Foto: Anne Nyblaeus

Se rofyllda sekelskiftesvillan med 14 rum som återfått sin forna glans

På jobbet sysslar hon med mattor i västgötsk tradition från 1800-talet. Hemma i Stocksund blandar hon Dalarna med design från hela världen. Vi hälsar på hos Karin Wickberg, marknadsdirektör på Kasthall, som i dagarna byter jobb till marknadschef på NK.

Hedvig Törneman

Lite Norge, lite alpstil, lite jugend. Huset som ritades 1901 av arkitekten Richard Leonard Lindquist sticker ut även bland de fantasifulla villorna i Stocksund. Där kan man hitta både riddarborgar, som Cedergrenska tornet, och nationalromantiska timmerhus som den ikoniska Villa Tallom. Kanske är det ändå det norska som överväger för den gröna sekelskiftesvillan, eftersom den kallas för ”Villa Telemark”.

Inomhus får dock hela världen plats, understryker Karin Wickberg, som bor här med sina tre barn Maja, 15 år, Max, 13, och Minette, 10.

– Jag reser väldigt mycket och plockar med mig saker hem. Det är dalastil och design från till exempel Italien och Sydafrika i en speciell blandning som blir väldigt mycket Karin, säger hon, själv kulla från Falun men som reste ut tidigt i världen och blev marknadschef på British Airways.

Det ska kännas harmoniskt, med en lite kvinnlig färgskala

När hon flyttade tillbaka till Sverige ville hon låta inredningsintresset blomma även professionellt, hon drev en period en egen möbelbutik på Karla­vägen i Stockholm. Men det var svårt att kombinera butikstider och småbarn, och snart var hon tillbaka som marknadschef. Hon har jobbat med en rad stora varumärken som CNN, Electrolux, The Body Shop och Hästens. Nu är hon marknadsdirektör på mattföretaget Kasthall och tycker att hon hittat hem.

I vardags­rummet finns den pampiga kakelugnen bevarad. Taklampan heter Hope och kommer från Luceplan. Den rosa snurrfåtöljen från Vitra är en av Karins favoritmöbler. Fotokonst Gazing still av Igor Vasiliadis. Foto: Anne Nyblaeus
Soffbord i glas från Englesson. Matta Ines från Kasthall. Foto: Anne Nyblaeus
Det stora lantköket är husets samlingsplats. ”Här har vi vårt naturliga häng”, säger Karin. När familjen flyttade in var köket kycklinggult, men Karin ville tona ner intrycket och nu är det handmålat i ljusgrått. Foto: Anne Nyblaeus
Alpstil, jugend och norsk inspiration. Villa Telemark är ett exempel på arkitekternas kreativitet i Stocksund i början av 1900-talet. Foto: Anne Nyblaeus
Karin vid balkongdörren på övervåningen. Foto: Anne Nyblaeus

– Det är ett fint gediget varumärke, som kombinerar svensk tradition med miljötänk, hög designgrad och ett globalt fotavtryck, säger Karin.

Huset i Stocksund är ett land­märke med sin annorlunda byggnadsstil och en grön fasad som sticker ut bland rödmålat och rappat. För Karin är det också speciellt.

– Mitt hem ska präglas av min personlighet, och barnen ska trivas där. Det ska kännas harmoniskt, med en lite kvinnlig färgskala.

Och trivseln räcker till. Huset är på hela 500 kvadratmeter och har 14 rum. De tre barnen har tidvis haft hela övervåningen för sig själva.

Jag har samlat på mig möbler genom hela livet så jag har en ­spännande mix

– Det är fantastiskt mycket yta att inreda. Jag har ju samlat på mig möbler genom hela livet, så jag har en spännande mix och kan fylla ut alla ytor med lite allt möjligt.

Entréplanet rymmer vardagsrum, matsal, kök, bibliotek och ett extra sovrum. Takhöjden är hela 3,20 meter i hela huset. Många originaldetaljer från 1901 finns kvar, som pampig kakelugn och vackra dubbeldörrar till varje rum. Den mer privata delen av huset ligger en trappa upp, med flera sovrum och ett tv-rum. På vinden finns en separat liten lägenhet, liksom i källaren.

– Och så har vi en jättestor råvind där det mesta får plats, på gott och ont, säger Karin.

Kinaskåpet köpte Karin när hon var i 20-årsåldern. Då var det knallrött men nu passar det bättre in som vitt. Glaskupan på bordet är från inredningsbutiken Homes in Heaven som Karin hade tidigare. Foto: Anne Nyblaeus
Tv-rummet en trappa upp knyts ihop färgmässigt av en gammal fransk skol­plansch över Paris. Soffan i mocka är köpt i London där Karin bodde länge. Puff Esedra av Monica Förster för Poltrona frau, skinnfåtöljer från antikvitetsaffär, matta Gabrielle från Kasthall. Foto: Anne Nyblaeus
Karins sovrum går i romantisk stil med säng­stomme och natt­duksbord från Englesson. Sängen är från Hästens där Karin tidigare var marknads­chef. Kuddar från Designers Guild. Lampan från Nordiska galleriet/Diesel home. Foto: Anne Nyblaeus
Plats för av­koppling. Den rosa divanen i vardagsrummets bur­språk kommer från Englesson. Drinkvagnen är från Newport och mattan Virvel kommer från Kasthall. Foto: Anne Nyblaeus

Själv trivs hon bäst i vardagsrummet där hon tycker att hon fått till den ultimata blandningen, både färg- och stilmässigt. Howardsoffa, dalastämning med gediget skåp och ärvd moraklocka och så Karins rosa ögonstenar, Vitrafåtöljen och divanen i burspråket.

Min personlighet speglas i mina favoritmöbler. I fåtöljen sitter jag ofta.

– Min personlighet och stil speglas i mina favoritmöbler. I fåtöljen sitter jag ofta. 

Innan Karin och hennes familj köpte huset hade den tidigare ägaren gjort ett stort jobb med att återställa sekelskiftesglansen. Även exteriört, där den vackra träfasaden ett tag delvis var bortplockad. Karin är tacksam för den insatsen.

– Tänk att jag har turen att få förvalta ett sådant här hus!

Ur Sköna hem nr 13, 2019. Sedan publiceringen har fastigheten bytt ägare.

LÄS MER: En idyll med sagolik insida & egen badbrygga – på Lyckans ö i Dalarna
LÄS MER: Se vackra sagohuset i skärgården (magisk glasveranda med sjöutsikt!)