Sekelskiftesfemman är inredd med djungeltema & franska muraltapeter, titta in!

Sydafrikanskt djungelliv, franska slottsmuraler och snäckskals­kantade somrar på Fjällbacka. Tre spår utgör basen i Karins och Gustafs ombonade sekelskiftesfemma.

Sofia Tretow

Karin och Gustaf Bonde är båda uppvuxna på landet, och delar ett stort intresse för jakt och friluftsliv. Därför har de också valt att bo på lantliga Mörkö, en knapp timme från centrala Stockholm. Men med två små barn, hektiska jobb och pendlingstiden att förhålla sig till, resulterade längtan efter en andra bostad i city i att de också skaffade en femrummare på Östermalm. Fyra av rummen i lägenheten från 1903 ligger i fil ut mot Skeppargatan.

– De förra ägarna hade skalat bort en del av de tidstypiska detaljerna, men med hjälp av 300 meter profilerade lister, en stuckatör och inredaren Sofia Tretow från Tretow deco lade vi till den sekelskiftescharm som våningen längtade efter, berättar Karin.

Medan Gustaf och Karin slet sitt hår för att göra verklighet av Sofias stuckaturförslag och få listverket på plats med rätt proportioner – sammanställde Sofia en plan som inkluderade färgsättning, belysning, möbler, mattor och de oumbärliga inredningsdetaljerna.

Vi ville absolut inte ha några fula 50-talsmöbler eller konstglas
Till lyst och fägring – den inbyggda bokhyllan i djungelbiblioteket rymmer både böcker och konstfulla föremål. Foto: Anne Nyblaeus
Sovrummets iögonfallande tapet från franska Ananbô lämnar ingen oberörd. De gamla gardinerna syddes om till en sänghimmel, som välvts över sänggaveln klädd i djupgrön sammet från Mimosa by Inka. Lampor, Oscar & Clothilde, överkast, Mimou, pölkuddar, Mimosa by Inka, pälspläd, Newport. Foto: Anne Nyblaeus
I hallen etableras färgskalan snabbt, med grå toile-de-jouy-tapet och snickerier målade i kulören Worsted från Farrow & Ball. Sittbänken från Classic Collection ger rumskänsla. Foto: Anne Nyblaeus
Tältet i tapetmotivet ekar i sängkappan som är sydd av kraftigt väderbeständigt tälttyg. Foto: Anne Nyblaeus
Djungelbiblioteket stoltserar med en zebrarandig tapet från Thibaut som trots mönstret har ett lugnt uttryck. Mattan Cheetah från Layered passar temat. Sammetsfåtöljer från Eichholtz. Lampa, bord och tryck, Oscar & Clothilde. Mönstrade kuddar, Pagoda, Manuel Canovas. Foto: Anne Nyblaeus

– Vi ville absolut inte ha några fula 50-talsmöbler eller konstglas – sådant kommer inte över tröskeln! I övrigt fick Sofia fria händer, konstaterar Karin.

Den avskalade eldstaden som gränsar av mellan vardagsrum och kök fick en uppgradering och ett helt nytt uttryck med hjälp av stuckatur; våningen målades i dämpade kulörer från Farrow & Ball och in kom också tapeter från amerikanska Thibaut och franska Ananbô. Det hela rundades av med möbler och detaljer från Oscar & Clothilde, Newport och auktionssajten Barnebys. Resultatet blev rogivande och mjukt.

Med hjälp av 300 meter profilerade lister lade vi till efterlängtad sekelskiftescharm

– Min favoritplats är i fåtöljen i köket, men det jag är mest glad och stolt över är tapeten i sovrummet. Den är fantastisk! Det kan vara bra att tänka på: Med en rejält mönstrad tapet kan resten av rummets detaljer och möbler hållas enkla, säger Karin.

Sofia tog fasta på parets natur- och jaktintresse och lät djungel- och jakttemat gå igen i detaljer och tapeter, och uppmuntrade Karins önskan att visa upp sin vackra snäcksamling från resor och somrarna i Fjällbacka.

– Ingen av oss är minimalist. Vi tycker om att omge oss med vackra saker, och vi ville inreda med mycket textilier, mattor och gardiner. Nu har vi ett hem som är inrett med eftertanke, där alla element hänger ihop, och en målbild så att vi själva kan fortsätta bygga vidare i samma anda, säger Karin.

I samråd med Sofia och efter många diskussioner om de perfekta färgnyanserna budades matsalsmöbler, serviser och vackra ytterfoder in.

Vi har ett hem som är inrett med eftertanke, alla element hänger ihop
I vardagsrummet punkteras den fridfulla färgskalan av frodig växtlighet och svarta accenter. Soffa från Melimeli, gustaviansk bergèrefåtölj, Epok/Tretow deco, ottoman/soffbord, Welcome home company klädd i tyg Shadows från GP & J Baker. Krysspall, Frejas boning, sidenlampor, Oscar & Clothilde, matta, Sicoma, taklampa i mässing, Eichholtz. Foto: Anne Nyblaeus
Den moderna eldstaden ramades in med stuckatur och blev på så sätt rummets stora blickfång. Tapet från Ananbô, taklampa, Eichholtz, baljfåtölj, Oscar & Clothilde. Pall från Frejas boning. På väggarna syns kulörerna Worsted och Peignoir från Farrow & Ball. Foto: Anne Nyblaeus

 

 

Från vardagrummet ser man hela vägen in genom köket och vidare in till biblioteket och sovrummen. Matbord och stolar köpta via Barnebys, stolsitsarna är klädda i tyget Anvers, Manuel Canovas. Bergèrefåtölj, Epok/Tretow deco, med kudde från Oscar & Clothilde. Foto: Anne Nyblaeus
Ett kök från Ikea som platsbyggts och anpassats smälter sömlöst in i inredningen. Foto: Anne Nyblaeus
Gästtoaletten fick en lekfull tapet från Braquenié – Rozière fond uni – och gick från intetsägande till att vara ett litet smycke. Foto: Anne Nyblaeus
Med en rejält mönstrad tapet kan resten av rummets detaljer hållas enkla

– Gustaf smusslar in allehanda auktionsfynd när han tror att jag inte ser, skrattar Karin. Rätt som det är står det någon gigantisk pjäs i vardagsrummet, men då kan jag säga: ”Tyvärr, inredaren har förbjudit den.”

Även om man anlitar en inredare – eller kanske i synnerhet just då – kan man återbruka och modifiera sådant man har.

Gamla välsydda – men för korta – sidengardiner förlängdes med likadan sammet som klär sänggaveln, och ett par av dem gjordes om till sänghimmel. Den gamla bokhyllan som stod i lägenheten när paret flyttade in försågs av Gustaf med belysning, och matsalsstolarna uppdaterades till modern standard med hjälp av nytt tyg som speglar parets kärlek till blåvitt porslin.

Att jobba med Karin och Gustaf räknar Sofia Tretow själv som ett av de absolut roligaste inredningsuppdragen hon haft.

– Jag älskar att se hur de nu med stor intuition och känsla fyller på med sådant som följer stilen som vi tillsammans har arbetat fram. Dessutom är det extremt roligt att de löser inredningsskulder med hushållsvalutan ”uscados” (idén är ­tagen från humorprogrammet Solsidan i TV4, red:s anm). ­Senast, hade Karin nästan gått i uscadoskonkurs eftersom Gustaf blivit tvungen att fixa distansklossar till gardinstången.

Inredningsanalys av Sköna hems inredare Marie Wärme

Det djuriska temat är inte bara en fluga! Leopard- och zebramönster räknas numera till de tidlösa motiven, som ränder och rutor. Jämte prunkande växtmönster är detta dekor som fungerar i hem av både bohemisk och mer borgerlig karaktär.

1. Storsint

Väggar med stormönstrade motiv får oss att drömma om fjärran platser och skapar en tydlig atmosfär. De passar utmärkt i det mindre rummet, som hall, badrum ­eller sovrum, där inte så mycket annat behöver fokus. Tänk på att väggar i ­angränsande rum behöver harmoniera i mönster och/eller färg.

2. Uppenbar men sober

Zebrarandiga tapeten i en mild färg­ställning ger ett mjukt, vilsamt intryck och fungerar utmärkt ihop med livligare mönster och färger.

3. Genomgående färgskala

Här finns en tydlig och väl genomförd färgskala i inredningen med toner hämtade ur sovrummets motivtapet, varma, kalla ­beige och grå nyanser i vackert samspel med klara accenter i gröna toner.

4. Detaljerna

Kinesiska krus och teburkar, korallmotiv, snäckor, askar i pärlemor och statyetter ger en känsla av samlade minnen. Små vackra ting från resor (eller eklektiska inrednings­butiker) ger ett ombonat hem.

Foto: Anne Nyblaeus
Foto: Anne Nyblaeus

LÄS MER: Årets vackraste hem: Ombonat, blomster och färg i stilsäkra drömnästet
LÄS MER: Djursholmsvillan är som klippt ur en scen i The great Gatsby, titta in!

Se oemotståndliga sekelskiftesvillan som fått tidlöst elegant styling