Sobert och inbjudande med inredning från Slettvoll

I den ombyggda trean råder varm och dämpad elegans. Här finns plats för både sällskapsliv och sköna kvällar på tu man hand. Sobert och inbjudande med inredning från Slettvoll.

I en ståtlig fastighet från 1873 har ett par i 30-årsåldern skapat sig ett hem som är anpassat för deras nuvarande livssituation. Det är ett socialt liv utan barn men med många vänner. Sålunda har lägenheten på 78 kvadratmeter utformats för trevliga middagar och bjudningar, men också med tanke på avslappnat hemmahäng på tu man hand, och med utrymme för att arbeta från hemmet när så behövs.

Inspirerande hem med inredning från Slettvoll

Lägenheten var från början annorlunda disponerad då, med köket in mot gården och sovrum mot gatan. De nya innehavarna tog hjälp av duktiga hantverkare för att bygga om bostaden efter sina specifika önskemål, ett arbete som var klart efter ungefär två månader.

Matta, soffbord, lampa och fåtöljer, allt från Slettvoll.

De började med att byta plats på kök och sovrum, så att sällskapsdelen med kök och vardagsrum nu ligger i fil mot gatan, och den privata delen med sovrum och badrum ligger in mot gården. Dessutom satte de upp en extravägg för att göra ett kombinerat gäst- och arbetsrum, och tog bort en innerhall för att förstora badrummet och ge plats för en bra kommod och två handfat.

Långsmalt konsolbord från Newport/NK, på bordet några böcker samt tre mässingsapor från Oscar & Clothilde. Det runda hallbordet i art deco-stil är köpt på Ebay av en antikhandlare i Burton-on-Trent. På bordet munblåsta ljuslyktor Hurricane och munblåst glasvas Hurricane lily, båda från Skogsberg & Smart/NK. Bilder på väggen, privata.

I mitten av lägenheten ligger en möblerbar hall, där badrummet tidigare hade sin ingång. Dispositionen gjordes nu om så att badrummet ligger i anslutning till sovrummet.

Mässingsdetaljerna ger en varm och lyxig känsla. Dessutom passar de i tiden.

Snickarna fick även i uppdrag att platsbygga en del ny inredning. Gästrummet fick garderober i samma stil som de redan befintliga i sovrummet. I köket byggdes en soffa samt hyllor från golv till tak vid matplatsen, och vardagsrummet fick en lång, låg bokhylla som löper längs hela fönsterväggen.

Tre apor i mässing från Oscar & Clothilde fångar upp ett guldigt stråk i lägenheten. Silverskål med hornhandtag från K & co.
Jag var trött på det minimalistiska och vita i våra tidigare lägenheter.
Sittgrupp från Slettvoll, grön pläd från Nordiska galleriet. Soffbord och sisalmatta från Slettvoll, liksom det mindre bordet mellan fåtöljerna som har betsats för att matcha övrigt mörkt trä. På soffbordet en antik korg, en mönstrad träask Chevron och en silverskål med hornhandtag, allt från K & co, silvervaser och bricka från Slettvoll, silverskålar & förstoringsglas från Oscar & Clothilde. Tavla av Ernst Billgren från Ikea art event 2006. Djuphäftad bänk i blågrå sammet från Designers guild/K & co. Sammetsklädd bänk från K & co vars blågrå ton fångas upp i hissgardinerna. Längs fönsterväggen en platsbyggd bokhylla som går ihop med fönsternischerna, ritad av lägenhetsinnehavaren. På soffbordet en antik korg från K & co.

Gästrum och badrum har fått skjutdörrar i samma stil som de befintliga spegeldörrarna, en praktisk detalj som sparar utrymme. Två pardörrar flyttades sidledes och hängdes om så att de nu öppnas inåt mot vardagsrummet.

- Det gav mer utrymme i köket och tar blickfånget från teven, samtidigt som spegeldörrarna blir en vacker detalj i vardagsrummet.

På soffbordet en mönstrad träask Chevron och en silverskål med hornhandtag, allt från K & co, silvervaser och bricka från Slettvoll, silverskålar och burkar från Oscar & Clothilde.

Färgsättningen är genomgående i färgen S 4 grå från Alviks måleri, en kulör som drar åt en blandning av ljus kaki, grått och beige, och är utvald för att framhäva stuckaturen och snickerierna och ge en mjuk och stilfull känsla. Bröstpanelen som löper genom alla rum är vitmålad, liksom övriga snickerier. Golven är genomgående i oljad ekparkett. I hallen sitter en randig tapet från Sandberg.

- Vi fastnade för väggfärgen när vi besökte Kristina Lifors butik, där vi också hittade en tapet från Sandberg som matchade kulören perfekt. Vi hade bestämt oss för att det skulle få sticka ut lite mer i hallen, och nu fångas färgen i övriga rum upp samtidigt som det får ett lite annorlunda uttryck.

Matbordet är måttbeställt från Snickis och har plats för åtta personer. Stolar från Ikea, kökssoffan är platsbyggd liksom två hyllor på vardera sidan. Soffdynor, In your dreams, tyg från Frank & cordinata/ K&co, mönstrad linnekudde från K&co. På bordet mässingsljusstakar från Skultuna. Lampa från Designtorget.

Som accentfärg har man valt en dämpat blågrå nyans som egentligen följde med sänggaveln från den förra bostaden. Nu har den fångats upp i hissgardinerna och i vardagsrummets sammetsklädda pall som inredaren Kristina Lifors hjälpt till att välja ut. Ett annat färgtema är den guldiga nyansen i åtskilliga mässingsföremål som syns här och där.

Vi ville få det hemtrevligare och samtidigt mer stilfullt.

- Jag var trött på det minimalistiska, kromade, högblanka och genomgående vita i våra tidigare lägenheter, vi ville få det hemtrevligare och samtidigt mer stilfullt, med mer karaktär och känsla, säger lägenhetsinnehavaren. Mässingsdetaljerna ger en varm och lyxig känsla. Dessutom passar de i tiden, både för åldern på fastigheten och för att det har blivit modernt igen.

Stilen som har eftersträvats är sober, elegant och varm. Det mörka träet i vardagsrumsmöblerna går igen i matrumsmöblemanget och hallborden. Inspirationen kommer från hotellmiljöer, butiker, inredningsmagasin, och från de föremål som har fått följa med från föregående adresser.

Barvagnen har köpts på Blocket. På vagnen en rund skål i horn, K&co. Tavla av Agneta Pihlström, från NK Inredning.

- Jag märkte vad jag ville ha med mig från tidigare lägenheter och vad jag ville lämna kvar. Att fokusera på inredning som känns tidlös har blivit alltmer viktigt för oss!

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!