Foto: Pernilla Hed

Ett skräddarsytt renoveringsobjekt

Renoveringsobjekt ger möjlighet att skräddarsy sitt boende. Lägenheten blev ett perfekt boende för inredningsintresserad mamma med nästan-vuxna barn.

Visserligen var lägenheten, som ligger några kliv från Östermalmstorg i Stockholm, ett totalt renoveringsobjekt när Britt-Marie Pielbusch såg den första gången. Men charm hade den, och framförallt var det husets läge mellan två gårdar hon föll för. Vem kan motstå kakelugnar i varje rum, vackra trägolv och bländande solljus i rummen, i ett hus byggt år 1886? 

Foto: Pernilla Hed

Storleken på cirka 90 kvadratmeter passade också bra, perfekt att bo själv i tillsammans med hunden, när snart vuxna sönerna Adam och Gustav så småningom flyger ut. Allt sammantaget en utmaning att ta sig an som Britt-Marie helt enkelt inte kunde motstå.

– Jag har en passion för inredning och en vision om hur jag vill förändra så att det passar mig och min familj, berättar Britt-Marie. Tidigare, innan jag blev fastighetsmäklare på Eklund  Stockholm New York, arbetade jag som inredare av offentliga miljöer och kontor på ett större företag. 

Intresset för inredning, färg och form har funnits med sedan barnsben, och Britt-Marie har nästan alltid haft något projekt på gång.

– I föräldrahemmet ägnade jag min fritid åt att möblera om hemma, allt för att överraska mamma!

Totalrenoveringen av den här lägenheten tog nästan fyra månader. Resultatet har blivit ett färgstarkt och tidlöst hem med en modern touch. Ett stort allrum med kök och tre sovrum är precis vad familjen behöver. 

– När man renoverar ett hem från grunden är det viktigt att tänka igen­om allting noga, så att man inte missar funktionella bitar som till exempel förvaring, säger Britt-Marie. 

Och tänkt igenom har hon gjort, för här finns gott om smart förvaring.

För att öppna upp och få maximalt ljusinsläpp i den långa hallen som löper i mitten längs hela lägenheten bytte hon ut de gamla dörrarna. De har ersatts med franska, antika spröjsade svängdörrar. En platsbyggd garderob har försetts med glasdörr och inbyggd belysning. Ett bra knep om man vill att hallen ska se större ut.

Foto: Pernilla Hed

Till vänster om hallen ligger sovrum, kök, matrum och vardagsrum. Väggarna och trägolven fick vit färg och väggen mellan kök och vardagsrum öppnades upp. Två stora fönster i fil med vita linnegardiner släpper in mycket dagsljus och skapar, tillsammans med de båda fungerande kakelugnarna, grunden till atmosfären i våningen. Till höger sett från hallen, ligger en gästtoalett, sovrum och ett stort badrum. Britt-Maries stora sovrum med kakelugn och mönstrade tapeter på väggarna, har inretts med mörka bokhyllor. Den lite mörkare färgskalan gör att det känns ännu mer ombonat. Det andra sovrummet har en likadan tapet i en annan färgställning, och även här finns en kakelugn. Det rummet fungerar som ett kombinerat gästrum och arbetsrum.

Britt-Marie är inte rädd för att blanda mönster, och den vita grunden i möbler, väggar och golv får en snygg twist av de många färgstarka textilierna och kuddarna. Konsten på väggarna tillför också ett starkt uttryck, och förstärker färgerna i rummen.

Tapeterna som återkommer i sovrummen med samma motiv men i olika färgställningar, skapar en helhet. En annan gemensam nämnare i sovrummen är möblernas mörkare träslag, vilket ger hög mysfaktor.

Foto: Pernilla Hed

–I mina olika boenden genom åren har det alltid varit hem med behov av renovering. Jag får alltid en idé ganska direkt om hur jag vill ändra allt för att det ska anpassas till familjens behov. Det slutar alltid med totalrenovering, säger Britt-Marie och ler stort. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Sköna hem här!