Foto: Stephanie Sifvert

Sober lyx hos Åsa Ingrosso: ”Man ska kunna få hotellkänslan hemma”

Lägenheten där Åsa Ingrosso bor med maken Emilio när hon befinner sig i Stockholm, införskaffades som ett alternativ till att bo på hotell. Och att komma hem till Åsa känns som att kliva in i en exklusiv svit!
Carolina Chreisti Eriksson

Åsa Ingrosso öppnar leende dörren till sin lägenhet på 55 välplanerade kvadratmeter. Hon ser solbränd och fräsch ut, klädd i nyanser som matchar den sobra färgskalan i hemmet. Lägenheten, belägen i ett sekelskifteshus i Vasastan i Stockholm, köpte Åsa och hennes man Emilio för två år sedan för att ha någonstans att bo under besöken i Sverige. Innan dess tog de in på hotell varje gång de var i stan. Paret Ingrosso, som vanligtvis bor i Palma på Mallorca där de driver flera restauranger tillsammans, ville gärna fortsätta få den känsla av flärd som ett schyst hotell innebär - och bestämde sig därför för att ha just ”hotellsvit” som ledord när de renoverade och inredde stockholmshemmet.

Inredare och möbelformgivare, designer och vinmakare, stylist och restaurangägare; Åsa Ingrosso har många kreativa ben att stå på och har blivit framgångsrik inom dem alla. Och dessutom något av en kändis på senare år, i och med äktenskapet med kändisen Emilio Ingrosso som varit gift med artisten Pernilla Wahlgren, och som han har barnen Oliver, Bianca och Benjamin med.

Mixade textilkvaliteter i harmonisk färgskala i sovrummet. Sängen från Ikea har fått egendesignad gavel, överkast från Mio och svarta kuddar, THerman. Gardinerna i linne är måttbeställda och kommer från Gotain. Konstväxter från Wexter. ”Sedan köper jag alltid färska snittblommor och sätter i en vas på bordet när vi är här.” Foto: Stephanie Sifvert
Åsa med yorkshireterrier i soffan Ottimo som hon designat själv och säljs av Affordable design, här i nyansen Duke ivory 101. Lampan bakom henne har hon sprejmålat mattsvart, den var från början guldig. ”Skärmen är en specialbeställning från Hallbergs, jag bad dem göra en i rätt storlek”, säger Åsa. Foto: Stephanie Sifvert
Barvagn från Newport. Foto: Stephanie Sifvert

- Bianca kom hit och kollade hur det såg ut och sa att hon ville ha stilen rakt av. Hon är exakt som jag, vill ändra hemma och byta ut grejer hela tiden, berättar Åsa, som hjälpt bonusdottern att få till hennes östermalmslägenhet, där bland annat köksluckorna fick Åsas favoritnyans greige.

Åsas signum som inredare har blivit lyxiga material och diskret smakfulla färgtoner. Väggar, möbler, plädar, kuddar och mattor, ja, det mesta i hemmet går i olika nyanser av beige, vitt, grått och svart. Och inte minst greige.

Bianca kom hit och kollade hur det såg ut och sa att hon ville ha stilen rakt av. Hon är exakt som jag, vill ändra hemma och byta ut grejer hela tiden.

Fröet till åsas karriär såddes i barndomen, i föräldrahemmet i småländska Nässjö.

- Jag kommer från en väldigt inredningsintresserad familj, även om mina föräldrar kanske inte hade samma stil som jag. De har alltid varit intresserade av det estetiska, pappa ritade köket i vårt hus, till exempel, och mamma var dekoratör som ung. Både hon och pappa var måna om att ha fint hemma, berättar Åsa, när vi slår oss ner på de höga barstolarna vid det smart vägghängda köksbordet.

Den vita lampan i fönstren heter Stucco och är Åsas egen design. Den kan fås i flera färger och säljs av Hallbergs. Åsa har även skapat ljushållarna Lina i rökfärgat, skuret glas, med Majas cottage, där 10 procent av intäkterna går till Barncancerfonden. Foto: Stephanie Sifvert
Den höga sänggaveln Euforia är designad av Åsa i samarbete med Wall of trend, liksom fotpallen vid fotändan. Byråerna på var sida om sängen är Ikeas Platsa som Åsa låtit spreja i favoritnyansen greige (kulör 2502Y) och försett med nya ben och beslag. De svarta lamporna heter Legacy, och är från Hallbergs. På Ikeasängen ett överkast från Mio och plädar från Hans Mikael inredning. Väggstuckaturen, som Åsa själv satt upp, kommer från D-cor. Foto: Stephanie Sifvert
Soffbordet Dice är Åsas egen design skapad tillsammans med Cosentino och gjord i tålig kompositsten. Matta från Lüpperts, och väggarna är målade i Alcros kulör Fårö. Mässingsljusstaken Livelli är designad av Åsa för Hilke collection. Den vita porslinsurnan med lock kommer från Newport home. Foto: Stephanie Sifvert

Åsa berättar att hon själv har hållit på med inredning så länge hon kan minnas - och flyttade om möblerna i sitt barndomsrum så ofta att sängen till slut gick sönder.

- Så fort jag hade lite tråkigt ville jag möblera om. Mamma blev tokig på mig, minns Åsa, och tillägger att hon inte nöjde sig med det egna rummet. Hon började möblera om åt kompisar som ville ha hennes hjälp också.

Nu, några decennier senare, har Åsa haft många inrednings- och renoveringsuppdrag av offentliga lokaler på Mallorca, som diskotek, barer och kontor. Att formge egna möbler och föremål, som hon i dag gör tillsammans med olika samarbetspartners, började hon med främst för att hon inte hittade det hon sökte - om det så var en skål eller lampa.

Vilken av de möbler eller föremål som du formgivit är du extra stolt över?

- Mest stolt är jag nog över bordet här i vardagsrummet, som heter Dice och precis har börjat tillverkas. Det är gjort i komposit, som är lika tungt som sten men eftersom det inte är äkta marmor är det mer tåligt. Du skulle kunna slå en hammare i det, försäkrar Åsa när hon visar den ljusgrå kolossen till soffbord.

En glasvägg med svart spröjs, från Smidesrum, delar av mellan sängkammare och vardagsrum. Foto: Stephanie Sifvert
Köket som Åsa har ritat själv är gjort ihop med Kitchen by Paul. Kulören på luckorna, som även finns i Bianca Ingrossos lägenhet, är i Åsas hemliga specialkulör. Den svarta ugnen kommer från Bertazzoni och spishällen från Siemens. Den cylinderformade köksfläkten i mässing, från Fjäråskupan, blir en lyxig inredningsdetalj i sig. Den blev så poppis i affären där Åsa köpte den, att den nu kallas ”Ingrossofläkten”. Foto: Stephanie Sifvert
Kökets taklampa är specialbeställd från Italien. Foto: Stephanie Sifvert

När Åsas ska beskriva sin inredningsstil svarar hon utan att tveka ”hotellsvit”.

- Det har varit så i evigheter. Jag vill inte att man ska känna ”åh vad fint det är!” bara när man är bortrest och bor på hotell - man ska kunna få den känslan hemma.

Men även om inredningen som Åsa står för, och gillar, ser exklusiv ut, behöver den inte vara dyr - det är bara en speciell stil, försäkrar hon.

- Jag är verkligen inte den som tycker att allt måste vara ”brands” - det är fjantigt med snobberi, tycker jag.

Men finns det då något som aldrig skulle komma över tröskeln hos Åsa?

- Gult! Jag avskyr det, särskilt ljusgult. Lila har jag väldigt svårt för också, och terrakotta. Och då får du ändå tänka på att jag bor på Mallorca, skrattar Åsa och antyder en ö full med just de inredningsfärgerna.

Jag är verkligen inte den som tycker att allt måste vara 'brands' - det är fjantigt med snobberi

Det tog ett tag att få till den riktiga hotellkänslan i stockholmshemmet, och inte mycket är sig likt sedan lägenheten köptes, allt har gjorts om!

- Det var ett päronglassfärgat Ikeakök här, berättar Åsa om det nu svart- och greigefärgade köket som Åsa har ritat själv och renoverat ihop med Kitchens by Paul. Och det satt vackra sekelskiftesskåp här innan, som det gjorde lite ont att ta bort. Men de tog bostadsrättsföreningen hand om och sitter nu hemma hos någon annan här i huset, försäkrar Åsa.

I det stora kombinerade vardags- och sovrummet är sovrumsdelen nu avgränsad av en glasvägg med svart spröjs. Åsa hade avsatt tre veckor för att få hemmet klart. Något hon också lyckades med.

Yorkshireterriern Rollo vill vara med på alla bilder, han är en riktig linslus som alltid vill hoppa upp i knät på matte och bli kelad med. Åsas andra hund heter Bailey. Foto: Stephanie Sifvert / Stephanie Sifvert
Det vägghängda köksbordet är egen design. ”En smed fick göra fästena inunder, och så tog jag en spillbit marmor till bordsskivan.” Stolarna, som Åsa älskar, kommer från By Crea. Svartvita foton, Papertown. Foto: Stephanie Sifvert

Vad betyder ditt hem för dig?

- Det betyder allt! Men det måste inte vara i ”just det huset eller den lägenheten” - jag skapar det var jag än är, och jag har flyttat mycket. Jag är nog en orolig själ som gillar att flytta lite för mycket, skrattar Åsa, och förklarar att hon gillar den där fräscha känslan att rensa ut, packa upp i nya skåp, och kanske testa en ny färgskala eller stil.

Maken Emilio delar Åsas inredningsintresse.

- Just i denna har han låtit mig bestämma helt. Och det var rätt skönt, för det kan bli en del tjafs, medger Åsa och berättar att de i början kunde vara oense om ”skitgrejer”, som servettfärger på restaurangerna.

- Men han är exemplarisk när det gäller att hålla rent och fint hemma. Emilio är extremt pedantisk, framför allt när det gäller golven. Det är som att sopskyffeln är fastklistrad i hans hand. Det är nog lite terapi för honom att sopa. Så vi har väldigt rensopade och fina golv, skrattar Åsa.

Emilio är extremt pedantisk. Det är som att sopskyffeln är fastklistrad i hans hand. Det är nog lite terapi för honom att sopa

Vilka inspirationskällor eller stilförebilder har du?

- Kelly Wearstler, den amerikanska designern, är fruktansvärt duktig. Hon jobbar med Hollywood regency-stilen, som är ganska svulstig, med mycket symmetri, och där till exempel en knallgul soffa får bryta av. Just då funkar gult, medger Åsa med ett leende.

På Mallorca bor paret i en stor fyra med takterrass och utsikt över Medelhavet, en snabb promenad från citykärnan i Palma. Och det är där Åsa ser sin framtid, hon älskar ön. Kanske kommer vi i framtiden kunna kliva in i ett riktigt ”Ingrossohotell” vid Medelhavet!

- Ja vi har pratat om det i evigheter, att öppna ett La Perla-boutiquehotell, där varje rum har en egen stil, det vore sjukt roligt. Lite som på Bomans hotell i Trosa. Ägaren där är faktiskt en inspirationskälla också, avslutar Åsa.

Ur Sköna hem nr 8 2021.

LÄS MER: Skärgårdsdröm på 30 kvadrat – se den magiska insidan

LÄS MER: Humor och överraskningar i inredarens egna trähus