Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Med god hjälp av sin morfar har Simon lyckats återställa husets charmiga gamla glasveranda. Efter en massiv ogräsrensning blev den vackra stenfoten synlig igen.Med god hjälp av sin morfar har Simon lyckats återställa husets charmiga gamla glasveranda. Efter en massiv ogräsrensning blev den vackra stenfoten synlig igen.Med god hjälp av sin morfar har Simon lyckats återställa husets charmiga gamla glasveranda. Efter en massiv ogräsrensning blev den vackra stenfoten synlig igen.
Med god hjälp av sin morfar har Simon lyckats återställa husets charmiga gamla glasveranda. Efter en massiv ogräsrensning blev den vackra stenfoten synlig igen. Foto: Jonas Lundberg

Simon, 24, renoverar sitt sjätte hus: ”Min passion”

Förfallna hus har blivit en passion för dekoratören och renoveringsentusiasten Simon Olsson, 24. I den skånska byn Eket fann han det slitna sekelskifteshuset som nu blivit hans personliga hem. Den gamla smedjan är en stämningsskapare både ute och inne.

Vackra gamla hus med unik charm har blivit en passion i livet för dekoratören och husinspiratören Simon Olsson. Om huset i fråga är nedgånget och i stort behov av renovering är det ingen nackdel, snarare tvärtom. Renoveringsentusiasten Simon är vid 24 års ålder redan inne på sitt sjätte renoveringsobjekt. Hans allra nyaste projekt är en före detta lanthandel i Falkenberg vars renoveringsresa även kommer att skildras i en kommande säsong av Husdrömmar i SVT.

– Min passion att få skapa och restaurera för mig ständigt framåt, jag älskar att ha ett nytt projekt, säger Simon. 

HEMMA HOS SIMON

Här bor: Simon Olsson, 24, och deltidssambon Anders.

Gör: Dekoratör och säljare på ett möbelföretag, samt driver en del egna projekt.

Var: Eket i Skåne.

Bor: Hus byggt vid förra sekelskiftet samt ett nytt renoveringsprojekt i Falkenberg.

Instagram: @simonolsson.officiell

Just nu: Gör det sista i renoveringen av huset i Skåne och renoverar huset i Falkenberg.

Elhus och smedja bildar en mysig miljö där ljusslingor skapar stämning på kvällen. Blomsterhyllan är gjord av återbruk. Genom att ta ner en vägg placerade Simon kakelugnen i kök och matrum.Elhus och smedja bildar en mysig miljö där ljusslingor skapar stämning på kvällen. Blomsterhyllan är gjord av återbruk. Genom att ta ner en vägg placerade Simon kakelugnen i kök och matrum.Elhus och smedja bildar en mysig miljö där ljusslingor skapar stämning på kvällen. Blomsterhyllan är gjord av återbruk. Genom att ta ner en vägg placerade Simon kakelugnen i kök och matrum.
Elhus och smedja bildar en mysig miljö där ljusslingor skapar stämning på kvällen. Blomsterhyllan är gjord av återbruk. Genom att ta ner en vägg placerade Simon kakelugnen i kök och matrum. Foto: Jonas Lundberg
Glasverandan har utsikt mot den lilla uteplatsen där väggen pryds av gratisfyndade tavlor.Glasverandan har utsikt mot den lilla uteplatsen där väggen pryds av gratisfyndade tavlor.Glasverandan har utsikt mot den lilla uteplatsen där väggen pryds av gratisfyndade tavlor.
Glasverandan har utsikt mot den lilla uteplatsen där väggen pryds av gratisfyndade tavlor. Foto: Jonas Lundberg
Under flera lager av puts och tapet dolde sig kökets fina tegelvägg.Under flera lager av puts och tapet dolde sig kökets fina tegelvägg.Under flera lager av puts och tapet dolde sig kökets fina tegelvägg.
Under flera lager av puts och tapet dolde sig kökets fina tegelvägg. Foto: Jonas Lundberg

Huset i Skåne där Simon även bor i dag hade renoverats hårt av tidigare ägare. I Simons händer har det genomgått en total makeover med byggepokens karaktär och charm som förebild, och inretts modernt rustikt med en twist av färgsprakande bohemisk elegans. Precis som med Simons tidigare hem blev han helt förälskad när han såg annonsen på Hemnet. Att sekelskifteshuset hade en tillhörande smedja gjorde honom extra nyfiken.

– Huset hade unika attribut, vackra detaljer och potential att bli något coolt. Flera av punkterna som jag hade på min ”lista” över saker jag ville ha i mitt nya boende fanns här, säger han.

Simon, som då bodde i en lägenhet i Klippan, tog efter arbetsdagens slut bilen till byn Eket för att ta sig en titt på huset.

– Jag körde förbi huset sakta, och konstaterade att det där huset var helt rätt för mig, det bara stod och väntade på att jag skulle ta hand om det och älska det. En patinerad pärla med möjligheter, precis som det står på skylten när man rullar in i Eket ”Byn med möjligheter”, säger Simon, som kontaktade mäklaren redan dagen därpå.

– Vi kom överens om ett pris som gjorde att jag fick köpa huset, trots att det fanns en lång lista med intressenter på fastigheten. Någon dag senare fick jag för första gången se huset både utanpå och inuti och gå på en rundvisning. Det var som att komma till en sommaridyll, en kvart senare signerade jag kontraktet, säger Simon.

”En annan lyckad förändring var när jag rev ner väggen till det lilla sovrummet med kakelugn som låg innanför köket. Tidigare hade den vackra kakelugnen liksom varit satt på undantag, nu fick den en central plats i kökets nya matrumsdel”, säger Simon.”En annan lyckad förändring var när jag rev ner väggen till det lilla sovrummet med kakelugn som låg innanför köket. Tidigare hade den vackra kakelugnen liksom varit satt på undantag, nu fick den en central plats i kökets nya matrumsdel”, säger Simon.”En annan lyckad förändring var när jag rev ner väggen till det lilla sovrummet med kakelugn som låg innanför köket. Tidigare hade den vackra kakelugnen liksom varit satt på undantag, nu fick den en central plats i kökets nya matrumsdel”, säger Simon.
”En annan lyckad förändring var när jag rev ner väggen till det lilla sovrummet med kakelugn som låg innanför köket. Tidigare hade den vackra kakelugnen liksom varit satt på undantag, nu fick den en central plats i kökets nya matrumsdel”, säger Simon. Foto: Jonas Lundberg
Matrummet har vackra väggar med Boråstapeters Gocken Jobs Granatäpple, som matchar den gråmålade bröstpanelen i kulören Silhouette grey från Col.r/Bauhaus.Matrummet har vackra väggar med Boråstapeters Gocken Jobs Granatäpple, som matchar den gråmålade bröstpanelen i kulören Silhouette grey från Col.r/Bauhaus.Matrummet har vackra väggar med Boråstapeters Gocken Jobs Granatäpple, som matchar den gråmålade bröstpanelen i kulören Silhouette grey från Col.r/Bauhaus.
Matrummet har vackra väggar med Boråstapeters Gocken Jobs Granatäpple, som matchar den gråmålade bröstpanelen i kulören Silhouette grey från Col.r/Bauhaus. Foto: Jonas Lundberg
Vardagsrummet är ombonat inrett med vackra textilier och möbler i naturmaterial. Spegelpaneler i vitt möter väggar i kulören Platinum grey från Col.r/ Bauhaus. Spegel, Iems. Gungstol, Ikea.Vardagsrummet är ombonat inrett med vackra textilier och möbler i naturmaterial. Spegelpaneler i vitt möter väggar i kulören Platinum grey från Col.r/ Bauhaus. Spegel, Iems. Gungstol, Ikea.Vardagsrummet är ombonat inrett med vackra textilier och möbler i naturmaterial. Spegelpaneler i vitt möter väggar i kulören Platinum grey från Col.r/ Bauhaus. Spegel, Iems. Gungstol, Ikea.
Vardagsrummet är ombonat inrett med vackra textilier och möbler i naturmaterial. Spegelpaneler i vitt möter väggar i kulören Platinum grey från Col.r/ Bauhaus. Spegel, Iems. Gungstol, Ikea. Foto: Jonas Lundberg

Några veckor senare stod Simon utanför huset med nyckeln i hand. Full av förväntan påbörjade han renoveringsarbetet redan samma kväll.

– Jag började lite överallt första dygnet och var till och med ute i trädgården och planerade för hur jag skulle kunna återge den ett äldre utseende med grusgångar och prunkande rabatter. Jag är inte så duktig på att ta ett projekt i taget utan gör gärna allt på en gång. Jag gillar att se hur min vision växer fram lite för varje dag, säger Simon.

Jag valde att rensa bort allt annat och låta det gamla som var kvar spela huvudrollen igen.

De gamla trägolven var täckta med plastmattor, fönstren i verandan var igensatta med masonitskivor och i stället för en tidsenlig pardörr fanns en brun dörr med frostat glas. Simon visste precis vad han ville göra med sekelskifteshuset som hade helrenoverats på 1950-talet.

– Min plan var att plocka fram så mycket som möjligt av de gamla ytskikten som låg gömda under nyinsatt byggmaterial och sedan tillsätta material som rimmar med känslan i ett äldre hus. Det fanns inte mycket kvar av det gamla i huset förutom bjälkar, tegelväggar och trägolv. Jag valde att rensa bort allt annat och låta det gamla som var kvar spela huvudrollen igen, säger han.

Han minns den fantastiska förvandlingen som uppstod när han började riva ner innertaket.

– Takhöjden blev så mycket högre, och det kändes med ens så mycket luftigare i rummen. En annan lyckad förändring var när jag rev ner väggen till det lilla sovrummet med kakelugn som låg innanför köket. Tidigare hade den vackra kakelugnen liksom varit satt på undantag, nu fick den en central plats i kökets nya matrumsdel, säger han.

I dag har bottenvåningen en stor sammanhängande yta bestående av kök, matrum och vardagsrum, den enorma gamla murstocken i mitten utgör husets hjärta av tegel.

– Tegel skapar karaktär. Lyckan var total när jag hittade tegelväggar under lager av puts och tapeter. Och när man kollar på murstocken kan man ana att det en gång i tiden funnits flera eldstäder i huset. Kanske en bakugn eller en vedspis? Tänk om väggarna kunde tala, säger han.

Genom att ta bort en vägg gjorde Simon kallhallen bakom badrummet till ett mysigt sommarkontor på fyra kvadrat.Genom att ta bort en vägg gjorde Simon kallhallen bakom badrummet till ett mysigt sommarkontor på fyra kvadrat.Genom att ta bort en vägg gjorde Simon kallhallen bakom badrummet till ett mysigt sommarkontor på fyra kvadrat.
Genom att ta bort en vägg gjorde Simon kallhallen bakom badrummet till ett mysigt sommarkontor på fyra kvadrat. Foto: Jonas Lundberg
Ett nedsänkt tak, hellånga gardiner och en dekorativ akustikpanel ger sovrummet en rofyllt inbjudande hotellkänsla.Ett nedsänkt tak, hellånga gardiner och en dekorativ akustikpanel ger sovrummet en rofyllt inbjudande hotellkänsla.Ett nedsänkt tak, hellånga gardiner och en dekorativ akustikpanel ger sovrummet en rofyllt inbjudande hotellkänsla.
Ett nedsänkt tak, hellånga gardiner och en dekorativ akustikpanel ger sovrummet en rofyllt inbjudande hotellkänsla. Foto: Jonas Lundberg
Den charmiga smedjan används flitigt för mingel och mysiga middagar.Den charmiga smedjan används flitigt för mingel och mysiga middagar.Den charmiga smedjan används flitigt för mingel och mysiga middagar.
Den charmiga smedjan används flitigt för mingel och mysiga middagar. Foto: Jonas Lundberg

Köket är platsbyggt och handgjort av en tidigare ägare på 1950-talet, men behövde en rejäl uppfräschning. Nu har köket även fått en ny köksö som blivit en given samlingspunkt för både matlagning och middagar. De patinerade gamla takbjälkarna bryter snyggt mot den moderna inredningen och bidrar med rustik karaktär.

När Simon var i gång med att skapa en ny planlösning satte han upp en vägg i vardagsrummet så att det blev ett nytt sovrum. Det har inretts till en avkopplande oas med nedsänkt tak, akustikpaneler och inredning i lugna, dova kulörer.

För att ge huset tillbaka lite av sekelskifteskänslan har Simon satt upp väggpaneler i vardagsrum och matrum. De gedigna gamla trägolven har plockats fram och målats vita och så har Simon tapetserat köket med en blommönstrad tapet som skapar trivsam stämning.

Med hjälp av Simons händige morfar har även den gamla verandan fått tillbaka sitt sekelskiftesutseende med gamla fönster och en tidstypisk pardörr. Den ena gamla kallfarstun har Simon byggt om till ett trivsamt sommarkontor på fyra kvadrat.

– Jag har ofta en färdig bild i huvudet av hur jag vill att det ska bli, men den kan ändras snabbt om jag får ett nytt infall. Jag går på känsla när jag renoverar, inte efter vad andra ska tycka och tänka, säger han.

Eternellerna hänger på tork i det gamla elhuset som Simon har inrett till ett rustikt uterum med italienska influenser.Eternellerna hänger på tork i det gamla elhuset som Simon har inrett till ett rustikt uterum med italienska influenser.Eternellerna hänger på tork i det gamla elhuset som Simon har inrett till ett rustikt uterum med italienska influenser.
Eternellerna hänger på tork i det gamla elhuset som Simon har inrett till ett rustikt uterum med italienska influenser. Foto: Jonas Lundberg
”Här sitter man gärna en ljummen sommarkväll och sippar på ett glas vin och njuter av en ostbricka i trevligt sällskap”, säger Simon.”Här sitter man gärna en ljummen sommarkväll och sippar på ett glas vin och njuter av en ostbricka i trevligt sällskap”, säger Simon.”Här sitter man gärna en ljummen sommarkväll och sippar på ett glas vin och njuter av en ostbricka i trevligt sällskap”, säger Simon.
”Här sitter man gärna en ljummen sommarkväll och sippar på ett glas vin och njuter av en ostbricka i trevligt sällskap”, säger Simon. Foto: Jonas Lundberg
Piedestalen, som fick följa med hem från en loppis i Dalsland, drar blickarna till sig i den delen av smedjan där man förr i tiden brukade sko hästar.Piedestalen, som fick följa med hem från en loppis i Dalsland, drar blickarna till sig i den delen av smedjan där man förr i tiden brukade sko hästar.Piedestalen, som fick följa med hem från en loppis i Dalsland, drar blickarna till sig i den delen av smedjan där man förr i tiden brukade sko hästar.
Piedestalen, som fick följa med hem från en loppis i Dalsland, drar blickarna till sig i den delen av smedjan där man förr i tiden brukade sko hästar. Foto: Jonas Lundberg
Jag älskar unika saker med historia, och gamla tiders hantverk som är gjort för att hålla länge.

Inredningen i huset är välkomnande och varm, en färgstark mix av gammalt och nytt, med gott om fina blickfång och lekfulla detaljer.

– Jag har försökt lyssna in huset och platsen när jag inredde här. När jag rev ner lager av tapet och hittade gamla väggkulörer under fick jag inspiration till hur huset skulle färgsättas och inredas, säger Simon, som gärna inreder med återbruk och loppisfynd.

– Jag älskar unika saker med historia, och gamla tiders hantverk som är gjort för att hålla länge. Om man som jag gillar att förnya hemma ofta blir det inte hållbart att köpa nya möbler stup i kvarten. Tack vare andrahandsfynd kan jag göra om utan att det kostar en förmögenhet, säger Simon, som i dagsläget bara utnyttjar bottenvåningen på 85 kvadrat. Övervåningen är än så länge en oinredd vind, som Simon också har planer för framöver.

Men så här års kretsar de flesta idéerna kring den lummiga trädgården där Simon har inrett flera trivsamma uteplatser. De charmiga gamla uthusen som bidrar till den gemytliga gårdsmiljön har också kommit väl till pass. Smedjan används frekvent till mingel och mysiga middagar med vänner. Det gamla elhuset har Simon gjort om till ett Italieninspirerat uterum.

– Här sitter man gärna en ljummen sommarkväll och sippar på ett glas vin och njuter av en ostbricka i trevligt sällskap, säger han.

Se även: