms gamla lya bor numera Sofia och Christian med barnen Carl, Tiel och Kerstin.
Foto: Privat

Sofia och Christian köpte spionens etagelägenhet – så renoverade barnfamiljen

Förstagångsrenoverarna förvandlades till riktiga inredningsnördar när de lade vantarna på storspionen Stig Wennerströms gamla hem. Här njuter nu familjen Wirsén av bostadens alla opraktiska och vackra detaljer.

Etagelägenheten med den kluriga planlösningen ligger på Lidingö och byggdes på 1940-talet åt byggmästaren själv. Men det var inte byggmästaren som flyttade in, nej, den första hyresgästen var Sveriges mesta storspion, Stig Wennerström.

– Spionhistorien skapar förstås en härlig känsla av mysterium kring hemmet, skrattar Sofia Wirsén som flyttade in 2017 med sin familj.

HEMMA HOS FAMILJEN WIRSÉN

Här bor: Sofia, 41, Christian, 42, och barnen Carl, 9, Tiel, 6, och Kerstin, 2.

Gör: Sofia jobbar på marknadsavdelningen på Hjärt-Lungfonden och Christian driver reklam- och kommunikationsbyrån Fifteen.

Var: Lidingö, Stockholm.

Bor: Etagelägenhet på 140 kvadratmeter byggt på 1940-talet.

Instagram: @spionlagenheten

Det var trapphuset som fångade Sofias intresse när hon första gången kom in i lägenheten. Taklampa av Hans-Agne Jakobsson, Sofia berättar hur de hittade den: ”Vi skulle köpa en tidstypisk toalett från ett renoveringsobjekt på Lidingö och började prata med säljaren, och visade bilder på trappan. Då säger hon att hon har en nerpackad lampa som kanske skulle passa hos oss. Jag svimmade nästan då det var en lampa jag bara kunde drömma om! Vi slog till – enligt oss är den som gjord för lägenheten och trappan!” Foto: Patric Johansson
Stora lampan av Hans-Agne Jakobsson kröner takhöjden. ”Tänd om kvällen ser det urmysigt ut utifrån.” Foto: Patric Johansson
Lägenhetens svarta strömbrytare och eluttag är köpta på Byggfabriken. Konstverk av Rebecka Bebben Andersson. Foto: Patric Johansson
I hallen har en liten dörr under trappan målats blå i kulören Stiffkey blue från Farrow & Ball. Foto: Patric Johansson

Efter att Wennerström hade lämnat bostaden bodde här en tandläkare, också han känd som en karaktär på orten, från 1955 ända fram till sommaren då Sofia såg annonsen.

– Min man Christian och jag bodde tillsammans med våra barn i en funkistrea på Gärdet, och hade ingen som helst tanke på att lämna stan, säger Sofia. 

– Lidingö fanns överhuvudtaget inte på kartan. Men så var jag ute på Lidingö och hälsade på en kompis, och eftersom vi gärna ”hemnetknarkar” hade jag sett bilder på lägenheten. När jag ändå var i krokarna gick jag på visningen.

Planlösningen behövde öppnas upp för att passa vår familj.

Sofia minns att hon kom in och såg den pampiga trappan med det guldiga, slingriga trappräcket och tänkte: ”Åh vad ballt, hur kan någon komma på något så vackert!”

Christian kom och tittade han också, och tre dagar senare hade de köpt den, ”spionlägenheten”.

– Då fick vi lite panik över vad vi hade gjort, för lägenheten var i stort renoveringsbehov, säger Sofia.

Med sex meter i takhöjd, 140 kvadratmeter med möjlighet att bygga om till fyra sovrum, och en kittlande tanke om hemliga gömmor med mikrofilmer, vann lockelsen över rädslan.

När paret köpte lägenheten flyttades köket och man öppnade upp till det intilliggande matrummet. Hela nedervåningen har efter omfattande renovering ett öppnare flöde. Foto: Patric Johansson
Matbordet är ett gratisfynd från en loppis, och stolarna, Yngve Ekströms Kontiki, är köpta på auktion, och har fått nytt tyg formgivet av Cathy Nordström. Klotlampa i mässing av Tom Dixon och rutig matta från Berg et Horn. Den rosa tavlan av den danska konstnären Mette Collberg är ett fotografi på en dansande ballerina taget med handblåst lins. Foto: Patric Johansson
Sofia Wirsén beskriver sitt inredningsintresse som något hon skulle vilja ägna dygnets alla vakna timmar åt. På bordet står bland annat ljusstakar och grön karaff från Svenskt tenn. Foto: Patric Johansson
Spegeln i läderram är från Gubi. Mässingskrukor från Oscar & Clothilde och Svenskt tenn, liten skål från Skultuna och ljuslykta från Tom Dixon. Foto: Patric Johansson

Nu, fem år senare, är det som slår en besökare främst all formglädje och den stora hemtrevnaden. Sofia berättar:

– Planlösningen behövde öppnas upp för att passa vår familj. Gamla 40-talsidéer som pigrum, pyttelitet undangömt kök och herrum transformerades till ett cirkulerande flöde.

Samtidigt har uttrycken från en svunnen tid bevarats och fått sätta tonen.

Köket flyttades, elen drogs om, alla ytskikt gjordes om, och det byggdes badrum på nedervåningen. Att detta var familjens första renovering tror Sofia gav dem mod att ta vissa beslut på känn, samtidigt som de fick lära sig ett par läxor längs vägen.

– Vi åkte ut till Lidingö varje kväll för att ”kolla läget” men ändå lyckades hantverkarna riva bort originallister och lite annat smått och gott vilket vi kanske borde varit ännu tydligare med. Samtidigt var upplevelsen i stort fantastisk. För köket anlitade vi en entreprenör i Småland och det blev väldigt lyckat. Luckorna är utanpåliggande, och träets ådring syns genom den blå färgen, exakt som vi bad om.

En första tanke var att köksinredningen skulle vara helt trären, men paret tyckte att lägenheten redan har så mycket trä med trappan och ”fattigmansparketten”. Det blev i stället blå köksluckor från Lundins kök. För att öka känslan av ett rum, snarare än kök, hänger konst på väggarna även här, av Minna Sakaria, Emilie Mottet och Matthew Courtney. Gorillan i glas är gjord av Ludvig Löfgren, Kosta Boda. Taklampor, Pholc. Foto: Patric Johansson
I vardagsrummet på ovanvåningen står en generös soffa från Fogelmarck. Zebrakudde från Svenskt tenn och rutig kudde av Cathy Nordström. I övrigt är det mesta vintage och loppisfynd. Över soffan hänger möbelproducenten E Kold Christensens logotyp i orange stål, gjord av Poul Kjaerholm. ”Det första vi ropade hem på auktion efter att vi köpt lägenheten”, säger Sofia. Foto: Patric Johansson
Mattan med mönster av kort och lång lugg kommer från Berg et Horn. Foto: Patric Johansson
Från trappavsatsen vid fönstret öppnade paret upp en dörr in till vad som nu kallas det gröna rummet, familjens -tvum. Tapet, Cole & son. Foto: Patric Johansson

 

Sofia älskar hela processen, med först renoveringen och sedan inredandet.

– Jag skulle vilja göra det här jämt! Min man också. Jag har faktiskt ett konto på instagram, @spionlagenheten, det var så stylisten till det här reportaget fick upp ögonen för vårt hem. Jättekul!

Det var lite för dyrt för vår plånbok, men tyget gör oss lyckliga. Så opraktiskt, men vi lever nu!

Entusiasmen sprudlar när Sofia pratar, och det är tydligt att hon och maken är riktiga inredningsnördar. Hon talar om alltifrån noga valda lampknappar till återbrukade toalettsitsar.

– Bänkskivan är i Burgsviksmarmor från Hoburgen på södra Gotland, där Christians familj har sitt lantställe. Den är så vacker. Men kvaliteten är porös och totalt opraktisk, skrattar Sofia.

Christian står för detaljer och djupdykning, medan Sofia ser de stora linjerna. Överens är de för det mesta – om inte, drar de lott, ”klunsar”, om beslutet.

– Vi har varit tillsammans i 20 år och det var han som först började utveckla ett konstintresse som jag sedan har hängt på. Knasiga grejer på väggarna är så härligt!

Parketten är slipad och behandlad med hårdvaxolja.”Halvmatt valde vi. Vi hade blankt i vår förra funkislägenhet och det gillade vi aldrig.” Konstverk Enjoy i silikon, av Rebecka Bebben Andersson. Foto: Patric Johansson

 

 

”Tavlan som föreställer hustak i Stockholm har min gudfar gjort. Han har handgjort ramen och vi fick den i bröllopsgåva”, berättar Sofia. Foto: Patric Johansson
”Tavlan ovanför sängen kallar vi för Alfons av Lena Svedberg, vårt första konstköp tillsammans.” Till höger ett porträtt av Gustaf Lilliestierna. Mönstrad kudde av Cathy Nordström, överkast från Zara home. Foto: Patric Johansson
Sovrummet med heltäckningsmatta och tapet med vävd struktur är ett riktigt viloställe. Sticker ut gör de blyinfattade fönsterglasen. ”Enligt ryktet var det här storspionens fru stod och kikade ner för att se vilka gäster hennes man hade hemma, om hon kunde gå ner eller inte.” Foto: Patric Johansson

VEM VAR STORSPIONEN STIG WENNERSTRÖM?

Stig Wennerström födds den 22 augusti 1906 och var överst i flygvapnet. Han greps 1963 efter att ha spionerat på Sverige för Sovjetunionen räkning i 15 års tid. 

Familjens hushållerska, Carin Rosén, upptäckte militära handlingar i hemmet och ringde Säpo, senare värvade henne för att få fram bevis mot den spionmisstänkte översten. 

1964 dömdes han till livstids straffarbete, men blev tio år senare villkorligt frigiven. Stig Wennerström levde ett tillbakadraget liv fram till sin död 22 mars 2006, han avled 99 år gammal.

Fyra tavlor hänger ovanför köksbänken, en lite ovanlig placering av konst, men paret ville skapa ett rum mer än ett ”kök-kök”. Konstverket över soffan i vardagsrummet på ovanvåningen väcker också uppmärksamhet, vinklade stålrör som avbildar en gammal logga, ett typexempel på vad som kan hamna på väggen hemma hos Wirséns. Paret köper en del konst från okända konstnärer, det passar både deras budget och deras sinnelag.

Möblemanget är begagnat då de båda gillar auktioner och att söka på begagnatsajter. Allt de hade i sitt förra hem på Gärdet följde dessutom med till etagelägenheten och har fått sina självklara nya placeringar.

– Till och med våra gamla gardiner passade in här på millimetern, vilket var tur för de var svindyra att sy upp. Vårt stora matbord som vi fått gratis stod tidigare hopfällt, här kan det stå utfällt och vi har fått köpa till några stolar. Köksstolarna har vi faktiskt nyligen klätt om i ett fantastiskt tyg av Cathy Nordström som också bor här på Lidingö. Det var lite för dyrt för vår plånbok, men tyget gör oss lyckliga. Så opraktiskt, men vi lever nu!

Se även: