Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Anne Nyblaeus

Se toppinredarens "lyxiga" budgetlösningar (Ikeas Malm blev drömsäng)

Ett riktigt drömuppdrag är förstås när en inredare får helt fria händer. Geir Oterkjær valde att gå mörkt och maskulint hemma hos Fredrik, och resultatet känns mycket exklusivt. Men det vore inte Geirs verk om han inte blandade in lite ”skräp” också …

Inredaren Geir Oterkjærs senaste uppdrag åt domaren Fredrik hade en stram budget. Då får man leta lite på secondhand efter vintagefynd att fixa till. Resultatet har blivit personligt och maskulint i en internationell, gångbar stil.

Den generösa grönskan står på ett blomsterbord framför en spegel och ger liv i det stilrena rummet. Soffa i grå ullflanell från Mio, kuddar från Slettvoll och H&M Home. Två soff­bord står intill varandra, ett i jakaranda och ett i svartsprayat bokträ, vart och ett köpta för under hundralappen på loppis. Fåtöljparet är ett omklätt fynd från Blocket klätt med nya pepitarutiga dynor av Kungsholmens tapetserarverkstad. Matta, Desyt.Den generösa grönskan står på ett blomsterbord framför en spegel och ger liv i det stilrena rummet. Soffa i grå ullflanell från Mio, kuddar från Slettvoll och H&M Home. Två soff­bord står intill varandra, ett i jakaranda och ett i svartsprayat bokträ, vart och ett köpta för under hundralappen på loppis. Fåtöljparet är ett omklätt fynd från Blocket klätt med nya pepitarutiga dynor av Kungsholmens tapetserarverkstad. Matta, Desyt.Den generösa grönskan står på ett blomsterbord framför en spegel och ger liv i det stilrena rummet. Soffa i grå ullflanell från Mio, kuddar från Slettvoll och H&M Home. Två soff­bord står intill varandra, ett i jakaranda och ett i svartsprayat bokträ, vart och ett köpta för under hundralappen på loppis. Fåtöljparet är ett omklätt fynd från Blocket klätt med nya pepitarutiga dynor av Kungsholmens tapetserarverkstad. Matta, Desyt.
Den generösa grönskan står på ett blomsterbord framför en spegel och ger liv i det stilrena rummet. Soffa i grå ullflanell från Mio, kuddar från Slettvoll och H&M Home. Två soff­bord står intill varandra, ett i jakaranda och ett i svartsprayat bokträ, vart och ett köpta för under hundralappen på loppis. Fåtöljparet är ett omklätt fynd från Blocket klätt med nya pepitarutiga dynor av Kungsholmens tapetserarverkstad. Matta, Desyt. Foto: Anne Nyblaeus
Fredrik älskar att laga mat och tillbringar många timmar i köket på sin fritid. Väggen är klädd med grå kakelplattor som lagts i fiskbens­mönster. På listen hänger vackra kopparkärl. Köket kommer från Kvik, bänkskiva av venet­iansk granit, något varmare i tonen än marmor.Fredrik älskar att laga mat och tillbringar många timmar i köket på sin fritid. Väggen är klädd med grå kakelplattor som lagts i fiskbens­mönster. På listen hänger vackra kopparkärl. Köket kommer från Kvik, bänkskiva av venet­iansk granit, något varmare i tonen än marmor.Fredrik älskar att laga mat och tillbringar många timmar i köket på sin fritid. Väggen är klädd med grå kakelplattor som lagts i fiskbens­mönster. På listen hänger vackra kopparkärl. Köket kommer från Kvik, bänkskiva av venet­iansk granit, något varmare i tonen än marmor.
Fredrik älskar att laga mat och tillbringar många timmar i köket på sin fritid. Väggen är klädd med grå kakelplattor som lagts i fiskbens­mönster. På listen hänger vackra kopparkärl. Köket kommer från Kvik, bänkskiva av venet­iansk granit, något varmare i tonen än marmor. Foto: Anne Nyblaeus
På väg in i köket. Konstnären som målat tavlan heter Galina Davydtchenko och har titeln Under bron. På en pelare står en liten skulptur som köpts för en spottstyver och målats vit.På väg in i köket. Konstnären som målat tavlan heter Galina Davydtchenko och har titeln Under bron. På en pelare står en liten skulptur som köpts för en spottstyver och målats vit.På väg in i köket. Konstnären som målat tavlan heter Galina Davydtchenko och har titeln Under bron. På en pelare står en liten skulptur som köpts för en spottstyver och målats vit.
På väg in i köket. Konstnären som målat tavlan heter Galina Davydtchenko och har titeln Under bron. På en pelare står en liten skulptur som köpts för en spottstyver och målats vit. Foto: Anne Nyblaeus
Från hallen nås vardagsrummet. I förgrunden kromad bänk från Mio.Från hallen nås vardagsrummet. I förgrunden kromad bänk från Mio.Från hallen nås vardagsrummet. I förgrunden kromad bänk från Mio.
Från hallen nås vardagsrummet. I förgrunden kromad bänk från Mio. Foto: Anne Nyblaeus

Hur löd uppdraget från Fredrik, Geir?

– Fredrik är en god vän till mig, och huset han köpte för tre år sedan är ett tegelklätt enplanshus från 1968 på 125 kvadratmeter, i stockholmsområdet. Dealen var att jag fick göra precis som jag ville, jag fick helt fria händer när det gällde inredningen. Det var underbart! Första gången Fredrik fick veta hur det skulle bli, var när vi träffade snickaren. Men självklart hade vi en öppen dialog under tiden. Fredrik kunde ringa och säga ”fan, Geir, vad är det nu för väggfärg du valt!”. Vi är ärliga mot varandra och kör med raka rör. Men eftersom jag är kontrollfreak var jag med in i det sista.

Vad har gjorts?

– Vi blåste ut det mesta, hemmet var väldigt ofräscht och inrökt så det gick inte att behålla något. Men vi har tagit tillvara 60-talsmarkörer som teakdörrar och teaklister. Hela planlösningen är dock ny, vi tog bort väggar och stuvade om. Det var en ganska massiv renovering. Jag lät bygga en H-vägg, med köksdelen på ena sidan och vardagsrummet på den andra. Två badrum slogs ihop till ett. Fredrik har två ingångar till det, en från sitt eget sovrum och en från hallen.

På Fredriks kontorstår hyllan Vittsjö från Ikea. Geir har rollat beige färg på undersidan av glaset för en dramatisk effekt.På Fredriks kontorstår hyllan Vittsjö från Ikea. Geir har rollat beige färg på undersidan av glaset för en dramatisk effekt.På Fredriks kontorstår hyllan Vittsjö från Ikea. Geir har rollat beige färg på undersidan av glaset för en dramatisk effekt.
På Fredriks kontorstår hyllan Vittsjö från Ikea. Geir har rollat beige färg på undersidan av glaset för en dramatisk effekt. Foto: Anne Nyblaeus
Hemmet är planerat som en helhet av Geir Oterkjær. Det ger ett lugnare intryck och en tydlighet som är skönt för ögat. De mörka väggarna med listverket är genomgående i hela hemmet. Härligt blomsterbord fullt med prunkande krukväxter i en mixad kruksamling.Hemmet är planerat som en helhet av Geir Oterkjær. Det ger ett lugnare intryck och en tydlighet som är skönt för ögat. De mörka väggarna med listverket är genomgående i hela hemmet. Härligt blomsterbord fullt med prunkande krukväxter i en mixad kruksamling.Hemmet är planerat som en helhet av Geir Oterkjær. Det ger ett lugnare intryck och en tydlighet som är skönt för ögat. De mörka väggarna med listverket är genomgående i hela hemmet. Härligt blomsterbord fullt med prunkande krukväxter i en mixad kruksamling.
Hemmet är planerat som en helhet av Geir Oterkjær. Det ger ett lugnare intryck och en tydlighet som är skönt för ögat. De mörka väggarna med listverket är genomgående i hela hemmet. Härligt blomsterbord fullt med prunkande krukväxter i en mixad kruksamling. Foto: Anne Nyblaeus
Den kvadratiska hallen med tapeten Trifid från Osborne & Little. Teaklisten runt öppningen är fin som kontrast. På det gamla trädgårds­bordet står en kruka av Rina Menardi, italiensk keramiker.Den kvadratiska hallen med tapeten Trifid från Osborne & Little. Teaklisten runt öppningen är fin som kontrast. På det gamla trädgårds­bordet står en kruka av Rina Menardi, italiensk keramiker.Den kvadratiska hallen med tapeten Trifid från Osborne & Little. Teaklisten runt öppningen är fin som kontrast. På det gamla trädgårds­bordet står en kruka av Rina Menardi, italiensk keramiker.
Den kvadratiska hallen med tapeten Trifid från Osborne & Little. Teaklisten runt öppningen är fin som kontrast. På det gamla trädgårds­bordet står en kruka av Rina Menardi, italiensk keramiker. Foto: Anne Nyblaeus
På den kromade bänken från Mio står enbart fynd från diverse loppisar och secondhandbutiker. Väggen är klädd med ett listverk, precis som i resten av huset, målat i en karbonblå ton.På den kromade bänken från Mio står enbart fynd från diverse loppisar och secondhandbutiker. Väggen är klädd med ett listverk, precis som i resten av huset, målat i en karbonblå ton.På den kromade bänken från Mio står enbart fynd från diverse loppisar och secondhandbutiker. Väggen är klädd med ett listverk, precis som i resten av huset, målat i en karbonblå ton.
På den kromade bänken från Mio står enbart fynd från diverse loppisar och secondhandbutiker. Väggen är klädd med ett listverk, precis som i resten av huset, målat i en karbonblå ton. Foto: Anne Nyblaeus
Från skrivbordet på kontoret har Fredrik full uppsikt över vardagsrummet.Från skrivbordet på kontoret har Fredrik full uppsikt över vardagsrummet.Från skrivbordet på kontoret har Fredrik full uppsikt över vardagsrummet.
Från skrivbordet på kontoret har Fredrik full uppsikt över vardagsrummet. Foto: Anne Nyblaeus

Vad var tanken med färgerna?

– Jag valde att gå på en mörk färgskala, det känns maskulint och det passar Fredrik. Och jag gillar själv det mörka. Väggarna kläddes med listverk som målats i samma färg som väggarna. Färgen kallar jag karbonblå.

Hur ser planlösningen ut?

– Man kommer in i en tambur som följs av en kvadratisk hall tapetserad med Trifid från Osborne & Little. Därifrån kommer man in i köket och de mer sociala delarna av huset. Här finns vardagsrum och kontor. Innanför köket finns ett gästrum.

Gästrummet är det enda rummet med en avvikande väggfärg, kanske kan man likna den vid blåbärsmjölk? Stramheten hos sängens svartmålade ramverk – byggt direkt på Ikeas Malm – mjukas upp av en generöst bäddad säng och den gamla bänken med marmorskiva vid fotänden. Sänglampa från 60-talet, köpt secondhand. Stolen är fyndad på Bukowskis market. Sänglinne från Gant.Gästrummet är det enda rummet med en avvikande väggfärg, kanske kan man likna den vid blåbärsmjölk? Stramheten hos sängens svartmålade ramverk – byggt direkt på Ikeas Malm – mjukas upp av en generöst bäddad säng och den gamla bänken med marmorskiva vid fotänden. Sänglampa från 60-talet, köpt secondhand. Stolen är fyndad på Bukowskis market. Sänglinne från Gant.Gästrummet är det enda rummet med en avvikande väggfärg, kanske kan man likna den vid blåbärsmjölk? Stramheten hos sängens svartmålade ramverk – byggt direkt på Ikeas Malm – mjukas upp av en generöst bäddad säng och den gamla bänken med marmorskiva vid fotänden. Sänglampa från 60-talet, köpt secondhand. Stolen är fyndad på Bukowskis market. Sänglinne från Gant.
Gästrummet är det enda rummet med en avvikande väggfärg, kanske kan man likna den vid blåbärsmjölk? Stramheten hos sängens svartmålade ramverk – byggt direkt på Ikeas Malm – mjukas upp av en generöst bäddad säng och den gamla bänken med marmorskiva vid fotänden. Sänglampa från 60-talet, köpt secondhand. Stolen är fyndad på Bukowskis market. Sänglinne från Gant. Foto: Anne Nyblaeus
Heltäckningsmattan rinner över golvet från sovrummet in till Fredriks walk-in-closet. Stolen stod i grannens förråd och blir här ett oväntat utropstecken mot allt det moderna.Heltäckningsmattan rinner över golvet från sovrummet in till Fredriks walk-in-closet. Stolen stod i grannens förråd och blir här ett oväntat utropstecken mot allt det moderna.Heltäckningsmattan rinner över golvet från sovrummet in till Fredriks walk-in-closet. Stolen stod i grannens förråd och blir här ett oväntat utropstecken mot allt det moderna.
Heltäckningsmattan rinner över golvet från sovrummet in till Fredriks walk-in-closet. Stolen stod i grannens förråd och blir här ett oväntat utropstecken mot allt det moderna. Foto: Anne Nyblaeus

Vilket rum är viktigast för Fredrik?

– Köket, han har ofta representation hemma. Han älskar matlagning – på riktigt. Och han jagar, röker fisk, gör öl, syltar och saftar och tillbringar mycket tid i köket. Jag valde en bänkskiva av venetiansk granit som inte är lika känslig som marmor. Från listen på kakelväggen når han lätt köksredskapen.

– I kökets matsalsdel står ett stort kvadratiskt bord med plats för åtta personer. Runtom står stolar i zebranoträ. Köket är verkligen samlingsplatsen.

Vad är typiskt för dig som inredare?

– Jag gör inredningar i alla prisklasser, alla har ju olika

förutsättningar. Att återanvända saker känns viktigt om budgeten är tajt. Och att mixa vilt, inte vara så himla seriös. Jag har nog inga spärrar i huvudet när det gäller inredning.

Sänggaveln är gjord av en gammal empiresoffa som inredaren Geir Oterkjær köpt på Blocket. ”Jobbar man med budget kan man tänka på att det finns många ställen att leta prylar, i stället för de stora varuhusen där ’alla’ handlar.” Sänglinne, Slettvoll. Bord och sänglampa, Ikea. Guldmålad kruka, Ellos, vas, Slettvoll.Sänggaveln är gjord av en gammal empiresoffa som inredaren Geir Oterkjær köpt på Blocket. ”Jobbar man med budget kan man tänka på att det finns många ställen att leta prylar, i stället för de stora varuhusen där ’alla’ handlar.” Sänglinne, Slettvoll. Bord och sänglampa, Ikea. Guldmålad kruka, Ellos, vas, Slettvoll.Sänggaveln är gjord av en gammal empiresoffa som inredaren Geir Oterkjær köpt på Blocket. ”Jobbar man med budget kan man tänka på att det finns många ställen att leta prylar, i stället för de stora varuhusen där ’alla’ handlar.” Sänglinne, Slettvoll. Bord och sänglampa, Ikea. Guldmålad kruka, Ellos, vas, Slettvoll.
Sänggaveln är gjord av en gammal empiresoffa som inredaren Geir Oterkjær köpt på Blocket. ”Jobbar man med budget kan man tänka på att det finns många ställen att leta prylar, i stället för de stora varuhusen där ’alla’ handlar.” Sänglinne, Slettvoll. Bord och sänglampa, Ikea. Guldmålad kruka, Ellos, vas, Slettvoll. Foto: Anne Nyblaeus
Inredaren Geir Oterkjær har lätt för att tolka uppdrags­givarnas önskemål.Inredaren Geir Oterkjær har lätt för att tolka uppdrags­givarnas önskemål.Inredaren Geir Oterkjær har lätt för att tolka uppdrags­givarnas önskemål.
Inredaren Geir Oterkjær har lätt för att tolka uppdrags­givarnas önskemål. Foto: Anne Nyblaeus

Några smarta tips att tänka på?

– Lyssna till husets karaktär och foga samman det med uppdragsgivarens personlighet och önskemål. Det är häftigt att få komma in och göra hela hem. Och få mina kunder att våga. Ett annat tips är att göra klart ett rum i taget. Det sätter stilen för resten av hemmet, och man blir inspirerad att fortsätta.

Till Fredrik har jag köpt lerklumpar och simpla skulpturer på Myrorna, målat dem vita och ställt dem på piedestaler. Så kan skräp bli konst.

Något särskilt du är stolt över?

– Jag har flera gånger blivit utvald i boken Andrew Martin design review, där kommer de 100 bästa inredarna i världen med. Det är stort i min värld.

Ur Sköna hem nr 13 2018

Läs mer:

Se oemotståndliga sekelskiftesvillan som fått tidlöst elegant styling

Drömvåningen som krockar sekelskifte och minimalism på ett helt perfekt sätt!

3 tips som får ditt hem att se både större och lyxigare ut