Foto: Patric Johansson

Snyggt och smart på få kvadrat – kika in på Josefinas 35 välplanerade kvm

Två krav: Ett område hon gillade och en liten men ändå ”vuxen” lägenhet. Och visst lyckades Josefina! Kika in på 35 välplanerade kvadratmeter.

Cecilia von Mentzer

Göteborgstjejen Josefina Källberg landade i huvudstaden efter studier i ekonomi och marknadsföring. Jobb hade hon, nu skulle hon bara gå iland med bostad också. Som nyexaminerad är budgeten aningen begränsad. Hon gick grundligt tillväga och ställde två krav: Hon måste gilla kvarteren, och även om ekonomin bara tillät en liten lya skulle den ändå rymma bra kök, gott om förvaring och kännas ”vuxen”. Studentboende var hon klar med.

Öppningen med dubbeldörrar mellan kök och vardagsrum skapar härlig kontakt mellan rummen. Svart kök från Ikea. Foto: Patric Johansson
I rummet finns en hel garderobs­ vägg och kakel­ugn. Väggfärg Grådis, Alcro. Sängkläder från Åhléns, elefant­kudde, Svenskt tenn. Foto: Patric Johansson
Grådis heter väggfärgen från Alcro. De två fåtöljerna i grön manchester kommer från NK och bär namnet Lilla Eva. Spotlight från Flos. Foto: Patric Johansson

– Jag gillar Vasastan, det är ett lugnt område. Nu bor jag mittemellan Odenplan och Hagaparken. I en liten lägenhet där alla komponenter finns på plats. Helt perfekt, säger Josefina.

Enrummaren ligger på femte våningen i ett hus från 1914. Trots att den bara är 35 kvadratmeter ryms ändå allt som behövs för att göra ett boende till ett hem. Och detaljerna som skänker det lilla extra: plankgolv i original som målats ljusa, spröjsade fönster och enkla takrosetter. Takhöjden på 3,10 meter bidrar förstås till rymden. Liksom de höga fönstren som släpper in mycket ljus.

– Jag tyckte om vyn från hallen rakt in köket direkt. Och att lägenheten inte är avstyckad utan känns genuin. Jag har bott in mig, renoverat långsamt och ändrat mycket, men det fina plankgolvet har jag inte rört.

Intill fåtöljen Lilla Eva står paret Eames plaststol Dax, en snygg krock. Foto: Patric Johansson
De nyinsatta dubbeldörrarna öppnar upp mellan kök och vardagsrum. Lampa, Gubi. Stolar, Kartell. Foto: Patric Johansson
Väggen i köket är målad i Alcrofärgen Fajans. Foto: Patric Johansson
På köksbänken Rörstrandvas, arvegods, EM-termos från Stelton och tekanna från Bredemeijer. Foto: Patric Johansson
Det gamla pelarbordet kommer från familjens sommarhus, och med iläggsskiva kan man sitta sex personer här. Lampa, Gubi, vas från Housedoctor. Två Kartellstolar, den med armstöd är ett loppisfynd. Gardinlängd, Himla. Foto: Patric Johansson

Vita väggar fick bli grå, även taket har målats i samma grå ton. De vita inslagen står golv och garderobsväggar för. För att öppna upp mellan kök och vardagsrum/sovrum satte hon in dubbeldörrar.

– Öppningen gjorde att det blev en mer social känsla här hemma. Jag kan lägga i en skiva i bordet och då kan vi sitta sex personer i köket. Jag gillar att ha kompisar på middag.

Att möblera smart på få kvadrat är alltid en utmaning. Det ska finnas plats för säng, matplats och umgänge. Och ändå inte kantra åt det övermöblerade hållet. Hur tänkte då Josefina?

– Jag valde bort soffa. Först hade jag en, men tillsammans med sängen såg det inte klokt ut. Två stora möbler i ett litet rum, nej det går bort. Nu står min mormors gamla NK-fåtöljer Lilla Eva av Kerstin Hörlin-Holmquist framför fönstret. Så nätta och fina, i grönt manchestertyg som färgklickar i det grå.

Teven har Josefina också sålt. Det är på datorn det händer ändå. Eftersom köksbänken är hela tre meter lång har hon lyckats få in både disk- och tvättmaskin där. Det förenklar livet. En garderob i hallen och fyra i det kombinerade sov- och vardagsrummet gör att hon inte behöver sakna plats för kläder, skor och städattiraljer.

Hallväggen är tapetserad med Hexagon, Cole & son. Stol av Børge Mogensen, skor från ATP atelier. Foto: Patric Johansson
Josefina Källberg hemma i sin ombonade enrummare i Vasastan i Stockholm. Foto: Patric Johansson

Inredningsmässigt blandar hon gärna in lite nytt bland kärt arvegods. Som en Gubilampa över matbordet – som har stått i familjens sommarhus i Bohuslän. En Le Klint-skärm på Carl Malmstens golvlampa Staken. Dessutom kryddar Josefina med inköp från sina resor. Hennes stora surfintresse har tagit henne till bland annat Bali, Sri Lanka och Costa Rica.

– Jag stortrivs här, med ljuset, lugnet och alla trevliga grannar. Men det är klart, får jag drömma så skulle ett litet torp eller kolonilott sitta fint som kontrast till livet i stan.

Följ Josefina på instagram @josefinakallberg.

Styling: Myrica Bergqvist

LÄS MER: Skärgårdsdröm på 30 kvadrat – se den magiska insidan

LÄS MER: 60-talsteak, Svenskt tenn och magisk utsikt – välkommen till arkitektens skärgårdsdröm