Torn, tinnar och en fasad av olikfärgat tegel i dekorativt lagda mönster ger det gamla huset dess speciella karaktär. Foto: Anna Örnberg

Se kråkslottets dolda trädgård – fylld med tinnar, torn och kreativa stilkrockar 

När ytan är begränsad gäller det att vara kreativ. Av en trädgård i utsatt läge har Thea och Anders Nilsson på Råå skapat en skyddad innergård – ett härligt uterum fyllt med växter, plats för umgänge och fantasifulla installationer. Mycket av det mesta, i en skön mix!

Anna Örnberg

En tujahäck som vuxit sig kämpahög, tråkig gräsmatta, taggiga berberisbuskar och soptunnorna synliga utanför köksfönstret. Nej, det var verkligen inte trädgården som fick Thea och Anders Nilsson på fall när de för tolv år sedan gick på husvisning i fiskesamhället Råå, söder om Helsingborg.

Det var huset! Ett kråkslott i tegel, med fina smidesräcken, torn och tinnar.

– Huset har karaktär och en udda stil, säger Thea. Precis vad vi letat efter! Historia är ju ingenting man kan nybygga och här omkring är de allra flesta gamla husen dessutom k-märkta, så det är inte helt enkelt att göra yttre renoveringar heller. Det måste vara rätt från början.

Thea Nilsson med taxen Astrid. Foto: Anna Örnberg
Den snirkliga smidesporten har nytillverkats för att stämma med husets exteriör. Den ger förbipasserande en glimt av vad som döljer sig bakom planket. Foto: Anna Örnberg
Minsta detalj är genomtänkt och även brevlådan är gjord i rostigt cortenstål. Foto: Anna Örnberg

Trädgården bekymrade dem inte, för den påverkades inte av k-märkningen. Både Thea och Anders är vana projektmänniskor som ser möjligheter snarare än problem. De var trygga med att de skulle hitta en lösning även om den lilla trekantiga tomten med det stora, imposanta huset bjöd på en utmaning. Det ligger centralt längs huvudgatan, likt en ö mitt i en korsning och omgiven av gator på alla sidor.

– Det har blivit bättre, skrattar Thea. När vi kom hit var här gatsten och trafik i båda riktningar. När bussarna rullade förbi, klirrade det i ljuskronorna. Sedan de asfalterat vägen och enkelriktat har det blivit lugnare.

Annars stör det henne inte att bo så centralt, med förbipasserande tätt inpå. Det finns en charm i det också, menar Thea. Det är socialt och trevligt med liv, rörelse och folk som stannar till för att prata en stund genom grinden. 

Den minimala trädgårdsytan är maximalt utnyttjad. Foto: Anna Örnberg
En grov ekplanka fästad på den murade sockeln, ger extra sittplatse. I rabatten svävar rostiga klotformade ”blommor” på höga ”stjälkar”, från Two faces. Foto: Anna Örnberg
Springbrunnen är en specialkonstruktion, med en gammal kran monterad på ett rör över ett stort rostigt kärl, gjort av BM idé & trädgård. Foto: Anna Örnberg

Ett tag upplät de plats åt en foodtruck på sin bilparkering. Takeout i egna trädgården! Lite galet, men väldigt roligt, menar Thea. Råå är dessutom ett trivsamt samhälle, där de gamla husen som reser sig utanför planket utgör en idyllisk, gammaldags inramning.

Paret började från noll och gjorde om tomten totalt. Tre sidor av huset är extremt smala. För att göra dem så lättskötta som möjligt är de till större delen belagda med gårdsgrus, där det slingrar fram en gång av trampstenar i naturskiffer. Längs vägen finns en del planteringar med tåliga perenner och arrangemang med krukor och andra dekorativa ting.

Så snart vädret tillåter står dörrarna på vid gavel och vi springer ut och in som en självklarhet

För är det någonting Thea är stjärna på är det att inreda och dekorera. Hon är en skattjägare av rang, med näsa för udda loppisfynd. För henne är det självklart att göra samma sak utomhus som hon gör inne.

– Ute är som inne! Så snart vädret tillåter står dörrarna på vid gavel och vi springer ut och in som en självklarhet, menar hon.

Men så är trädgården också mer som ett uterum med plats för växter. Den större delen av tomten har fått ”golv” av marksten och ”väggar” i form av ett högt träplank. Till skillnad mot den tidigare tujahäcken tar planket ingen plats på bredden och ytan kan utnyttjas fullt ut. Det skyddar mot insyn och är en trygg inhägnad för taxen Astrid. Den frodiga klätterhortensian och det vitblommande blåregnet som klär planket i grönt hjälper också till att dämpa vinden och trafikbruset.

Gulligt blir tufft! Det lilla lusthuset följde med huset, men har målats om helt i svart för att bättre passa ihop med resten av trädgården. Planteringen är en skön blandning av vajande diamantrör, klippta buxbomsklot och olika vitblommande perenner. Foto: Anna Örnberg
Fyndigt! Porlande springbrunnar skapar rofylld stämning. Här kombinerade loppisfynd i samspel – ett gammalt glaserat rör från Höganäs, zinkbalja och ett munstycke av bambu. Foto: Anna Örnberg
Skönt ombonat i skuggan! Den taktäckta delen har fått en robust och tuff stil, där soffan fått dynor i grovt linnetyg.Lite semestervibbar skänker taket som invändigt klätts med bambumattor och de stora sjögräslamporna. Det bastanta bordet omges av stolar i fransk lantstil. Foto: Anna Örnberg

– Det är ofta blåsigt och ganska soligt här så det blir lätt uttorkat. Klätterhortensian har visat sig vara riktigt tålig! Dessutom har den ett snyggt grenverk som gör sig fint också på vintern.

Plankets svarta färg har valts för att den är snygg med grönskan, men också ihop med en annan av Theas favoriter – rostigt! Nytillverkat av cortenstål eller gammalt skrot från loppis spelar inte så stor roll. Thea blandar högt och lågt i sina arrangerade blickfång. Hon är en samlare, sakletare och maximalist, men lyckas också hitta en balans i sin eklektiska mix, mycket tack vare den väl sammanhållna färgskalan.

– Den varma rostbruna nyansen tar upp färgen från huset och ytterdörrarna av ek, och är också snygg med de blodröda bladverken bland växterna.

Den rostiga metallen är också ett tacksamt material för skräddarsydda lösningar. Till sin hjälp har Thea och Anders haft företaget BM idé & trädgård som tagit fram extra rymliga planteringskärl, springbrunn, rabattkanter, och till och med en matchande brevlåda – allt i rostig metall.

Svart, rostigt, betong, smide, sten – en snygg men hård kombination som mjukas upp med den frodiga växtligheten. Här slösas med perenner, tätt planterade i rabatter försedda med droppslangar för kontinuerlig och resurseffektiv bevattning. De är kompletterade med mängder av växter i allehanda typer av kärl. ”Krukor” är ett fattigt ord, för Thea leker med alla möjliga byttor som är stora nog att rymma planterade växter – korgar, gamla tunnor, zinkbaljor … Ibland planterade med perenner, men också med säsongsväxter.

– Det ska finnas något som blommar hela sommaren, och med ettåringar kan jag variera intrycket lite år från år. Vita blommor har jag alltid varit lite extra svag för, men det kan smyga sig in någon blodröd nyans också.

Runt huset löper en gång av skiffersten i gruset. Längs promenaden dyker det upp tablåer skapade med växter och dekorativa ting. Japanska blodlönnen ’Bloodgood’ har kraftfullt sällskap av ett mörkt granitblock. Foto: Anna Örnberg
De bastanta stenkrukorna med japansk starr kom med huset. Här har de sällskap av murgröna och brokig jordreva. Foto: Anna Örnberg
Växtlighet med sprängkraft! Klätterhortensian lyckas leta sig igenom springorna, för att också klä planket i grönt och blommor på utsidan. Foto: Anna Örnberg

Fart, fläkt och blåst från Öresund i närheten – men här blåser dessutom ofta förändringens vindar. En del av charmen är just att uterummet går att ändra. Som den loppisfantast Thea är, möblerar hon om och byter ut en del av prylarna emellanåt. Det, menar hon, är den verkliga finessen med gamla prylar. Man kan ha dem till låns en tid och sedan låta någon annan få glädje av dem.

I familjen säger de att vi har ”renoverings-tics”, för det är alltid nya projekt på gång

Tidigare fanns här ett rejält tilltaget växthus som de sällan använde. Men även växthus går att plocka ner och lämna vidare. Kvar blev en hög murad sockel. I stället för att riva muren gjordes den om till fasta bänkar, och med ett täckande tak fick delar av den yta där växthuset stått bli ett skönt skuggigt uterum, som till och med fungerar som sovplats utomhus under ljumma sommarnätter. Det nya uterummet är kaxigare och tuffare i stilen – som en välgörande kontrast till det gammaldags och romantiska.

– Just nu trivs vi jättebra som det är, men det betyder inte att det kommer att se ut så här i all evighet. I familjen säger de att vi har ”renoverings-tics”, för det är alltid nya projekt på gång.

Står man still, kan det växa mossa på en – men någon mossa lär det inte hinna växa, varken på Thea eller Anders!

 

LÄS MER: Så byggde familjen sitt drömhus på ön utan bilväg

LÄS MER: Fallfärdiga svinhuset blev familjens sommardröm